Asuntokaupan yleisimmät kysymykset

Asuntokauppa on useimmille suomalaisille elämän suurin taloudellinen päätös. Asuntojen etsiminen on jännittävää ja ensimmäiset asuntonäytöt sekä ostotarjousten tekeminen saavat väkisinkin sykkeen nousemaan. Asuntokaupassa summat ovat suuria ja pelaamalla korttisi oikein voit hyötyä asuntokaupasta myös rahallisesti. Onnistuneen asuntokaupan kulmakivi on huolellinen perehtyminen asuntokaupan tärkeimpiin kysymyksiin.

  • usp item
    Kilpailuta laina 60 000 € asti
  • usp item
    Vakuutusetu asiakkaillemme
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 483 arvosteluun.
powered by

Asunnon ostaminen – mitä pitää tietää?

Asunnon voi ostaa joko omaan käyttöön tai sijoituskohteeksi. Kumpaankin vaihtoehtoon haetaan yleensä lainaa, jota maksetaan kuukausittain takaisin lainanantajalle. Lopulta koko lainasumma on maksettu takaisin ja asunto on kokonaan ostajan oma.

Asunnot ja kiinteistöt ovat viime vuosina olleet trendikäs sijoituskohde sijoittajien silmissä. Sijoituskohteena asunnot säilyttävät hyvin arvonsa ja oikein korttinsa pelaamalla asuntokaupalla voi vaurastua. Remontilla tai arvonnousulla voi asuntokaupasta saada aikaan hyvän tuoton.

Mitä sitten täytyy tietää ennen asunnon ostoa? Entä onko ensiostajalle joitakin erityisiä ohjeita? Ensimmäisen asunnon ostaminen saattaa olla jännittävä prosessi, sillä asunnon ostamiseen liittyy paljon uusia asioita.

Listasimme alle usein kysyttyjä kysymyksiä asunnon ostosta, asuntolainoista, sekä asuntosijoittamisesta.

Kannattaako asuntosijoittaminen?

Vuokralla asuessasi maksat vuokranantajalle vuokraa ilman, että saat kuukausittaisesta maksustasi minkäänlaista pitkän tähtäimen hyötyä. Oma asunto hankitaan yleensä asuntolainalla ja lainaa lyhennetään kuukausittaisilla lyhennyksillä, jotta asunto on jonain päivänä omissa nimissä.

Asunnon arvo voi nousta, tai vastavuoroisesti laskea. Voit myös omalla toiminnallasi vaikuttaa asunnon arvoon. Remontointi on yleisin tapa nostaa asunnon arvoa. Myös asunnon läheisyydessä olevien palveluiden ja kulkuyhteyksien paraneminen ovat eduksi: esimerkiksi päätös pääkaupunkiseudulle rakennettavasta länsimetrosta nosti välittömästi kaavaillun metroradan varrella olevien asuntojen arvoa.

Voit myös hankkia oman asunnon ilman, että asut itse kyseisessä asunnossa. Sijoitusasunnon hankinnassa ideana on, että asuntolainaa lyhennetään vuokralaisen maksamilla vuokramaksuilla. Jos sijoitusasuntoon saa heti alkuun vuokralaisen ja vuokratulot kattavat lainalyhennykset, voi vuokralainen parhaimmillaan kuitata koko asuntolainan sijoittajan puolesta.

Jos ajatus sijoitusasunnon ostamisesta jännittää, asuntosijoittamisen voi aloittaa kiinteistöosakkeita sisältävistä rahastoista. Asuntorahastoihin sijoittamalla asuntosijoittamisen metkuihin pääsee tutustumaan ilman paineita vuokralaisen löytämisestä tai taloyhtiön putkiremontista.

Mitä tapahtuu kaupantekotilaisuudessa?

Varsinaisessa kaupantekotilaisuudessa ovat yleensä läsnä kiinteistönvälittäjä, ostaja, myyjä sekä molempien pankkien edustajat. Kauppakirja käydään perusteellisesti läpi kiinteistönvälittäjän johdolla.

Kaupantekotilaisuuteen ei kannata rynnätä suin päin, vaan tilaisuuteen tulisi valmistautua huolella käymällä läpi seuraavat asiat:

  • varmista, että saat kaikki kaupanteon kannalta olennaiset asiakirjat ja liitteet hyvissä ajoin ennen sopimuspapereiden allekirjoitusta
  • tarkista vielä kauppakirjasta, että siinä mainitaan kaikki myyjän kanssa sovitut ehdot ja että siihen on listattu kaikki mahdolliset viat ja puutteet
  • ole yhteydessä isännöitsijään ja varmista, että isännöitsijätodistus sekä yhtiön lainaosuudet ovat ajan tasalla

Jos kauppa toteutuu ilman välittäjää, riippumaton kaupanvahvistaja käy kauppakirjan läpi ja johtaa kaupantekotilaisuutta. Ennen kauppapapereiden allekirjoitusta selvitetään käytännön asiat, kuten avainten luovutus, kauppaan kuuluvan irtaimiston läpikäynti ja hallintaoikeuden siirtyminen. Välittäjä valvoo vielä, että kaupan molemmat osapuolet allekirjoittavat sopimuspaperit.

Sortterin kilpailuttamia lainoja

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.

Jokainen asunto ei ole automaattisesti hyvä sijoituskohde

Asunnon sijainti ja sen koko määrittävät pitkälti asunnon arvon sijoituskohteena. Esimerkiksi yksiöt ja kaksiot hyvien kulkuyhteyksien varrella ovat suosittuja sijoituskohteita. Kriteerit täyttävät asunnot myydään usein samana päivänä, kun ne tulevat myyntiin. Nopean reagoinnin edellytys on pankista ennakkoon haettu lainalupaus.

Ennen asuntosijoittamisen aloittamista kannattaa miettiä sijoitustrategiaansa eli tavoitteleeko esimerkiksi arvonnousua vai tasaista tuottoa vuokratuoton muodossa.

Voiko ostotarjouksen tehdä ehdollisena?

Kyllä voi. Tarjouksen ehtona voi olla esimerkiksi oman asunnon myynti, kohteena olevan asunnon kosteusmittauksen läpäisy tai lainansaanti.

Jos ostotarjous tehdään ehdollisena, myyjällä on mahdollisuus ottaa vastaan ja hyväksyä muita ostotarjouksia. Jos ostotarjouksessa mainitut ehdot eivät täyty, ostaja voi vetäytyä kaupasta ilman seuraamuksia. Myyjä voi myös tehdä sinulle ehdollisen vastatarjouksen. Silloin myyjällä on edelleen oikeus kuunnella muiden ostajien tarjouksia.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Asuntosijoittamisen edut ja riskit:

Edut

  • Asunnon arvonnousu
  • Asuntolainan korot voi vähentää pääomatuloista
  • Asunnon arvoon voi (osittain) vaikuttaa itse
  • Asuntolainan saa verrattain helposti: ostettu asunto toimii 70 prosenttiin asti lainan vakuutena
  • Vakaa tuotto ja matala riski arvon alenemista vastaan

Riskit

  • Riski asunnon arvon alenemisesta on aina olemassa
  • Korkotasojen nousu voi nostaa myös kuukausieriä ja pidentää laina-aikaa
  • Vuokralaisen löytäminen ei ole itsestäänselvyys
  • Luotettavan vuokralaisen löytäminen ei ole myöskään itsestäänselvyys
  • Vuokratulojen katkeaminen tekee välittömästi loven omaan taloudenpitoon

Kuinka kauan asunnosta tehty tarjous on voimassa?

Ostotarjoukseen ei ole ennalta määrättyä voimassaoloaikaa. Ostajana sinulla on mahdollisuus päättää, kuinka kauan tekemäsi tarjous on voimassa. 

Ostotarjous kannattaa tehdä kirjallisena, sillä se helpottaa koko ostoprosessin etenemistä. Internetistä löytyy tähän valmiita pohjia. Sinun tulee itse merkata dokumenttiin ostotarjouksesi voimassaoloaika. Se kannattaa pitää riittävän lyhyenä. Usein tarjous on voimassa 1–2 vuorokautta. Lyhyt voimassaoloaika pakottaa myyjän reagoimaan nopeammin tarjoukseen ja mahdollistaa vielä kaupasta vetäytymisen, mikäli myyjä ei hyväksy ostotarjousta määräajan puitteissa. 

Kiinteistöistä voidaan myös solmia esisopimus, joka on alustava sopimus kiinteistön kaupasta. Esisopimus solmitaan tavallisesti tilanteissa, jossa lopullisen kaupan tekeminen ei ole vielä mahdollista, johtuen esimerkiksi kiinteistön keskeneräisistä rakennustöistä. Esisopimukseen tulisi kirjata takaraja varsinaiselle kaupantekohetkelle. Jos takarajaa ei ole erikseen kirjattu esisopimukseen, takaraja kaupantekohetkellä on viisi vuotta esisopimuksen allekirjoituspäivästä.

Miten pariskunnan kannattaa jakaa asunnon omistusoikeus?

Jos molemmat osapuolet ovat ensiasunnon ostajia, asunnon omistajuutta voi yrittää jakaa 49-51-periaatteella. Tällä tavoin parisuhteen toinen osapuoli täyttää edelleen ensiostajan kriteerit seuraavaa asuntoa hankittaessa ja on oikeutettu saamaan ensiasunnon ostajalle tarkoitetut edut. 

Kyseinen kikkailu voi tuoda rahallisia säästöjä, mutta se ei välttämättä ole aina kaikkein järkevin vaihtoehto. Omistajuuden jakaminen ensiostajan etujen säilyttämisen toivossa ei myöskään mene välttämättä pankeilta kovin helposti läpi. Ja vaikka menisikin, on hyvä muistaa, että elämä saattaa yllättää ja riitatilanteita varten voi olla turvallisempaa hoitaa kaikki 50-50-periaatteella.

Ei ole myöskään epätavanomaista, että asuntolaina otetaan kokonaan toisen osapuolen nimiin, vaikka molemmat osapuolet osallistuvat lainan lyhentämiseen tasavertaisesti. Eron sattuessa asetelma on ongelmallinen, sillä asunnon juridinen omistajuus on vain toisen osapuolen nimissä ja maksettujen lyhennyksien tasaaminen voi olla haastavaa.

Mitkä ovat asuntolainaan tarvittavat vakuudet?

Lainan myöntäjä tarvitsee lainalle vakuuden, koska on olemassa riski, että lainanottajan talous heikkenee takaisinmaksun aikana. Ostettavaa asuntoa hyödynnetään ensisijaisesti asuntolainan vakuutena.

Käytännössä asunto pantataan lainan vakuudeksi takaisinmaksun ajaksi. Ostettava asunto kattaa asuntolainan vakuuksista tavallisesti 70 prosenttia. Lopulle 30 prosentille tarvitaan lisävakuuksia tai henkilötakaajia.

Vakuudeksi kelpaa vain rahanarvoinen omaisuus, kuten:

  • Muu kiinteistö (kesämökki)
  • Käteistalletus
  • Sijoitukset, kuten arvopaperit, osakkeet tai rahastot
  • Metsäomaisuus

Valtiolta voi myös hankkia lainantakauksen. Valtio perii lainasi takaamisesta takausmaksun, joka on 2,5 prosenttia takaussummasta. Markkinoilla on myös yksityisiä rahoitusyhtiöitä, joiden tarjontaan kuuluu asuntolainojen vakuusmaksut. Tutustu myös Suomen eri pankkeihin, jotka myöntävät asuntolainaa.

Miten asunnon velaton kauppahinta ja myyntihinta eroavat?

Asuntokaupan ensisijaisena kohteena on tietysti itse asunto, mutta kaupassa myyjältä ostajalle siirtyy myös asunnon osakkeet. Osakkeet voivat olla joko velattomia tai niihin voi kohdistua yhtiölainaa. 

Myyntihinnalla tarkoitetaan sitä summaa, jolla asunto ostetaan eli siihen summaan ei kuulu mahdollinen osakkeisiin kohdistettu yhtiölaina. Tässä tapauksessa asunnon myyntihinta hoidetaan ostajan ja myyjän välillä, jonka jälkeen asunnon uusi omistaja maksaa myöhemmin mahdollista yhtiölainaa pois yhtiövastikkeessa. 

