Tilastot kertovat: Sortterin kulutusluottojen keskimääräinen korko on 11,5 %
Takaisin blogiin

Tilastot kertovat: Sortterin kulutusluottojen keskimääräinen korko on 11,5 %

Sortterin Tilastot-sivu tarjoaa mielenkiintoista tietoa kulutusluottojen hakijoista ja luottopäätöksistä. Vaikka korot ovat yleisesti olleet inflaation vuoksi nousussa, Sortterin kulutusluottojen keskimääräinen korko on pysynyt melko vakaana.

Inflaatio eli tavaroiden ja palveluiden laaja-alainen nousu on vauhdittanut myös korkojen nousua vuodesta 2022 lähtien. Nousevat korot ovat vaikuttaneet paitsi lainanmaksajien talouteen, ovat ne saaneet lisäksi monet lainaa harkinneet puntaroimaan lainantarvettaan entistä tarkemmin. 

Kulutusluottoja eli yksityishenkilöille myönnettäviä kertalainoja on kuitenkin haettu inflaatiosta huolimatta. Sortterin Tilastot-sivu tarjoaa tilastotietoa, joka perustuu vakuudettomien lainojen ja kulutusluottojen hakemiseen sekä pankkien ja rahoituslaitosten luottopäätöksiin. Tiedot on koottu Sortterin lainavertailupalvelusta ja data on ollut saatavilla vuoden 2020 alusta lähtien. Tilastoa päivitetään kuukausittain.

Tilastotieto on vapaassa käytössä ja sitä voi suodattaa erilaisten muuttujien eli aikavälin, haetun lainasumman, tuloluokkien sekä ikä- ja ammattiryhmien mukaan. Tässä artikkelissa keskitymme 20–69-vuotiaiden henkilöiden kulutusluottojen keskimääräiseen vuosikorkoon aikavälillä 1.1.2021–31.1.2023. Näillä rajauksilla luottopäätöksiä löytyy yhteensä 208 838.

 • Jos tarkasteluun mukaan suodatettuja lainanhakijoita katsoo ammattiryhmittäin, jopa kolme neljäsosaa heistä on työntekijöitä ja loput työttömiä, opiskelijoita, yrittäjiä tai eläkeläisiä. 
 • Vähän reilu kolmannes hakijoista on saanut myönteisen luottopäätöksen. 
 • Vähän yli puolet hakijoista on tienannut 2 000–4 000 euroa ja kolmannes alle 2 000 euroa.
 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 523 arvosteluun.
powered by

Tilastojen mukaan kulutusluottojen keskimääräinen korko on pysynyt melko tasaisena

Lainan korko on kiinnostava tekijä paitsi lainanottajan, myös lainan myöntävän tahon näkökulmasta. Kun otat lainaa, sitoudut maksamaan siitä myös lainasopimuksessa sovittua korkoa. Lainan myöntänyt pankki tai rahoituslaitos ajattelee korkoa ikään kuin hintana siitä, että sinulle lainataan rahaa.

Sortterin tilastoissa mukana olevat korot perustuvat luotonmyöntäjiemme lainatarjouksissa ilmoittamiin vuosikorkoihin, jotka eivät ole heilahdelleet kovin voimakkaasti: tammikuun 2021 alussa keskimääräinen tarjottu vuosikorko on ollut 11,2 % ja puolestaan tammikuun 2023 alussa 11,5 %.

 • Alhaisimmillaan keskimääräinen vuosikorko on ollut toukokuussa 2022 (10,28 %).
 • Korkeimmillaan keskimääräinen vuosikorko on ollut lokakuussa 2022 (12,04 %).

Kun keskimääräistä vuosikorkoa tarkastellaan koko aikavälillä vuoden 2021 alusta vuoden 2023 alkuun huomataan, että keskimäärin korko on asettunut noin 11,5 % tasolle. On kuitenkin huomioitava, että tämä vuosikorko ei huomioi muita lainaan sisältyviä kuluja, jotka vaikuttavat lainan kokonaissummaan.

Voit löytää meidät näistä medioista:

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Keskimääräinen haettu laina-aika on pidentynyt

Vaikka keskimääräinen vuosikorko ei Sortterin tilastojen mukaan ole heilahdellut kovin voimakkaasti, keskimääräinen haettu laina-aika on selkeästi pidentynyt vuodesta 2021 vuoteen 2023. Kyseinen laina-aika on ollut noin 78 kuukautta.

 • Alhaisimmillaan keskimääräinen haettu laina-aika on ollut heinäkuussa 2021 (67 kuukautta).
 • Korkeimmillaan keskimääräinen haettu laina-aika on ollut tammikuussa 2023 (84 kuukautta).

Mitä keskimäärin haetun lainasumman suuruuteen tulee, on se vaihdellut eri vuosina ja kuukausina hyvinkin paljon – kuitenkin niin, että summa on ollut sekä tammikuussa 2021 että 2023 yhtä suuri eli noin 13 000 euroa. Alimmillaan summa on ollut toukokuussa 2021 (11 000 €) ja korkeimmillaan lokakuussa 2021 sekä tammikuussa 2022 (14 000 €).

Keskimääräinen haettu lainasumma lähti vuoden 2022 alun jälkeen laskuun, mutta loppuvuodesta summa alkoi taas nousta samassa suhteessa kuin haettu laina-aikakin kasvoi.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Kulutusluotto kannattaa vertailla todellisen vuosikoron mukaan

Todellinen vuosikorko on luotettavin tapa tarkastella kulutusluottojen korkoja, sillä se ottaa huomioon koron lisäksi myös muut lainaan liittyvät kulut. Todellinen vuosikorko kertoo siis lainan kokonaiskustannuksen – mitä pienempi todellinen vuosikorko on, sitä edullisempi laina on. 

Todellinen vuosikorko huomioi esimerkiksi:

 • nimelliskoron
 • avausmaksut
 • käsittelymaksut
 • kuukausimaksut
 • tilinhoitomaksut
 • latauspalkkiot.

Todellinen vuosikorko on hyvä mittari lainojen vertailuun ja sitä käytetään erilaisissa lainoissa sekä pienemmissä luotoissa ja luottokorteissa. Kuluttajansuojalaki ja EU-direktiivi velvoittavat pankit ilmoittamaan todellisen vuosikoron selkeästi lainatarjouksissaan.

Vaikka todellinen vuosikorko ilmoitetaan ennen lainatarjouksen hyväksymistä, se voi joissain tapauksissa muuttua laina-aikana. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi kuukausittaisen lyhennettävän luoton määrän muuttuminen tai lainan maksaminen takaisin odotettua nopeammassa tahdissa.

Alla oleva taulukko näyttää, miten keskimääräinen vuosikorko saa lainan vaikuttamaan edullisemmalta, koska se ei huomioi lainan kaikkia kustannuksia.

Korkojen muutos vuosina 2021–2023

Tammikuu 2021Tammikuu 2022Tammikuu 2023
Keskimääräinen vuosikorko11,15 %11,09 %11,51 %
Keskimääräinen todellinen vuosikorko14,06 %14,24 %14,79 %

Vertaile kulutusluotot, niin voit säästää rahaa

Kulutusluotto on vakuudeton laina, jota voit hakea erilaisten investointien, kuten auton oston tai asunnon remontoinnin toteuttamista varten. Koska lainan ottaminen on aina sitoumus, sinun on tärkeä kartoittaa omiin tarpeisiin sopiva lainasumma sekä laina-aika ja varmistua siitä, että pystyt maksamaan lainan takaisin sovitussa ajassa.

Sortterin kulutusluottojen ominaisuuksia

 • Korko alkaen 4 %
 • Todellinen vuosikorko alkaen 4,25 %
 • Lainan määrä 1 000–60 000 €
 • Maksuaika 1–15 vuotta
 • Lyhennystapa tasaerä tai joustava

Kulutusluottojen hinnoissa on eroavaisuuksia ja vain vertailemalla lainat voit varmistua, ettet maksa turhasta. Kun vertailet kulutusluotot Sortterin palvelussa, laitamme pankit kilpailemaan laina-asiakkuudestasi ja tarjoamaan edullisempia korkoja sekä luottoehtoja. 

Miksi kulutusluotot kannattaa vertailla Sortterilla?

 • Tavoitat yhdellä lainahakemuksella kaikki yhteistyökumppanimme ja voit saada kerralla useita lainatarjouksia.
 • Järjestämme saamasi lainatarjoukset edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan, jotta näet helposti edullisimman tarjouksen.
 • Luottojen vertailu ei sido sinua mihinkään – teet itse lopulta päätöksen siitä, minkä lainatarjouksen hyväksyt vai hyväksytkö yhtäkään.
 • Lainojen vertailu Sortterilla on täysin maksutonta.
 • Jos hyväksyt lainatarjouksen, saat rahat pian tilillesi – usein jopa saman päivän aikana.

Kulutusluottojen vertailu on pieni vaiva, kun ottaa huomioon vertailun tuomat hyödyt. Konkreettisen rahan säästämisen lisäksi voit löytää myös itsellesi parhaiten sopivat lainaehdot. Lainanmyöntäjästä riippuen luotolle voi saada esimerkiksi maksu- tai lyhennysvapaita kuukausia, joista sovitaan aina lainatarjouksen yhteydessä.

Takaisin blogiin