Testamentti – tiesitkö tätä?
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Tero

Kirjoittaja:

Tero Putkonen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Testamentti – tiesitkö tätä?

Testamentti on asiakirja, jonka avulla voi määrätä, kuinka omaisuus jakautuu kuoleman jälkeen. Testamentti on tarpeen, jos haluat omaisuutesi jaettavan eri tavalla kuin mitä laissa on säädetty.

Suomessa perintö jaetaan yleensä joko testamentin tai lain määräysten perusteella. Mikäli vainajalla ei ole testamenttia, noudatetaan lakia. Testamentti antaa mahdollisuuden poiketa perintölaista ja toteuttaa omia toiveita omaisuuden jakamisesta.

Testamentti mahdollistaa talouden suunnittelun ajalle, jolloin olet jo poistunut lähimmäistesi keskuudesta. Talouden suunnittelu on kuitenkin tärkeää jo tänään. Lainavertailu on hyvä tapa vaikuttaa oman taloutesi suuntaan. Kilpailuta lainat säännöllisesti, jotta löydät tarjouksen, joka on sinulle ajankohtainen ja kannattava.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 523 arvosteluun.
powered by

Testamentilla voi vaikuttaa omaisuuden jakoon liittyviin tietoihin

Suomessa perintö jaetaan yleensä joko testamentin tai lain määräysten perusteella. Mikäli vainajalla ei ole testamenttia, noudatetaan lakia. Jos ensin kuolleella puolisolla on lapsia, lain mukaan lapset perivät kaiken omaisuuden.  Jos kuolleella puolisolla ei ole lapsia, perii leski kaiken. Testamentti astuu kuvioon tilanteissa, jolloin näistä tavoista halutaan poiketa.

Testamentti on juridinen asiakirja, jonka voi tehdä, jos haluaa poiketa perintölaista. Yleisiä syitä testamentin laatimiseen on esimerkiksi:

 • Avopuoliso: Avopuolisolla ei ole automaattisesti oikeutta omaisuuteesi.
 • Monimutkainen perhetilanne: Testamentti voi selkeyttää tilannetta, jos perheeseen kuuluu eri avioliitoista peräisin olevia lapsia.
 • Lahjoitukset hyväntekeväisyyteen: Testamentilla voit tukea järjestöjä ja muita hyväntekeväisyyskohteita.
 • Omaisuuden kohdentaminen tarkasti: Yksityiskohtainen testamentti auttaa jakamaan omaisuuden tarkalleen haluamallasi tavalla.

Testamentin voi tehdä kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö. Testamentti on määrämuotoinen oikeustoimi ja se on laadittava huolellisesti. Testamentti laaditaan aina kirjallisesti ja se on allekirjoitettava kahden esteettömän, vähintään 15-vuotiaan todistajan läsnä ollessa. 

Testamentin tekeminen antaa sinulle mahdollisuuden vaikuttaa omaisuutesi jakamiseen ja varmistaa, että toiveesi omaisuudenjaosta toteutuvat. Testamentin olemassaoloa ei ole pakko paljastaa kenellekään, mutta siitä on suositeltavaa kertoa lähisukulaisille ja testamentin saajille. Tällä tavoin varmistetaan, että tahtosi toteutuu kuolemasi jälkeen.

Testamenttia on laillista säilyttää kotona, mutta parhaiten testamentti on turvassa pankin tallelokerossa. Läheisille kannattaa kertoa, missä testamenttia säilytetään, jotta he voivat ottaa sen huomioon tilanteen tullen. Tiedon jakaminen etukäteen vähentää mahdollisia epäselvyyksiä perinnönjakoon liittyen.

Testamenttiin voi sisällyttää myös muita kuin omaisuuden jakamista koskevia määräyksiä. Siihen voi kirjoittaa ajatuksia ja määrätä esimerkiksi, että teksti luetaan ääneen perunkirjoituksessa tai saatetaan julki muulla tavoin.  

Tässä muistilista asioista, joita on hyvä ottaa huomioon testamenttia laadittaessa:

 • Selkeä tarkoitus: Määritä selvästi, miksi laadit testamentin ja mitkä ovat keskeiset toiveesi omaisuudenjakoon liittyen.
 • Perilliset ja saajat: Listaa tarkasti, keitä haluat testamentillasi muistaa, oli kyse sitten perheenjäsenistä, ystävistä tai hyväntekeväisyydestä.
 • Muut määräykset: Voit sisällyttää testamenttiin muita toiveita, kuten viimeiset sanasi, jotka haluat luettavan perunkirjoituksessa.
 • Todistajat: Testamentti on laadittava huolellisesti ja allekirjoitettava kahden esteettömän, vähintään 15-vuotiaan todistajan läsnä ollessa.
 • Säilytyspaikka: Kerro läheisillesi, missä testamenttia säilytetään, jotta se on helposti löydettävissä tarvittaessa.
 • Päivitykset: Testamentti kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja päivittää se, jos elämäntilanteesi muuttuu.

