Korkokaton vaikutukset korostuvat matalapalkka-aloilla ja hyvätuloisilla
Uuden korkokaton keskeinen tavoite on hillitä ylivelkaantumista ja madaltaa luottojen enimmäiskorkoja. On ennakoitavissa, että uuden korkokaton myötä hyvätuloiset luotonhakijat saavat itselleen rahoituksen aiempaa edullisemmalla korkotasolla. Näin tapahtui myös vuosina 2020–2021, jolloin Suomessa oli voimassa väliaikainen korkokatto.
Vastaavasti matalapalkka-aloilla työskentelevien henkilöiden luotonsaanti voi vaikeutua, kun pankkien mahdollisuus hinnoitella luoton takaisinmaksuun liittyvää riskiä pienenee. Todennäköisesti luoton saanti on kuitenkin vaikeaa pienemmälle joukolle kuin mitä se oli väliaikaisen 10 % korkokaton aikaan. Valtaosa luottotarjouksista alittaa jo nykyisellään 15 % korkotason.
Entä sitten ne viitekorot?
Hallituksen esitys uudesta korkokatosta valmisteltiin oikeusministeriön asettamassa työryhmässä vuosien 2021–2022 aikana. Tällöin viitekorot olivat yleisesti nollan tuntumassa ja ajatus niiden noususta nähtiin monen asiantuntijan mukaan kaukaisena.
Sittemmin viitekorot ovat nousseet, ja yleisesti viitekorkona käytetty 12 kuukauden euribor on tällä hetkellä 3,725 %. Mikäli viitekorko pysyisi muuttumattomana lain voimaantulohetkeen saakka, olisi suurin mahdollinen luotosta perittävä korko yhteensä 18,725 % (15 % korko + viitekorko).
Nykyisellä viitekorkotasolla uuden lain todellinen vaikutus suurimpaan mahdolliseen korkoon olisi siis vain noin 1,3 prosenttiyksikköä nykyistä alhaisempi.