Oletko eläkeläinen? Lainan hakeminen onnistuu eläkkeelläkin

Monen henkilön nettotulot putoavat peräti viidenneksellä, kun on aika siirtyä työelämästä eläkkeelle, vaikka vapaa-aika lisääntyy huomattavasti. Eläketulot eivät välttämättä riitä kattamaan kaikkia yksittäisiä suuria menoja, minkä vuoksi eläkevuosien aktiviteetteihin voi hakea rahoitusta lainalla.

Käytä laskuria määrittämään sopiva kuukausierä

Valitse lainasumma

6 000 €

Valitse laina-aika

4 vuotta
149 €/kk
Arvioitu kuukausierä
 • IlmainenIlmainen hakemus
 • Lainatarjous ilman sitoumuksiaEt sitoudu mihinkään
 • NopeaSaat lainapäätöksen samana päivänä

Yleistiedot

exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 6 000 €, korko 7 %, takaisinmaksuaika 4 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 149 €, takaisinmaksettava summa 7 137 € sekä todellinen vuosikorko on 9,14 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.
exclamation
Laina-aika voi olla 1-20 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 6 000 €, korko 7 %, takaisinmaksuaika 4 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 149 €, takaisinmaksettava summa 7 137 € sekä todellinen vuosikorko on 9,14 %. Huomioithan, että lainan voi maksaa myös nopeammin takaisin.

Monen henkilön nettotulot putoavat peräti viidenneksellä, kun on aika siirtyä työelämästä eläkkeelle, vaikka vapaa-aika lisääntyy huomattavasti. Eläketulot eivät välttämättä riitä kattamaan kaikkia yksittäisiä suuria menoja, minkä vuoksi eläkevuosien aktiviteetteihin voi hakea rahoitusta lainalla.

Pankit myöntävät mielellään lainaa eläkeläisillekin. Eläkeläisenä sinun on mahdollista hakea lainaa, sillä eläke on säännöllistä tuloa. Jos tuntuu, että omat säästösi eivät oikein riitä, laina voi mahdollistaa sinulle yksittäisiä hankintoja tai kokemuksia.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 449 arvosteluun.
powered by

Eläkeläinen on pankin mielestä hyvä lainanhakija

Eläkeläinen voi saada edullista lainaa pankilta, sillä tulojen selvitykseksi käytetään todistusta eläkkeestä. Ja koska eläke on jo ansaittua rahaa, lainansaannin mahdollisuudet kasvavat., 

Itse asiassa eläkeläinen on pankkien mielestä erittäin hyvä lainanhakija. Tämä saattaa tuntua sinusta nurinkuriselta, sillä eläketulohan on usein selvästi pienempi kuin palkkatulo.

Eläkkeelle jäävän henkilön nettotulot putoavat keskimäärin 79 prosenttiin aiemmasta, selviää Eläketurvakeskuksen (ETK) tutkimuksesta. 

Näin ollen mitä pienempi palkkatulosi on ollut työikäisenä, sitä pienempi on myös eläke. Eli hyvätuloinen on hyvätuloinen myös eläkkeellä, kun taas pienellä palkalla pärjännyt on pienituloinen eläkkeelläkin.

Mutta vaikka eläkeläisenä tulosi putoavat, pankin silmissä tämä ei ole varsinaisesti huono asia, sillä eläkkeesi on säännöllistä, vakituista tuloa. Koska tulotasosi on vakaa, pankki myöntää lainaa sinulle mielellään. Tärkein kriteeri lainan saannille on siis vakaa maksukyky. Jotta voit saada lainaa, pankit tarkistavat ja arvioivat huolellisesti taloudellisen maksukykysi.

Lainan saanti ei ole itsestäänselvyys eläkeläisellekään, vaan myönteiseen lainapäätökseen vaikuttavat monet eri tekijät. Pankki tarkastelee muun muassa sitä, onko toivomasi lainasumma realistinen eläkkeeseesi nähden. Et voi saada suurta lainaa, mikäli eläketulosi on pientä, sillä tulojesi täytyy riittää sekä lainan lyhentämiseen että muuhun elämiseen.

Lisäksi luotonmyöntäjät katsovat, millaisia menoja sinulla on kuukausittain. Onko sinulla esimerkiksi vanhoja velkoja luottokortilla tai avoimia laskuja? Jos menosi ovat suuret, sinulla ei välttämättä jää rahaa lainan takaisinmaksuun. Maksuhäiriömerkintä luonnollisesti estää saamasta lainaa.

Näin kilpailutat lainan

Lähetä hakemus helposti netissä

Lähetä hakemus helposti netissä

seuraava
Vertaile lainatarjoukset

Vertaile lainatarjoukset

seuraava
Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

Valitse sinulle parhaiten sopiva laina

seuraava
Saat rahat tilillesi

Saat rahat tilillesi

Mitä haaveilet tekeväsi eläkkeellä?

Moni haaveilee eläkeiästä, ja siitä kun on aikaa tehdä itselle tärkeitä asioita töiden sijasta. Kymmeniä vuosia kestäneen työuran jälkeen ihminen ansaitsee hengähtää ja toteuttaa niitä unelmia, sekä suunnitelmia, joita ei vielä ole kerennyt toteuttamaan. 

Yksi eläkeläisistä pakkaa laukut ja lähtee reissuun, toinen temmeltää lastenlasten kanssa päivät pitkät ja kolmas kulkee harrastuksesta toiseen. Lisääntynyt vapaa-aika tuo paljon vapautta ja iloa, mutta samalla sinulla saattaa herätä huoli, miten tulet taloudellisesti toimeen, kun eläkevuotesi alkavat.

Kun ihminen jää eläkkeelle, taloudellinen turva saattaa heikentyä, sillä tuloa ei enää kerry yhtä paljon sukanvarteen. Rahantarve voi kohdistua yksittäiseen menoon tai yllättävään kuluerään.

Eläkeläiset hakevat usein lainaa 

Eläkeläiset ovat varteenotettavia lainanhakijoita pankeille ja rahalaitoksille. Eläkeläiset ovat nimittäin vakituisessa työsuhteessa olevien jälkeen toiseksi suurin lainanhakijaryhmä.

Vuosi 2020 teki kuitenkin loven tilastoihin, sillä eläkeläisten lainahakemusten määrä laski vuoden aikana 19 prosenttiyksikköä. 

Suurin syy pudotukseen oli koronavirus, joka pysäytti maailman keväällä 2020. Moni eläkeläinen kuului riskiryhmään, minkä vuoksi he viettivät paljon aikaa kotona. Lisäksi rajat maiden välillä sulkeutuivat, ja myös eläkeläiset joutuivat siirtämään esimerkiksi lomareissuja tai mökin kunnostamista tulevaisuuteen. 

Nyt kun koronapandemia on hiipunut, eläkeläiset, kuten muutkin kuluttajat, aktivoituvat laina-asioissa. Mikä ilahduttavinta, suomalaisten usko talouteen on kääntymässä parempaan suuntaan lähes kolmen vuoden tauon jälkeen, ilmenee Tilastokeskuksen keväällä 2021 tekemästä tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan ennätykselliset 24 prosenttia kuluttajista aikoo hakea lainaa vuoden sisällä.

Sortter kokemuksia – asiakkaidemme arvioita

 • profile image
  liisa jaho
  14.2.2024 13.07.46

  Todella nopeaa toimintaa, kiitos siitä.

 • profile image
  Tero Moilanen
  14.2.2024 10.41.50

  Palvelu on selkeä ja toimii nopeasti sekä luotettavasti.

 • profile image
  T B.
  11.2.2024 15.52.21

  Nopea lainan saanti ja hyvä asiakaspalvelu

 • profile image
  Taina Väänänen
  9.2.2024 13.01.42

  Sortter oli helppo, nopea ja luotettava! Mukana myös pankkeja.

 • profile image
  Lea Helttunen
  7.2.2024 12.03.46

  Erittäin tehokasta ja ystävällistä palvelua

Miten voit varautua taloudellisesti eläkkeelle jäämiseen?

Eläkevuosiin on hyvä varautua ajoissa, jotta viimeiset vuodet työelämässä ovat huolettomammat. Kun tulevaisuus on taloudellisesti turvattu, eläkepäiviä on mukava viettää – olethan ansainnut ne vuosien uurastuksella!

Eläkelaki on uudistunut monta kertaa vuosien varrella. Vuonna 2017 toteutettiin iso eläkeuudistus, jonka tavoitteena oli, että työurat pitenevät ja julkisen talouden kestävyysvaje pienenee.

