Pankkiautomaatti
Takaisin blogiin

Miksi säästää rahaa säästötilille ja miten?

Lepääkö käyttötililläsi rahaa, joka ei mene aktiiviseen käyttöön? Kiinnostaisiko kenties säännöllinen kuukausisäästäminen? Säästötilin avaaminen on hyvä vaihtoehto tällaisessa tilanteessa. Säästäminen luo myös turvaa yllättävien elämäntilanteiden varalle.

Rahoja ei kannata seisottaa tavallisella käyttötilillä loputtomiin, sillä inflaatio syö rahan arvoa vuosien mittaan. Käyttötilin kautta et myöskään pääse hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä ja sitä myötä kasvattamaan pääomaasi. Säästötili on hyvä turva arjen isompiin hankintoihin, kuten asunnon tai auton ostamiseen, mutta helpottaa myös pienempien ostosten, kuten lomamatkan, tekemisessä.

Rahan tallettaminen säästötilille on kuin sijoittamista, mutta säästötilin kohdalla sijoitettu summa on takuulla käytössäsi tietyn ajan kuluttua. Säästötili on tyypiltään likvidi sijoitus eli rahat on helposti nostettavissa. Jos sijoittaminen kiinnostaa, mutta haluat mahdollisimman turvallisen sijoituskohteen, säästötili on hyvä vaihtoehto. 

Myös säästötilejä kannattaa vertailla, jotta löydät omiin säästämistarpeisiisi sopivimman ratkaisun. Sortterin säästötilivertailu auttaa vertaamaan säästötilit helposti, nopeasti ja täysin maksuttomasti.

Aloita säästäminen jo tänään

Säästämisen vaikein osuus on usein sen aloittaminen: milloin rahaa on sen verran, että sitä on mahdollista laittaa säästöön asti? Säästämisen voi aloittaa pienemmilläkin summilla, esimerkiksi muutamalla kymmenellä eurolla kuukaudessa. Kun pääset vauhtiin, voit kasvattaa säästösummia rahatilanteesi mukaan ja nopeuttaa näin säästöjesi kertymistä.

Säästämisen aloitus onnistuu helposti säästö- tai talletustilin avaamalla. Mitä aiemmin avaat säästötilin, sitä nopeammin säästöjä alkaa kertyä. Löydät itsellesi sopivan summan kokeilemalla – asiantuntijat ja varallisuusneuvojat pitävät hyvänä säästösummana 10–20 prosenttia kuukausipalkasta

Säästämistä voi ajatella myös taloudellisen puskurin näkökulmasta. Taloudellisella puskurilla tarkoitetaan summaa, joka jokaisella kuluttajalla kannattaisi olla säästettynä pahan päivän varalle. Taloudellinen puskuri kattaa yleensä noin 2–6 kuukauden menot, ja se lisää taloudellista mielenrauhaa sekä mahdollistaa suuremmatkin eteen tulevat hankinnat.

Miten säästötili toimii?

Säästötilin avaamisen ja säästämisen aloittamisen jälkeen on pankin vuoro toimia. Pankki sijoittaa säästötilisi rahat erilaisiin kohteisiin, kuten asuntoihin ja osakkeisiin tai lainaa rahaa muille asiakkaille. Tästä pankille syntyy voittoa, joka näkyy säästötilillesi kertyvänä korkona. 

Sijoittamisen riskit vaihtelevat, ja mikäli sinulla on korkeakorkoinen säästötili, saatat saada suurempaa korkoa. Tällöin myös riski on luonnollisesti korkeampi. Yleensä suurimmat talletuskorot kertyvät sellaisille talletustileille, joiden varat on sijoitettu korkeamman riskin kohteisiin.

Säästötiliin voi liittyä erilaisia käyttöehtoja, kuten nostorajoituksia, joilla määritellään tietyn ajan sisällä tehtävien nostojen sallittu enimmäismäärä. On myös mahdollista, että säästötilille edellytetään vähimmäistalletusta tiettyä ajanjaksoa kohden. 

Kaikista joustavimpien säästötilien talletusajalle ja -määrälle ei ole rajoituksia, jolloin voit tehdä nostoja niin usein kuin haluat, ja sinun on myös mahdollista sulkea tili milloin tahansa. Usein tällaisilla tileillä on myös kaikista alhaisin korko, mutta jos joustavuus menee alhaisten korkojen edelle, kannattaa harkita joustavaa säästötiliä.

Pankit ja lainanantajamme

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Säästötili on turvallinen sijoitus

Säästötilit on suojattu valtion talletussuojalla, joten riski varojesi menettämiseen säästötilille säästettäessä on olematon. Talletussuojan on tarkoitus turvata talletustilillä olevat rahasi siltä varalta, että pankki, joka rahat on tallettanut, joutuisi pysyviin maksuvaikeuksiin. Kaikki suomalaiset talletuspankit kuuluvat talletussuojajärjestelmään, jolla talletustilien turvallisuus varmistetaan.

Talletussuoja korvaa enintään 100 000 euroa asiakasta ja pankkia kohden. Jos siis avaat talletustilin kahteen eri pankkiin, molemmat tilisi on suojattu 100 000 euroon asti. Talletussuoja koskee vain pankkitilejä, määräaikaisia säästötilejä ja asuntosäästöpalkkiotilejä. Pitkäaikaissäästämissopimukseen liittyvä säästötili on myös suojattu, mutta suoja ei koske tällaisen sopimuksen muita sijoituksia, kuten osakkeita ja rahastoja.

Löydä tarpeisiisi sopiva säästötili

Säästötilejä on moniin erilaisiin tarpeisiin ja jotta löydät itsellesi parhaiten sopivan ratkaisun, kannattaa vaihtoehtoihin tutustua huolellisesti. Osa säästötileistä on suunnattu tietyille ikäryhmille tai tietynlaisiin säästötarkoituksiin, jolloin tallettajan on täytettävä tietyt ehdot avatakseen säästötilin. 

Esimerkki tällaisesta tilistä on asuntosäästämiseen tarkoitettu ASP-tili, jonka kohderyhmää ovat ensiasunnon ostoa suunnittelevat, alle 40-vuotiaat henkilöt. Kaikista säästötileistä ASP-tilillä on paras korko, joten jos suunnittelet tulevaisuudessa asunnon ostamista, kannattaa sinun perehtyä ASP-säästämiseen.

Korot voivat vaihdella riippuen siitä, onko kyseessä säästötili vai määräaikainen säästötili. Korkomarkkinat määräävät säästötilien korot, mutta korkoihin vaikuttavat myös rahoituslaitos ja tilin tyyppi. Korko voi olla joko kiinteä tai viitekorkoon sidottu – viitekorkoon sidottujen säästötilien korkona on usein pankin oma Prime-korko. Määräaikaisilla säästötileillä on puolestaan useimmiten kiinteä korko, joka on tiedossa tiliä avattaessa, eikä se muutu talletusaikana.

Sortter auttaa vertailemaan säästötilit

Löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan säästötilin vertailemalla useita vaihtoehtoja. Sen sijaan, että kävisit läpi kaikkien pankkien ja rahoituslaitosten verkkosivut, voit hoitaa vertailun vaivattomasti Sortterin säästötilivertailun avulla. Vertailun kautta saat nopeasti yleiskäsityksen saatavilla olevista palveluista ja tutustut lisäksi sinulle vähemmän tuttujen rahoituslaitosten säästötilitarjontaan.

Sortterin säästötilivertailulla vertaat niin kotimaisten kuin eurooppalaistenkin pankkien säästö- ja määräaikaistalletustilit. Palvelu näyttää tilien korot, tuoton haluamallesi summalle sekä tilin muut mahdolliset kustannukset. Säästötilivertailua on helppo käyttää: valitse vain talletusaika ja summa, jonka haluat tallettaa, ja valitse omiin tarpeisiisi parhaiten sopiva säästö- tai määräaikaistalletustili. Voit järjestellä säästötilit vertailuun joko parhaan tai pienimmän tuoton mukaan.

Laina tueksi isompiin investointeihin

Säästäminen on tärkeää ja vaikka sillä voi päästä pitkälle, tulee elämässä lähes poikkeuksetta vastaan suurempia hankintoja, joiden rahoittamiseksi tarvitset lisäksi lainaa. Sortter auttaa sinua löytämään parhaan mahdollisen lainan tarpeisiisi aina 60 000 euroon asti.

Kilpailuta lainat vaivattomasti Sortterin lainavertailun avulla. Lainavertailun kautta saat lähetettyä hakemuksen kerralla kymmeniin pankkeihin ja rahoituslaitoksiin, eikä sinun tarvitse täyttää useita eri hakemuksia. Järjestämme lainat edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan ja vaikka suosittelemme sinulle aina edullisinta lainaa, lopullisen päätöksen teet sinä itse. Pelkkä lainan hakeminen ei vielä sido sinua ottamaan lainaa.

Sortterin lainavertailu kuuluu Suomen kattavimpiin vertailupalveluihin. Toimimme yhteistyössä vain luotettavien pankkien ja rahoituslaitosten kanssa taataksemme turvallisuuden.

Takaisin blogiin