Kryptovaluutat – kuka niihin sijoittaa?

Kryptovaluutat – kuka niihin sijoittaa?

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan vain 4 prosenttia suomalaisista sijoittaa kryptovaluuttoihin. Kyselyn perusteella nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia kryptovaluutoista kuin vanhemmat ikäluokat. Entä miltä näyttää kryptovaluuttojen tulevaisuus?

Kryptojen eli virtuaalivaluuttojen synnyttämää ilmiötä on luonnehdittu digitaaliseksi kultakuumeeksi. Ensimmäinen virtuaalivaluutta, bitcoin, perustettiin vuonna 2009, minkä jälkeen kryptovaluuttamarkkinat ovat kasvaneet vauhdilla: korkeimmillaan kryptovaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo oli lähes 3000 miljardia dollaria marraskuussa 2021. 

Suomessa kryptovaluuttamarkkinat ovat kuitenkin yhä suhteellisen pienet. Vakuutusyhtiö LähiTapiolan tekemän kyselyn perusteella maassamme on noin 180 000 henkilöä, jotka omistavat jotain virtuaalivaluuttaa. 

Samansuuntaisia tuloksia ilmeni myös lainavertailupalvelu Sortterin Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä. Huhtikuussa 2022 julkaistun tutkimuksen mukaan vain 4 prosenttia suomalaisista kertoo sijoittavansa kryptovaluuttoihin. 

Ovatko suomalaiset siis mattimyöhäisiä kryptojen suhteen vai miten tilastoja tulisi oikein tulkita?

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 449 arvosteluun.
powered by

Kryptovaluutat ovat suomalaisille tuntematon sijoitusmuoto 

Suomalaiset ovat tutkitusti kiinnostuneita sijoittamisesta. Taloustutkimuksen kyselyyn vastanneista jopa yli puolet (52 %) kertoi sijoittaneensa rahastoihin ja reilu kolmannes (38 %) vastasi sijoittaneensa osakkeisiin. 

Osakemarkkinoilla suomalaiset kuitenkin suosivat mieluiten tuttuja ja turvallisia sijoituskohteita. 

Osake- ja rahastovälittäjä Nordnetin tilaaman Koko Suomi sijoittaa -tutkimuksen mukaan suomalaisten todennäköisimpiin sijoituskohteisiin lukeutuvat muun muassa Koneen ja Orionin kaltaiset kotimaiset laatuyhtiöt, jotka ovat vuosien kuluessa osoittaneet tuloksentekokykynsä. 

Tämä voi kahdellakin tapaa selittää suomalaisten vähäistä kiinnostusta kryptosijoittamiseen: 

 1. Suomalaiset eivät tunne kryptovaluuttamarkkinoita riittävästi: vaikka kryptovaluutat ovat viime vuosien aikana saaneet runsaasti julkisuutta eri medioissa, saattavat monet arkisäästäjät kokea ne sijoituskohteina vieraiksi.  
 2. Kryptovaluutat ovat sijoituskohteina usein epävarmoja: kryptovaluuttoihin sijoittaminen voi olla riskialtista niiden volatiliteetin eli valuutan heilunnan johdosta. Monet turvallisuutta priorisoivat sijoittajat välttelevät suuren riskin sijoituskohteita. 

Kuluvan vuoden tapahtumat kryptomarkkinoilla eivät ainakaan kohenna turvallisuushakuisten suomalaissijoittajien luottamusta kryptovaluuttoja kohtaan. Marraskuussa 2022 maailman suurin kryptopörssi FTX romahti talousvaikeuksien vuoksi, minkä seurauksena esimerkiksi bitcoinin arvo on tippunut alimmilleen lähes kahteen vuoteen.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Mitkä ikäryhmät sijoittavat kryptovaluuttoihin? 

Taloustutkimuksen kyselyn perusteella nuoret aikuiset ja erityisesti nuoret miehet ovat kiinnostuneita kryptosijoittamisesta. Ikäryhmittäin jaoteltuna kärkisijalle nousivat 26–35-vuotiaat, joista 11 prosenttia ilmoitti sijoittaneensa kryptovaluuttoihin. Myös 36–45-vuotiaat (9 %) nousivat tuloksissa esille innokkaina kryptovaluuttasijoittajina. 

Seuraavat syyt voivat selittää nuorten aikuisten innokkuutta sijoittaa kryptoihin:

 • Yleisen käsityksen mukaan nuoret ovat sijoittajina impulsiivisia ja valmiimpia ottamaan riskejä kuin vanhemmat ikäluokat. Tuhkimotarinat äkkirikastuneista kryptosijoittajista houkuttelevat monia nuoria riskinottajia kryptosijoittamisen pariin.
 • Nuoret ja nuoret aikuiset ovat keskimäärin kiinnostuneempia uusista innovaatioista ja teknologioista. Monet näkevät kryptoissa aitoa potentiaalia tulevaisuuden maksuratkaisuina, jolloin ne myös nähdään houkuttelevina sijoituskohteina. 
 • Kryptovaluutat ovat irrallaan perinteisestä talousjärjestelmästä. Nuoremmat ikäluokat saattavat olla vanhempia ikäluokkia kiinnostuneempia siitä vallankumouksellisesta ideasta, ettei mikään taho, kuten valtio tai keskuspankki, voi säädellä niiden toimintaa.   

Taloustutkimuksen kyselyyn vastanneista eläkeläisistä kukaan ei kertonut sijoittaneensa kryptovaluuttoihin. Vanhemmat ikäluokat näyttävät siis suosivan perinteisiä sijoittamisen muotoja eli osake- ja rahastosijoittamista. 

Miehet ovat naisia kiinnostuneempia kryptosijoittamisesta. Miehet (6 %) sijoittavat kryptoihin jopa kolme kertaa todennäköisemmin kuin naiset (2 %)

Etsitkö edullista lainaa?

Mitä kryptovaluutat sitten oikein ovat? 

Kryptovaluutta on lohkoketjuteknologialla rakennettu digitaalinen valuutta. Kaikki kryptovaluutat eivät kuitenkaan toimi virtuaalisina maksuvälineinä, vaan ne voidaan karkeasti jakaa kolmeen eri kategoriaan: 

 • Valuutat, kuten bitcoin, toimivat maksuvälineinä ja arvonsäilyttäjinä.
 • Platformit, kuten Ethereum, ovat esimerkiksi iOS:n ja Androidin kaltaisia itsenäisiä käyttöjärjestelmiä, joiden sisään on mahdollista rakentaa uusia applikaatioita tai sen omia kryptovaluuttoja. 
 • Tokenit, kuten suomalainen kryptovaluutta Aave, ovat yksittäisen platformin sisällä toimivia kryptovaluuttoja, joita ei varsinaisten kryptovaluuttojen tapaan ole tarkoitettu yleisiksi maksuvälineiksi.  

Kryptovaluuttojen perustana oleva lohkoketjuteknologia tarkoittaa teknologiaa, jolla hajautettuja tietokantoja voidaan jakaa ja ylläpitää turvallisesti. 

Lohkoketjuteknologiaa on kuvailtu jopa internetin kaltaiseksi mullistukseksi, joka mahdollistaa esimerkiksi henkilöiden väliset rahansiirrot ilman kolmannen osapuolen eli pankin tai muun vastaavan toimijan osallisuutta tapahtumassa. 

Kryptovaluutat ovatkin vain yksi lukuisista lohkoketjuteknologian mahdollistamista asioista. Sitä voidaan tulevaisuudessa hyödyntää digitaalisten valuuttojen lisäksi esimerkiksi älykkäissä sopimuksissa, äänestysjärjestelmissä, mikromaksuissa ja omaisuusrekistereissä.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Mistä kryptovaluuttoja voi ostaa? 

Erilaisia kryptovaluuttoja on nykyisin olemassa tuhansia. Niitä voi ostaa esimerkiksi kyseiseen tarkoitukseen perustetuilta kauppasivustoilta, kuten Coinmotionista, Binancesta ja Krakenista. 

Muista kuitenkin seuraavat periaatteet ennen kryptovaluuttojen ostamista: 

 • Tutustu kohteeseen: Kryptojen hinta perustuu kysyntään ja tarjontaan. Niiden arvoon vaikuttavat kuitenkin myös monet muut tekijät, kuten teknologian kehitys, talouden tilan, markkinoiden liikehdintä ja uutisointi. Esimerkkinä voidaan mainita Teslan perustaja Elon Musk, joka on tviiteillään onnistunut heiluttelemaan bitcoinin kurssia. 
 •  Pohdi sijoittamisstrategiaa: Kryptovaluutan arvo voi heilahdella suuresti yhdenkin vuorokauden aikana. Pohdi siis sijoituskohteesta riippuen, sopiiko se paremmin lyhyt- vai pitkäaikaiseen sijoittamiseen. 

Nykyisin on olemassa myös automaatteja, joilla voi ostaa ja myydä kryptovaluuttoja. Suomessa kyseiseen tarkoitukseen on olemassa Bittimaatti, jolla voi vaihtaa kryptoja, kuten bitcoineja, käteiseksi. Automaatin käyttämistä varten tulee olla sen kanssa yhteensopiva mobiililompakko.

Mikä on kryptovaluuttojen tulevaisuus? 

Viime aikojen huonot uutiset kryptomarkkinoilta ovat herättäneet kysymyksiä kryptovaluuttojen tulevaisuudesta: oliko kyseessä pelkkä kupla, joka puhkesi kuluvan vuoden romahduksessa? 

Todennäköisesti kryptovaluutat ovat tulleet jäädäkseen, mutta sijoittajien kannattaa jatkossakin varautua niiden liikehdinnän ennakoimattomuuteen. Keskuspankit tai muut tahot eivät ohjaile niiden toimintaa, jolloin niiden arvo määräytyy jatkossakin kysynnän ja tarjonnan sekä muiden muuttujien, kuten teknologian kehittymisen mukaan. 

Osakesijoittamisen tapaan myös kryptosijoittamisessa on tärkeää muistaa oston ja myynnin oikea-aikaisuus. Niitä on hyvä ostaa silloin, kun hinta on halvimmillaan ja myydä pois, kun hinta on korkealla. 

Sortterin avulla vertailet eri kryptovaluutat ja kauppapaikat 

Mikäli haluat lisää tietoa eri kryptopörsseistä ja niiden tarjoamista palveluista, kannattaa kokeilla lainavertailupalvelu Sortterin vertailua.  

Vertailun avulla saat tietoa muun muassa tarjolla olevasta kryptovalikoimasta, kaupankäynnin kuluista ja tilin avaamisesta. 

On kuitenkin tärkeää muistaa, että kryptosijoittamiseen liittyy aina taloudellisia riskejä. Kryptovaluutoissa on lähtökohtaisesti suurempi riski kuin osakkeissa tai rahastoissa, joten ennen kaupoille lähtemistä kannattaa miettiä tarkkaan, kuinka paljon on valmis sijoittamaan menettämättä yöuniaan.