Kuluttajilla huoli taloustilanteesta vuonna 2023
Takaisin blogiin

Kuluttajilla huoli taloustilanteesta vuonna 2023 – lainalaskuri avuksi suunnitteluun

Teettämämme talousaiheisen kyselyn mukaan vuosi 2023 huolestuttaa useita kuluttajia oman talouden näkökulmasta. Talouden hallintaan kannattaa epävarmoina aikoina panostaa – esimerkiksi lainalaskuri on hyvä apuväline tilanteessa, jossa harkitsee lainan ottamista.

Omasta taloudesta huolehtiminen on teema, jonka merkitys on korostunut viime vuosina entisestään. Omasta taloudesta kannattaakin olla kiinnostunut, jotta sitä voi pyrkiä mukauttamaan vaihtuviin tilanteisiin. Elämän kaikkia käänteitä ei kuitenkaan voi ennustaa, eivätkä koko maailmaa koskettavat kriisit ole ainoa taloutta haastava tekijä. 

Rahantarve voi ilmaantua yllättäen esimerkiksi hajonneen auton odotettua suuremman korjauksen, eläinlääkärikäynnin tai hajonneen jääkaapin muodossa. Tällaisissa tilanteissa voi tulla tarve myös ulkopuoliselle rahoitukselle, jota tarvitaan lisäksi usein suurempien hankintojen, kuten asunnon tai mökin tekoon.

Lainan hakeminen on yksi vaihtoehto suunniteltujen hankintojen rahoittamiseen, mutta laina-asioissa kannattaa käyttää aina harkintaa. Hyvä suunnittelu tukee omiin tarpeisiin parhaiten sopivan lainan löytämistä. Yksi hyvä apuväline sopivan lainasumman ja -ajan kartoittamiseen on Sortterin lainalaskuri.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 386 arvosteluun.
powered by

Sortterin kysely selvitti kuluttajien ajatuksia talouteen liittyen

Teetimme tammikuussa talousaiheisen kyselyn, jonka tarkoituksena oli selvittää kuluttajien näkemyksiä taloudellisesta tilanteesta vuonna 2022 ja 2023. Kyselyyn kertyi yhteensä 1 239 vastausta ja vastaajat edustivat erilaisia ikäryhmiä ja sosioekonomisia luokkia.

 • Suurimmat vastanneet ikäryhmät olivat 56–65- (23 %) ja 46–55-vuotiaat (21 %). 
 • Noin puolet vastaajista oli työssäkäyviä ja noin kolmannes eläkeläisiä. Muut vastaajat olivat esimerkiksi yrittäjiä, opiskelijoita ja työttömiä.
 • Kuukausitulot ennen veroja olivat noin puolella vastaajista alle 2 000 euroa ja lähes yhtä suurella (44 %) joukolla 2 000–4 000 euroa. Yli 4 000 euroa tienasi vain vajaa kymmenes vastaajista.
 • Vastaajista 40 % asui yksin ja 37 % yhdessä toisen henkilön kanssa.

Vuosi 2022 oli kaikin tavoin epävakaa, sillä koronapandemia, Venäjän hyökkäyssota ja inflaatio vaikuttivat jokaisen arkeen. Maailman taloustilanteen horjuminen vaikutti myös kuluttajien taloudellisiin tilanteisiin ja korosti omasta talouden tasapainosta huolehtimisen merkitystä, kun esimerkiksi ruoan hinta ja korot alkoivat nousta.

Voit löytää meidät näistä:

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Tilastot kertovat: Suuri osa vastaajista kokee epävarmuutta taloudellisesta tilanteestaan

Sortterin talousaiheisessa kyselyssä suuri osa vastaajista myönsi kokeneensa huolta taloudellisesta tilanteestaan vuoden 2022 aikana sekä usein että silloin tällöin. Vain reilu kymmenes vastaajista ei ollut kokenut lainkaan huolta taloudestaan. 

 • Suurta osaa vastaajista huolestutti energian hinnan nousu, mikä ei ole sähkön hinnan kovan nousun valossa mikään ihme. 
 • Myös ruoan hinnan nousu huolestutti useita vastaajia. 

Noin puolet vastaajista näkee taloudellisen tilanteensa vuoden 2023 alussa yhtä epävarmana tai jopa epävarmempana kuin vuonna 2022. Suurin osa vastaajista uskoo myös korkojen nousevan edelleen, mikä epäilemättä kasvattaa epävarmuutta taloudellisesta tilanteesta. Epävarmuudesta huolimatta valtaosa vastaajista ei ole varautunut korkojen nousuun.

Epävakaa taloudellinen tilanne ja korkojen nousu heijastelevat myös vastaajien ajatuksiin vuoden 2023 merkittävistä hankinnoista. 

 • Selkeä enemmistö vastaajista ei nimittäin suunnittele tekevänsä tänä vuonna suurempia hankintoja, kuten ajoneuvon tai asunnon ostamista tai kodin remontointia.
 • Myöskään lainan tai muun ulkopuolisen rahoituksen hankkiminen ei ole suunnitelmissa valtaosalla vastaajista.

Huolehdi taloutesi tasapainosta

Vaikka taloudellinen epävarmuus voi aiheuttaa tunteen, ettei rahaa voi käyttää mihinkään muuhun kuin arjen pakollisiin menoihin asumisen kustannuksista ruokaostoksiin, ei rahankäytön suhteen kannata lamaantua täysin. Sen sijaan on hyvä panostaa huolelliseen suunnitteluun ja budjetointiin, koska järkevä talouden hallinta on paras keino talouden tasapainosta huolehtimiseen.

Vaikka valtaosa talousaiheiseen kyselyymme vastanneista ei ollut kertomansa mukaan varautunut korkojen nousuun, osalla vastaajista oli selkeät suunnitelmat. Korkeisiin korkoihin oltiin varauduttu esimerkiksi:

 • ottamalla lainalle korkokatto
 • kilpailuttamalla lainat
 • säästämällä rahaa niin sanotuksi puskuriksi pahan päivän varalle.

Kaikki kolme yllä olevaa keinoa ovat hyviä taloudellisen tasapainon turvaamiseksi. Budjetoimalla kuukausittaiset tulosi ja menosi hahmotat myös, kuinka paljon sinulla on mahdollista säästää rahaa. Mikäli olet taas tekemässä suurempaa investointia, on tärkeää olla tietoinen lainojen koroista ja kilpailutuksen tuomista hyödyistä.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktiaBank Norwegian – a part of NOBA Bank GroupNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow FinanceLea bankInstabankSweepBankFixuraMorrowBondoraCredigoHalinoSvea

Ota lainalaskuri avuksi, kun harkitset lainaa

Lainan ottaminen on aina sitoumus, jota tulee harkita tarkkaan. Hakiessasi lainaa sitoudut lainasopimuksessa maksamaan lainaamasi summan ja sen tuottamat kustannukset takaisin lainanmyöntäjälle sovitun kokoisissa erissä ennalta määritellyn aikataulun mukaisesti. Jos oma taloudellinen tilanne huolestuttaa, voi huolellinen suunnittelu ennen lainan hakemista lieventää huolta ja helpottaa päätöksen tekemistä.

Sortterin lainalaskuri on hyödyllinen apuväline, kun haluat hahmottaa lainan kulujen ja korkojen vaikutuksen lainan kokonaiskustannuksiin. Lainalaskuri on helppokäyttöinen ja kun syötät siihen tarvittavat tiedot, saat eritellyt tiedot lainasta ja sen kustannuksista. Lisäksi voit vertailla saamiasi lukuja tekemällä rinnalle toisen laskelman toisilla luvuilla.

Lainalaskuriin syötetään:

 • lainasumma (1 000–250 000 €)
 • laina-aika (1–25 vuotta)
 • korko (0–20 %)
 • lainan perustamiskustannus (0–500 €)
 • tilinhoitomaksu (0–20 €).

Voit käyttää lainalaskuria esimerkiksi kulutus- tai joustoluoton, luottokorttien sekä osamaksujen kustannusten laskemiseen. Lainalaskurin käyttäminen ei sido sinua ottamaan lainaa, vaan voit käyttää sitä esimerkiksi haettavan lainasumman ja -ajan suunnittelussa. 

Lainalaskurin käyttämisen jälkeen voit vertailla lainat Sortterilla sitoutumatta ottamaan lainaa. Kilpailuttamalla lainat laitat siis lainanmyöntäjämme kilpailemaan siitä, kuka saa sinut asiakkaakseen. Näin ollen voit saada yhdellä lainahakemuksella jopa kymmeniä tarjouksia. Lainojen vertailu palvelussamme on täysin maksutonta.

Näin helppoa lainojen kilpailuttaminen on:

 1. Lähetä hakemus verkossa.
 2. Tutustu lainatarjouksiin ja valitse niistä sopivin.
 3. Allekirjoita sopimus verkkopankkitunnuksillasi.
 4. Laina maksetaan tilillesi – jopa samana päivänä.
Takaisin blogiin