Mikä on pikavippi? ChatGPT kertoo
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Teija

Kirjoittaja:

Teija Välinoro

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Mikä on pikavippi? ChatGPT kertoo

ChatGPT on tekoälyä hyödyntävä virtuaalinen keskustelubotti, jolta voi kysyä kysymyksiä ja ohjelma vastaa niihin keräämänsä tiedon perusteella. Sen tuottamaan faktatietoon on hyvä suhtautua kriittisesti, mutta toki tiedonmurusia sen avulla aiheesta voi löytää. Pyysimme ChatGPT:tä kertomaan meille pikavipistä.

Pikavippi on vakuudeton laina, jota monesti hyödynnetään äkilliseen tarpeeseen. Ne ovat yleistyneet 2000-luvulla, kun palveluntarjoajien määrä on lisääntynyt. Monille pikavippi-sanassa on negatiivinen sointi, eikä eroa esimerkiksi vakuudettomaan kulutusluottoon tunnisteta.

Pikavippi – mitä ChatGPT osaa siitä meille kertoa? Pyysimme ohjelmaa kertomaan viisi asiaa pikavipistä ja tällaisia vastauksia saimme: pieni lainasumma, nopea saatavuus, lyhyt takaisinmaksuaika, korkeat korot ja riski velkaantumisesta. 

Vilkaistaanpa ChatGPT:n vastauksia vähän tarkemmin.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 408 arvosteluun.
powered by

1. Pieni lainasumma 

Pikavipit myönnetään yleensä pienissä summissa, usein muutamasta kymmenestä eurosta muutamaan sataan euroon. Ne ovat suunniteltu lyhytaikaiseen rahantarpeeseen, kuten odottamattomiin laskuihin tai kuluihin.

Totta. Pikavippiä haetaan usein euromääräisesti pieniin tarpeisiin. Monesti tilanne tulee yllättäen vastaan, kuten auton hajotessa tai jos maksettavaksi tulee lemmikin äkilliset sairauskulut. Pikavippiä ei ole tarkoitettu arjen jatkuvien ja ennalta tiedossa olevien kustannusten maksamiseen. Nämä kulut, kuten vuokra, ruokaostokset tai harrastusmenot, tulee sisällyttää omaan kuukausittaiseen budjettiin.

Lisäksi on hyvä laskea budjettiin hieman joustovaraa yllättäville menoille. Kaikkea ei aina kuitenkaan voi ennakoida, ja yllättävää kulua varten on haettava esimerkiksi lainaa. Budjetointi on silloin entistä tärkeämpää: vakituisten menojen lisäksi tulee huomioida otetun lainan takaisinmaksu korkoineen.

2. Nopea saatavuus 

Pikavippejä voi hakea ja saada suhteellisen nopeasti, joskus jopa muutamissa minuuteissa tai tunneissa. Tämä nopeus on ollut yksi niiden houkuttelevista piirteistä.

Kyllä vain, pikavippiä voi saada hyvinkin nopeasti, mikä on etu silloin kun rahan tarve on akuutti. Sekin on totta, että nopea raha houkuttelee. Nopeus ei kuitenkaan poista vastuullisuutta – onko rahan tarve ja hankinta todella välttämätön, voiko tehdä muita järjestelyitä kuten sopia laskulle lisää maksuaikaa tai kerryttää säästöjä ennen hankintaa?

Nopeat ja lyhytnäköiset päätökset voivat aiheuttaa hankalia tilanteita jatkossa, jos pikavipin poismaksaminen osoittautuukin vaikeaksi. Jos oman talouden budjetti on jo valmiiksi tiukalla, voi nopea pikavippi tuoda hetken avun, mutta aiheuttaa lisää kustannuspaineita seuraaville kuukausille. 

Jos ylimääräisen rahan tarve on kuitenkin vain hetkellinen, ja tiedät, että taloutesi kestää hyvin lainanlyhennykset, on pikavippi yksi vaihtoehto kustantaa hankinta tai yllättävä kulu. Toinen vaihtoehto on vakuudeton kulutusluotto, joka mahdollistaa myös vähän isommat hankinnat tarpeen mukaan. 

Kulutusluotto on laina, jota

 • voit hakea 1000 eurosta alkaen
 • myönnetään myös ilman vakuuksia
 • on helppoa hakea netin kautta 
 • pystyt hyödyntämään nopeallakin aikataululla.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logo

3. Lyhyt takaisinmaksuaika 

Pikavipit on tarkoitettu maksettaviksi takaisin lyhyessä ajassa, yleensä muutamassa kuukaudessa tai muutamassa viikossa. Tämä voi aiheuttaa painetta talousbudjetille, koska takaisinmaksu tapahtuu nopeasti.

Tämä on pikavipin idea ja parhaimmillaan sen voikin maksaa jo seuraavana palkkapäivänä pois. Laina vaikuttaa aina omaan budjettiin, sillä lainasta syntyy kuluja itse lainasumman päälle, kuten korko ja esimerkiksi  tilinhoitomaksut. Laina pitää maksaa pois kaikkine kuluineen. 

Jos lainasumma on mitoitettu liian isoksi omiin säännöllisiin tuloihin nähden ja takaisinmaksuaika on tiukka, niin kyllä, lainanlyhennys aiheuttaa painetta omaan budjettiin. Tämän voi ehkäistä ennakoimalla lainan kustannukset: tarkista huolellisesti, minkä suuruiseen pikalainaan sinulla todellisuudessa on varaa ja laske, kuinka paljon kuluja lainasta syntyy.

4. Korkeat korot

Pikavipit ovat yleensä kalliimpia kuin perinteiset pankkilainat. Niiden korkotasot voivat olla hyvin korkeita, mikä tarkoittaa, että lainan todellinen vuosikorko voi olla huomattavan suuri. Tämä tekee pikavipeistä kalliita lainanottajalle.

Koska pikavippi on yleensä summaltaan pieni, siinä on korkeampi korko kuin pankkilainassa tai kulutusluotossa. Tänä päivänä pikavipin korko voi olla korkeimmillaan 20 %. Ennen vuoden 2019 uudistusta pikavippien korot saattoivat olla merkittävästi tätä suurempia, mutta uudet säädökset kohtuullistivat korkoja.

Lainaa hakiessasi kiinnitä huomiota ennen kaikkea todelliseen vuosikorkoon.

Se sisältää 

 • lainan peruskoron 
 • tilinhoitomaksut 
 • tilinavauspalkkion
 • muut mahdolliset lainan kulut. 

Pikavipin rinnalla kulutusluotto mahdollistaa pitkään harkitut tai yllättäen eteen tulevat hankinnat. Koska kulutusluotto on monesti summaltaan vähän isompi, on sen korkokin alhaisempi. Voit varmistaa lainan paremmat ehdot kilpailuttamalla lainan. Silloin voit vertailla eri luotonmyöntäjien ehtoja ja löytää sinulle sopivimman vaihtoehdon.

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia!

5. Riski velkaantumisesta

Koska pikavipit ovat kalliita ja niiden takaisinmaksuaika on lyhyt, ne voivat aiheuttaa riskin velkaantumisesta, jos lainaa ei pystytä maksamaan takaisin ajoissa. Velkaantuminen voi johtaa taloudellisiin ongelmiin ja lisätä velan määrää korkojen ja lisäkulujen vuoksi.

Velkaa syntyy, kun ottaa lainaa esimerkiksi asuntoa varten. Velan ottaminen itsessään ole vain negatiivinen asia, sillä vastuullisesti otettuna se voi mahdollistaa välttämättömiä hankintoja.

Oikeampi termi tässä kohtaa on ylivelkaantuminen. Se tarkoittaa tilannetta, jossa velkaa on omaan maksukykyyn nähden liikaa. Jos velan jättää maksamatta, se kasvaa korkoa koko ajan ja tilanne voi muuttua kestämättömäksi. 

Siksi pienenkin velan ottaminen vaatii vastuullisuutta, sinun pitää olla varma, että voit maksaa lainan ajallaan pois. Vakuudeton kulutusluotto mahdollistaa usein pikavippejä  joustavammat laina-ajat sekä ehdot, jotka helpottavat takaisinmaksua.

Varmista budjettiisi sopiva laina kilpailuttamalla

Vakuudeton kulutusluotto antaa mahdollisuuden tehdä välttämättömiä hankintoja. Ennen kulutusluoton hakemista varmista oman taloutesi maksukyky. Kun olet päättänyt sopivan lainasumman, kannattaa aina kilpailuttaa lainat ennen lopullisen päätöksen tekemistä. 

Kilpailuttaminen varmistaa, että voit saada edullisimman lainan, sillä luotonmyöntäjien myöntämissä koroissa ja ehdoissa on eroja. Pikavippeihin verrattuna eroa voi olla huomattavastikin. 

Sortter on palvelu, joka tekee kilpailuttamisen sinun puolestasi, eikä sinun tarvitse etsiä eri luotonmyöntäjiä. Sortterin kautta saat sinulle räätälöidyt lainatarjoukset ja voit säästää lainakustannuksissa.

Lainavertailumme on 

 • reilu
 • maksuton
 • luotettava
 • helppo.

Reilu palvelumme tuo turvaa lainan ottamiseen ja mahdollistaa kestävät hankinnat.

Kirjoittaja Teija

Kirjoittaja

Teija Välinoro

Teija on valmistunut tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja opiskelee parhaillaan työn ohessa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Kirjoittaminen on ollut Teijalle aina luontevaa niin vapaa-ajalla kuin työssäkin. Erilaisten tekstien suunnittelu ja tuottaminen ovat kuuluneet hänen työnkuvaansa reilun kuuden vuoden ajan. Pankki- ja rahoitusalan tekstejä Teija on tehnyt vuodesta 2023 alkaen.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin