Kuinka parantaa omaa taloustilannetta? Kysyimme vinkit tekoälyltä ja asiantuntijalta
# Talouden hallinta

Päivitetty:

Kirjoittaja Mia

Kirjoittaja:

Mia Keurulainen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Kuinka parantaa omaa taloustilannetta? Kysyimme vinkit tekoälyltä ja asiantuntijalta

Vastuullinen taloudenpito edellyttää aina ennakointia ja budjetointia. Epävarmoina aikoina talousmenojen ja -tulojen punnitsemisen tärkeys korostuu entisestään. Kysyimme vinkkejä taloustilanteen parantamiseen tekoälyltä, Martoilta ja tavallisilta suomalaisilta.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen maailmantaloudessa, joka perustuu keskinäisiin riippuvuussuhteisiin. Globaali pandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa käynnistivät kehityskulkuja, joiden vaikutukset ulottuvat yksittäisen kotitalouden tilanteeseen asti tänäkin päivänä. 

Inflaatio ja hintojen nousu ovat tavalla tai toisella vaikuttaneet kaikkien suomalaisten elämään. Tapoja ja mahdollisuuksia reagoida on toki monia. Toiset ovat ennalta varautuneet tilanteeseen esimerkiksi säästämällä. Taloudellinen varapuskuri onkin fiksu idea kaikkina aikoina, sillä maailmantalous ei heittelehdi ensimmäistä eikä viimeistä kertaa. 

Omasta maksuvarasta tulee pitää huolta. Esimerkiksi laskut ja lainanlyhennykset kannattaa hoitaa säntillisesti ajallaan, sillä maksamatta jättäminen voi viivästyskorkojen takia johtaa ojasta allikkoon. Palvelujen ja lainojen kilpailuttaminen voi puolestaan keventää maksutaakkaa.

Tarvittaessa opastusta henkilökohtaiseen taloudenpitoon tarjoavat monet tahot, kuten Takuusäätiö ja kunnalliset talous- ja velkaneuvontapisteet.

  • usp item
    Kilpailuta laina 60 000 € asti
  • usp item
    Vakuutusetu asiakkaillemme
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 482 arvosteluun.
powered by

Budjetointi myös tekoälyn taloudenhallintavinkkien kärjessä

Teknologian kehityksen myötä ChatGPT-alusta on tehnyt massoille mahdolliseksi hyödyntää kehittynyttä tekoälyä uusilla tavoilla. Siltä voi kysyä neuvoa tai vaikka pyytää kirjoittamaan runoja. Osaako tekoäly auttaa meitä taloudenhallinnassa?

Kun ChatGPT-alustalle syöttää kysymyksen ”Kuinka parantaa omaa taloustilannetta”, tekoäly huomauttaa, että se voi olla haastavaa. Sitten se jatkaa, että ”Taloustilanteen parantaminen on kuitenkin mahdollista useiden eri strategioiden avulla”. 

Tässä muutamia tekoälyn listaamia vinkkejä. 

1. Budjetointi

Laadi budjetti, jossa seuraat tarkasti tulojasi ja menoja. Budjetin avulla voit nähdä, mihin rahasi menevät ja missä voit mahdollisesti säästää.

2. Säästäminen

Yritä säästää osa tuloistasi joka kuukausi. Pienikin säästösumma voi kasvaa ajan myötä ja auttaa sinua rakentamaan hätärahaston ja sijoittamaan tulevaisuutta varten.

3. Velkojen vähentäminen

Jos sinulla on velkaa, keskity sen maksamiseen pois mahdollisimman nopeasti. Voit esimerkiksi keskittyä korkeakorkoisiin velkoihin ensin ja siirtyä sitten muihin velkoihin.

4. Lisätulot

Voit harkita lisätulojen hankkimista esimerkiksi sivutyön, freelance-työn tai sijoittamisen kautta.

5. Hintojen vertailu ja neuvottelu

Vertaile hintoja eri palveluiden ja tuotteiden välillä ja neuvottele hinnasta aina kun se on mahdollista.

6. Itseensä investointi

Kehitä taitojasi ja osaamistasi, mikä voi auttaa sinua etenemään urallasi ja ansaitsemaan enemmän rahaa pitkällä aikavälillä.

7. Impulssiostosten välttäminen

Yritä välttää impulssiostoksia ja harkitse tarkasti ennen suurten ostosten tekemistä.

8. Vakuutusten tarkistaminen

Varmista, että sinulla on asianmukaiset vakuutukset, jotka suojaavat sinua ja omaisuuttasi odottamattomilta tapahtumilta.

9. Tavoitteiden asettaminen

Aseta itsellesi selkeitä taloudellisia tavoitteita ja pyri saavuttamaan ne johdonmukaisesti.

Vertailussamme mukana olevat lainanantajat:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Motivaatio auttaa parantamaan omaa taloustilannetta

Marttaliiton asiantuntija Elli Pölhö ei ole yllättynyt tekoälyn listan pintapuolisesta sisällöstä – onhan kyseessä massoille suunnattu, geneerinen informaatio. Hän on kuitenkin samoilla linjoilla siitä, että budjetointi on taloudenhallinnassa kaiken a ja o.

”Ihan aluksi pitää selvittää oman taloustilanteensa todellinen kuva, ymmärtää, mistä tulot tulevat ja mihin ne menevät”, Pölhö sanoo. ”Siellä saattaa jo tulla eteen yllätyksiä, varsinkin jos talouden tarkkailu ei ole entuudestaan tuttua.”

Kodin talous otettiin Marttojen järjestössä erillisenä aiheena käyttöön jo vuonna 1933, kun neuvojille pidettiin maalaisemännän kirjanpitokurssi. Pölhö on puolestaan mukana kolmivuotisessa Kestävät talouspolut -hankkeessa, jonka puitteissa Marttaliitto kehittää yhdessä Takuusäätiön kanssa uusia ekososiaalisen talousneuvonnan toimintatapoja ja välineitä.

”Hankkeessa huomioidaan myös ympäristön ja muiden ihmisten vaikutus yksittäisen henkilön taloustilanteeseen”, Pölhö selventää ekososiaalisuuden termiä. ”Eli pyritään pureutumaan siihen, miten henkilön tilanne ja tavat ovat muotoutuneet ja miten niitä voi lähteä muuttamaan ja kehittämään omaan arkeen sopivilla tavoilla.”

Tällaisen kokonaisvaltaisemman talousneuvonnan ytimessä on Pölhön mukaan motivaation ja kiinnostuksen nostattaminen, sekä taloustilanteen taustalla olevien syiden ymmärtäminen. “Jos aitoa ymmärrystä ja sopivia keinoja oman talouden kohentamiseen ei ole, pelkkä budjetointi ei todennäköisesti auta.”

Kiinnostusta voi herätellä vaikka miettimällä ruokakaupassa, miksi tekee juuri niitä valintoja, joita tekee. Sen sijaan ”huonoista tavoista” itsensä syyllistäminen voi pahimmillaan toimia motivaatiota heikentävästi.

”En lähtisi kertomaan kenellekään, että jätä se take-away -kahvi ostamatta – sehän saattaa olla asia, joka tuottaa iloa. Toisaalta voi kysyä itseltään, onko kahvin tuottama ilo itsestä lähtöisin vai esimerkiksi sosiaalisen paineen sanelemaa – ostanko sen siksi, että se näyttää Instagramissa hyvältä?” Pölhö sanoo.

Lisää Marttojen vinkkejä löydät täältä.

Jos aitoa ymmärrystä ja sopivia keinoja oman talouden kohentamiseen ei ole, pelkkä budjetointi ei todennäköisesti auta.
- Elli Pölhö

Rahapiiri auttaa talouden hallinnassa

Saara ja Mikael ovat kolmekymppisiä kaveruksia, jotka huomasivat korona-aikana vaihtavansa eristyksissä ollessaan rahansäästövinkkejä. Molempien työt olivat pandemian myötä vähentyneet ja toista uhkasi jopa lomautus. 

Pandemiasta selvittiin, mutta vinkkivaihde jäi päälle. Siitä syntyi idea laajamittaisemminkin jakaa neuvoja ja keskustella talousasioista. He perustivat ystävistä ja tutuista muodostuvan ”rahapiirin”, joka kokoontuu epävirallisen virallisesti kerran parissa kuukaudessa. 

”Sillä, että puhuu raha-asioista ja taloushuolista ääneen, on jo todella huojentava vaikutus”, Saara sanoo. ”Talousasioista on helppo potea häpeää, vaikka niiden taustalla olisi maailmanlaajuinen virusepidemia, johon ei mitenkään itse voisi vaikuttaa.”

Mikael on samoilla linjoilla vertaistuen voimasta. ”Olemme jakaneet vinkkejä laidasta laitaan – milloin kannattaa käyttää pyykkikonetta, mistä löytyy edullinen laina tai kaupungin halvinta kissanhiekkaa.”

Eri elämäntilanteista tulevat rahapiirin jäsenet on Saaran ja Mikaelin mukaan vahvuus, sillä koskaan ei tiedä, mistä hyvä vinkki-ikkuna aukeaa. ”Ollaan esimerkiksi käyty ihan perusterminologiaa läpi, että mitä tarkoittaa pörssisähkö”, Mikael naurahtaa.

Saaran mukaan omat arvot ovat myös piirin myötä tulleet näkyvämmiksi. ”Se selkiyttää talouden suunnittelua, kun pysähtyy miettimään mitä oikeasti haluan ja tarvitsen.”

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia!

Sortterin lainavertailu osana talouden hallintaa

Joskus käsillä voi olla tilanne, johon tarvitaan ulkopuolista rahoitusta. Lainan hakemista harkitsevan on hyvä muistaa, että korot ja muut lainakulut voivat vaihdella merkittävästi luotonantajasta riippuen. Vuositasolla mitattuna kuluissa saattaa ilmetä jopa satojen eurojen eroja.

Lainojen vertailu on osa vastuullista taloudenpitoa. Vain siten on mahdollista tarvittaessa löytää laina, jonka takaisinmaksu ei aja taloutta liian tiukille. 

Kotimainen Sortter kilpailuttaa lainoja kuukausittain satojen tuhansien eurojen edestä. 

Käytännössä palvelumme toimii niin, että asiakas täyttää Sortterin sivuilla yhden lainahakemuksen ja voi saada sen perusteella useita lainatarjousta. 

Sortterin avulla lainojen ja luottojen vertailu on:

  • helppoa – täytä yksi lomake, voit saada jopa toistakymmentä lainatarjousta
  • nopeaa – rahat tilille jopa samana päivänä
  • luotettavaa – teemme yhteistyötä vain luotettavien pankkien ja rahalaitosten kanssa
  • turvallista – palvelumme toimii korkean IT-turvan palveluympäristössä
  • läpinäkyvää – lainakulut ovat tarjouksissa selkeästi esillä. Et ole velvoitettu tarttumaan yhteenkään tarjoukseen 
  • ilmaista – palvelumme on asiakkaillemme maksutonta

Sortterin avulla vertailet myös olemassa olevat lainat selvittääksesi, voisiko ne siirtää edullisemman lainasopimuksen alle.

Kirjoittaja Mia

Kirjoittaja

Mia Keurulainen

Mia on helsinkiläinen vapaa kirjoittaja ja sisällöntuottaja. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi pääaineenaan suomen kieli ja sivuaineena sosiologia. Mialla on yli kymmenen vuoden kokemus tekstien suunnittelusta muun muassa mainostoimistojen, teollisuuden, yksityisten oppilaitosten, pankkialan ja kolmannen sektorin tarpeisiin.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.