Miten opettaa nuorille taloustaitoja?

Miten opettaa nuorille taloustaitoja?

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Kun nuoret oppivat taloustaitoja hyvissä ajoin, heillä on paremmat valmiudet huolehtia omasta taloudestaan tulevaisuudessa.

Nuorten matka kohti aikuisuutta sisältää runsaasti uusien asioiden opettelua, kun vastuu omasta elämästä kasvaa. Jos omasta taloudesta huolehtimiseen liittyvät asiat tulevat täysin uusina, voi uuteen elämänvaiheeseen siirtyminen sisältää paitsi intoa tulevasta, myös tarpeettoman suurta stressiä.

Mitä enemmän uutta opittavaa tulee kerralla, sitä herkemmin ahdistus raha-asioista huolehtimisesta kasvaa. Taloustaitojen harjoittelu jo nuorena paitsi lieventää myöhempää raha-asioihin liittyvää stressiä, myös opettaa niistä huolehtimisen aikaansaamia hyviä puolia.

Jotta nuoret voisivat oppia taloustaitoja ja omaksua taloudesta huolehtimisen tärkeyden hyvissä ajoin, täytyy taloudesta puhua. Tämän ajatuksen ympärille on rakentunut Nuorkauppakamarit ry:n koordinoima Nuorten Taloustaidot -projekti. Sortter on yksi projektin yhteistyökumppaneista.

Nuorten Taloustaidot -projekti opettaa tärkeitä taloustaitoja

Nuorten Taloustaidot on kansallinen projekti, joka toteutettiin ensimmäisen kerran tänä vuonna. Projektin toteutus koostui kahdesta osasta.

  • Heinäkuussa toteutettiin paneelikeskustelu Porissa järjestetyssä SuomiAreenassa.
  • Nuorten Taloustaidot -viikko järjestettiin paikalliskamareilla ympäri Suomen viikolla 41. Viikon aikana paikalliskamarit jalkautuivat omilla paikkakunnillaan toisen asteen oppilaitoksiin jakamaan tietoa.

Projektin keskeinen tavoite on kertoa nuorten omaan talouden hallintaan liittyviä perusasioita, jotta nuoret olisivat tietoisia talousasioista ja ottaisivat vastuun omasta taloudestaan.

Lisäksi projektin tavoitteina on:

  • lisätä nuorten aikuisten tietoisuutta vastuullisesta taloudenpidosta sekä oman talouden organisoinnista
  • kasvattaa uusi sukupolvi vastuulliseen kuluttamiseen
  • ennaltaehkäistä erilaisten velkakierteiden syntymistä ja siten muiden elämänhallinnan haasteiden lisääntymistä.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Taloustaidot on tärkeää omaksua jo nuorena

Mitä aiemmin talouteen liittyvät taidot oppii, sitä vahvemmiksi ne ehtivät muodostua ennen nuoren itsenäistymistä. Laskujen maksaminen ja erilaisten tukien kanssa toimiminen voivat äkkiseltään tuntua nuoresta haastavilta. Yksi nuorten taloustaitoihin liittyvä haaste on se, etteivät nuoret enää juuri näe rahaa fyysisinä seteleinä tai kolikoina – raha on pelkkiä numeroita pankkitilillä.

  • Jotta haasteet eivät johtaisi maksuvaikeuksiin ja sitä kautta maksuhäiriömerkintöihin saakka, on niitä pyrittävä ennaltaehkäisemään opettamalla nuorille taloustaitoja.
  • Jos nuori jää yksin omaan talouteen liittyvien haasteiden kanssa, voivat ne pahimmassa tapauksessa johtaa velkaantumiseen ja jopa oikeudelliseen perintään saakka.

Nuorten Taloustaidot -projektissa jaettava tietopaketti sisältää yleisen rahankäytön lisäksi vinkkejä myös säästämiseen ja sijoittamiseen. Oman talouden budjetointi, säästäminen ja harkittu rahankäyttö ovat esimerkkejä rahaan liittyvistä asioista, jotka kaikkien olisi hyvä hallita. Kun nuorelle antaa mahdollisuuden oppia taloustaitoja jo nuorena, hän omaksuu ne osaksi elämäänsä.

Kodilla ja koululla on suuri merkitys taloustaitojen oppimisessa

Taloustaidot ovat jo osa peruskoulun opetussuunnitelmaa, mutta niiden käsittely jää usein opettajan oman tietotaidon varaan. Jos opettajalla ei ole tarpeeksi aikaa tai omaa osaamista, se vaikuttaa suoraan opiskelijoiden oppimismahdollisuuksiin. 

Kuten Nuorten Taloustaidot -projektin projektipäällikkö Anne-Mari Mansikka totesi haastattelussa, taloustaitoja täytyisi opettaa kouluissa enemmän, mutta myös opettajien taloustietoja tulisi tukea samassa suhteessa. Koulujen rooli talouskasvatuksessa on hyvin rajallinen, minkä vuoksi koulujen kannattaisi talouslukutaidon ohella ottaa esiin myös rahaan liittyviä tunteita ja medialukutaitoa.

Myös kodilla on tärkeä rooli nuoren taloustaitojen kehittymisessä – perheen merkitys on jopa koulua suurempi, sillä rahankäyttöön liittyvät asenteet ja toimintamallit muovautuvat kotona. Kaikkien perheiden lapset eivät ole kuitenkaan samalla viivalla, minkä vuoksi vastuuta ei voi automaattisesti jättää vanhempien harteille.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Järkevä suhtautuminen rahaan luo pohjan taloustaidoille

Nuorten taloustaitojen kehittäminen tukee rahankäyttöön liittyvien asioiden lisäksi heidän suhtautumistaan rahaan ja kestävään kuluttamiseen. Kun omaa rahankäyttöä oppii hallitsemaan jo nuorena, kehittyy siihen hyvä rutiini. Näin myös suhtautuminen rahaan pysyy järkevänä.

Tärkeitä teemoja taloustaitojen opettamiseen nuorille ovat myös ekologisuus ja kulutuskäyttäytyminen. Kun uusia hankintoja oppii harkitsemaan eikä heräteostoksia tehdä jatkuvasti, oppii rahan kuluttamista säännöstelemään myös kestävän kehityksen näkökulmasta. Nuorten on lisäksi hyvä opetella tunnistamaan omia arvojaan kuluttamiseen liittyen.

Kun suhtautuminen rahaan rakentuu hyväksi ja nuori oppii ymmärtämään rahan arvon, hänen on helpompi tehdä erilaisia rahaan liittyviä päätöksiä. Vaikka rahan säästämisen oppisi jo nuorena, elämässä tulee lähes väistämättä vastaan lisärahoitusta vaativia tilanteita. Kun taustalla on nuorena opittu valveutuneisuus raha-asioissa, epävarmuus esimerkiksi lainan tarpeen arviointiin liittyen vähenee.

Miten nuorta voi tukea taloustaitojen oppimisessa?

Nuorta voi tukea talouden hallinnan opettelussa olemalla ennen kaikkea avoin raha-asioissa. Mitä enemmän rahasta puhutaan, sitä nopeammin se muuttuu konkreettiseksi asiaksi, joka on helpompi ymmärtää.

Vanhemmat voivat puhua lapsilleen esimerkiksi:

  • omien tulojensa suuruudesta
  • talouden kuluista – kiinteistä sekä muuttuvista
  • kulujen ja menojen suhteesta.

Nuorelle on hyvä opettaa, miten tärkeää on tuntea omat varansa ja niiden riittävyys. Jos nuori haluaa tehdä hankinnan, kannattaa hänet laittaa arvioimaan sen tarpeellisuus ja varojen riittävyys. Budjetointi on asia, jonka opetteluun nuorta kannattaa kannustaa.

Myös laina-asioista on hyvä puhua ajoissa. Vaikka nuori ei vielä sillä hetkellä kaipaisi lisärahoitusta, hän tulee arvioimaan lainatarvettaan esimerkiksi jatko-opintojensa aikana. Nuorelle on hyvä opettaa, ettei lainaa pidä ottaa harkitsemattomasti, mutta oikein mitoitettuna se voi olla hyvä vaihtoehto suurempien investointien tekemiseen.

Lainavertailu kuuluu vastuulliseen talouden hallintaan

Nuorten on hyvä oppia tiedostamaan, että lainanmyöntäjissä on eroja, eikä ensimmäistä lainatarjousta kannata automaattisesti hyväksyä. Lainojen hinnat vaihtelevat suuresti ja on tärkeä hahmottaa myös lainojen piilokustannukset.

Sortterin maksuton lainavertailupalvelu helpottaa lainojen vertaamista. Kotimaisena toimijana toimintamme on läpinäkyvää ja asiakkaan etu on meille tärkeää. Sortter toimii yhteistyössä oli 20 luotettavan pankin ja rahoituslaitoksen kanssa, jolloin asiakkaan on mahdollista saada yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia.

Jotta lainojen vertailu olisi aidosti helpompaa ja nopeampaa, Sortter järjestää lainatarjoukset hintajärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan. Todellinen vuosikorko sisältää lainan koron lisäksi kaikki lainaan liittyvät muut kustannukset. Näin lainanhakija voi tarkastella tarjouksia selkeästi ja valita itselleen sopivimman vaihtoehdon.