Juridinen apu: Tarvittaessa hanki asiantuntijan apua testamentin laatimiseen varmistaaksesi, että se on pätevä ja täyttää kaikki lailliset vaatimukset.

Vertailussamme mukana olevat lainanantajat:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Hoida talouttasi hyvin nyt ja tulevaisuudessa

Testamentti on hyvä tapa vaikuttaa siihen miten omaisuutesi jakautuu, kun aika sinusta jättää. Tulavaisuuteen kannattaa panostaa, mutta nykyhetki määrittää, minkälainen omaisuus sinulta jää jäljelle. Lainojen vertailu on hyvä tapa oman talouden hoitamiseen jo tänään. 

Viime vuodet ovat olleet taloudessa epävakaita ja monille haastavaa aikaa. Korot ja yleinen hintataso ovat nousseet, eikä palkkakehitys ole kyennyt samaan kasvuvauhtiin. Kun korot ja kulut ovat korkealla, lainavertailun merkitys oman talouden kannalta korostuu. Vertailemalla lainat saatat löytää itsellesi sopivamman lainatarjouksen ja säästä korkokustannuksissa.

Lainojen vertailusta voi saada useita merkittäviä hyötyjä:

 • kustannussäästöt
 • paremmat lainaehdot
 • enemmän valinnanvaraa
 • vältyt piilokuluilta
 • yksilöllisten tarpeiden huomioiminen.

Vertailemalla eri lainavaihtoehtoja voit löytää lainallesi pienemmän koron, mikä voi johtaa huomattaviin säästöihin lainan kokonaiskustannuksissa. Vertailun avulla saat selkeän käsityksen eri lainojen kustannuksista ja ehdoista, jolloin voit tehdä tietoisia ja perusteltuja päätöksiä. 

Kilpailuttamalla lainat saat laajaan valikoimaan erilaisia lainatarjouksia eri lainanantajilta, mikä antaa mahdollisuuden valita juuri omiin tarpeisiin parhaiten sopivan vaihtoehdon. Kun tiedät mitä lainoja on tarjolla, voit valita sellaisen, joka vastaa parhaiten omaa taloudellista tilannettasi ja tarpeitasi.

Lainavertailulla voit myös välttää piilokulut, jolloin sinulle ei tule yllättäviä maksuja tai kustannuksia. Kaiken kaikkiaan lainojen vertailu on tehokas tapa löytää edullisin ja sopivin lainavaihtoehto omiin tarpeisiin, mikä voi parantaa taloudellista tilannettasi ja auttaa saavuttamaan taloudelliset tavoitteet. Lainavertailu on osa laajempaa taloudellista suunnittelua, aivan kuten testamentin laatiminen.

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia!

Sortter tekee lainavertailusta helppoa ja nopeaa

Sortter on kotimainen lainavertailupalvelu, jolla voit jolla voit vertailla lainoja täysin ilmaiseksi. 

Palvelun käyttö on helppoa ja nopeaa:

 1. Täytä perustietosi Sortterin palvelussa.
 2. Sortter pyytää eri pankeilta ja rahoituslaitoksilta tarjouksia puolestasi.
 3. Näet kaikki saamasi tarjoukset samassa paikassa niin, että sinun on helppo vertailla niitä.
 4. Valitse sinulle sopivin lainatarjous ja hyväksy se
 5. Saat rahat käyttöösi jopa saman päivän aikana. 

Lainavertailu on kannattavaa erityisesti tilanteissa, jos sinulla on laina, jossa on korkeat kustannukset. Saadessasi tarjouksen, jossa kustannukset ovat alhaisemmat, voit hyväksyä sen ja käyttää uutta lainaa vanhan, korkeakuluisen lainan  pois maksamiseen. Tällä tavoin voit säästää kuluissa ja parantaa taloudellista tilannettasi.

Luokittelemme lainatarjoukset todellisen vuosikoron perusteella, jotta voit helposti löytää taloutesi kannalta sopivimman lainan. Sortter yhteistyökumppaneineen tarjoaa vain  luotettavia rahoituslaitoksia ja pankkeja, joten sinun ei tarvitse huolehtia, kenen tarjouksen valitset.

Taloudelliset valintasi tulevat vaikuttamaan vielä kuolemasi jälkeen läheisiisi. Siksi on tärkeää tehdä harkittuja valintoja jo tänään. Testamentin laatiminen ja lainojen vertailu ovat molemmat keinoja ottaa ohjat omiin käsiin ja varmistaa, että taloutesi ja omaisuutesi hoidetaan juuri niin kuin haluat.

Kirjoittaja Tero

Kirjoittaja

Tero Putkonen

Tero on liiketalouden tradenomiksi valmistunut sisällöntuottaja, jolle kohderyhmää palvelevan sisällön kirjoittaminen on lähellä sydäntä. Kipinä kirjoittamiseen syttyi koulun penkillä, josta matka on jatkunut sisällöntuottajana työelämän puolelle. Tero on kirjoittanut blogi- ja verkkosivusisältöjä kolmen vuoden ajan ja rahoitusalaan liittyviä tekstejä vuodesta 2023 lähtien.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin