Lainaa pari oravannahkaa
Lainan historia kulkee käsi kädessä rahan historian kanssa. Nykypäivän vitsi maksuna käytettävistä oravannahoista on totisinta totta. Oravannahat olivat aikoinaan käypää valuuttaa siinä missä muualla maksuna saatettiin käyttää simpukoita.
Alkujaan rahana ovat toimineet hyödykkeet, joita on vaihdettu toisiin hyödykkeisiin. Liha on vaihtunut viljaan, vilja tupakkaan ja tupakka kalaan. Suomessa maksettiin aikoinaan jopa verot valtiolle nahkoina tai muina tavaroina, koska raha oli niin harvinaista.
Kelpaako plootu lainaksi?
Lainatoimintaa on ollut sen ajan, kun rahaakin on ollut olemassa. Rahan käyttö yleistyi Suomessa Ruotsin vallan alla ja 1600-luvulla käytössä olivat kuparirahat.
Alkuun käytössä olivat tuhottoman painoiset plootut. Niiden kohdalla ei voitu puhua pienestä taskurahasta – yksi plootu painoi lähemmäs 20 kg. Näiden hirviökolikoiden kevennetty versio painoi edelleen parisen kiloa, joten niidenkin lainaamiseen kannatti varautua kottikärryillä.
Tällaisilla keskikokoisen koiran painoisilla rahoilla oli hankala käydä kauppaa ja vielä hankalampi niitä oli lainata. Onneksi idearikkaat ruotsalaiset keksivät setelirahan, joka tosin ei ehtinyt rahvaan joukossa yleistymään, vaan se oli enemmänkin aateliston ylellisyys. Sen jälkeen valta jo vaihtuikin Suomessa.