Inflaatio nyt: merkkejä paremmasta, mutta paluu normaaliin on vielä kaukana
Takaisin blogiin

Inflaatio nyt: merkkejä paremmasta, mutta paluu normaaliin on vielä kaukana

Inflaatio kiihtyi reippaasti vuoden 2022 aikana. Inflaation tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta vuoden 2023 alussa on nähty jo merkkejä inflaation taittumisesta.

Voimakkaasti kasvaneen inflaation paluu normaaliin voi viedä vielä aikaa. Hintojen ja korkojen noustessa henkilökohtaisessa talouden hallinnassa nousevat hintaseuranta, kulutusvalinnat ja lainojen kilpailuttaminen.

Mitä inflaatio tarkoittaa?

Käytännössä inflaatio tarkoittaa kuluttajahintojen laajamittaista nousua. Inflaatioprosentti määrittää siis sitä tahtia, joilla hyödykkeiden ja palvelujen hinnat nousevat yhden vuoden aikana. Tämä tarkoittaa siis samalla myös sitä, että inflaation vuoksi rahan arvo laskee.

Inflaatio itsessään ei silti ole mikään talouden ongelma, vaan tyypillisesti kohtuullinen inflaatio on normaali ilmiö, joka ylläpitää talouskasvua. Ihanteellinen inflaatio on noin kaksi prosenttia, mutta vuoden 2022 aikana inflaatio karkasi käsistä ampaisten yli kymmeneen prosenttiin.

Inflaation vaikutusta voi havainnollistaa esimerkillä ruoan hinnan kehityksestä:

  • Ihanteellisella 2 prosentin inflaatiotahdilla 100 euron hankinta maksaa vuoden päästä 102 euroa.
  • Nykyisellä noin 10 prosentin inflaatiotahdilla 100 euron hankinta maksaa puolestaan 110 euroa.

Vuoden 2022 lopussa nähty noin kymmenen prosentin inflaatio on siis ongelmallinen, koska sen vuoksi esimerkiksi elinkustannukset kasvavat liian nopeasti.

  • usp item
    Kilpailuta laina 70 000 € asti
  • usp item
    Vakuutusetu asiakkaillemme
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 566 arvosteluun.
powered by

Mistä inflaation nousu johtuu?

Inflaatio on kiihtynyt koko euroalueella ja Suomessa jo vuodesta 2021 lähtien, mutta vuonna 2022 alkanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa sysäsi sen vielä aiempaa kovempaan nousuun. Inflaation syitä ovat muun muassa kansainväliset tarjontahäiriöt sekä liian suuri kysyntä. Sen vuoksi hintataso on noussut poikkeuksellisen nopeasti.

Kysynnän ja tarjonnan vääristymän taustalla vaikuttaa useita tekijöitä, mutta siihen voi kuitenkin nähdä neljä pääsyytä, jotka nivoutuvat osittain toisiinsa:

  • Koronakriisi ja siitä toipuminen: Koronakriisin jälkeisen talouden avautumisen takia muun muassa energian kysyntä kasvoi niin voimakkaasti, ettei siihen kyetty vastaamaan. Koronakriisistä toipumisen myötä inflaatio nousi jo vuoden 2021 aikana 0,9 prosentista 5,1 prosenttiin.
  • Ihmisten kulutuskäyttäytyminen: Hyödykkeet kallistuivat, kun tuotanto ei pysynyt vastaamaan kasvaneeseen kysyntään.
  • Taloudellinen elvytys: Koronakriisin aikana taloutta elvytettiin voimakkaasti. Elvytys lisäsi kysyntää, mutta koronakriisi rasitti yhä tuotantoa, joten hinnat nousivat.
  • Ukrainan sota: Venäjän aloittaman hyökkäyssodan seurauksena energian ja raaka-aineiden saatavuus heikkeni, mikä nosti niiden hintoja varsinkin Euroopassa.

Maailma on siis kohdannut viimeisten vuosien aikana monia poikkeustilanteita, jotka ovat myllänneet globaalia poliittista ja taloudellista tilannetta. Tuloksena on monen tekijän monimutkainen summa, joka nostaa hintoja voimakkaasti.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Inflaatio teki elämästä kalliimpaa

Liian suuri inflaatio on hyvin konkreettisesti näkyvä talouden ilmiö, joka on jo vaikuttanut jo kaikkien elämään. Inflaation vuoksi viimeistään vuonna 2022 lähes kaikki joutuivat tuntemaan hintojen nousun lompakossaan: energian hinnan nousu näkyi sähkölaskussa sekä autoa tankatessa ja elintarvikkeiden hinnan nousu puolestaan nosti kauppakassin hintaa.

Inflaatio vaikuttaa erityisesti juuri energian ja elintarvikkeiden hintoihin, mutta se kurittaa kuluttajien kukkaroa myös muilla tavoin. Inflaation vuoksi esimerkiksi myös säästöt ja sijoitukset voivat olla vaarassa. On yleinen nyrkkisääntö, että säästöjä ei kannata säilyttää tilillä, koska inflaatio nakertaa rahan arvoa. Inflaation ollessa huippulukemissa arvonlasku on vielä entistäkin voimakkaampaa.

Juuri rahan arvon laskun takia säästöt kannattaa yleensä sijoittaa, mutta inflaatio on tuonut ongelmia myös sijoitusmarkkinoille. Voimakkaan inflaation aikana osakekurssit nimittäin tyypillisesti laskevat, joten hyviä sijoituskohteita on entistä vaikeampi löytää.

Lisäksi monille konkreettinen inflaation aiheuttama lisäkulu on korkojen nousu. Koska euroalueen rahapolitiikkaa säätelevän Euroopan keskuspankin keino hillitä inflaatiota on ohjauskoron nosto, nousevat sen mukana myös kuluttajalainojen korot. Voimakkaasti nousseet korot ovat vaikeuttaneet etenkin suurvelallisten taloustilannetta.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Miltä näyttää inflaation tulevaisuus?

Epävarmassa taloustilanteessa talouden kehityksen ennustaminen on hyvin hankalaa ja siksi inflaation tulevasta kehityksestä on vaikea sanoa mitään varmaa. Tällä hetkellä talousasiantuntijat uskovat kuitenkin inflaation saavuttaneen huippunsa, mutta sen palaaminen normaalille kahden prosentin tasolle voi viedä aikaa.

Vuosi 2023 on kuitenkin alkanut sinänsä positiivisten uutisten merkeissä:

  • Vuoden 2022 joulukuun inflaatio oli euroalueella 9,2 prosenttia, kun vielä marraskuussa se oli 10,1 prosenttia. Inflaatio siis hidastui. 
  • Pienestä valonpilkahduksesta huolimatta ekonomistit eivät kuitenkaan usko, että ongelmallista inflaatiota saataisiin kuriin kovin nopeasti, koska inflaation joulukuinen hidastuminen johtui suurimmaksi osaksi inflaatioherkän energian hinnannousun hiipumisesta.

Hallitsematonta inflaatiota ei siis ole vielä saatu selätettyä, minkä vuoksi Euroopan keskuspankki kiristänee talouspolitiikkaa vielä entisestään vuoden 2023 aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että ohjauskorkoja tullaan nostamaan vielä lisää, mikä voi jälleen nostaa myös lainojen korkoja.

Asiantuntijoiden ennusteiden mukaan inflaatio olisi kuitenkin mahdollista saada normaalille tasolle vuonna 2024. Taloudellisen epävarmuuden vuoksi ennusteet ovat kuitenkin lähinnä suuntaa antavia ja virheiden mahdollisuus on suuri.

Näin kilpailutat lainat Sortterin kautta

Miten inflaatiolta voi suojautua?

Inflaatio pysytteli normaalilla tasolla usean vuoden ajan, minkä vuoksi kuluttajat eivät joutuneet juurikaan huomioimaan sen vaikutusta omaan talouteen. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut merkittävästi ja inflaatio vaikuttaa jo huomattavan paljon tavallisen ihmisen elämään.

Millä keinoilla inflaatiolta voi sitten suojautua? Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. On kuitenkin keinoja, joilla tavallinen kuluttaja voi pyrkiä minimoimaan inflaation vaikutusta omassa taloudessaan, kuten:

  • Hintatietouden parantaminen. Hintojen nousun vaikutusta voi hillitä esimerkiksi ostamalla tuotteita etukäteen ja kiinnittämällä huomiota tuotteisiin, joiden hinta nousee vähemmän.
  • Sähkönkulutuksen tarkkailu. Inflaatio nostaa tyypillisesti varsinkin energian hintaa, joten sähkön kulutuksen pienentäminen voi tuoda säästöjä.
  • Lainan kuluista neuvotteleminen. Etenkin suuret asuntolainat voivat nyt aiheuttaa ongelmia, joten pankin kanssa voi keskustella esimerkiksi korkokatosta tai lyhennysvapaasta.
  • Lainojen kilpailuttaminen. Inflaatio nostaa myös pienempien lainojen ja luottojen korkoja, joten kaikki lainat kannattaa kilpailuttaa.

Aukotonta inflaatiosuojaa ei kuitenkaan ole. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ei kannattaisi tehdä mitään, sillä pienikin taloudellinen apu on tyhjää parempi.

Tarkastele rahankäyttöäsi kriittisesti

Kun miettii ylisuuren inflaation vaikutuksia yhteiskunnassa, on helppo todeta, että ajat ovat juuri nyt vaikeita kaikille. Tilanne ei kuitenkaan ole lohduton, koska inflaatiossa myös näkyy juuri nyt talttumisen merkkejä sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

Suunta on siis jo oikea ja ennen pitkää taloustilanteen voi odottaa palautuvan normaaliksi, mutta siihen asti omaa rahankäyttöä on syytä tarkastella kriittisesti. Järkevään talouden hallintaan voi pyrkiä esimerkiksi hintojen tarkkailulla, harkituilla kulutusvalinnoilla ja lainoja kilpailuttamalla.

Takaisin blogiin