Pariskunta ulkona

Taloustutkimus: Suomalaiset kokevat asuntolainojen vertailun melko helpoksi

Tutkimuksen mukaan asuntolainoja vertaillaan kaikista rahoitustuotteista eniten. Erityisen aktiivisia lainavertailun suhteen ovat 26–45-vuotiaat sekä suurituloiset.

Sortterin maaliskuussa 2022 teettämä ja Taloustutkimuksen toteuttama tutkimus selvitti suomalaisten tyytyväisyyttä ja luottamusta pankkien palveluihin. Tutkimuksessa käsiteltiin myös erilaisia rahoitusmuotoja, niiden käyttöä ja vertailutottumuksia.

Asuntolaina oli suomalaisten keskuudessa luottokortin jälkeen selkeästi useimmin käytetty rahoitusmuoto. Yli kolmanneksella (37 %) vastaajista oli tutkimuksen toteutushetkellä käytössään asuntolaina, ja asuntolainaa oli viimeisen vuoden aikana nostanut hieman yli kymmenes (11 %) kaikista vastaajista. 

Tulosten mukaan suomalaiset myös vertailevat asuntolainoja eniten kaikista rahoitusmuodoista. Asuntolainan lisäksi vertailussa olivat mukana luottokortti, kulutusluotto, verkkokaupan osamaksusopimus, pankkipalvelut ja pikavippi. 

Asuntolainojen vertailua selittävä tekijä saattaa löytyä siitä, että asuntolainat ovat paitsi lainoista yleisimpiä myös yleensä euromäärältään suomalaisten käyttämistä rahoitustuotteista suurimpia.

Enemmistö suomalaisista vertaa asuntolainoja

Vastaajista 43 % kertoi vertailevansa asuntolainan korkoja, kuluja ja maksuehtoja aina, kun ovat ottamassa lainaa tai harkitsevat ottavansa sitä. Lisäksi 12 % vastasi tekevänsä tätä vertailua toisinaan ja 7 % harvoin. Vain 13 % vastaajista kertoi, ettei vertaile asuntolainoja koskaan. 

Asuntolainoja otettaessa vertailu korostui erityisesti 26–45-vuotiaiden keskuudessa, joista yli puolet vastasi kilpailuttavansa asuntolainat aina. Yli 50 prosentin lukemiin päästiin myös vähintään kolmen henkilön taloudessa asuvien kohdalla.

Vastaajien tulotaso vaikutti selvästi siihen, miten todennäköisesti he vertailevat asuntolainansa. Mitä korkeammaksi tulotaso nousi, sitä enemmän vastaajissa oli asuntolainat aina vertailevia. Enemmän tienaavilla asuntolainatkin ovat todennäköisesti suurempia, joten lainavertailuun kannattaakin panostaa tarkemmin. 

Kun vastaajilta kysyttiin, milloin viimeksi he ovat kilpailuttaneet rahoitustuotteita, asuntolaina kiilasi myös näissä vastauksissa kärkeen. 9 % vastaajista kertoi kilpailuttaneensa asuntolainan vuoden sisällä. Muiden rahoitusmuotojen kohdalla vastaavat lukemat jäivät korkeintaan 5 prosenttiin. 

Pankit ja lainanantajamme

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Lainavertailu koetaan helpoimmaksi asuntolainojen kohdalla

Lähes kolmasosa (32 %) tutkimukseen vastanneista koki asuntolainan korkojen ja maksuehtojen vertailemisen erittäin helpoksi tai melko helpoksi. Kuten vertailun yleisyydessäkin, myös vertailun helppoudessa asuntolaina nousi muiden rahoitusmuotojen edelle.  

Helpoimmaksi asuntolainojen vertailun koki sama ikäryhmä (26–45-vuotiaat), joka kertoi vertaavansa asuntolainoja eniten. Tekemällä toki oppiikin, joten tulokset ovat siltä osin loogiset. Sama ilmiö näkyi myös korkeatuloisten kohdalla: heille vertailu oli helpompaa kuin pienempituloisille. 

Kaikkein parhaiten vastaajilla vaikuttivat olevan hallussa oman asuntolainan kustannukset. Niistä vastaajista, joilla oli tutkimushetkellä asuntolainaa, 90 % kertoi tietävänsä lainansa korot ja kulut.

Milloin lainoja kannattaa vertailla?

Asuntolainojen kohdalla vertailu koetaan varmasti tärkeimmäksi, sillä niissä kyse voi olla jopa sadoista tuhansista euroista. Lainavertailu kannattaa kuitenkin pienemmissäkin summissa, sillä niissä todellinen vuosikorko nousee tyypillisesti korkeammalle kuin asuntolainoissa.

Sortterin lainavertailupalvelu auttaa lainojen vertailussa. Sen avulla pankit ja rahoituslaitokset on helppo ja nopea kilpailuttaa, eikä vertailusta synny lainkaan ylimääräisiä kustannuksia. Säästöä sen sijaan voi syntyä paljonkin – laskelmamme mukaan tyypillinen säästö on 1 038 euroa.