Kulutusluotto ja inflaatio – uskaltaako inflaation aikaan hakea lainaa?

Kulutusluotto ja inflaatio – uskaltaako inflaation aikaan hakea lainaa?

Maailmantalouden epävakaan tilanteen ja inflaation luoma epävarmuus kuluttajissa vaikuttavat myös kulutusluoton hakemiseen.

Maailmantalouden tilanne on ollut viime vuosina epävakaa, sillä sitä ovat horjuttaneet ensin koronapandemia ja sitten Venäjän hyökkäyssota. Tällä hetkellä suomalaisiakin koskettava energiakriisi haastaa taloutta, kun maakaasu ja sähkö ovat kallistuneet euroalueella sodan seurauksena.

Myös inflaatio vaikuttaa niin yrityksiin kuin kuluttajiinkin. Inflaatio tarkoittaa rahan arvon laskua, mikä näkyy kuluttajahintojen nousuna. Inflaatio siis laskee euron arvoa, minkä vuoksi eurolla saa vähemmän tuotteita tai palveluita kuin ennen. Tilastokeskuksen julkaiseman tiedon mukaan inflaatio oli Suomessa lokakuussa 8,3 %. Inflaation nousu syyskuusta johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron noususta.

Epävarma taloustilanne haastaa kuluttajia miettimään rahankäyttöään entistä tarkemmin. Energiakriisi tai inflaatio ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että rahaa on välillä käytettävä myös muuhun kuin kasvaviin sähkö- ja ruokalaskuihin. Kulutusluotto voi olla hyvä keino rahoittaa elämän suuremmat hankinnat, mikäli talouden tasapaino säilyy ja lainan takaisinmaksu onnistuu. 

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 479 arvosteluun.
powered by

Kulutusluotto on vakuudeton laina

Kulutusluotolla tarkoitetaan kertalainaa, joka myönnetään lainana yksityishenkilölle hankintoja tai kuluttamista varten. Koska kulutusluotto on vakuudeton laina, et tarvitse sen hakemiseksi vakuuksia tai takaajaa. Kulutusluottoa käytetään erilaisten hankintojen rahoittamisen lisäksi myös lainojen yhdistämiseen

Lainojen yhdistämisellä tarkoitetaan olemassa olevien lainojen, kulutusluottojen tai luottokorttivelkojen rahoittamista uudelleen paremmilla ehdoilla. Lainojen yhdistämisen myötä velan määrä pysyy siis ennallaan, mutta sen ehdot muuttuvat edullisemmiksi. Lainojen yhdistämisellä on myös helpottava vaikutus talouden hallintaan, koska se pienentää lainakustannuksia ja selkeyttää lainojen takaisinmaksua. 

Voit sovittaa kulutusluoton omien tarpeidesi mukaiseksi valitsemalla sinulle parhaiten sopivan lainasumman ja takaisinmaksuajan. On hyvä muistaa, että lainan ottaminen on aina sitoumus maksaa se takaisin. Laina-ajalla on suuri vaikutus lainan kokonaiskustannuksiin, sillä mitä pidempi laina-aika on, sitä suuremmiksi kustannukset ehtivät kasvaa.

Sortterin kautta haettavien kulutusluottojen tunnuslukuja:

 • Lainasumma: 1 000–60 000 €
 • Maksuaika: 1–15 vuotta
 • Lyhennystapa: tasaerä tai joustava
 • Korko alkaen: 4 %
 • Todellinen vuosikorko alkaen: 4,25 %

Kilpailuta lainat Sortterilla!

Onko kulutusluotto turvallista ottaa inflaation aikaan?

Useat suuremmat investoinnit, kuten asunnon, mökin tai ajoneuvon ostaminen, eivät yleensä onnistu täysin ilman lainaa. Kuten mitä tahansa muutakin luottoa, myös kulutusluottoa harkittaessa on syytä tarkastella sekä lainan tarpeellisuutta että omaa takaisinmaksukykyään.

Jos lainaa päätyy hakemaan, on tärkeä optimoida lainasumma ja itselle sopiva kuukausierä lainan takaisinmaksuun. Kun huomioit lainan takaisinmaksun budjetissasi ja huolehdit tulojen ja menojen tasapainosta, laina ei kuormita omaa talouttasi liikaa.

Mikäli et jostain syystä kykene maksamaan lainaa suunnitellun mukaisesti, pankit ja rahoituslaitokset ovat yleensä halukkaita löytämään kanssasi ratkaisun tilapäisiin maksuvaikeuksiin. On tärkeää, että olet heti yhteydessä luotonmyöntäjään, mikäli lainanmaksusi vaikeutuu. Osa luotonmyöntäjistä tarjoaa lyhennysvapaita kuukausia, jotka ilmoitetaan luottotarjouksissa.

Kulutusluotto on myös mahdollista maksaa takaisin etuajassa. Lisäksi voit halutessasi jossain kuussa lyhentää luottoa enemmän tai tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä. Koska kulutusluoton korko lasketaan avoimelle lainapääomalle, kannattaa varmistaa, että luoton ylimääräinen lyhennys kohdistuu pääomalle tulevien maksuerien sijaan.

Kulutusluoton korko ja muut kulut

Lainan korko muodostaa suuren osan luotonmyöntäjän ansainnasta. Kulutusluottojen korot vaihtelevat pankin ja hakijan mukaan 4–20 % välillä. Esimerkiksi 10 000 € kulutusluoton korko on tyypillisesti 5–15 %.

Yleisesti ottaen kulutusluoton korko pienenee lainasumman kasvaessa, mutta pankkien riskiperusteisen hinnoittelun takia koron määräytymiseen vaikuttaa myös hakija. Tämän vuoksi on tärkeää, että täytät hakemuksen huolellisesti.

Koron lisäksi pankit saattavat periä kulutusluotosta muita kustannuksia, kuten avaus- tai tilinhoitomaksuja. Nämä lainan lisäkulut voivat olla enintään 150 € vuodessa. Kulutusluoton todellinen vuosikorko huomioi sekä luoton koron että muut kustannukset. Todellisesta vuosikorosta näet siis kerralla lainan kokonaiskustannukset pelkkien korkokustannusten sijaan.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Hae kulutusluotto yksin tai yhdessä rinnakkaishakijan kanssa

Kulutusluottoa voi hakea joko yksin tai toisen hakijan kanssa. Kulutusluoton hakemiseen Sortterilta on muutama kriteeri, jotka jokaisen hakijan on täytettävä. Osalla yhteistyökumppaneistamme voi myös olla omia ehtojaan siitä, millaiselle hakijalle he myöntävät lainaa.

Voit hakea kulutusluottoa, mikäli:

 • olet vähintään 20-vuotias
 • sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot
 • asut pysyvästi Suomessa
 • olet hoitanut raha-asiasi moitteettomasti.

Mahdollisuuksien mukaan voit täyttää lainahakemuksen yhdessä rinnakkaishakijan kanssa, jolloin saatat saada pankilta edullisemman kulutusluoton joustavammilla ehdoilla. Rinnakkaishakijaksi soveltuu esimerkiksi oma avio- tai avopuoliso. Rinnakkaishakija voi olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto etenkin silloin, jos lainan hakeminen ja takaisinmaksu epävakaassa taloustilanteessa mietityttävät.

Rinnakkaishakija mahdollistaa yleensä pienemmän kulutusluoton koron, sillä yhden henkilön sijaan lainalla on silloin kaksi takaisinmaksajaa. Tämä näkyy pankille turvallisempana ratkaisuna, kun molemmat hakijat ovat yhteisvastuussa lainan takaisinmaksamisesta. 

Kilpailuta kulutusluotto Sortterilla

Inflaation keskelläkin uskaltaa ottaa lainaa, jos on arvioinut taloustilanteensa huolellisesti ja kilpailuttanut luottotarjoukset. Talouden tiukille ajava inflaatio korostaa lainojen vertailun merkitystä, sillä vertailun ansiosta voit löytää itsellesi aidosti edullisen kulutusluoton ja vältyt maksamasta turhasta. 

Kulutusluoton kilpailuttaminen Sortterin palvelun kautta on helppoa: esitämme vertailussamme kaikki lainan korot, kulut ja muut tärkeät ehdot selkeästi eriteltyinä. Näin vältät myös ikävät yllätykset, sillä emme piilota tärkeitä tietoja pikkuprintteihin.

Kulutusluottojen vertailu Sortterilla on läpinäkyvää, sillä olemme kotimainen toimija ja aina täysin asiakkaidemme puolella. Toimimme yhteistyössä vain luotettavien pankkien ja luotonmyöntäjien kanssa ja tavoitat yhdellä hakemuksella kaikki yli 20 kumppaniamme.

Saat kilpailuttaa kulutusluotot palvelumme avulla ilmaiseksi, eikä pelkkä lainan hakeminen sido sinua mihinkään. Saat luottotarjoukset muutamassa minuutissa hakemuksen lähettämisen jälkeen ja mikäli hyväksyt tarjouksen, rahat siirretään tilillesi jopa saman päivän aikana.

Näin vertailet kulutusluoton:

 1. Lähetä hakemus netissä.
 2. Vertaile saamasi lainatarjoukset.
 3. Valitse tarpeisiisi parhaiten sopiva laina.
 4. Saat rahat tilillesi.