Lainalaskuri apuun
Takaisin blogiin

Lainalaskuri haltuun – viisi käyttövinkkiä

Sortterin lainalaskuri on kätevä ja helppokäyttöinen apuväline lainanoton suunnitteluun. Viidellä vinkillämme pääset sujuvasti kokeilemaan lainalaskuriamme käytännössä ja kokemaan sen tuoman avun taloutesi hallintaan.

Sortterin lainalaskuri on hyödyllinen apuväline helpottamaan taloutesi hallintaa. Lainalaskurin avulla hahmotat, kuinka paljon lainalle tulee kuluja ja korkoja: laskuri laskee todellisen vuosikoron sekä lainan kokonaiskustannukset. Lisäksi lainalaskin näyttää, miten kustannukset muuttuvat lainan lyhennysten, korkojen ja laina-ajan muuttuessa.

Voit hyödyntää lainalaskuria esimerkiksi kulutusluoton, joustoluoton, luottokorttien tai osamaksujen kustannusten laskemisessa. Laskuria on helppo ja nopea käyttää, eikä sen käyttäminen sido sinua ottamaan lainaa.

Kokosimme tähän artikkeliin viisi yksinkertaista vinkkiä lainanoton suunnitteluun sekä laskurin käyttämiseen, jotta saat laskurin käytöstä mahdollisimman paljon hyötyä.

1. Aloita lainalaskurin käyttö pohtimalla lainatarvettasi ja taloustilannettasi

Elämässä tulee väistämättä vastaan tilanteita, joissa omat säästöt eivät yksinkertaisesti riitä tai tulot eivät sillä hetkellä kata kaikkia menoja. Tällainen tilanne voi olla vaikkapa asunnon ostaminen – juuri kukaan ei selviä siitä ottamatta lainaa. Myös esimerkiksi auton tai lomamatkan ostaminen voi vaatia ulkopuolista rahoitusta.

Omaa lainan tarvetta on hyvä harkita tarkkaan, eikä päätöstä lainan hakemisesta kannata tehdä harkitsemattomasti. Millainen taloustilanteesi on tällä hetkellä? Mihin tarpeeseen olet ottamassa lainaa? Näitä kysymyksiä miettimällä saat lähtökohdat päätöksen tekemiseen. Kun olet päättänyt tarvitsemasi lainasumman, syötä se lainalaskuriin päästäksesi alkuun.

2. Syötä lainalaskuriin tarpeisiisi sopiva laina-aika

Lainalaskurin avulla voit tutkia helposti myös laina-ajan vaikutusta kustannusten muodostumiseen. Muutamankin vuoden muutoksella laina-aikaan voi olla huomattava vaikutus lainan kokonaiskustannuksiin. 

Muista huomioida laina-aikaa pohtiessasi omat tulosi ja menosi, jotka vaikuttavat siihen, millaisia lyhennyseriä sinun kannattaa maksaa. Pitkä laina-aika pienentää kuukausittaisia lyhennyseriä, mutta toisaalta kerryttää samaan aikaan korkokustannuksia pidemmältä ajalta riippumatta siitä, miten matalakorkoinen laina on kyseessä.

Liian suuret kuukausierät puolestaan madaltavat korkokuluja, mutta voivat laittaa taloutesi liian tiukille. Mitoita kuukausierä talouteesi niin, että pystyt maksamaan sen helposti, vaikka jollekin kuukaudelle tulisi yllättäviä kuluja.

Halutessasi voit myös lyhentää lainaa sovittua suuremmissa maksuerissä, jolloin maksettavat korkokustannukset jäävät matalammiksi. Mikäli suunnittelet maksuerien suurentamista tai lainan nopeampaa lyhentämistä, selvitä mahdollisuudet niihin lainanantajaltasi.

Pankit ja lainanantajamme

Pop PankkiResurs BankAktiaBank Norwegian – a part of NOBA Bank GroupNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow FinanceLea bankInstabankSweepBankFixuraMorrowBondoraCredigoHalinoSvea

3. Muista huomioida lainan vuosikorko

Lainan vuosikorko kannattaa ottaa huomioon jo lainan harkintavaiheessa. Kulutusluoton korkoon vaikuttavat haettava lainasumma sekä pankin tekemä luottoarvio, mutta yleensä kulutusluoton korot pienenevät sitä mukaa kun lainasumma kasvaa.

Koska pankit tarjoavat korkoa riskiperusteisen hinnoittelun mukaan, korkojen vaihteluun vaikuttaa myös hakijan tilanne. Täytä siis lainahakemus huolellisesti, jotta pankki ymmärtää taloudellisen tilanteesi ja elämäntilanteesi kokonaisuudessaan. Näin voit saada kulutusluoton mahdollisimman edullisesti pienellä korolla.

Lainalaskuri auttaa sinua tarkastelemaan koron vaikutusta lainan kokonaiskustannuksiin. Kulutusluoton vuosikorot vaihtelevat pankista ja hakijasta riippuen 4 prosentista 20 prosenttiin. Mitä isompi kulutusluotto on, sitä suurempi merkitys korkoprosentilla on. Kilpailuttamalla lainat voit säästää laina-aikana jopa tuhansia euroja.

4. Tiedosta myös muut lainan kustannukset

Korko ei ole ainoa lainan kustannus, joka tulee ottaa huomioon. Muita kustannuksia syntyy muun muassa lainan avaus-, käsittely-, kuukausi- ja tilinhoitomaksuista sekä laskutuspalkkioista. Lainalaskuriin voit syöttää lainan perustamiskustannuksen sekä kuukausittaisen tilinhoitomaksun.

Lainalaskuri laskee sinulle todellisen vuosikoron, joka huomioi koron lisäksi myös muut lainan kustannukset. Todellisesta vuosikorosta on hyötyä eri lainatarjousten vertailemisessa keskenään – varsinkin niissä tapauksissa, joissa niiden kustannukset muodostuvat erilaisista kulueristä.

Pieni korko ei siis automaattisesti tarkoita halvinta hintaa, sillä lainakustannuksiin sisältyy usein myös muita kuluja. Nämä kulut voivat nostaa lainakustannuksia merkittävästi, minkä vuoksi ensin edulliselta vaikuttanut laina ei todellisuudessa olekaan niin edullinen. Lainoja ei siis kannata vertailla ainoastaan koron perusteella, vaan kokonaiskustannusten näkökulmasta.

5. Päätä, haetko lainaa yksin vai yhdessä

Vaikka lainalaskin ei kysy, harkitsetko lainan hakemista yksin vai yhdessä, kannattaa asialle silti suoda miettimisaikaa – voit nimittäin hakea lainaa myös rinnakkaishakijan kanssa. Pankin näkökulmasta kulutusluottoa on turvallisempaa myöntää kahdelle hakijalle, koska tällöin myös takaisinmaksajia on kaksi. 

Usein kulutus- tai käyttöluotto myönnetään tavallista edullisimmilla lainaehdoilla, kun sitä haetaan rinnakkaishakijan kanssa. Tätä lainalaskuri ei huomioi, mutta asia on hyvä tiedostaa.

Rinnakkaishakija voi olla esimerkiksi avo- tai aviopuoliso ja hän ottaa kanssasi vastuun lainasta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ellet pysty päähakijana maksamaan lainaa takaisin, tulee rinnakkaishakijan hoitaa lainan takaisinmaksu.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Ota Sortterin lainalaskin käyttöösi

Vinkit hallussa – viimeistään nyt olet valmis kokeilemaan lainalaskuria käytännössä. Muista, ettei laskurin käyttäminen sido sinua mihinkään ja sen käyttäminen on täysin maksutonta. Voit siis aidosti tutkia ja testailla lainan kulujen ja korkojen vaikutusta lainan kokonaiskustannuksiin.

Lainalaskurin avulla pystyt tarkistamaan olemassa olevan luottosi kuluja ja selvittämään uuden lainasi kokonaiskulut. Jos huomaat nykyisen lainasi kustannusten olevan korkeat, voit kilpailuttaa lainasi ja saada edullisemman lainatarjouksen. Voit myös hakea uutta lainaa monenlaisiin käyttökohteisiin ja elämäsi hetkiin – suosituimpiin lainojen käyttökohteisiin lukeutuvat muun muassa remontit, autot ja häät.

Sortter kilpailuttaa ja vertaa lainat tarpeidesi mukaan

Lainan hakeminen omasta pankista ei välttämättä ole paras vaihtoehto, sillä saatat saada lainan edullisemmilla ehdoilla ja nopeammin toista kautta. Mitä useammalle pankille ja rahoituslaitokselle lähetät lainahakemuksesi, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada edullinen laina.

Lainan hakeminen sekä pankkien kilpailuttaminen onnistuvat lainavertailumme kautta turvallisesti, helposti ja ilmaiseksi. Tavoitat yhdellä hakemuksella kerralla kymmeniä luotonantajia, joiden lainatarjousten joukosta voit valita edullisimman ja omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan vaihtoehdon. Toimimme yhteistyössä vain luotettavien pankkien ja rahoituslaitosten kanssa.

Takaisin blogiin