Suomen Pankin Euro & talous -sivustolla muutama kuukausi sitten julkaistussa artikkelissa käsiteltiin suomalaisten kotitalouksien velkaantumista. Artikkelissa nousi selkeästi esille seuraavat kolme asiaa:
- Kotitalouksien velkaantuminen on jatkunut jo kauan.
- Velanotto lisääntyy erityisesti noususuhdanteissa ja hidastuu taantumissa.
- Tulokehityksen hidastuminen ja korkotason nousu hidastavat lainakannan kasvua.
Koronapandemia sai aikaan sen, että aiemmin nopeasti kasvanut kulutusluottojen määrä alkoi pienentyä, ja sen sijaan asuntolainojen määrässä alkoi tapahtua hidasta kasvua. Pandemia sai kotitaloudet keskittämään kulutuksensa voimakkaasti asumiseen.
Nyt kulutusluottojen määrän arvioidaan kuitenkin taas lähtevän nopeaan nousuun. Kun kulutusluoton ottaminen tulee ajankohtaiseksi, on tärkeää panostaa itselle sopivimman lainan löytämiseen. Tässä vaiheessa lainalaskuri on erinomainen apuväline: sen avulla voit arvioida lainallesi taloustilanteeseesi sopivaa kuukausierää ja laina-aikaa sekä laskea lainan kokonaiskulut eripituisilla laina-ajoilla.
Kotitalouksien velkaantuminen on lisääntynyt jo vuosikymmenien ajan
Kotitalouksien velkaantumisastetta laskettaessa kotitalouksien velat suhteutetaan niiden käytettävissä oleviin tuloihin. Vuoden 2000 jälkeen velkaantumisaste on yli kaksinkertaistunut.
- Vuonna 2001 velkaantumisaste oli 63 %, mikä tarkoittaa, että suomalaisilla kotitalouksilla oli lainaa keskimäärin 63 % siitä, mitä niiden vuositulot olivat. Esimerkiksi 50 000 euron vuosituloilla tämä tarkoittaisi 31 500 euroa lainaa.
- Vuoden 2021 lopulla velkaantumisaste oli jo 120 %. 50 000 euron vuosituloilla se tarkoittaa 60 000 euroa lainaa.
Äskeisissä luvuissa kotitalouksien lainoihin ei ole laskettu mukaan taloyhtiölainoja, jotka ovat viimeisen vuosikymmenen aikana nostaneet velkaantumisastetta huomattavasti. Kun ne huomioidaan, velkaantumisaste on vuosina 2001–2021 noussut 67 prosentista 137 prosenttiin.