Ihmisiä purjeveneen kannella
Takaisin blogiin

Suosituimmat moottoriveneet vuonna 2022

Venekauppa käy kuumana maailmanlaajuisesta komponenttipulasta huolimatta. Suosituimpien moottorivenemerkkien ja -mallien listalta löytyy tuttuja nimiä edelliseltä vuodelta.

Veneiden kauppa kääntyi voimakkaaseen kasvuun vuonna 2020. Viime vuonna nousu jatkui entisestään, vaikka veneiden toimitusvaikeudet hillitsivätkin kauppaa. 

Traficomin ylläpitämän vesikulkuneuvojen ensirekisteröintitilaston mukaan vuonna 2021 Suomeen rekisteröitiin 5167 uutta vesikulkuneuvoa. Tuttuun tapaan suosituin ensirekisteröity vesikulkuneuvolaji olivat moottoriveneet, joita myytiin hieman yli 3800 kappaletta. Edellisvuoteen verrattuna kasvua kertyi reilut 11 prosenttia.
Moottorivenetyypeistä suosituimpia olivat noin viisimetriset avoveneet 1800 kappaleen ensirekisteröintimäärällä. Noin kuuden metrin mittaisia avoveneitä myytiin noin 750 ja suurimpia 7-8 metriä pitkiä avoveneitä noin 120 kappaletta. 

Runkomateriaalina suosituin on alumiini ja moottorin teho keskimäärin 66 kilowattia.

Veneilyn suosio kasvaa – koronapandemia kuumensi venemarkkinat 

Korona-aikana veneilystä on tullut aiempaa enemmän koko perheen harrastus ja vapaa-ajanviettotapa. Parin vuoden ajan voimassa olleet koronarajoitukset vähensivät ihmisten matkailua, mikä puolestaan on kasvattanut niin mökkeilyn kuin veneilyn suosiota. 

Koronan siivittämää venekauppaa rajoittaa kuitenkin maailmanlaajuinen komponenttipula. Varsinkin moottorien eri osien saatavuudessa on ollut suuria vaikeuksia, minkä vuoksi myytävää ei ole riittänyt kaikille halukkaille. Pula komponenteista on myös nostanut veneiden hintoja ja venyttänyt toimituksia. 

Myös käytettyjen veneiden markkinat käyvät kuumana, joten uutta tai käytettyä venettä kesäksi 2022 mielivän kuluttajan kannattaa suunnata kaupoille mahdollisimman hyvissä ajoin.

Suomen suosituimmat moottorivenemerkit ja -mallit vuonna 2021 

Moottoriveneiden asiakaskunta luottaa hyväksi havaittuihin merkkeihin ja malleihin vuodesta toiseen. Vuonna 2021 eniten myyty moottorivenemerkki oli totutusti Buster, joka paria vuotta lukuun ottamatta on ollut myydyin moottorivenemerkki koko 2000-luvun ajan.

Myyntitilaston toiseksi kiilasi alumiinirunkoisilla Crosseilla vahvistunut Yamarin, minkä jälkeen listalta löytyy vuodesta toiseen suosittuja merkkejä, kuten Faster, Suvi, Silver ja Terhi. Kymmenen myydyimmän moottorivenemerkin listaa täydentävät AMT, Finnmaster, Falcon sekä Bella.

Suosituimmat merkit moottoriveneissä vuonna 2021

 1. Buster, 621 kpl
 2. Yamasis (sis. Cross), 556 kpl
 3. Faster, 274 kpl
 4. Suvi (sis. Palta), 269 kpl
 5. Silver, 264 kpl
 6. Terhi, 228 kpl
 7. AMT, 167 kpl
 8. Finnmaster (sis. Husky), 146 kpl
 9. Falcon, 130 kpl
 10. Bella, 79 kpl

Busterin suosituimmat mallit olivat 4,8 metriä pitkä M sekä 5,1-metrinen L, jotka samalla olivat myös vuoden 2021 myydyimmät venemallit Suomessa. Tasaisesti myyneen Yamarin-malliston myydyin vene oli alumiinirunkoinen Cross 57 BR, jota myytiin Suomessa 86 kappaletta.

Myydyimmät moottorivenemallit vuonna 2021

 1. Buster M
 2. Buster L
 3. Terhi 480 
 4. Buster S 
 5. Terhi 450 
 6. Suvi 47
 7. Yamarin Cross 57
 8. Silver Beaver 
 9. Suvi 50
 10. Silver Fox

Uusi vai käytetty moottorivene – kumpi kannattaa hankkia? 

Kevään lähestyessä moni kärsii kroonisesta venekuumeesta. Ennen venekaupoille suuntaamista kannattaa kuitenkin pohtia tarkkaan, millaisen veneen oikeasti tarvitsee, lisäksi tulee päättää, ostaako veneen uutena vai käytettynä

Tehtaalta tullut uusi vene on luonnollisesti kalliimpi kuin käytetty vene, mutta erityisesti suosittujen mallien sarjavalmisteiset veneet säilyttävät jälleenmyyntiarvonsa kohtuullisen hyvin. Hintapyyntöä arvioitaessa sitä tulisikin aina peilata sen markkinahintaan.  

Uuden veneen kohdalla ei tarvitse huolehtia siitä, onko vene varusteineen merikelpoisessa kunnossa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että markkinoilta löytyy runsaasti myös hyvin pidettyjä käytettyjä veneitä kohtuulliseen hintaan.

Käytetyn veneen ostaminen 

Oletko hankkimassa ensimmäistä venettäsi? Siinä tapauksessa sinun kannattaa pyytää apua asiantuntijalta tai kokeneemmalta veneilyharrastajalta, joka tulee mukaan arvioimaan kaupan kohteena olevan veneen hintaa ja kuntoa. 

Veneen kunto tuleekin aina tarkistaa huolellisesti. Tarkastuksen jälkeen ilmenneiden vikojen reklamointi ja niistä seuraavien ristiriitatilanteiden selvittäminen on usein hidasta ja monimutkaista. 

Yksityishenkilöiden välisessä kaupassa sovelletaan aina kauppalakia eli kauppakirjalla on ratkaiseva rooli mahdollisissa ristiriitatilanteissa. Mikäli sen sijaan ostat käytetyn veneen liikkeestä, tukenasi toimii kuluttajansuojalaki. 

Kun tarpeitasi vastaava vene löytyy, tee kauppakirja ja muut paperit huolellisesti. Varmista myös, että vene on rekisteröity myyjän nimiin. Mikäli myytävänä oleva vene ei velvoita rekisteröintiin, pyydä myyjältä ostokuitti tai muu virallinen asiakirja omistajuuden selvittämiseksi.

Pyydä myyjältä seuraavat asiakirjat: 

 1. Edelliset kauppakirjat ja maksukuitit 
 2. Vakuutustodistukset
 3. Rekisteritodistus
 4. Huoltokirja
 5. Mahdolliset katsastustodistukset

Vertaile venelaina Sortterin palvelussa

Oletko jo löytänyt unelmiesi moottoriveneen? Ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä sinun kannattaa kuitenkin suoda ajatus eri rahoitusvaihtoehdoille. Mikäli tavoitteenasi on löytää mahdollisimman edullinen venerahoitus, on pankkien ja rahoituslaitosten kilpailuttaminen järkevä valinta.

Lainatarjoukset voi kilpailuttaa itse tai käyttää kotimaisen Sortterin ilmaista lainavertailupalvelua. Kilpailuttamisen avulla voit varmistua siitä, että saat mahdollisimman edullisen venelainan ilman turhia piilokuluja. 

Sortterin palvelusta voit saada henkilökohtaisen lainatarjouksen yli kahdeltakymmeneltä eri pankilta ja rahoituslaitokselta aina 60 000 euroon saakka. Sinun tulee vain täyttää ja lähettää yksi lainahakemus, minkä jälkeen saat lainatarjoukset edullisuusjärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan. 

Venelainan hakemiseen menee vain muutama minuutti ja voit saada ensimmäiset lainatarjoukset heti hakemuksen jättämisen jälkeen. 

Huomioithan, että venelainan kilpailuttaminen kannattaa niin uutta kuin käytettyä venettä hankkiessa. 

 • Hae venelainaa aina 60 000 euroon saakka
 • Voit valita laina-ajaksi 1-15 vuotta 
 • Korko alkaen 4 % 
 • Et tarvitse vakuuksia tai takaajia 

Venelaina reilusti

Sortter on reilu ja vastuullinen lainavertailupalvelu: asiakkaamme etu on meille aidosti tärkeintä ja haluamme, että löydät itsellesi edullisen vaihtoehdon palvelustamme.

Olemme luottavaisia, että löydämme sinulle parhaat lainatarjoukset yhteistyökumppaneiltamme – ja myös takaamme sen! 

Venelainan hakeminen Sortterin kautta on: 

 • Turvallista 
 • Maksutonta 
 • Helppoa 

Kilpailuta venelainat Sortterin avulla jo tänään! Voit valita edullisimman vaihtoehdon jopa kymmenien tarjousten joukosta. 

Takaisin blogiin