Asunnon velaton kauppahinta on aina myyntihintaa suurempi tai vähintään myyntihinnan suuruinen, sillä se sisältää osakkeisiin kohdistuvan lainaosuuden ja lainaosuus maksetaan kerralla pois.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Mitä tulee huomioida, kun ostaa asunnon suoraan myyjältä eikä välittäjältä?

Asuntoja myydään ja ostetaan yhä enemmän ilman välittäjän apua. Välittäjän läsnäolo tuo kaupan molemmille osapuolille kaivattua turvaa, mutta välittäjän vaatima komissio puolestaan nostattaa myytävän kohteen hintaa. 

Asunnon voi ostaa turvallisesti suoraan myyjältä, kun huomioi neljä tärkeää perusperiaatetta:

1. Varmista, että saat myyjältä kaikki tarvittavat paperit

Myyjällä on velvollisuus näyttää sinulle kaikki asuntokauppaan ja asunnon historiaan liittyvät asiakirjat. Älä tee kauppoja, jos et ole huolellisesti lukenut läpi isännöitsijätodistusta korjausselvityksineen, yhtiöjärjestystä, viimeisimmän yhtiökokouksen pöytäkirjaa, tasetta, tilinpäätöstä tai taloussuunnitelmaa. Yhtiöjärjestystä lukiessasi selvitä erityisesti, onko taloyhtiön osakkailla lunastusoikeus asuntoon tietyn määräajan puitteissa.

2. Tee ostotarjous aina kirjallisena

Lain edessä suullinen ja kirjallinen ostotarjous ovat yhtä sitovia. Väärinkäsitysten välttämiseksi ostotarjous tulisi aina tehdä kirjallisena. Tarjousvaihetta selkeyttääksesi voit tulostaa netistä valmiita pohjia tarjouksen tekoon.

Ostotarjousta tehtäessä on ehdottoman tärkeää määrittää, kuinka pitkään tarjous on voimassa. Useimmiten tarjouksen voimassaoloaika on 1–2 vuorokautta. Lyhyt voimassaoloaika kannustaa myyjää toimimaan nopeasti sekä toimii turvana, mikäli oma tilanteesi muuttuu tai tulet katumapäälle.

Ehdolliset ostotarjoukset ovat niin ikään yleistyneet viime aikoina. Ehdollisen ostotarjouksen myötä kauppa sinetöityy tiettyjen, kauppakirjassa määritettyjen ehtojen toteuduttua. Ostotarjouksen ehtona voivat olla esimerkiksi asunnon kosteustarkastuksen läpäisy tai asuntolainan saaminen pankista. 

3. Lue kauppakirja huolella

Kauppakirjan laatimisesta vastaa myyjä. Ostajana sinun kannattaa kuitenkin tutustua internetistä löytyviin kauppakirjapohjiin ja verrata niitä myyjän tarjoamaan kauppakirjaan. Varmista, että kauppakirjasta löytyy mainittuna kaikki oleellinen.

4. Huomioi varainsiirtovero 

Välittäjä on velvollinen järjestämään varainsiirtoveron maksun, kun asuntokauppa tapahtuu välittäjän kautta. Yksityishenkilöiden välisessä asuntokaupassa ostajan tulee maksaa vero oma-aloitteisesti. Ohjeet varainsiirtoveron maksuun löydät verohallinnon sivuilta.

Myyjä teki minulle vastatarjouksen – mitä voin tehdä?

Myyjän tekemää vastatarjousta ei suinkaan kannata pelästyä – tästä varsinaisten kauppojen hierominen vasta alkaa. Myyjän tekemän vastatarjouksen myötä alkuperäinen ostotarjouksesi raukeaa, vaikka ostotarjous on sille asetetun määräajan puitteissa edelleen voimassa.

Jos myyjän tekemä vastatarjous miellyttää sinua, voit hyväksyä sen tai tehdä myyjälle uuden vastatarjouksen. Ostotarjous katsotaan hyväksytyksi, kun siitä löytyy sekä ostajan että myyjän allekirjoitukset. Myyjän vastatarjouksen hylkääminen ilman oman vastatarjouksen laatimista tarkoittaa yleensä kaupanteon päättymistä.

Miten selvitän lunastusoikeuden olemassaolon?

Lunastusoikeuden tarkistaminen on ehdottoman tärkeää. Löydät maininnan mahdollisesta lunastusoikeudesta yhtiöjärjestyksestä. Lunastusoikeus tarkoittaa sitä, että kaupanteon jälkeen yhtiön nykyiset osakkaat voivat estää tietyn määräajan puitteissa asuntokaupan lunastamalla asunnon osakkeet itselleen.

Lunastusoikeuden voimassaoloaika on tavallisesti 2–4 kuukautta. Jos teet asuntokauppaa välittäjän kanssa, välittäjällä on velvollisuus mainita, mikäli asunnossa on lunastusoikeus.

Lunastusoikeus on pitkään ollut kyseenalaisessa maineessa ja se on yleinen syy asuntokauppojen oikeusselvittelyille. Hovioikeuden pöydälle on esimerkiksi päätynyt tapaus, jossa pariskunta on ostanut asunnon tietämättömänä lunastusoikeudesta ja ryhtynyt välittömästi tekemään asuntoon isoa remonttia. Pariskunnan naapuri on tämän jälkeen käyttänyt lunastusoikeuttaan ja lunastanut itselleen kaikki asunnon osakkeet. Pariskunta menetti asunnon ja joutui vielä korvausvelvolliseksi, sillä asuntoa ei palautettu uudelle osakkeenhaltijalle sen alkuperäisessä kunnossa.

Muita yleisiä kysymyksiä asunnon ostamisesta

  • Voit myydä juuri ostamasi asunnon eteenpäin vaikka heti ostopäivää seuraavana päivänä. Silloin tosin myymisestä saatu voitto on veronalaista.

    Saat asunnon myymisestä verottoman myyntivoiton, jos olet omistanut asunnon tai asunnon hallintaoikeuteen oikeuttavat osakkeet yli kaksi vuotta.

    Verovapaan myyntivoiton saat myös, jos sinä tai perheenjäsenesi olette asuneet yhtäjaksoisesti asunnossa kaksi vuotta. Perheenjäseniksi lasketaan alaikäiset lapset tai puoliso.

  • ASP-tilin voi kätevästi siirtää aktiivisena toiseen pankkiin. Sinun ei myöskään tarvitse avata ASP-tiliä omasta pankistasi ja voikin olla järkevää kilpailuttaa eri pankkien tarjoamat ASP-tilin edut ennen tilin avaamista. Voit siirtää ASP-tilin sellaisenaan toiseen pankkiin ilman, että suljet tiliä välissä. Kaikki jo säästämäsi varat siirtyvät uuteen pankkiin ja säästämiseen sovelletaan jatkossa uuden pankin ASP-tiiliehtoja. 

    Voit milloin tahansa sulkea ASP-tilin ja palauttaa säästämäsi varat tilillesi. Mikäli toimit näin, menetät sopimuksenmukaisen yhden prosentin lisäkoron ja säästämisestä saatu muu tuotto muuttuu pääomaveronalaiseksi tuloksi (30 prosenttia).

  • Suomessa asunnon ostajana saat aina lainastasi korkovähennystä. Vuonna 2019 asuntolainan vähennyskelpoisen veron osuus on 25 prosenttia. Jos sinulla ei ole pääomatuloja, kuten omistusasuntoa, metsää tai muusta omaisuudesta saatua tuottoa, korkovähennys kohdistetaan palkkatulojesi verotukseen.

    Vähennys lasketaan aina kuitenkin pääomatulon verotusprosentin mukaan (30 prosenttia). Ensiasunnon ostajalle alijäämähyvitys on 32 prosenttia. 

    Tässä esimerkki korkovähennyksen laskentatavasta:

    • Asuntolainasi korot vuodessa: 2 000 €
    • Vähennyskelpoinen osuus: 25 % = 500 €
    • 30 % (pääomatulon veroprosentti) x 500 € = 150 €

    Vähennyksestä saamasi hyöty olisi tässä tapauksessa 150 euroa vuositasolla.

  • Suomessa valtio on järjestänyt erilaisia kannustimia ensiasunnon ostamiseen välttääkseen asuntomarkkinoiden muuttumisen pelkästään sijoittajien pelikentäksi.

    Ensiasunnon ostajan etuihin lukeutuvat:

    • vapautus varainsiirtoveron maksusta
    • ilmainen valtiontakaus asuntolainalle
    • ASP-säästämisestä saatu korkotuki
    • asuntolainan korot ovat osittain verovähennyskelpoisia
    • asuntolainan korkovähennys

    Lue lisää ensiasunnon ostajan erityisasemasta.

  • Ostaja maksaa aina varainsiirtoveron, ellei kyse ole ensiasunnon ostajasta. Täytät ensiasunnon ostajan kriteerit, jos:

    • olet kaupantekohetkellä 18–39-vuotias.
    • omistat kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän.
    • ostat asunnon vakituiseksi asunnoksesi ja muutat siihen kuuden kuukauden kuluessa kaupanteosta.
    • et ole kaupantekohetkellä tai sitä ennen omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 %:a tai enempää.
  • Varainsiirtovero on vero, joka tulee maksaa asunto-osakkeen, kiinteistön tai muun vastikkeellisen arvopaperin vastaanottamisesta. Varainsiirtovero pitää maksaa kahden kuukauden sisällä kaupantekohetkestä. Jos kauppa toteutuu välittäjän avulla, välittäjä huolehtii varainsiirtoveron maksujärjestelyistä.

    Varainsiirtoveron määrä riippuu vastaanotetusta kohteesta.

    • Kiinteistöjen ja rakennusten varainsiirtovero on 4 prosenttia.
      (tontit ja niillä sijaitsevat rakennukset, esimerkiksi omakotitalo)
    • Asunto-osakkeiden ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtovero on 2 prosenttia
      (Kerros- ja rivitalo-osakkeet, liikehuoneisto, autopaikka, varasto, lomaosake tai venepaikka)
    • Muiden kuin asunto-osake ja kiinteistöyhtiöiden varainsiirtovero 1,6 prosenttia
      (osakeyhtiön osakkeet, jotka on hankittu arvopaperipörssin ulkopuolelta)
  • Asuntokauppojen käsiraha toimii vakuutena myyjälle siitä, että olet tosissasi ostotarjouksesi kanssa ja että olet sitoutunut ostamaan asunnon ostotarjouksessa hyväksytyin ehdoin. Jos vetäydyt ostajana sovitusta kaupasta ilman hyväksyttyä perustetta, menetät myyjälle käsirahan.

    Käsiraha on tavallisesti neljä prosenttia kauppahinnasta ja se maksetaan, kun molemmat osapuolet ovat hyväksyneet ostotarjouksen.

    Käsiraha toimii myös ostajan turvana myyjän vetäytyessä kaupasta. Jos myyjä vetäytyy kaupasta ilman ennalta hyväksyttyä perustetta, myyjän on palautettava käsiraha kaksinkertaisena ostajalle tai maksettava ennalta hyväksytty vakiokorvaus kaupan peruuntumisesta.

  • Kyllä voi. Sekä asunnon osto että myynti voidaan toteuttaa valtakirjalla. Kiinteistökauppaan oikeuttavassa valtakirjassa on määriteltävä kuka valtuuttaa ja kuka on valtuutettu. Lisäksi valtakirjaan tulisi merkitä tarkasti kaikki valtuuttajan ehdot asuntokaupalle. Jos sopiva kohde on jo löytynyt, valtakirjaan merkitään kiinteistön tiedot, kuten nimi, osoite ja kiinteistötunnus. 

    Jos valtuuttaja on myyjä, on hyvä määrittää valtuutetulle vähimmäishinta, jolla asunto voidaan myydä. Jos valtuuttaja on puolestaan asunnon ostaja, valtuutetulle on hyvä asettaa hinta, jolla hän saa asunnon ostaa.