Autolainan korko: mitä sinun tulisi tietää ennen päätöksentekoa?
Takaisin blogiin
# Autoilu

Päivitetty:

Kirjoittaja Anni

Kirjoittaja:

Anni Karjalainen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Autolainan korko: mitä sinun tulisi tietää ennen päätöksentekoa?

Autolaina soveltuu tilanteeseen, jossa haluat hankkia auton ja maksaa sen takaisin kuukausittain toistuvissa erissä. Autolainan korko ja sen vaikutus lainan kokonaiskustannuksiin ovat keskeisiä tekijöitä auton rahoitusta suunniteltaessa.

Auto voi olla välttämätön apuväline arjen pyörittämiseen, mikäli esimerkiksi työ- tai koulumatkat ovat pitkät tai itseään tai muita perheenjäseniä on kuljetettava harrastuksiin. Jo pelkkä auton ylläpitäminen vaatii rahaa puhumattakaan siitä, kun auton hankkii tai vaihtaa nykyisen auton paremmin omia tarpeita vastaavaan malliin.

Auton hankkiminen on iso taloudellinen investointi ja sen ostaminen ilman lainaa ei ole monelle realistista. Autolaina on yksi vaihtoehto tilanteeseen, jossa ulkopuolinen rahoitus on tarpeen. Autolainoja on erilaisia ja niitä hyödynnetään erilaisiin tarkoituksiin, joten sopivan autolainan löytämiseksi aiheeseen on syytä perehtyä huolella.

Ennen autolainan hakemista on hyvä tietää, miten autolaina toimii, miten sen korko määräytyy ja mitä kaikkea muuta tulisi tietää ennen päätöksen tekemistä. Autolainan ohella monet saattavat harkita autoliikkeiden tarjoamaa rahoitusta, jonka erot autolainaan on myös syytä tiedostaa.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 523 arvosteluun.
powered by

Mikä on autolaina ja kuinka paljon sitä voi saada?

Autolaina on vakuudeton laina, jota otetaan auton ostamista varten. Se tarjoaa mahdollisuuden hankkia haluttu auto heti ja maksaa se takaisin kuukausittaisissa erissä. 

Autolainan saaminen edellyttää yleensä:

 • säännöllisiä tuloja
 • vähintään 20-vuoden ikää
 • riittävää maksukykyä
 • moitteetonta raha-asioiden hoitamista.

Autolainaa voi saada tuhannesta eurosta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin asti. Esimerkiksi Sortterin palvelussa autolainaa on mahdollista kilpailuttaa jopa 60 000 euroon asti. Pankit ja rahoituslaitokset voivat tarjota erilaisia lainasummia riippuen niiden omista käytännöistä.

Lainanantajat arvioivat maksukykyä hakemuksen yhteydessä ja tarjoavat sen perusteella lainasumman, joka heidän mielestään on turvallinen takaisinmaksun kannalta.

Lainanantajan lisäksi sinun on tärkeää arvioida itse oma taloudellinen tilanne ja varmistaa, että autolainan takaisinmaksu on mahdollista.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Miten autolainan korko määräytyy?

Autolainan korko on se osuus lainan kokonaiskustannuksista, jonka maksat lainanantajalle lainan käytöstä. Autolainassa on korko, koska lainan antaminen on taloudellinen riski lainanantajalle. Korko toimii korvauksena riskistä, jonka lainanantaja ottaa lainaa myöntäessään. 

Koron määrään vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa:

 • lainan määrä
 • laina-aika
 • hakijan maksukyky 
 • hakijan luottokelpoisuus

Yleisesti ottaen korko toimii niin, että mitä parempi luottokelpoisuutesi ja maksukykysi on, sitä alhaisempi korko sinulle tarjotaan. On tärkeää vertailla eri lainantarjoajien tarjoamia korkoja ja ehtoja ennen lainan ottamista, sillä pankkien suhtautuminen riskeihin saattaa erota toisistaan.

Lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää mahdollisiin lisäkustannuksiin, kuten avaus- tai tilinhoitomaksuihin, jotka voivat vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin.

Autolaina vai autoliikkeen rahoitus?

Kun harkitset auton rahoittamista, sinulla on yleensä vähintään kaksi vaihtoehtoa: ottaa autolaina pankista tai muulta rahoituslaitokselta tai hyödyntää autoliikkeen tarjoamaa rahoitusta. 

Autolainan ja autoliikkeen rahoituksessa on eroavaisuuksia, joita kannattaa tutkia tarkkaan. 

Autolainan etuna on, että voit kilpailuttaa lainatarjoukset eri pankkien välillä ja saada siten paremman koron. Toisaalta autoliikkeen rahoitus voi tarjota kätevyyttä ja joustavuutta, mutta todellinen vuosikorko saattaa olla korkeampi. 

Tässä taulukossa vertaillaan autolainan ja autoliikkeen rahoituksen ominaispiirteitä:

AutolainaAutoliikkeen rahoitus
Lainan tarjoajaPankki tai rahoituslaitosAutoliike
KorkoMääräytyy yleensä luottokelpoisuuden, lainan määrän, laina-ajan ja korkotason perusteella.Usein kiinteä korko
JoustavuusUsein joustavat maksuehdot, mahdollisuus lyhennysvapaisiin kuukausiin tai lainan ennenaikaiseen takaisinmaksuun.Joustavuus voi vaihdella autoliikkeen tarjouksesta riippuen.
KilpailuttaminenMahdollisuus kilpailuttaa lainatarjouksia eri pankkien välillä, jolloin voi löytää edullisemman koron ja paremmat ehdot.Rajoitetumpi kilpailutusmahdollisuus, koska rahoitus tulee yleensä suoraan autoliikkeeltä.
OmistajuusAuto on ostajan omaisuutta heti, kun laina on maksettu kokonaan takaisin.Autoliike voi pitää auton omistuksessaan rahoituskauden ajan, kunnes laina on kokonaan maksettu.
LainanhoitokulutMahdolliset avaus- tai tilinhoitomaksut, jotka voivat vaihdella eri pankkien välillä.Voi sisältää lisäkustannuksia, kuten rahoitussopimuksen avausmaksu tai tilinhoitomaksut.

Vinkkejä autolainan hakemiseen

Lainan ottaminen on aina sitoumus, joten jo lainaa haettaessa on hyvä olla tarkkana. Löytääksesi sinulle sopivimman autolainan on hyvä välttää muutamia sudenkuoppia. 

Huomioi ainakin nämä, kun harkitset autolainaa:

 1. Vertaile eri lainantarjoajia: Oman pankkisi ei välttämättä ole aina edullisin autolainan tarjoaja. Kannattaa rohkeasti tutustua eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjontaan, sillä kilpailuttamalla löydätte todennäköisemmin paremman lainatarjouksen.
 2. Todellinen vuosikorko ratkaisee: Älä tuijota pelkästään nimelliskorkoa, vaan keskity todelliseen todelliseen vuosikorkoon. Se sisältää kaikki lainan kulut, kuten korot, palkkiot ja muut maksut antaen realistisemman käsityksen lainan kokonaiskustannuksista.
 3. Ole tarkkana autoliikkeiden rahoituksissa: Autoliikkeet saattavat tarjota houkuttelevia kampanjoita, mutta niiden sopimukset kannattaa tarkistaa huolellisesti. Niissä voi piillä piilokuluja, kuten suuria avausmaksuja tai korkeita laskutuspalkkioita. Erityisesti pienempää autolainaa hakiessa autoliikkeen rahoitusten sivukulut saattavat nostaa todellista vuosikorkoa huomattavasti.
 4. Hyödynnä lainavertailupalveluita: Autolainat kannattaa kilpailuttaa lainavertailupalvelua apuna käyttäen. Lainavertailupalvelut pyytävät tarjouksia useilta pankeilta puolestanne ja auttavat sinua löytämään parhaan tarjouksen. Esimerkiksi kotimainen Sortter on ilmainen ja helppokäyttöinen tapa löytää sinulle sopivin autolaina.
 5. Pieni kuukausierä ei ole kaikki kaikessa: Pieni kuukausierä voi houkutella, mutta pitkä laina-aika nostaa korkokuluja. Mitoita laina niin, että kuukausierä on talouteesi sopiva, mutta ota huomioon myös laina-ajan vaikutus kokonaiskustannuksiin.
 6. Ota huomioon auton arvon aleneminen: Uudemman auton arvo voi laskea nopeasti, joten ota se huomioon lainaa suunnitellessasi.

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia!

Kilpailuta autolaina Sortterilla

Autolaina, kuten mikä tahansa muukin laina, kannattaa aina kilpailuttaa. Ilman lainojen kilpailuttamista saatat joutua maksamaan suurempia korkokustannuksia täysin turhaan. Kun autolaina tulee ajankohtaiseksi, voit kilpailuttaa sen helposti ja ilmaiseksi kotimaisen Sortterin avulla. 

Lainavertailumme ilmoittaa sinulle selkeästi lainatarjousten:

 • kokonaiskustannukset
 • kuukausierän
 • koron 
 • todellisen vuosikoron
 • muut lainaan liittyvät maksut.

Sortterin avulla voit yhdistää autolainat sekä muut lainat, pienentää kuukausittaisia korkokustannuksia ja tehostaa taloudellista hyvinvointiasi. Mitä suuremmista lainasummista on kyse, sitä tärkeämpää lainojen kilpailuttaminen on.

Muista vertailla eri lainantarjoajia, kiinnittää huomiota todelliseen vuosikorkoon ja suunnitella laina omaan talouteen sopivaksi. Ole tietoinen menoistasi ja suunnittele taloutesi hyvin auton hankintaa varten, niin taloutesi tasapaino ei horju liikaa ja pystyt maksamaan lainan sovitusti takaisin.

Kirjoittaja Anni

Kirjoittaja

Anni Karjalainen

Kirjoittaminen on aina kiinnostanut Annia, vaikka hän ei olekaan työskennellyt sisällöntuotannon parissa vielä kovin kauaa. Anni on suorittanut liiketalouden tutkinto-ohjelman ja valmistunut tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Anni tarttuu rohkeasti eri aiheisiin ja onkin työn kautta päässyt kirjoittamaan tekstejä monipuolisesti erilaisille yrityksille. Pankki- ja rahoitusalan tekstejä hän on kirjoittanut vajaan vuoden ajan.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin