Sortterin kysely kertoo: Suomalaiset muuttavat kulutustottumuksiaan epävarmoina aikoina
Takaisin blogiin

Sortterin kysely kertoo: Suomalaiset muuttavat kulutustottumuksiaan epävarmoina aikoina

Maailmantilanne on viime aikoina lisännyt monen kohdalla epävarmuutta omasta taloudesta. Sortter selvitti alkuvuodesta 2023 suomalaisten huolia ja toisaalta kartoitti mahdollisia säästökohteita.

Teetimme tammikuussa 2023 talousaiheisen kuluttajakyselyn, jossa kartoitettiin suomalaisten näkemyksiä taloudellisesta tilanteesta vuonna 2022 ja arvioita vuodesta 2023. Pyrkimyksenä oli myös selvittää, millaisia mahdollisia muutoksia kulutustottumuksiinsa vastaajat ovat tehneet tai aikovat tehdä.

Kyselyyn vastasi 1239 vähintään 18-vuotiasta henkilöä. Valtaosa vastaajista oli 46–65 -vuotiaita työssäkäyviä, seuraavaksi suurin vastaajaryhmä olivat eläkeläiset. Korkeintaan 25-vuotiaat nuoret aikuiset olivat vähiten edustettuna. Jopa 41% vastaajista kertoi asuvansa yksin, mikä kielii niin kansakunnan ikärakenteen kuin sosiaalisen kulttuurin murroksesta. 

Yksineläjää saattaa ymmärrettävästi huolettaa enemmän, mutta samaan aikaan tämä ei ole yksin huolineen. Miltei 70 % vastaajista murehti vuonna 2022 usein tai silloin tällöin terveytensä ja yleisen turvallisuuden tilaa. Jopa 85 % oli huolissaan omasta taloudestaan.

Pyydettäessä nimeämään syitä huoliin vastausten kärjessä näkyivät Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa sekä energian ja ruuan hintojen nousu.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 516 arvosteluun.
powered by

Vastaajien arviot taloudesta ja korkokehityksestä vuonna 2023

Mitä tulee arvoihin oman talouden kehityksestä vuonna 2023, yli puolet Sortterin teettämään kyselyyn vastanneista oli sen suhteen yhtä epäileväinen tai jopa epäileväisempi kuin viime vuonna. Toisaalta optimistejakin löytyi, sillä noin 30 % vastaajista uskoi taloutensa kehittyvän parempaan suuntaan tänä vuonna

Korkokehityksestä suomalaiset vaikuttavat olevan sangen yksimielisiä, sillä reippaasti yli 70 % uskoo korkojen nousevan. Jos vilkaisee esimerkiksi viitekorko euriborin kehitystä viimeisen vuoden ajalta, on käyrä ollutkin nouseva. 

Kyselyn valossa on mielenkiintoista, että samaan aikaan kun korkokehitys huolettaa, vastaajat eivät omien sanojensa mukaan ole varautuneet siihen juuri mitenkään. Esimerkiksi mahdollisuus olemassa olevien lainojen uudelleenkilpailuttamisesta ja sitä kautta saavutettava säästö ei ehkä ole tullut vastaajille mieleen.

illustration

Voit löytää meidät seuraavista medioista:

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Mistä suomalaiset säästävät nyt?

Arviot korkokehityksestä näyttävät heijastuvan suomalaisten suunnitelmiin tulevaisuuden hankintojen suhteen. Kyselyn mukaan peräti 73 % vastanneista aikoo pitää kukkaron nyörejä soukemmalla eikä esimerkiksi tehdä mitään merkittäviä, mahdollisesti lainarahoitusta vaativia hankintoja vuonna 2023.

Kysyttäessä jo tehdyistä kulutustottumuksien muutoksista vastaajat kertovat muun muassa:

 • vähentäneensä ostamista ylipäätään
 • pyrkineensä vähentämään energiankulutusta
 • irtisanoneensa sopimuksia
 • irtisanoneensa vapaa-ajan palvelusopimuksia. 

Energiankulutustaan tavalla tai toisella kertoi vuonna 2022 pyrkineensä vähentämään 64 % prosenttia vastanneista. Maksusitoumuksista uudelleentarkastelun alle päätyivät esimerkiksi ei-välttämättömiksi koetut vakuutukset (10 % vastaajista). Striimauspalvelut ja liikuntapaikkajäsenyydet joutuivat osalla vastanneista (21 % vastaajista) niin ikään katkolle.

Hintatietoisuus elintarvikkeidenkin suhteen vaikuttaa kasvaneen. Ostokorivertailua tehdään aiempaa enemmän ja kallis elintarvike on saattanut vaihtua edullisempaan.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Ei pelkkää luopumista

Kulutustottumuksien muutoksen ei tarvitse tarkoittaa pelkkää ikävää pihistelyä ja saavutetuista eduista luopumista. Jos esimerkiksi sanomalehden kotiovelle tilaamisen voi vaihtaa edullisemman digiversion lukemiseen, myös luonto kiittää. Samoin on silloin, kun työmatka-autoilun vaihtaa vaikkapa työmatkapyöräilyyn.

Pahimman pandemiavaiheen väistyttyä sukulaisia ja ystäviä voi onneksi taas tavata kotioloissa, mikäli ulkona syöminen ja harrastaminen kustannusmielessä hirvittää. Supermarketissa ”punalaputetun” aletuotteen valitseminen on taas hävikkiä minimoiva ympäristöteko. 

Lähikuukaudet näyttänevät, miten esimerkiksi Venäjälle asetetut talouspakotteet vaikuttavat sen käymään sotaan ja sitä kautta yleiseen hintatasoon. Sitä odotellessa oman talouden ja säästön paikkojen uudelleenarviointi voi olla monin tavoin hyödyllinen ja palkitsevakin toimenpide.

Jos lainaat, muista kilpailuttaa

Äkillinen lisärahoituksen tarve saattaa iskeä, olipa maailman talouspoliittinen tilanne mikä hyvänsä. Kodinkone tai arjen sujumisen kannalta välttämätön auto voi hajota, sähkölaskun suuruus energiansäästötoimista huolimatta yllättää.

Mikäli taloudellista puskuria ei entuudestaan ole olemassa, kulutusluotto tai muu laina saattaa tällöin olla ainut vaihtoehto. Epätoivon valtaan ei pidä joutua, sillä omaan talous- ja elämäntilanteeseen sopiva laina on mahdollista löytää, kun näkee hieman vaivaa.

Edullisin laina löytyy vertailemalla useampia lainatarjouksia keskenään, sillä vaikka korkokehitykseen ei voi vaikuttaa, lainan muihin kuluihin voi. Lähes kaikista luotoista ja lainoista kertyy korkojen lisäksi nimittäin muitakin kuluja, kuten tilinhoito- ja laskutuskuluja. Nämä kulut voivat vaihdella merkittävästi lainantarjoajasta riippuen.

Sortterin asiakkaat ovat kyenneet lainoja vertailemalla säästämään lainakuluissa jopa satasia kuussa. Kysymys ei siis ole pennosista, ja olemmekin ylpeitä voidessamme osaltamme auttaa suomalaisia oman talouden hallinnassa niin hyvinä kuin haastavampinakin aikoina! 

Yhdellä hakemuksella lukuisia lainatarjouksia!

Sortterin lainavertailu pähkinänkuoressa

Sortterin kautta kuka tahansa voi vertailemalla hakea lainaa 1000–60 000 euroa

Riittää, että hakija on

 • 21 vuotta täyttänyt 
 • vakituisia palkka- tai muita tuloja nauttiva
 • vailla maksuhäiriömerkintöjä.

Käytännössä lainan hakeminen tapahtuu verkkosivuillamme, jossa täytetään yksi hakemus. Siihen merkitään henkilötiedot, lainasumma ja laina-aika, eikä hakemuksen täyttämiseen kulu muutamaa minuuttia kauempaa. Hakemusta vastaan on mahdollista saada jopa parikymmentä lainatarjousta, joista voi valita itselleen sopivimman.

Lainatarjouksiin on selkeästi merkitty kaikki lainasta aiheutuvat ehdot ja kulut. Näin on helppo huomata, että yksi lainantarjoaja ei ehkä peri lainkaan vuosimaksua, mutta tilinhoitokulut ovat korkeat. Toinen lainantarjoaja taas saattaa periä maltillista vuosimaksua ja tilinhoitokuluja, muttei veloita ennenaikaisesta takaisinmaksusta. 

Toisin sanoen, asiakkaamme voivat olla varmoja, että edulliselta vaikuttava laina todella myös on edullinen. Hintojen hahmottamista helpottaa sekin, että Sortter järjestää lainatarjoukset valmiiksi edullisimmasta alkaen. Lopullinen valinta on toki asiakkaan. 

Palvelumme hyödyntäminen ei myöskään velvoita ketään tarttumaan yhteenkään lainatarjoukseen. 

Sortter-tietoisku:

 • Hae lainaa nopeasti ja helposti jopa 60 000 euroa.
 • Saat yhdellä hakemuksella jopa 20 lainatarjousta.
 • Tarjouksissa lainakulut ja -ehdot on selkeästi eriteltynä.
 • Palvelumme toimii korkean it-turvan ympäristössä.
 • Yhteistyökumppaneinamme on vain luotettavia pankkeja ja rahalaitoksia.
 • Palvelumme on asiakkaillemme ilmainen.
 • Rahat tilille jopa samana päivänä.
Takaisin blogiin