Talvella autoileva – muista nämä

Talvella autoileva – muista nämä

Talviautoilu on oma taiteenlajinsa. Vuoden kääntyessä kohti loppuaan jokaisen autoilijan kannattaa varautua Suomen haastaviin talviolosuhteisiin hyvissä ajoin ennen kuin ensimmäiset lumimyräkät yllättävät.

Talvella ajamista ei tarvitse jännittää, kun auto varusteineen on kunnossa ja myös itse kuljettaja osaa sopeuttaa ajamistaan olosuhteiden mukaiseksi. 

Kokosimme yhteen vinkit mukavaan ja turvalliseen talviautoiluun! Lisäksi kerromme tarkemmin autolainasta, mikäli olet harkitsemassa uutta autoa.

1. Valitse sopivat talvirenkaat 

Nastat vai kitkat? Yksi talviautoilun ikuisuuskysymyksistä on, millaiset renkaat kulkupeliin kannattaa valita. Valintaa tehdessäsi on syytä pohtia esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: 

  • Millaisissa olosuhteissa ajat? 

Etelän rannikkoseuduilla talvet ovat usein vähälumisia, mutta tiet petollisen jäisiä ja liukkaita. Tällöin autoon kannattaa valita nastarenkaat, joiden pito on parhaimmillaan jäisillä teillä. Kitkarenkaat puolestaan sopivat paremmin lumisiin olosuhteisiin. Kitkat voi valita myös silloin, jos autolla ajetaan sivuteiden sijaan lähinnä pääteillä tai jos auto on mahdollista jättää kotiin pahimmilla pääkallokeleillä. 

  • