Lainan ylimääräinen lyhennys voi auttaa säästämään rahaa
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Anni

Kirjoittaja:

Anni Karjalainen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Lainan ylimääräinen lyhennys voi auttaa säästämään rahaa

Lainan ylimääräisellä lyhennyksellä tarkoitetaan tavanomaisen lainamäärän ylimääräistä lyhennystä. Ylimääräisillä lyhennyksillä voi vähentää lainan kokonaiskustannuksia ja säästää rahaa.

Arjessa on tiettyjä asioita, joihin rahaa on laitettava kiinni ja monessakin tapauksessa se voi vaatia ulkopuolista rahoitusta. Tällöin lainan ottaminen voi olla välttämätöntä monille meistä, mutta velan maksaminen voi aiheuttaa taloudellista taakkaa ja huolta. Lainojen kokonaiskustannuksia voi onneksi pienentää, jolloin varoja voi investoida muihin menoihin. Ylimääräinen lainanlyhennys on tehokas tapa säästää korkokuluissa ja nopeuttaa velan maksua.

Korkojen nousu inflaation myötä on saanut sekä lainanhakijat että lainaa jo ottaneet henkilöt ovat kiinnittäneet entistä enemmän huomiota lainan takaisinmaksuaikaan. Mitä nopeammin lainan maksaa takaisin, sitä vähemmän sille luonnollisesti ehtii kertyä korkokustannuksia. 

Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä tarkoittaa lainan ylimääräinen lyhennys ja miksi se kannattaa tehdä. Lisäksi käymme läpi, kuinka voit kilpailuttaa ja yhdistää lainat. Yhdistelylaina on yksi keino, jolla voi säästää rahaa ja helpottaa omaa talouden hallintaa. Yhdistämällä lainat yhdeksi lainaksi tarvitsee nimittäin huolehtia vain yhdestä maksuerästä ja yhdestä korosta.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 523 arvosteluun.
powered by

Mikä on ylimääräinen lyhennys?

Ylimääräinen lainanlyhennys tarkoittaa tavanomaisen maksuerän lisäksi tehtävää lainapääoman lyhennystä. Se on tapa nopeuttaa lainan takaisinmaksuaikaa ja vähentää korkokuluja. Lainanhaltija voi itse päättää ylimääräisen lainanlyhennyksen suuruuden oman maksukykynsä perusteella.

Kun teet ylimääräisen lyhennyksen, maksat lisäksi lainapääomaa pois, mikä pienentää velkaa nopeammin. Tämä johtaa laina-ajan lyhenemiseen ja korkokulujen vähenemiseen. Ylimääräinen lyhennys vaikuttaa suoraan lainan jäljellä olevaan pääomaan, jolloin korkojen laskentaperusta pienenee ja korkokulut vähenevät jokaisella maksuerällä. Ylimääräisen lyhennyksen tekeminen voi olla järkevää erityisesti silloin, kun taloudellinen tilanne mahdollistaa ylimääräisten varojen käytön lainan takaisinmaksuun.

Ylimääräisen lyhennyksen tekeminen kannattaa, jos:

 • haluat vähentää korkokuluja
 • haluat nopeuttaa takaisinmaksuaikaa
 • taloudellinen tilanne mahdollistaa nopeamman takaisinmaksun.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Edut ja hyödyt ylimääräisestä lyhennyksestä

Lainan ylimääräinen lyhentäminen saattaa tuntua lisäkuluna sinä kuukautena, jolloin ylimääräinen lyhennys maksetaan. Se ei välttämättä tunnu houkuttelevalta ajatukselta, mutta henkilökohtaista taloutta kannattaa suunnitella kärsivällisesti ja pitkällä aikavälillä. 

Ylimääräiset lyhennykset eivät välttämättä vaadi suuria summia, vaan niitä voi tehdä pienissä erissä aina kun siihen on mahdollisuus. Pienetkin ylimääräiset lyhennykset voivat vaikuttaa merkittävästi lainan lyhentämiseen ja taloudellisiin etuihin. 

Ylimääräiset lyhennykset tarjoavat useita etuja ja hyötyjä:

 • Lainan nopeampi maksaminen. Ylimääräisten lyhennysten tekeminen auttaa sinua maksamaan lainan nopeammin. Kun lyhennät lainapääomaa enemmän kuin sovitussa maksuerässä, laina-aika lyhenee, ja velan kokonaiskustannukset pienenevät merkittävästi.
 • Korkosäästöjen saaminen. Kun lainan pääomaa lyhennetään nopeammin, myös korkokulut pienenevät. Tämä tarkoittaa, että maksat vähemmän korkoa lainan elinkaaren aikana, mikä säästää sinulle rahaa pitkällä aikavälillä.
 • Taloudellinen vapaus. Pienempi lainan määrä ja lyhyempi laina-aika tarkoittavat sitä, että saat taloudellisen vapauden nopeammin. Voit suunnitella tulevaisuutta paremmin, säästää enemmän tai investoida muilla tavoin.
 • Stressin väheneminen. Kun lainaa on vähemmän ja lyhennät sitä nopeammin, saatat tuntea helpotusta taloudellisessa taakassa. Stressin väheneminen ja parempi taloudellinen hallinta ovat elämänlaatua parantavia tekijöitä.

Kuinka nopeasti lainat kannattaa maksaa pois?

Lainan ylimääräisistä lyhennyksistä on kiistattomia hyötyjä henkilökohtaisen talouden hoitoon. Laina on kuitenkin tarkoitettu helpottamaan elämää ja mahdollistamaan unelmia, eikä sen takaisinmaksussa tarvitse mennä liiallisuuksiin. Lainan takaisinmaksuaikaan ei ole yhtä yleispätevää vastausta, koska se riippuu yksilöllisistä taloudellisista olosuhteista ja tavoitteista. 

On olemassa tekijöitä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota lainan maksun nopeuteen liittyen:

 • Taloudellinen tilanne. Arvioi oma taloudellinen tilanteesi, mukaan lukien tulot, menot, säästöt ja muut velvoitteet. Tarkastele, kuinka paljon ylimääräistä varaa sinulla on kuukausittain lainanlyhennyksiin. Voit harkita suurempia kuukausittaisia lyhennyksiä, jos taloutesi sallii sen ilman liiallista taloudellista stressiä.
 • Säästöt ja muut tavoitteet. On tärkeää tasapainottaa lainan takaisinmaksun nopeuttaminen muiden taloudellisten tavoitteiden kanssa. Muut säästötarpeet ja tärkeät menot kannattaa ottaa huomioon lainan maksuaikataulua suunnitellessa.
 • Hyödynnä ylimääräiset tulot. Jos saat esimerkiksi bonuksia, veronpalautuksia tai muita ylimääräisiä tuloja, harkitse niiden käyttämistä lainojen ylimääräisiin lyhennyksiin. Tällaiset lisätulot voivat auttaa lyhentämään velkaa nopeammin ilman, että se rasittaa talouttasi.
 • Pidä realistiset tavoitteet. Aseta itsellesi realistiset tavoitteet lainojen takaisinmaksulle. Älä ylikuormita talouttasi liian suurilla ylimääräisillä lyhennyksillä, jotka voivat aiheuttaa taloudellista stressiä. Tasapainoile lainan takaisinmaksun nopeuttamisen ja talouden vakauden välillä.

Yleisesti ottaen on suositeltavaa maksaa laina pois mahdollisimman nopeasti, kunhan se sopii taloudelliseen tilanteeseesi. Lainan takaisinmaksun kanssa kannattaa kuitenkin olla realistinen, jotta et aiheuta itsellesi tarpeetonta taloudellista rasitusta.

Yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia!

Yhdistelylaina on järkevä vaihtoehto talouden hallintaan

Lainojen yhdistäminen on yksi tapa helpottaa velanhallintaa ja säästää kuluissa. Jos sinulla on useita lainoja eri luotonantajilta, voi olla kannattavaa yhdistää lainat. Tällä tavoin sinun tarvitsee huolehtia vain yhdestä maksuerästä ja yhdestä korosta.

Yhdistelylainalla voit myös hyödyntää matalampaa korkotasoa ja parempia lainaehtoja. Voit säästää merkittävästi korkokuluissa ja tehostaa taloutesi hallintaa maksamalla kalliit lainat ensin pois ja yhdistämällä loput yhdeksi lainaksi.

Yhdistelylainan ansiosta:

 • lainojen hallinnointi helpottuu
 • lainojen iso kuva on helpompi hahmottaa
 • säästät kokonaiskustannuksissa
 • maksusuunnitelman laatiminen helpottuu
 • talouden budjetointi helpottuu.

Yhdistelylainan kilpailuttaminen ja vertaileminen voi olla aikaa vievää ja haastavaa, mutta Sortter tarjoaa helpon ja kätevän tavan löytää parhaat lainatarjoukset yhdellä hakemuksella. Sortter nimittäin vertailee luotonantajia puolestasi ja auttaa sinua löytämään parhaan yhdistelylainan tarpeisiisi.

Käyttämällä palveluamme voit säästää aikaa ja vaivaa sopivan yhdistelylainan etsinnässä. Autamme sinua vertailemaan eri vaihtoehtoja ja löytämään edullisimman lainan, joka sopii taloutesi tarpeisiin.

Ylimääräisen lainanlyhennyksen tekeminen ja lainojen yhdistäminen ovat tehokkaita tapoja hallita taloutta ja säästää rahaa. Muista tehdä päätökset oman taloudellisen tilanteesi perusteella ja pidä mielessä, miten ylimääräinen lyhennys tai lainojen yhdistäminen hyödyttää sinua pitkällä aikavälillä.

Kirjoittaja Anni

Kirjoittaja

Anni Karjalainen

Kirjoittaminen on aina kiinnostanut Annia, vaikka hän ei olekaan työskennellyt sisällöntuotannon parissa vielä kovin kauaa. Anni on suorittanut liiketalouden tutkinto-ohjelman ja valmistunut tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Anni tarttuu rohkeasti eri aiheisiin ja onkin työn kautta päässyt kirjoittamaan tekstejä monipuolisesti erilaisille yrityksille. Pankki- ja rahoitusalan tekstejä hän on kirjoittanut vajaan vuoden ajan.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin