Kuinka paljon lainavertailu säästää rahaa ja aikaa? Testasimme käytännössä
Takaisin blogiin
# Talouden hallinta

Päivitetty:

Kirjoittaja Mia

Kirjoittaja:

Mia Keurulainen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Kuinka paljon lainavertailu säästää rahaa ja aikaa? Testasimme käytännössä

Useampia lainatarjouksia vertailemalla voi löytää edullisen lainan. Lainavertailupalvelun hyödyntäminen tekee kilpailuttamisesta helppoa, mutta miten säästetyt eurot ja tunnit käytännössä muodostuvat?

Kotimainen Sortter tarjoaa Suomen luotettavinta lainavertailua. Haluamme auttaa asiakkaitamme löytämään mahdollisimman matalakorkoisen lainan ja kannustaa heitä vastuulliseen taloudenpitoon. Tässä artikkelissa avaamme lainavertailun hyötyjä konkretian kautta. Samalla tulevat yksi kerrallaan avatuksi ja testatuksi omankin markkinointimme kärkiväittämät. 

Testauksen taustaa: teimme lainahakemuksen 5 000 euron suuruiselle vakuudettomalle lainalle Sortterin sivuilla. Laina-ajaksi merkittiin 8 vuotta. Tämän jälkeen haimme samoilla tiedoilla yksitellen lainatarjoukset viidestä eri pankista ja rahoituslaitoksesta. 

Testaus on toteutettu nopealla aikataululla ja se on suuntaa antava katsaus, johon on hyödynnetty verkosta löytyviä lainalaskureita ja lainahakemuslomakkeita. Artikkeli ei kerro yksiselitteisesti totuutta lainamarkkinatilanteesta, vakuudettomien lainojen hinnoista tai yksityishenkilön mahdollisuuksista saada vakuudetonta luottoa.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 516 arvosteluun.
powered by

Sortterin sivuilla lainahakemuksen täyttämiseen menee vain hetki

Sortterin sivuilla täytetään yksi lainahakemus, jota vastaan on mahdollista saada useita lainatarjouksia yhteistyökumppaneiltamme. Aikaa hakemuslomakkeen täyttämiseen testin puitteissa kului noin viisi minuuttia. 

Lainahakemuksessa pyydetään ilmoittamaan seuraavat tiedot:

 • lainasumma
 • laina-aika 
 • lainan käyttötarkoitus 
 • hakijan nimi-, henkilö- ja yhteystiedot
 • siviilisääty 
 • asumismuoto kuluineen
 • asema työmarkkinoilla
 • palkka- ja muut tulotiedot 
 • olemassa olevat velat.  

Muiden pankkien ja rahoituslaitosten hakulomakkeissa kysyttiin samoja asioita, mutta ainoa poikkeus ilmeni lainan käyttötarkoituksessa: Sortterin palvelusta poiketen sitä ei muualla pyydetty ilmoittamaan. Myös Sortterin lomakkeessa tähän kohtaan voi merkitä ”muu tarkoitus”. Yksi toimija kysyi halukkuutta maksuvapaisiin lyhennyskuukausiin jo lainan hakuvaiheessa.

Ajankäytön näkökulmasta on merkittävää, kirjoittaako tietonsa vain kerran yhteen hakemukseen useamman lainatarjouksen saadakseen vai täyttääkö monta ulkonäöltään ja rakenteeltaan erilaista hakemusta. Viiden erillisen luotonantajan haarukointi ja sopivien tahojen löydyttyä lainahakemuksen paikantaminen sekä täyttäminen nettisivuilla vei aikaa moninkertaisen määrän Sortterin palvelun hyödyntämiseen verrattuna.

Vertailussamme mukana olevat lainanantajat:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Lainatarjous nopeasti ja selkeästi Sortterilta

Kului alle minuutti ja Sortterin löytämät lainatarjoukset ilmestyivät nähtäville. Annetuilla tiedoilla lainatarjouksia löytyi heti 5 kappaletta ja ne oli valmiiksi järjestetty edullisimmasta alkaen

Ulkonäöltään selkeistä ja yhteneväisistä lainatarjouksista löytyi kaikista samat tiedot:

 • lainasumma
 • laina-aika
 • kuukausierä
 • vuosikorko
 • todellinen vuosikorko (joka huomioi kaikki lainasta aiheutuvat kulut)
 • eritellyt mahdolliset lisäkulut (tilin avausmaksu, tilinhoitomaksu jne.)
 • lainan ja lainakustannusten kokonaismäärä euroina
 • tarvittavat todistukset tuloista lainasopimuksen allekirjoittamista varten
 • tietoja lainanantajasta
 • mahdollisuus maksuturvaan, kyllä/ei

Näiden tietojen lisäksi nähtävillä olivat ne Sortterin yhteistyötahot, jotka eivät lainatarjousta tehneet.

Manuaalisesti haettujen lainatarjousten tapauksessa vastaukset saapuivat niin ikään hetkessä. Yksi rahoituslaitos ilmoitti, ettei voi tehdä tarjousta annetuilla tiedoilla lainkaan. Syy ilmoitettiin löytyväksi erillisen linkin takaa, mutta linkki ei johtanut mihinkään. Toinen rahoituslaitos puolestaan vastasi, että suurin mahdollinen summa vakuudettomalle luotolle on 4 000 euroa. 

Kolme luotonantajaa kauppasi eri nimikkeillä tuotetta, jota voisivat hakemusta vastaan tarjota. Näissä vain lainasumma täsmäsi haetun summan kanssa. Laina-aika ja täten kuukausierien lukumäärä joko alitti tai ylitti haetut 8 vuotta. 

Huomionarvoista on, että nämä vastaukset eivät olleet vielä varsinaisia lainatarjouksia. Niissä kehotettiin siirtymään eteenpäin seuraavaan vaiheeseen, eli hakemaan luottoa annetulla nimikkeellä. Tämä edellytti kirjautumista luotontarjoajan verkkopankkiin. Luottopäätös luvattiin toimittaa kahden pankkipäivän sisällä. 

Jäljelle jäi tarkalleen ottaen kaksi lainatarjouksen ”esiastetta”, jotka olivat muodoltaan ja sisällöltään lähimpänä Sortterin löytämiä ja esittämiä tarjouksia. Näissä lainakulut oli selkeästi eritelty, mutta toisaalta toisessa lainan maksettava kokonaiskustannus jäi hakijan itsensä laskettavaksi eikä laina-aika vastannut kummassakaan toivottua 8 vuotta.

Yhdellä hakemuksella saat lukuisia lainatarjouksia!

Kilpailuta lainat Sortterin avulla ja säästä

Sortterin asiakkaat säästävät keskimäärin 1 682 euroa luottokustannuksissa kilpailuttaessaan luotot kauttamme. Kilpailuttamisen myötä saavutettu säästö on laskettu vertailemalla edullisimpia ja kalleimpia luottotarjouksia keskenään. Sortterin tilastojen mukaan tyypillinen lainasumma Sortterin asiakkaiden keskuudessa on 11 000–13 000 euroa.

Tarkastellaan esimerkkivertailumme avulla ensin Sortterin löytämistä lainatarjouksista halvinta ja kalleinta keskenään. Mikäli näistä valitsisi edullisemman, säästäisi 5 000 euron lainan luottokuluissa yhteensä 415,29 euroa.

Lainsumma 5 000 €KuukausieräLaina-aikaVuosikorkoTod. vuosikorkoAvausmaksuTilinhoitomaksu / kkLaina ja kulut yht.
Halvin (joustoluotto)90,64 €8 vuotta12,5%16,44%0€8€8701,83€
Kallein (kertaluotto)94,97€8 vuotta14,49%18,2%89€5€9117, 12€

Seuraavaksi tarkastellaan Sortterin löytämää edullisinta lainatarjousta ja kahta tässä yhteydessä vertailukelpoista, muualta manuaalisesti haettua alustavaa lainatarjousta. 

Lainsumma 5 000 €KuukausieräLaina-aikaVuosikorkoTod. vuosikorkoAvausmaksuTilinhoitomaksu / kkLaina ja kulut yht.
Halvin (Sortterilta)90,64 €8 vuotta12,5%16,44%0€8€8701,83€
Lainatarjous 1 (joustoluotto)100€7 v 7 kk12,86%18,80%Ei mainittu12,50 €9049,54 €
Lainatarjous 2 (luottotyyppi ei tiedossa)n. 73 €15 vuotta15,79%18,95%90€5€9315,84 €

Kuten huomataan, Sortterin löytämän halvemman lainatarjouksen ja manuaalisesti haetuista edullisemman tarjouksen erotus on ainakin lähes 350 euroa, avausmaksusta kun ei ole tietoa. Ero toiseen ylipäätään vertailukelpoiseen lainatarjoukseen on merkittävämpi – Sortterin kautta säästöä kertyisi tässä tapauksessa 614,01 euroa.

Merkillepantavaa on laina-ajan ja kuukausierän vaikutus korkoon ja sitä kautta kokonaiskuluihin. Lainan takaisinmaksusuunnitelmassa pitää aina huomioida oma budjetti ja se, kuinka paljon esimerkiksi lyhennystä kykenee kuukausittain maksamaan niin, että sen jälkeen jää rahaa elämiseen. 

Manuaalisesti haetuissa lainatarjouksista halvemman pienin mahdollinen kuukausierä on 100 euroa ja laina olisi kyettävä maksamaan takaisin alle 8 vuodessa. Toinen luotonantajista ei tarjoa annetuilla tiedoilla tämän suuruista lainaa alle 15 vuoden maksuajalla lainkaan. Pitkä maksuaika puolestaan tarkoittaa tyypillisesti korkeampaa korkoa.

Vertaa lainat Sortterin avulla on helposti ja turvallisesti

Kun hakee verkosta edullista vakuudetonta lainaa, saa tulokseksi loputtoman luotontarjoajien listan. Osa nimistä on isoja ja tuttuja toimijoita, osasta ei ole koskaan kuullutkaan. Mistä voi tietää, minkä tahon puoleen kannattaa kääntyä?

Pieni lainanhakutestimmekin osoitti, että kuluttajan on helppo eksyä eri luotontarjoajien termien, tarjouksien ja pienellä printillä painettujen lainaehtojen viidakkoon. Testi näytti toteen, että lainavertailu Sortterin kautta voi todella säästää aikaa, vaivaa ja rahaa. Lisäksi se on läpinäkyvää ja turvallista – lainavertailu tapahtuu korkean IT-turvallisuuden ympäristössä emmekä luovuta asiakastietoja eteenpäin. 

Sortter tekee yhteistyötä vain asemansa vakiinnuttaneiden, luotettavien pankkien ja rahalaitosten kanssa. He maksavat meille yhteistyöstä komissioita ja siksi pystymme tarjoamaan palveluamme asiakkaillemme ilmaiseksi!

Kirjoittaja Mia

Kirjoittaja

Mia Keurulainen

Mia on helsinkiläinen vapaa kirjoittaja ja sisällöntuottaja. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi pääaineenaan suomen kieli ja sivuaineena sosiologia. Mialla on yli kymmenen vuoden kokemus tekstien suunnittelusta muun muassa mainostoimistojen, teollisuuden, yksityisten oppilaitosten, pankkialan ja kolmannen sektorin tarpeisiin.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin