Pikalaina – totta vai tarua? 6 väitettä
Takaisin blogiin

Pikalaina – totta vai tarua? 6 väitettä

Arjessa saattaa toisinaan kohdata tilanteita, joissa rahan tarve pääsee yllättämään. Pikalainalla pyritään vastaamaan tähän äkilliseen tarpeeseen. Jos pikalaina on sinulle uusi käsite, on hyvä hieman avata, mitä se oikeastaan tarkoittaa.

Pikalaina tarkoittaa nimensä mukaisesti luottoa, jonka hakuprosessi on tavallista nopeampi. Pikalaina on kulutusluotto, joka on haettu sähköisellä hakemuksella, ja sen saa nopeasti tilille. Lainan saamiseen ei vaadita vakuuksia tai ulkopuolista takaajaa.

Pikalaina on verrattain uusi lainamuoto, joka on syntynyt kuluttajien toiveista saada lainaa mahdollisimman nopeasti. Digitalisaation myötä tarjolle on tullut useita ratkaisuja, kuten pikalaina.

Listasimme kuusi pikalainaan liittyvää yleistä väitettä. Selvitetäänkin siis, mitkä väitteet ovat tarua ja mitkä totta.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

1. Pikalaina on sama asia kuin pikavippi

Tämä on ehkäpä se yleisin väite koskien pikalainaa. Väite on kuitenkin tarua.

Pikalaina on ennen tunnettu toisenlaisena lainatuotteena, johon on liittynyt myös termit pikavippi ja pienlaina. Nämä entiset pikavipit olivat summiltaan pieniä, eivätkä ne olleet taloudellisesti järkeviä vaihtoehtoja kuluttajalle. Niiden kustannukset olivat todella kalliita, ja niiden maksuaika oli hyvin lyhyt.

Pikalaina onkin ikään kuin päivitetty versio pikavipistä. Pikalaina on edullisempi, ja sen summassa sekä maksuajassa on enemmän joustavuutta. Pikalaina on siis kaikessa yksinkertaisuudessaan helposti ja nopeasti netistä saatavaa lainaa.

Pikalainaa hyödynnetään tavallisesti silloin, kun:

  • Henkilöllä ei ole riittävästi säästöjä hankinnan tekemiseen. Yleinen esimerkki on pesukoneen hajoaminen.
  • Kun säästöjä ei haluta käyttää. On suositeltavaa, että jokaisella olisi niin sanottu puskurirahasto pahan päivän varalle.
  • Lainaa tarvitaan nopealla aikataululla. Lainapäätöksen jälkeen rahat voi saada omalle tilille miltei heti.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktiaBank Norwegian – a part of NOBA Bank GroupNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow FinanceLea bankInstabankSweepBankFixuraMorrowBondoraCredigoHalinoSvea

2. Pikalainaa voi hakea vain pieniä summia

Väite juontuu ehkäpä oletuksesta, että pikalaina olisi pikavippien tapaan vain hyvin pienille summille tarkoitettu lainamuoto. Väite on siis tarua.

Helpolla nettihakemuksella pikalainaa voi saada nopeasti esimerkiksi 1000 € tai 2000 €. Yhtä hyvin summa voi olla myös 50 000 €, riippuen täysin lainanhakijan tarpeesta. Lainasumma kannattaa kuitenkin aina mitoittaa mahdollisimman tarkasti vastaamaan omaa tarvetta.

3. Pikalaina on joustava rahoitusmuoto

Pikalaina joustaa asiakkaan tarpeiden mukaan. Tämä väite on totta.

Lainasumman lisäksi myös laina-ajassa on runsaasti joustavuutta. Pikalainaa voi saada jopa kymmeniä tuhansia euroja, ja sen maksuaika voi olla esimerkiksi 15 vuotta.

Lainasumman ja laina-ajan voi siis helposti sovittaa omaan talouteen sopivaksi. Lainan takaisinmaksun tulisi kulkea kivuttomasti osana arkea. Muista kuitenkin, että pidempi maksuaika kasvattaa aina luoton kuluja.

Koska pikalaina on joustava rahoitusmuoto, on tärkeää, että itse on hyvin perillä siitä, millainen laina itselle sopii. Ennen hakemuksen lähettämistä on tiedostettava oma taloustilanne ja budjetoitava laina omaan talouteen sopivaksi.

4. Pikalainan hakeminen on helppoa

Pikalainaa haettaessa asiakas saa hakemuksen lähetettyään lainapäätöksen ja lainasumman nopeasti. Myös lainan hakeminen on nopeaa ja helppoa. Tämä väite on siis totta.

Pikalainaa haetaan sähköisellä hakemuksella, ja sen täyttäminen vie tavallisesti vain muutamia minuutteja. Hakijan ei tarvitse jäädä pitkäksi aikaa arvailemaan, millaisen lainatarjouksen ja lainapäätöksen tämä saa ja milloin. Lainanhakijan ei myöskään tarvitse lähetellä lukuisia papereita lainatarjouksen saadakseen.

Hakemukseen syötetään tarvittu lainasumma sekä haluttu laina-aika. Liitteeksi vaaditaan usein todistus palkka- tai eläketuloista, esimerkiksi viimeisin palkkakuitti. Kannattaakin etsiä nämä tarvittavat tiedot etukäteen, jotta lainahakemuksen täyttäminen olisi mahdollisimman sujuvaa.

5. Rinnakkaishakijasta ei ole hyötyä pikalainassa

Tämä väite on tarua. Rinnakkaishakijan kanssa voit saada paremmat lainaehdot, pienemmän koron sekä suuremman lainasumman kuin yksin lainaa hakiessa.

Nopean lainanhakuprosessin keskellä ei välttämättä pysähdy miettimään, mitkä kaikki seikat vaikuttavat edullisemman lainatarjouksen saamiseen.

Pankki katsoo, että kaksi lainanhakijaa turvaa paremmin lainan takaisinmaksun kuin yksi henkilö. Rinnakkaishakija voi olla oma avo- tai aviopuoliso, mutta hakijoiden ei tarvitse välttämättä asua samassa osoitteessa.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että yhteishakijan kanssa molemmat hakijat ovat yhteisvastuussa lainan takaisinmaksusta. Päähakijan maksukyvyn vaikeutuessa rinnakkaishakija voi joutua maksamaan koko lainan takaisin.

6. Pikalainat kannattaa kilpailuttaa

Aivan kuten kaikki lainat, myös pikalainat kannattaa kilpailuttaa, jotta saatu lainatarjous olisi se kaikista edullisin. Tämä väite on tietenkin totta.

Luotonmyöntäjien koroissa ja lainaehdoissa on aina eroja. Erityisesti pienempien lainasummien kohdalla erot koroissa voivat olla merkittäviä. Lainojen kilpailuttaminen kannattaa tehdä aina, sillä se on osa vastuullista talouden hallintaa.

Kilpailuttamalla pikalainat et vertaile ainoastaan korkoa, vaan myös lainan muita kuluja ja lainaehtoja. Koska pikalainojen hakemisprosessi on niin nopea, voi lainojen vertailuun käyttää myös pienen hetken aikaa. Kilpailuttamalla pikalainat et maksa turhasta.

Yhdellä hakemuksella useita tarjouksia!

Vertaa pikalainat Sortterilla

Pikalainojen kilpailutus on helpointa tehdä luotettavan lainavertailupalvelun avulla. Sortter kilpailuttaa pikalainat puolestasi helposti ja nopeasti.

Sortter on kotimainen lainavertailupalvelu. Kun lähetät lainahakemuksen palvelumme kautta, kilpailutamme lainan puolestasi täysin ilmaiseksi.

Lainojen kilpailuttaminen Sortterilla on:

  • Helppoa – saat yhdellä hakemuksella lukuisia lainatarjouksia kymmeniltä yhteistyökumppaneiltamme.
  • Turvallista – teemme yhteistyötä vain luotettavien pankkien ja rahoituslaitosten kanssa. Lisäksi käsittelemme tietojasi salatussa ympäristössä, ja käytämme tietojasi vain lainojen kilpailuttamiseen.
  • Läpinäkyvää – näytämme kaikki tarjouksen yksityiskohdat selkeästi ja ymmärrettävästi, jotta sinun ei tarvitse tuskailla pikkuprinttien kanssa

Mikäli aiot hakea pikalainaa, voit tehdä sen Sortterin palvelussa helposti ja nopeasti. Samalla kilpailutamme hakemuksesi maksutta. Voit hakea lainaa 1 000–60 000 euroa Sortterin lainavertailupalvelun kautta.

Sortterin palvelun hyödyntämisen edellytyksenä on, että olet vähintään 20-vuotias, sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot ja olet hoitanut raha-asiasi moitteettomasti.

Takaisin blogiin