Onko lainatarjous liian hyvä?

Kuulostaako lainatarjous liian hyvältä ollakseen totta?

Jos olet saanut lainatarjouksen, joka vaikuttaa olevan selvästi muita parempi, kannattaa sinun tarkastella sitä hieman tarkemmin ennen lainatarjouksen hyväksymistä.

Liian hyvältä kuulostava tarjous herättää helposti kuulijassa epäilyksiä – ja usein se on aivan aiheellistakin. Jos tarjous vaikuttaa epätavallisen edulliselta, jotain on ehkä jätetty kertomatta tai huomioimatta. Myyntikikkana saatetaan käyttää vain niitä tietoja, jotka herättävät kiinnostuksen, mutta koko totuutta ei tuodakaan kerralla esiin.

Myös lainatarjous voi joskus kuulostaa arveluttavan hyvältä. Korko saattaa olla yllättävän matala tai kuukausittaiset maksuerät epäilyttävän pienet. 

Lainatarjouksen todellinen edullisuus selviää kuitenkin vasta sitten, kun sen kaikki yksityiskohdat ja kokonaiskustannukset ovat tiedossa. Kokosimme tähän artikkeliin 5 neuvoa, jotka auttavat sinua erottamaan oikeasti edulliset lainatarjoukset niistä, jotka vain kuulostavat edullisilta.

1. Täytä lainahakemus huolellisesti

Vakuudettomien lainojen lainatarjoukset annetaan aina hakijan henkilökohtaisten tietojen perusteella. Lainanantajat tekevät tietojen pohjalta sinustakin hakijana riskiarvion, joka kertoo taloudellisesta tilanteestasi ja maksukyvystäsi. Siksi on erittäin tärkeää, että täytät lainahakemuksen tarkasti ja kaunistelematta. 

Jos olet lainahakemuksessasi antanut taloudellisesta tilanteestasi todellisuutta paremman katsauksen, sen perusteella mahdollisesti saamasi lainatarjous voi kuulostaa hyvältä, mutta se ei välttämättä tulekaan toteutumaan. Hakijan on kuitenkin aina todistettava tulotietonsa oikeiksi ennen kuin lainaa voi nostaa. 

Lainahakemuksen täyttäminen Sortterin palvelussa on helppoa ja nopeaa, joten huolellisesti tehtynäkään se ei vie aikaa enempää kuin joitakin minuutteja. Lainahakemukseen sinun tarvitsee täyttää vain tärkeimmät tiedot, kuten lainan käyttökohde, omat perustietosi ja tulotiedot.

Kaikki kysytyt tulot ja menot kannattaa merkitä hakemukseen mahdollisimman tarkasti, jotta hakemus vastaa todellisuutta. Silloin saadut lainatarjoukset ovat oikeasti pitäviä eikä lainan ottaminen kariudu siinä vaiheessa, kun tulotiedot tarkistetaan.  

2. Muista tarkistaa lainatarjouksen lainasumma ja laina-aika

Jos lainatarjouksen kuukausittaiset lyhennyserät tai kokonaiskustannukset kuulostavat yllättävän matalilta, kannattaa varmistaa, että tarjous on tehty koko tarvitsemallesi lainasummalle. Joskus pankit saattavat myöntää hakemaasi pienemmän lainasumman, mikäli ne arvioivat, että olet mitoittanut lainan liian suureksi tuloihisi nähden. 

Myös laina-aika vaikuttaa merkittävästi lainan kuukausierään. Jos siis vertailet saamiasi tarjouksia keskenään ja huomaat, että toisessa on pienempi kuukausierä, muista varmistaa, onko lainatarjoukset tehty samalle laina-ajalle. Mitä pidempi laina-aika on, sitä pienempiä ovat lainan kuukausierät. Lyhyemmällä laina-ajalla taas kuukausierät ovat suuremmat, mutta korkojen ja muiden lainan kulujen määrä pysyy pienempänä.

Pankit ja lainanantajamme

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

3. Kiinnitä huomiota lainatarjouksen todelliseen vuosikorkoon 

Lainatarjous voi vaikuttaa epäilyttävän hyvältä, jos sen kaikkia kuluja ei ole ilmoitettu selkeästi. Eri lainanantajien lainoissa ja luotoissa kulurakenne voi olla erilainen, joten niitä ei koskaan kannata vertailla pelkästään tietyn kuluerän perusteella. Esimerkiksi nimelliskorko yksinään ei kerro koko totuutta lainan edullisuudesta, jos lainasta täytyy erikseen maksaa vielä avausmaksu ja kuukausittaiset tilinhoitomaksut. 

Todellisen vuosikoron tarkasteleminen on luotettavin tapa vertailla lainoja keskenään, sillä se kertoo lainan tai luoton kokonaiskustannukset. Todelliseen vuosikorkoon sisältyvät kaikki lainaan liittyvät kulut: nimelliskorko, avausmaksut, käsittelymaksut, kuukausimaksut, tilinhoitomaksut ja laskutuspalkkiot. 

Sortterilla lainatarjoukset järjestetään aina edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron perusteella. Silloin sinun on lainanhakijana helppo valita saamistasi lainatarjouksista itsellesi edullisin vaihtoehto. 

4. Lue lainaehdot tarkkaan ennen lainatarjouksen hyväksymistä

Lainatarjoukset saatuasi sinun ei tarvitse hätiköidä, sillä lainatarjoukset ovat yleensä voimassa 2–4 viikkoa. Tässä vaiheessa sinun kannattaa perehtyä lainatarjousten ehtoihin huolellisesti, jotta myöhemmin ei tule vastaan turhia yllätyksiä.

Lainaehdoissa kerrotaan muun muassa mahdollisesta joustosta lainan takaisinmaksussa: onko lainanlyhennyksestä saatavissa maksu- ja lyhennysvapaita kuukausia tai voiko lainan maksaa pois sovittua nopeammin ja säästää näin korkokuluissa?

Lainaehdoissa mainitaan myös se, miten mahdolliset rahamarkkinoiden muutokset vaikuttavat lainan takaisinmaksuun. Onko korko kiinteä vai onko se sidottu esimerkiksi Euribor-korkoon, joka muuttuu jatkuvasti? Jos laina on viitekorkosidonnainen, et pysty arvioimaan sen kokonaiskustannuksia täysin vielä lainaa ottaessasi.  

5. Vertaile ja tunnista oikeasti edullinen lainatarjous

Ellet pysty vertaamaan saamaasi lainatarjousta mihinkään muuhun, sinun on mahdotonta tietää, onko tarjous hyvä vai huono. Siksi on ratkaisevan tärkeää, että pyydät tarjoukset useammalta rahoitusalan toimijalta. Lainojen vertailu paljastaa eri pankkien ja rahoituslaitosten väliset erot, jotka voivat joskus olla suuriakin. 

Vertailun mahdollistamiseksi tarjoukset kannattaa pyytää kaikilta toimijoilta samalla lainasummalla ja -ajalla. Voit vertailla lainoja pyytämällä tarjouksia suoraan pankeilta ja rahoituslaitoksilta, mutta huomattavasti helpommalla pääset, kun käytät tarjousten pyytämiseen lainavertailupalvelua. Vertailupalvelun avulla voit saada yhdellä lainahakemuksella monta hyvää, juuri sinun tilanteeseesi räätälöityä lainatarjousta. 

Vertailupalvelun avulla säästät sekä aikaa että rahaa – jopa satoja euroja. Lainatarjoukset saat yleensä jo saman päivän aikana ja pääset tutustumaan niihin kaikessa rauhassa. Voit valita tarjouksista sen, joka on kokonaiskustannuksiltaan edullisin, mutta yhtä hyvin myös sen, joka tarjoaa eniten joustoa maksusuunnitelmaan. Sinä päätät, mikä on oman taloutesi kannalta tärkein asia. 

Löydä itsellesi edullisin lainatarjous Sortterin avulla

Sortter on yksi Suomen kattavimmista lainavertailupalveluista, jonka valikoimassa on yli 20 lainanantajaa. Haluamme tehdä edullisen lainan löytämisestä helppoa ja turvallista. 

Lainatarjousten pyytäminen onnistuu palvelussamme helposti yhdellä hakemuksella. Myös lainatarjousten vertaileminen on yksinkertaista, sillä näet lainatarjouksista aina selkeästi kaikki tärkeät tiedot: lainasumman, laina-ajan sekä kaikki lainan kustannukset.  

Kokonaiskustannukset esitetään aina sekä todellisen vuosikoron muodossa että yksitellen eriteltynä – reilusti ja puolueettomasti, yhtäkään yhteistyökumppania suosimatta ja ilman pientä printtiä. Tarjouksissa kerrotaan myös mahdollisuudesta maksu- tai lyhennysvapaisiin kuukausiin, joten saat kokonaisuudesta kerralla selkeän käsityksen.

Meillä lainavertailu ja pankkien kilpailuttaminen on sinulle täysin ilmaista. Vaikka suosittelemme aina todellisen vuosikoron perusteella halvinta mahdollista lainaa, jätämme valinnan sinulle. Kun olet löytänyt itsellesi sopivimman lainan, myös sen nostaminen onnistuu palvelussamme helposti.