Vakuudellinen laina – tiesitkö tätä?
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja:

Sortterin tiimi

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Vakuudellinen laina – tiesitkö tätä?

Jokainen meistä tekee hankintoja. Usein teemme nämä hankinnat kertaostoksena suoraan pankkitilimme varoillamme, mutta toisinaan turvaudumme kuitenkin lainaan. Pääsääntöisesti suuremmat hankinnat ovat sellaisia, jolloin useimmat meistä harkitsevat lainan hakemista. Samaan aikaan, kun puhutaan suuremmista lainasummista, kuvaan astuu vakuudellinen laina. Luonnollisesti suosittelemme aina niin suuremmissa kuin pienemmissäkin hankinnoissa tekemään omaan budjettiin sopivia hankintoja. Mikäli lainan hakeminen on sinulle ajankohtaista, kilpailuttaminen on aina järkevää.

Vakuudellinen ja vakuudeton laina – mitkä ovat niiden erot?

Yksi asia, joka yleensä määrittelee valinnan näiden kahden lainan välillä, on lainan suuruus. Yleensä suurempia hankintoja, kuten vaikkapa kesämökkiä, suunniteltaessa vakuudellinen laina tulee kyseeseen. Tällöin lainaan tarvitaan vakuus. Tämän lisäksi on mahdollista, että lainaan tarvitaan myös henkilötakaus, mikä tarkoittaa sitä, että henkilötakaaja sitoutuu vastaamaan lainan takaisinmaksusta, mikäli päävelallisen maksukyky ei siihen jostain syystä riittäisi. Hyvin usein henkilötakaajana toimii velallisen oma vanhempi tai muu lähisukulainen. Vakuudellinen lainan hakuprosessi on myös usein hitaampi. Yleensä vaaditaan myös käyntiä pankissa, jolloin tarkastellaan tarkemmin lainanhakijan maksukykyä ja elämäntilannetta.

Vakuudellinen laina sopii siis suurempiin hankintoihin, koska sille ei ole olemassa maksimiylärajaa. Lainaa voi hyödyntää toki myös työsuoritteiden, kuten remonttipalveluiden, hankintaan. Luonnollisesti aina on järkevää pohtia tarkkaan omaa maksukykyä sekä lainan vaikutuksia omaan päivittäiseen arkeen. 

Vakuudellinen laina:

 • Ei maksimiylärajaa
 • Käytetään suurempia hankintoja tehtäessä, esim. asunto tai kesämökki
 • Vaaditaan vakuus tai henkilötakaus
 • Hieman hitaampi hakuprosessi ja vierailu pankissa

Vakuudeton laina puolestaan on nimensä mukaisesti lainamuoto, johon ei tarvita vakuuksia. Vakuudeton laina tai kulutusluotto valitaan yleensä silloin, kun tehdään pienempiä hankintoja, kuten vaikkapa kodinkoneita. Lainansaajan tulotaso ja maksukyky vaikuttavat kuitenkin oleellisesti siihen, kuinka suurta lainaa on mahdollista hakea ilman vakuuksia. Vakuudetonta lainaa on mahdollista saada noin 60 000 euroon asti. Vakuudettoman lainan hakeminen onnistuu helposti ja nopeasti netissä.

Vakuudeton laina:

 • Yläraja noin 60 000 euroa
 • Käytetään pienempiin hankintoihin
 • Ei vaadita vakuuksia
 • Helppo ja nopea hakuprosessi netissä

Oli kyseessä mikä tahansa lainamuoto ja kuinka suuri tai pieni lainamuoto tahansa, suosittelemme aina hakemaan juuri sen suuruista lainaa kuin oikeasti tarvitset.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 386 arvosteluun.
powered by

Mitkä toimivat vakuudellisen lainan vakuutena?

Jos käytämme edelleen esimerkkinä kesämökin hankintaa, voi lainan vakuutena usein toimia hankittava kesämökki. Lainan suuruudesta ja kesämökin arvosta riippuen pankki saattaa vaatia lisävakuuksia tai henkilötakausta. Lainan vakuuden on siis oltava riittävän kattava haettavaan lainaan suhteutettuna. Kattavuuden arvioinnista vastaa lainan myöntävä pankki. Heillä on mahdollisuus hyödyntää esimerkiksi asuntoalan ammattilaisia, jos vakuuden arviointiin tarvitaan ulkopuolista apua.

Samoin autolainaa haettaessa ostettava auto voi toimia lainan vakuutena. Joihinkin lainamuotoihin, kuten opintolainaan tai ASP-lainaan, vakuudeksi saattaa riittää ainoastaan valtiontakaus.

Vakuudeksi käyvät esimerkiksi:

 • Oma asunto
 • Kesämökki
 • Auto
 • Rahastosäästöt
 • Osakkeet
 • Omistuksessa oleva metsä

Henkilötakaus tulee kyseeseen silloin, kun pankin arvion mukaan lainan vakuudet eivät ole riittävät. Tällöin takaajana toimiva henkilö ottaa vastuun siitä, että lainanmaksu on turvattuna siinä tapauksessa, että päävelallisen maksukyky ei olisikaan riittävä. Henkilötakaajana toimiminen on siis erittäin vastuullinen tehtävä ja siitä syystä henkilötakaajana toimiikin usein päävelallisen lähisukulainen.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktiaBank Norwegian – a part of NOBA Bank GroupNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow FinanceLea bankInstabankSweepBankFixuraMorrowBondoraCredigoHalinoSvea

Millaisia ehtoja vakuudellinen laina sisältää?

Kun puhutaan lainojen ehdoista, puhutaan yleensä aina ensimmäisenä koroista. Toki takaisinmaksuajat ja erilaiset käsittelymaksut tulevat usein esille. Lainan korko on kuitenkin tekijä, jonka suurin osa lainanhakijoista vertailee ensimmäisenä.

Vakuudellisissa lainoissa korko on yleisesti ottaen matalampi kuin monissa muissa lainamuodoissa. Se on myös alhaisempi kuin vakuudettomissa lainoissa. Tämä johtuu siitä, että pankin oma riski on vakuudellisessa luotossa pienempi kuin vakuudettomassa, sillä lainan takaisinmaksu on turvattu vakuuden ansiosta. Pankilla ei näin ollen ole riskiä sen suhteen, saako se rahojaan takaisin, sillä vakuus tai henkilötakaaja turvaa tämän. Koroissa voi olla toisinaan suuriakin eroja, joten siksi lainat kannattaa aina kilpailuttaa.

Takaisinmaksuajat riippuvat luonnollisesti siitä, minkälaisella tahdilla lainanhakija haluaa maksaa lainaa takaisin. Yleensä suuremmalle lainasummalle saatetaan hakea pidempää maksuaikaa, mutta tähän vaikuttaa tietysti myös lainanhakijan maksukyky.

Kannattaako vakuudellinen laina kilpailuttaa?

Lainan on pankkien oma tuote ja myytävillä tuotteilla on aina eri hintoja. Näin ollen minkä tahansa lainan – myös vakuudellisen lainan – kilpailuttaminen on ehdottomasti järkevää. Lainan kilpailutuksella on mahdollista säästää tuntuvia summia pienellä vaivalla. 

Saat tehtyä lainojen kilpailutuksen helposti Sortterin avulla:

 • Saat jopa 20 lainatarjousta yhdellä hakemuksella
 • Lainojen kilpailutus on sinulle ilmaista
 • Palvelumme käyttäminen on sinulle turvallista
 • Näet kaikki lainakulut selkeästi eriteltyinä
 • Lainatarjousten hakeminen ei sido sinua mihinkään

Yhdellä hakemuksella lukuisia lainatarjouksia!

Onko vakuudellisen lainan kilpailutus vaikeaa?

Sortter on kotimainen toimija ja tutkitusti Suomen luotettavin lainavertailupalvelu. Noudatamme reilun lainavertailun ehtoja. Olemme aina asiakkaan puolella. Suosittelemme lainojen kilpailuttamista osana vastuullista talouden hallintaa.

Sortter vertailee ja kilpailuttaa lainatarjoukset aina asiakkaan etu edellä. Lainavertailussamme näet helposti lainojen kokonaiskustannukset, kuukausierän, koron sekä muut lainaan liittyvät maksut – ja tietenkin todellisen vuosikoron: edullisin laina löytyy vertailemalla todellisen vuosikoron mukaan. Sortter kilpailuttaa tarjoukset aidosti edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan. Sortter on reilu lainavertailu, jossa voit kilpailuttaa pankit läpinäkyvästi ja saada lainan edullisemmilla ehdoilla.

Vakuudellisen lainan kilpailutus on tehty Sortterilla helpoksi. Kun täytät seuraavat kriteerit, voit kilpailuttaa lainat palvelussamme:

 • Olet vähintään 20-vuotias
 • Sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot
 • Olet hoitanut raha-asiasi moitteettomasti, ilman maksuhäiriömerkintöjä

Lainojen kilpailutus toimii yksinkertaisesti niin, että teet lainahakemuksen, jonka jälkeen pääset tutustumaan saamiisi tarjouksiin ja vertailemaan niitä. Kyseessä on siis nopea ja helppo prosessi, jonka kautta voit säästää rahaa lainatarjouksia vertailemalla.

author image

Kirjoittaja

Sortterin tiimi

Sortter pohjaa kaiken sisältönsä ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen. Osa artikkeleistamme onkin kirjoitettu yhteistyössä Sortterin monipuolisten ja taitavien finanssialan asiantuntijoiden kanssa. 

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin