Lainavertailu kannattaa
Takaisin blogiin

Onko lainavertailu todella osa vastuullista taloudenhallintaa?

Hyvä talouden hallinta luo vakaan pohjan elämälle, tuo turvaa ja mahdollistaa monia asioita. Lue, mikä rooli lainavertailulla on vastuullisessa taloudenhallinnassa.

Hyvä ja vastuullinen talouden hallinta on oman toimeentulon kannalta tärkeää meille jokaiselle. Kun omat tulot ja menot ovat hyvin hallinnassa, elämä on stressittömämpää ja paremmin ennakoitavaa. 

Mitä kaikkea sitten kuuluu vastuulliseen talouden hallintaan ja miksi puhumme siitä lainavertailun yhteydessä? Voiko lainan ottaminen olla vastuullista talouden hallintaa? 

Lyhyesti voisi sanoa, että talouden hallinta on hyvällä tasolla silloin, kun menot ovat tuloja pienemmät. Tilanteet kuitenkin vaihtelevat ja joskus lainan ottaminenkin on tarpeen. Lainalla ei silti tulisi paikata huonoa talouden hallintaa, sillä silloin menot väistämättä lisääntyvät entisestään.

Listasimme viisi asiaa, jotka mielestämme ovat osa vastuullista talouden hallintaa. Kerromme myös, miten lainavertailusta voi olla hyötyä kyseisissä asioissa.

1. Hintojen vertaileminen – lainojen vertailu

Edullisimpien vaihtoehtojen löytäminen hintoja vertailemalla kuuluu ehdottomasti vastuulliseen talouden hallintaan. 

Olet varmasti huomannut, että lähes kaikissa tuotteissa ja palveluissa on hintaeroja. Esimerkiksi elintarvikkeita, vaatteita tai kodin laitteita ostettaessa voi halvin vaihtoehto olla hinnaltaan alle puolet siitä, mitä joutuisit maksamaan kalleimmasta. Silti laatu voi olla aivan yhtä hyvää tai ainakin riittävän tasoista.

Sama periaate pätee myös lainoihin. Kun sinulla on tarvetta lainalle, lainavertailu on hyvä työkalu vastuulliseen talouden hallintaan. Sen avulla löydät helposti itsellesi sopivimman ja edullisimman lainan. 

Sortterin lainavertailu on puolueeton, joten voit luottaa siihen, että suosittelemme sinulle aina edullisinta lainaa. Voit myös huoletta käyttää lainavertailua jo siinä vaiheessa, kun vasta harkitset lainan ottamista, sillä lainavertailu ei sido sinua ottamaan lainaa. Voit aivan vapaasti joko hyväksyä tai hylätä saamasi lainatarjoukset.

2. Menojen suhteuttaminen tuloihin – myös lainojen osalta

Kuten sanonta kuuluu, ei ne suuret tulot, vaan pienet menot. Viisas talouden hallinta on sitä, että pidät huolta tulojesi ja menojesi tasapainosta. 

Joillakin säästäväisyys tuntuu olevan jo perusluonteessa, mutta toisilla se vaatii tietoista harkintakyvyn harjoittelua. Kirjanpito on hyvä tapa hahmottaa, kuinka paljon rahaa kokonaisuudessaan tulee ja erityisesti kuinka paljon sitä menee. Paras tilanne olisi se, että joka kuukausi jäisi vielä jotain säästöönkin.

Muiden menojen tavoin myös lainanlyhennykset kannattaa pyrkiä pitämään sellaisina, etteivät ne rasita omaa taloutta liikaa. 

Jos sinulla on jo lainaa ja toiveissasi on saada lisää joustoa maksusuunnitelmaan, se voi onnistua lainavertailun ja lainojen kilpailuttamisen kautta. Saadessasi paremman lainatarjouksen voit maksaa vanhan lainasi pois ja alkaa lyhentää uutta lainaa, jossa on paremmat ehdot.

Pankit ja lainanantajamme

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

3. Turhien kulujen välttäminen – vertaa lainat ja säästä

Kulujen karsimiseen voi löytyä yllättävän paljon helppojakin paikkoja, kun niihin vain muistaa kiinnittää huomiota. 

Turhiksi kuluiksi voidaan laskea sellaiset, joilla et varsinaisesti saa mitään, mutta maksat ne silti. Saatat esimerkiksi maksaa kuukausimaksua suoratoistopalvelusta, jota käytät vain hyvin harvoin, tai olla jäsenenä salilla, vaikket ole käynyt siellä puoleen vuoteen.   

Lainoissakin voi olla turhia kuluja, mikäli jostain muualta on saatavilla lainaa edullisemmin. Erityisesti silloin, kun lainoja ja luottoja on kertynyt useampia, niiden kuluja kannattaa karsia yhdistämällä lainat. Muuten saatat maksaa erilaisia tilinhoito- ja käsittelymaksuja aivan turhaan. 

Sortterilla lainojen vertailu ja yhdistäminen on ilmaista, joten itse vertailuun sinulla ei kulu lainkaan rahaa. Lainavertailun ja lainojen yhdistämisen ansiosta sen sijaan voit saada tuntuvaakin säästöä koko laina-ajalle, kun vältät ylimääräiset lainakustannukset.

4. Laskujen maksaminen ajoissa – lainojen yhdistäminen

Laskuista huolehtiminen on itsestään selvä osa vastuullista talouden hallintaa. Jotta tämä onnistuu, on sinulla oltava käsitys kokonaiskuvasta: kuinka suuri osa kuukauden tuloista laskujen maksamiseen menee ja paljonko sen jälkeen on varaa käyttää muuhun?

Ajallaan maksettu lasku on aina edullisempi kuin se, jossa on mukana maksumuistutuskulut, viivästyskorko tai perintämaksu. Vielä ikävämpää on saada maksamattomasta laskusta maksuhäiriömerkintä luottotietoihin. 

Kun alkaa näyttää siltä, että laskuista selviäminen tekee tiukkaa, kannattaa asiaa lähteä pilkkomaan järkevästi. Useimpien laskuttajien kanssa on mahdollista neuvotella ylimääräisestä maksuajasta, jolloin laskulle ei kerry lisäkuluja. 

Jos laskuistasi useampi on luottojen lyhennyksiä, on järkevää yhdistää lainat yhdeksi isommaksi lainaksi: silloin sinun tarvitsee huolehtia vain yhden lainan lyhentämisestä. Sen myötä laskun maksaminen on helpompi muistaa, ja talouden kokonaiskuvakin pysyy selkeämpänä.

5. Tulevan ennakointi lainankin osalta

Talouden hallinnassa kannattaa aina pitää katse riittävän pitkällä tulevaisuudessa, sillä tilanteet muuttuvat. Fiksusti varautumalla voit ylittää pienehköt rahalliset haasteet, kuten kodinkoneiden hajoamiset tai auton yllättävät korjauskulut. 

Jos sinulla on esimerkiksi lähivuosina tiedossa elämänmuutos, joka tulee kiristämään talouttasi, huomioi se jo hyvissä ajoin. Mitoita myös ottamasi lainat niin, että selviät niiden lyhennyksistä tilanteen muuttuessa. 

Toisaalta viisaasti ennakoimalla ja etukäteen säästämällä voit selvitä ilman lainan ottamista, kun jokin suurempi hankinta sattuu kohdalle. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, ja silloin on järkevää vertailla lainat huolellisesti. Vain sillä tavalla voit löytää itsellesi edullisimman lainan kymmenien vaihtoehtojen joukosta.Sortterin avulla lainavertailu on helppoa

Sortterin avulla lainavertailu on helppoa

Sortterin lainavertailun kautta lainahakemuksesi välitetään kaikille vertailussa mukana oleville pankeille ja rahoituslaitoksille. Sinun tarvitsee täyttää vain yksi hakemus ja saat tarjoukset jopa samana päivänä. Et tarvitse lainaan vakuuksia, vaan luottopäätökset tehdään hakemuksessa ilmoittamiesi tietojen perusteella.

Lainoja vertaillessasi sinun kannattaa kiinnittää huomiota lainasummaan, laina-aikaan, nimelliskorkoon ja muihin kuluihin, todelliseen vuosikorkoon sekä maksuvapaiden mahdollisuuteen. Vertailussa erityisesti todellinen vuosikorko on tärkeässä roolissa, sillä se sisältää kaikki lainan kustannukset.

Sortterin lainavertailussa lainatarjoukset järjestetään aina edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron perusteella, joten sinun on helppo valita saamistasi tarjouksista edullisin. Lainavertailu on myös täysin puolueeton – voit siis luottaa siihen, että sinulle suositellaan juuri sitä lainaa, jossa on pienimmät kustannukset.

Kokeile Sortterin lainavertailupalvelua – se on sinulle täysin ilmaista!

Takaisin blogiin