Pikavippi pelottaa, mutta muista reilu pikalaina
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja:

Joona Paakkanen

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Pikavippi pelottaa, mutta muista reilu pikalaina

Vuonna 2019 voimaan astunut kuluttajansuojalaki uudisti lainamarkkinoita. Kalliiden pikavippien tilalle saapuivat modernit pikalainat, jotka vastaavat kuluttajien tarpeeseen saada lainaa nopealla aikataululla – aiempaa edullisemmin ja reilummin ehdoin! Millainen lainatuote pikalaina oikeastaan on ja miten se eroaa pikavipistä?

Muistatko vielä pahamaineiset pikavipit? 2000-luvun puolivälissä valloilleen ryöpsähtänyt pikavippibisnes rauhoittui lopullisesti vasta vuonna 2019 voimaan astuneen uuden kuluttajansuojalain ja korkokaton myötä. 

Uudistus palvelee kuluttajia kahdella tapaa: 

 • Kuluttajille myönnettävien lainojen korko rajoitettiin 20 prosenttiin ja muiden lainakustannusten määrä korkeintaan 150 euroon vuodessa. 
 • Monet kalliita pikavippejä myöntäneet yritykset joko lopettivat toimintansa tai siirtyivät tarjoamaan lainoja aiempaa paremmilla ehdoilla. 

Siinä missä pikavippimarkkinat muistuttivat lähinnä villiä länttä, ovat nykyiset lainamarkkinat tiukasti säädellyt ja siten myös sekä reilummat että kuluttajaystävällisemmät. Kalliiden pikavippien tilalle tulivat niitä huomattavasti edullisemmat pikalainat, joita voi saada myös edeltäjiään reilummilla lainaehdoilla.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 386 arvosteluun.
powered by

Miten pikalaina eroaa pikavipistä?

Termi pikalaina saattaa herättää epäilyksiä. Pikavippibisneksen hiipumisesta huolimatta monet rinnastavat sen automaattisesti pikavippiin, vaikka kyseiset lainatuotteet ovat täysin erilaisia: pikalaina on käytännössä sama asia kuin vakuudeton kulutusluotto, jota myös perinteiset kivijalkapankit tarjoavat asiakkailleen. 

Pikavipin ja pikalainan keskeisimmät erot: 

 • Pikavippi on korkeintaan muutaman tuhannen euron suuruinen pienlaina. Kyseisen lainatuotteen korko saattoi ennen korkokattoa nousta satoihin tai jopa tuhansiin prosentteihin. Nykyisin pikavippimarkkinat ovat käytännössä kuihtuneet pois. 
 • Pikalaina eli kulutusluotto on perinteistä pikavippiä merkittävästi edullisempi lainatuote. Todellinen vuosikorko vaihtelee asiakaskohtaisesti 4-20 prosentin välillä. Myös lainaehdoissa on enemmän joustavuutta. 

Pikalaina vastaa kuluttajien tarpeeseen saada lainaa nopeasti, mutta pikavippejä edullisemmin.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktiaBank Norwegian – a part of NOBA Bank GroupNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow FinanceLea bankInstabankSweepBankFixuraMorrowBondoraCredigoHalinoSvea

Pikalainaa voi saada nopeasti 

Nopeus ja helppous ovat pikalainalle ominaisia piirteitä. Viime vuosina lainamarkkinoille on ilmaantunut kokonaan netissä toimivia digipankkeja, jotka ovat erikoistuneet pikalainojen kaltaisiin helposti haettaviin lainatuotteisiin. 

Pikalainaa haetaan siis täysin sähköisesti netistä. Pankissa ravaamisen sijaan täytät vain yhden lainahakemuksen, jonka lähettämisen jälkeen saat lainapäätöksen nopeasti ja rahat tilillesi viimeistään parissa arkipäivässä. 

Pikalainan hakeminen on helppoa netin maksuttomien lainavertailupalveluiden kautta. Suomen luotettavimmaksi lainavertailuksi valitun Sortterin palvelussa voit kilpailuttaa lainat aina 60 000 euroon saakka vain muutamassa minuutissa. 

Pikalainan kaltaisten vakuudettomien kulutusluottojen suosio on kasvanut viime vuosina vauhdilla. Pikalainan käyttökohdetta ei ole erikseen rajoitettu, joten se voi tulla tarpeeseen erilaisissa tilanteissa, esimerkiksi pesukoneen hajotessa tai yllättävien kulujen ilmaantuessa. 

Pikalainaa ei pidä kuitenkaan ottaa vastuuttomasti yli omien varallisuuden tai ilman tarkkaa kokonaisharkintaa.

Laina on aina maksettava takaisin 

Lainan ottaminen on aina sitoumus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lainasopimuksen allekirjoitettuasi olet sitoutunut maksamaan lainan takaisin sovitussa ajassa ja sopimuksen mukaisin maksuerin. 

Lainan ottamista on siis syytä harkita sekä sen tarpeellisuuden että myös oman talouden näkökulmasta. 

Pohdi ainakin näitä ennen kuin rustaat nimesi sopimuspaperiin: 

 • Onko maksuvara kunnossa? Korkeat tulot eivät takaa maksukykyä, jos menot ovat tulojen kanssa epäsuhdassa. Varmista, että sinulla on varmasti varaa maksaa laina takaisin lainasopimuksen mukaisin ehdoin. 
 • Entä jos oma taloudellinen tilanne muuttuu esimerkiksi työttömyyden tai sairastumisen myötä? Mitoita lainasumma siis siten, että sinulla on varaa maksaa se takaisin myös elämäntilanteen muuttuessa. 

Joustavuus on yksi pikalainan tärkeimmistä ominaisuuksista. Osa pankeista ja rahoituslaitoksista tarjoaa mahdollisuuden hakea maksu- tai lyhennysvapaita kuukausia, joista ilmoitetaan aina lainatarjouksen yhteydessä. 

Toisin kuin vanhojen pikavippien kohdalla, noudatetaan pikalainojen osalta myös vastuullista luotonantoa. Voidaksesi saada pikalainaa sinun on täytettävä seuraavat yleiset ehdot: 

 • Olet yli 20-vuotias 
 • Sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot
 • Olet hoitanut raha-asiasi mallikkaasti, eikä sinulla ole maksuhäiriömerkintöjä

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia!

Miten voin löytää edullisen pikalainan? 

Kilpailuttaminen on ainoa keino löytää lainamarkkinoiden edullisimmat ja reiluimmat lainatarjoukset. Kilpailuttamisen voit tehdä joko itse ottamalla yhteyttä eri pankkeihin tai hyödyntää netin lainavertailupalveluita. 

Kotimaisen Sortterin lainavertailupalvelussa edullisen lainan etsiminen on helppoa. Kaikki saamasi lainatarjoukset esitetään aina edullisuusjärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan, joten voit valita juuri sinun tarpeisiisi sopivan edullisen lainan. 

Näin haet pikalainaa Sortterin avulla: 

 1. Täytä ja lähetä lainahakemus Sortterin sivuilla. 
 2. Valitse saaduista lainatarjouksista sinulle sopivin vaihtoehto. 
 3. Hyväksy ja allekirjoita lainasopimus verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Toimita samalla mahdolliset liitteet, kuten todistus ilmoittamistasi tuloista. 
 4. Lainanantaja hyväksyy lainasopimuksen. Tämän jälkeen rahat saapuvat tilillesi nopeasti, jopa saman päivän aikana tai viimeistään kahden arkipäivän kuluessa. 

Lainaa haettaessa kannattaa kiinnittää huomiota todelliseen vuosikorkoon, sillä se paljastaa kaikki lainaan sisältyvät kustannukset. 

Lainan lopullinen korko on monen tekijän summa. Korkoon vaikuttavat muun muassa lainasumma, lainanhakijan maksukyky ja maailmantalouden tapahtumat.

Lainojen korot ja kulut vaihtelevat suuresti eri pankkien välillä, joten kilpailuttaminen on oikeasti järkevää talouden hallintaa.  

Vain kilpailuttamalla voit varmistua siitä, ettet maksa turhasta! 

Kilpailuta pikalainat Sortterin palvelussa 60 000 euroon saakka

Muiden lainatuotteiden tapaan voit kilpailuttaa myös pikalainat Sortterin maksuttomassa lainavertailupalvelussa. Yhdellä hakemuksella voit tavoittaa jopa yli 20 pankkia ja rahoituslaitosta. 

Pikalainan keskeisimmät ominaisuudet: 

 • Lainan määrä: 1 000–60 000 €
 • Laina-aika: 1–20 vuotta 
 • Korko: 4–20 prosenttia
 • Todellinen vuosikorko alkaen 4,25 % 

Kilpailuttamalla lainat säästät aikaa, rahaa ja vaivaa. Lainojen kilpailuttaminen ei velvoita sinua ottamaan lainaa, joten voit rauhassa pohtia eri vaihtoehtoja.

Halutessasi voit hakea pikalainaa myös rinnakkaishakijan kanssa. Rinnakkaishakija voi olla kuka tahansa lainakriteerit täyttävä henkilö, esimerkiksi puoliso, ystävä tai sukulainen. 

Kun haet lainaa yhdessä toisen henkilön kanssa, voit saada lainalle edullisemman koron ja paremmat lainaehdot kuin lainaa yksin haettaessa.

author image

Kirjoittaja

Joona Paakkanen

Joona on sisällöntuotannon ammattilainen, joka nauttii laadukkaiden verkkosisältöjen tuottamisesta asiakasviestinnän tarpeisiin. Joonalla on liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto Savonia-ammattikorkeakoulusta, “pääaineenaan” taloushallinto. Talouden eri ilmiöihin myös koulutuksensa kautta perehtynyt Joona on tuottanut pankki- ja rahoitusalaan liittyviä tekstejä vuodesta 2021 lähtien

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin