Kevytyrittäjyys vai toiminimi? Haastattelimme yrittäjiä
# Yrittäjyys

Päivitetty:

Kirjoittaja Mia

Kirjoittaja:

Mia Keurulainen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Kevytyrittäjyys vai toiminimi? Haastattelimme yrittäjiä

Harkitsetko yrittäjyyttä? Toiminimen perustaminen tai kevytyrittäjäksi ryhtyminen ovat helpoimpia tapoja käynnistää yritystoiminta Suomessa. Vertailimme niiden eroja ja haastattelimme sekä kevytrittäjää että toiminimiyrittäjää.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja on perinteisesti tarkoittanut nimenomaan toiminimiyrittäjää. Kevytyrittäjyys puolestaan on varsin tuore, 2010-luvun alkupuolella alun perin markkinointitarkoitukseen kehitetty nimitys, jolla tarkoitetaan yleensä ilman omaa yritystä laskuttavia itsensätyöllistäjiä. 

Suurin ero näiden kahden välillä onkin juuri se, että toiminimeä varten täytyy perustaa yritys, kevytyrittäjäksi ryhdyttäessä ei. Molemmat tarjoavat tavan aloittaa ja harjoittaa liiketoimintaa. Se, kumpi vaihtoehto kannattaa valita, riippuu monesta tekijästä.

Yksinyrittämisen tapaan vaikuttavat muun muassa:

  • yrittäjän henkilökohtaiset tavoitteet
  • toimiala
  • liiketoiminnan laajuus
  • valmius sitoutua hallinnollisiin velvoitteisiin
  • mahdollinen yrityslainan tarve

Myös ajankäyttö on usein yksinyrittämisen tapaa määrittävä seikka. Toiminimiyrittäminen on tyypillisesti päätoimista, kun taas kevytyrittäjyyttä tavataan harjoittaa esimerkiksi palkkatyön, opiskelun tai eläkkeen nauttimisen ohella sivutoimisesti.

Suomessa tilastoitiin tammikuussa 2024 yhteensä noin 260 000 toiminimiyrittäjää. Aktiivisia kevytyrittäjiä on Tilastokeskuksen mukaan yli 60 000, kun kevytyrittäjäpalvelujen etujärjestö Uusi työ ry:n laskelman mukaan eri kevytyrittäjäpalveluihin on rekisteröitynyt yli 217 000 käyttäjää.

  • usp item
    Kilpailuta laina 60 000 € asti
  • usp item
    Vakuutusetu asiakkaillemme
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 483 arvosteluun.
powered by

Yritystoiminnan aloittaminen 

Toiminimiyrittäjä perustaa yrityksen ja rekisteröi sen kaupparekisteriin. Perustamisilmoitus kaupparekisteriin maksaa 70 euroa. Jos et halua rekisteröidä toiminimeäsi kaupparekisteriin, sen perustaminen on täysin maksutonta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kun yrityksesi löytyy kaupparekisteristä, se on uskottavampi ja toiminimesi on suojattu.

Yrityksen perustaminen voi edellyttää alkuinvestointeja. Mahdollisesti tarvitaan laitteistoa tai varoja työhuonevuokraa varten. Yritystoiminnasta aiheutuvia kuluja, kuten veroja ja vakuutuksia, tulisi kyetä rahoittamaan käyttöpääomalla jo ennen kuin liiketoiminta alkaa tuottaa varoja laskutuksesta. 

Kaikkia edellisiä kuluja on mahdollista rahoittaa yrityslainalla, joista edullisin löytyy vertailemalla. Toiminimiyrittäjä voi myös hakea starttirahaa yritystoiminnan käynnistämiseen.

Kevytyrittäjyyden aloittamiseen kuluu parhaimmillaan muutamia minuutteja. Kevytyrittäjä ei siis perusta yritystä, vaan käytännössä rekisteröityy laskutuspalvelun asiakkaaksi. Tällöin hän voi laskuttaa asiakkaitaan välityspalvelun kautta. Laskutuspalvelua ovat Suomessa tarjonneet 2010-luvulta lähtien esimerkiksi Ukko.fi ja FREE.fi. 

Mitä yrityslainaan tulee, pankit ovat huomattavasti nihkeämpiä myöntämään luottoa freelancereille tai kevytyrittäjille kuin yksityisille elinkeinonharjoittajille. Kevytyrittäjän kannattaakin harkita mahdollisen rahoitustarpeen ilmaantuessa henkilökohtaisen, vakuudettoman kulutusluoton hakemista kilpailuttamalla.

Yksi hakemus, useita lainatarjouksia

Y-tunnus mahdollistaa laskutuksen

Y-tunnus eli yritys- ja yhteisötunnus on yrityksen tai yhteisön yksilöimiseen käytetty, viranomaisten myöntämä tunnus. Yksinyrittäjä ei Suomessa voi arvonlisälain nojalla ilman Y-tunnusta lähettää toimeksiannosta laskua asiakkaalleen. 

Kun toiminimiyritys rekisteröidään kaupparekisteriin, se saa vaihtokaupassa oman Y-tunnuksen käyttöönsä. Kevytyrittäjän laskut puolestaan lähtevät asiakkaalle tämän käyttämän laskutuspalvelun toimesta, jolloin niihin myös merkitään laskutuspalveluyrityksen Y-tunnus.  

Y-tunnus tekee sinusta yrittäjän, jolla on kirjanpitovelvollisuus. Monet toiminimiyrittäjät hankkivatkin itselleen kirjanpitäjän yritystä perustaessaan.

Kevytyrittäjyys on mahdollista myös Y-tunnuksella. Tällöin käytetään esimerkiksi kevytyrittäjä y-tunnuksella -termiä. Käytännössä se on kuitenkin vain eri nimitys sellaiselle toiminimiyrittäjälle, joka on ulkoistanut laskutuksen, kirjanpidon ja veroilmoitukset netissä toimivalle palvelulle. 

Yksinyrittäjyydestä käytettyjen termien kanssa kannattaa olla tarkkana. Kevytyrittäjyydelle ei esimerkiksi ole olemassa virallista, lain tuntemaa määritelmää. Toisaalta myös liikkeenharjoittaja ja ammatinharjoittaja ovat yksityisestä elinkeinonharjoittajasta käytettyjä nimikkeitä.

Yksinyrittäjän yritysvastuusta lyhyesti

  • Toiminimiyrityksen ja -yrittäjän varat ovat sama asia. Toiminimiyrittäjä on vastuussa yrityksensä toiminnasta ja veloista.
  • Kevytyrittäjä toimii laskutuspalveluyrityksen alaisuudessa, joten hänellä ei ole suoraa vastuuta yritystoiminnasta tai veloista.

Yksinyrittäjän yritysverotuksesta lyhyesti

  • Toiminimiyrittäjä maksaa veroja elinkeinonharjoittamista varten perustamastaan yrityksestä, mukaan lukien aronlisävero ja tuloverot.
  • Kevytyrittäjä ei ole itsenäinen verovelvollinen, vaan hänen tuloistaan pidätetään ennakonpidätys verojen maksamista varten, jonka laskutuspalvelu yleensä hoitaa. Kevytyrittäjä ei ole arvonlisävelvollinen, vaan laskutuspalvelu hoitaa tämän oman Y-tunnuksensa puitteissa.

Toiminimi tuo vapautta ja vastuuta sopivassa suhteessa

”Vapaus tehdä töitä silloin ja siten kun itse haluaa”, kertoo espoolainen Tiina toiminimiyrittäjän positiivisiksi puoliksi. Hän on työskennellyt päätoimisesti toiminimiyrittäjänä noin 12 vuotta. ”Tosin meidän alalla vakituisia työpaikkoja onkin rajoitetusti tarjolla”, valokuvaajan ja valokuvataiteilijan ammattia harjoittava Tiina lisää.

Toiminimiyrittäjyys on varsin tyypillistä juuri luovien alojen ja kulttuurialojen toimijoiden keskuudessa. Myös esimerkiksi rakennus- ja remontointialalta, tapahtumapalvelualalta sekä kauneudenhoito- ja kodinhoitopalveluiden alalta löytyy runsaasti toiminimiyrittäjiä.

”Olen verrannut yrittäjyyttä puilla lämmittämiseen”, Tiina naurahtaa. ”Jos tulee kova pakkanen, talo pysyy lämpimänä niin kauan kun minä hakkaan halkoja ja syötän niitä uuniin. Keskuslämmitteinen talo on kuin palkkatyö – lämpötilaan on hankalampi vaikuttaa.” 

Tiina kertoo toiminimeä perustaessaan saaneensa starttirahaa. Lisäksi hän löysi kilpailuttamalla budjettiinsa sopivan yrityslainan kaluston hankkimista varten, ja sai luoton maksettua pois toiminimensä viiden ensimmäisen toimintavuoden aikana. Kirjanpitäjän hän palkkasi heti alussa. Tosin se on jo kertaalleen vaihtunut, sillä Tiina kokee, ettei ensimmäinen ollut tarpeeksi hyvin perillä luovan alan tekemisen luonteesta ja käytänteistä.

”Olen tutkinut kevytyrittäjyyttä vaihtoehtona. Minulle se ei olisi kannattavaa, sillä laskutettavaa kertyy sen verran, että laskutuspalvelun prosenteissa laskettava välityspalkkio nousisi kirjanpitäjän palkkiota suuremmaksi.”

Toiminimiyrittäjyyden haasteista puhuttaessa Tiina muistuttaa, että vapaus tuo myös vastuuta. Kirjanpitäjästä huolimatta yrittäjän on hyvä esimerkiksi olla perillä itseään koskevista laki- ja käytännemuutoksista. Hallintoon liittyvä selvitystyö taas on pois ammatin harjoittamiselta. 

”Selkeä miinus on se, että yksinyrittäjä on yrityspalveluiden hinnoittelussa samalla viivalla isojen organisaatioiden kanssa. Maksan siis vaikka yrityspankkipalveluista saman verran kuin jokin pörssiyhtiö. Tähän toivoisin muutosta.”

Olen verrannut yrittäjyyttä puilla lämmittämiseen. Jos tulee kova pakkanen, talo pysyy lämpimänä niin kauan kun minä hakkaan halkoja ja syötän niitä uuniin. Keskuslämmitteinen talo on kuin palkkatyö – lämpötilaan on hankalampi vaikuttaa.
- Tiina

Kevytyrittäjyys – paras ratkaisu osa-aikatyöskentelyyn

Jukka ehti tehdä kymmenisen vuotta töitä suunnittelijana ja Art Directorina mainosmaailmassa ennen yksinyrittäjäksi ryhtymistään. Etenkin laskusuhdanteiden ja YT-neuvottelujen aikaan hän alkoi miettiä, josko omaa osaamista ja syntyneitä verkostoja kannattaisi hyödyntää pikemminkin yksityisenä elinkeinonharjoittajana kuin palkansaajana. Sitten kohtalo puuttui peliin.

”Minulla diagnosoitiin työkykyä heikentävä sairaus, eli en enää kyennyt tekemään töitä kokopäiväisesti”, Jukka kertoo. 

Sittemmin Jukalle myönnettiin työkyvyttömyyseläke, mutta pysyäkseen kiinni työelämässä ja muutenkin aktiivisena hän halusi alusta asti tehdä töitä eläkkeen ansaintarajojen puitteissa. Hän ryhtyi kevytyrittäjäksi, jolla on y-tunnus, mutta joka on ulkoistanut laskutuksen nettipalvelulle. 

”Elämä säilyy mielekkäänä, kun teen, minkä pystyn”, Jukka sanoo. ”Eikä eläkkeeni ole järin suuri eli lisäansioita myös tarvitaan.”

Tiinan tapaan Jukasta parasta yksinyrittämisessä on vapaus. Kevytyrittäjyys mahdollisti esimerkiksi sen, että kun vaimolle tuli vuoden ulkomaankomennus Saksaan, Jukka saattoi lähteä mukaan ja tehdä jaksamisensa rajoissa töitä sieltä käsin. Hän suositteleekin kevytyrittäjyyttä erityisesti kaikille, jotka syystä tai toisesta joutuvat tai haluavat tehdä töitä osa-aikaisesti. 

Kevytyrittäjissä on paljon esimerkiksi konsultteja, valmentajia ja teknologian alan palveluntarjoajia, joiden työ on usein projektiluontoista. Myös taiteilijat voivat myydä itse valmistamiaan tuotteita tai teoksia kevytyrittäjänä, mutta vain mikäli teos tai tuote valmistuu asiakkaan tilauksesta. Laajamittainen tavarankauppa, verkkokauppaliiketoiminta ja monet luvanvaraiset toimialat ovat kevytyrittäjien ulottumattomissa.

”Yksinyrittäjän pitää pystyä sietämään epävarmuutta, etenkin jos muita tulonlähteitä ei ole”, Jukka pohtii. ”Jonkinlaiset verkostot on hyvä olla olemassa ennen aloittamista. Toisaalta juuri kevytyrittäjyys on riskitön tapa ikään kuin testata yrittäjyyttä ja katsoa, lähteekö oma liikeidea lentoon.”

Vaikka verkostot olisivat olemassa, yksinyrittämiseen liittyy aina itsensä ja osaamisensa markkinoiminen, jopa ”tyrkyttäminen”, kuten Jukka naurahtaa. ”Se ei välttämättä sovi kaikille, mutta sitäkin voi opetella, mikäli muut seikat yksinyrittämisessä houkuttelevat”.

Yksinyrittäjän pitää pystyä sietämään epävarmuutta, etenkin jos muita tulonlähteitä ei ole. Jonkinlaiset verkostot on hyvä olla olemassa ennen aloittamista. Toisaalta juuri kevytyrittäjyys on riskitön tapa ikään kuin testata yrittäjyyttä ja katsoa, lähteekö oma liikeidea lentoon.
- Jukka

Vertaa yritysrahoitus vaivattomasti Sortterin avulla

Yksinyrittäjälläkin voi tulla eteen erilaisia tilanteita, joissa tarvitaan ulkopuolista rahoitusta. Tyypillisesti rahoitustarve ilmenee yrityksen käynnistysvaiheen alkuinvestointeina, mutta yrityslaina voi myös auttaa suunnittelemaan tulevaa. 

Yrityslainaa ei myönnetä ainoastaan keskisuurille tai isoille organisaatioille, vaan myös yksityinen elinkeinonharjoittaja voi hakea yrityslainaa. Vakuudetonta yrityslainaa on mahdollista hakea aina 250 000 euroon asti 1–48 kuukauden maksuajalla. Yrityslainaa voi hakea esimerkiksi hankintoihin, markkinointiin tai käyttöpääomaksi.

Yksinyrittäjän budjettiin sopiva yrityslaina löytyy vertailemalla. Vertailuprosessi on ajallisesti pois ammatin harjoittamiselta, joten Sortter vertailee yritysrahoituksen puolestasi vaivattomasti.

Sortter on kotimainen lainojenvertailualusta, joka kilpailuttaa yrityslainatkin helposti, nopeasti ja ilmaiseksi. Yhden hakemuksen täyttämällä saatat saada useita lainatarjouksia. Parhaimmillaan yrityslaina siirretään tilillesi jo saman työpäivän aikana.

Kirjoittaja Mia

Kirjoittaja

Mia Keurulainen

Mia on helsinkiläinen vapaa kirjoittaja ja sisällöntuottaja. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi pääaineenaan suomen kieli ja sivuaineena sosiologia. Mialla on yli kymmenen vuoden kokemus tekstien suunnittelusta muun muassa mainostoimistojen, teollisuuden, yksityisten oppilaitosten, pankkialan ja kolmannen sektorin tarpeisiin.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.