Nykyisin jokaisella ikäluokalla on oma alin vanhuuseläkeikä. Myös osassa ammateista eläkeikä voi alkaa aiemmin kuin toisissa. Oman alimman vanhuuseläkeikäsi voit tarkistaa Eläketurvakeskuksen työeläke.fi-sivustolta löytyvästä laskurista.

Valinnanvapaus eläkkeen suhteen on lisääntynyt. Tulevaisuudessa on hyvin todennäköistä, että ihmiset jäävät eläkkeelle yhä useammin liukumalla, jolloin voit olla yhtä aikaa sekä töissä että eläkkeellä.

Vuoden 2017 eläkeuudistuksen myötä varsinainen vanhuuseläkkeen yläraja säädettiin nousemaan portaittain, ja vuonna 2027 yläraja tulee olemaan 70 vuotta. Moni virkeä eläkeiän saavuttanut haluaakin jatkaa työntekoa 70-vuotiaaksi ja samalla kerryttää lisää eläkekassaa. Se on fiksua jos jaksamista riittää, sillä mitä pidempään viihdyt työssäsi, sitä enemmän saat myös eläkettä.

Osa työikäisistä haluaa jäädä osittain varhennetulle vanhuuseläkkeelle. Sinun on mahdollista jäädä osittaiselle varhennetulle eläkkeelle 61 ikävuodesta lähtien. Tällöin voit saada eläkettä varhennettuna 25–50 prosenttia.

Valinnastasi riippumatta, eläkkeelle jäänti vaikuttaa merkittävästi tuloihisi, jolloin sinun on tultava toimeen vähemmällä. Voit varautua eläkevuosiin seuraamalla omaa eläkekertymääsi jo työssä ollessasi. 

Kuukausittaisen eläkkeesi määrän voit laskea seuraavalla kaaviolla: vuosiansiot x 1,5 % jaettuna 12 kuukaudella. Helpoiten selvität eläkkeesi määrän netistä löytyvien eläkelaskureiden avulla. Kun olet selvillä, kuinka paljon saat eläkettä, voit kokeilla parin kuukauden ajan, millaiseen kulutukseen tuleva eläkkeesi riittää. 

Sinun kannattaa pohtia myös seuraavia kysymyksiä, kun varaudut eläkevuosiin:

 • Paljonko sinulla on velkaa esimerkiksi asunnosta tai autosta? 
 • Riittävätkö rahasi vanhoihin velkoihin eläkkeelläkin? 
 • Jos sinulla on velkaa, ehditkö maksaa ne pois ennen eläkkeelle jäämistä?
 • Onko edessäsi isoja menoja, kuten remontteja?
 • Riittääkö eläkkeesi harrastuksiin ja matkusteluun?

Oletko varautunut yhtäkkisiin menoihin esimerkiksi puskurirahaston avulla?

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Onko lainan hakemiselle yläikärajaa?

Voit hakea lainaa missä iässä tahansa, eli varsinaista yläikärajaa ei ole. Varaudu kuitenkin, että luotonmyöntäjät eivät välttämättä myönnä lainaa eläkeläiselle pitkällä laina-ajalla.

Sinun kannattaa kuitenkin olla tietoinen, että pitkä laina-aika nostaa lainan kokonaiskustannuksia huomattavasti. Sen vuoksi laina-aika on hyvä pitää niin lyhyenä kuin sinulle on mahdollista. Voit käyttää budjetoinnin apuna esimerkiksi Sortterin helppokäyttöistä lainalaskuria, jotta saat selville, millä korolla voisit saada lainaa.

Kuinka paljon eläkeläinen voi hakea lainaa?

Oletko haaveillut, että eläkkeellä sinulla on vihdoin aikaa remontoida vapaa-ajan asuntoa? Haluatko päivittää autosi uuteen? Vai olisiko unelmasi lähteä pitkälle matkalle Eurooppaan vaikkapa asuntoautolla? 

Laina auttaa kattamaan yksittäisiä suuri kuluja. Eläkeläinen voi hakea lainaa saman verran kuin kuka tahansa kuluttaja. Sortterin palvelussa lainojen yläraja on 60 000 euroa.

Vaikka voit hakea lainaa suuriakin summia, lainan tarve kannattaa aina harkita tarkkaan. Ei ole mielekästä nostaa lainaa, jos sinulla ei ole sille todellista tarvetta, sillä laina on aina suuri sitoumus, joka täytyy maksaa takaisin. 

Lainan kuukausikulut kannattaa ennakoida, esimerkiksi lainalaskurin avulla. Näin vältyt yllätyksiltä ja voit ennakoida eläkepäivien budjettia tehokkaammin.

Voit löytää edullisen lainan Sortterin vertailupalvelusta – kilpailutus on sinulle ilmainen

Usein kysyttyjä kysymyksiä

 • Lainaa saat mahdollisimman edullisesti, kun täytät lainahakemuksen todenmukaisesti, sekä tarkasti. Positiivisesti lainan saamiseen voi myös vaikuttaa jos haet lainaa rinnakkaishakijan kanssa. Tällöin lainanantajan riski takaisinmaksuun liittyen pienenee ja voit saada lainaa pienemmällä korolla kuin yksin olisit saanut.

 • Rinnakkaishakija tarkoittaa toista hakijaa, joka on yhteisvastuussa lainan takaisin maksamisesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli et syystä tai toisesta pystykään maksamaan ottamaasi lainaa takaisin, on lainanantajalla oikeus vaatia maksunsaantia rinnakkaishakijalta. Usein rinnakkaishakija on avo- tai aviopuoliso. Rinnakkaishakijan kanssa lainan hakeminen voi helpottaa lainan saamista ja jopa laskea korkoa.

 • Kyllä voit hakea eläkeläisenä kulutusluottoa, kunhan sinulla on säännöllisiä eläketuloja.

 • Kyllä, voit maksaa nykyisen lainasi pois kokonaan ennenaikaisesti tai lyhentää sitä suuremmissa maksuerissä. Tällöin lainan euromääräiset korkokustannukset jäävät pienemmäksi. Mahdollisuus maksaa laina ennenaikaisesti takaisin on laissa määritetty oikeutesi, eikä siitä tarvitse olla edes erillistä mainintaa luottoehdoissa. Voit halutessasi lukea lisää lainan ennenaikaisesta maksamisesta esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Mistä lainaa eläkeläiselle?

Lainan hakeminen eläkkeellä onnistuu aivan kuten muulloinkin, eli hakemalla sitä tavalliseen tapaan pankista. Laina kannattaa kuitenkin aina kilpailuttaa ennen kuin lähetät lainahakemuksen eteenpäin. 

Kilpailuttaminen on tärkeää siksi, että sen avulla voit säästää satoja, ellet jopa tuhansia euroja lainanhoitokustannuksissa. Asiakkaidemme säästö luottokustannuksissa on tyypillisesti 1 644 euroa, kun he kilpailuttavat lainansa Sortterin palvelussa. Säästö on laskettu vertaamalla edullisimpia ja kalleimpia lainatarjouksia keskenään.  

Lainan kilpailuttaminen onnistuu kahdella tavalla. Ensimmäinen vaihtoehto on, että pyydät haluamiltasi pankeilta lainatarjoukset ja valitset niistä edullisimman. Toinen vaihtoehto on hyödyntää lainojen kilpailutusalustaa, kuten Sortterin vertailupalvelua. 

Palvelussamme lainasi kilpailuttamiseen osallistuu jopa 20 pankkia ja rahoituslaitosta, eli kun lähetät yhden hakemuksen, saat tarjouksen useilta luotonmyöntäjiltä samalla kertaa. Tällöin mahdollisuutesi saada edullinen lainatarjous kasvaa.

Näin haet lainaa:

 1. Lähetä kauttamme maksuton lainahakemus.
 2. Tutustu saamiisi lainatarjouksiin.
 3. Valitse lainatarjouksista itsellesi sopivin ja edullisin.
 4. Allekirjoita lainasopimus pankkitunnuksilla.
 5. Saat lainan tilillesi jopa saman päivän aikana.

Sortter järjestää lainatarjoukset aina edullisuusjärjestykseen, eli edullisin lainatarjous näkyy ensimmäisenä listalla. Järjestämme tarjoukset todellisen vuosikoron mukaan. 

Kilpailutettuja lainoja

lainatarjous0 €

Tämän verran olemme kilpailuttaneet asiakkaidemme lainahakemuksia viimeisen 30 päivän aikana.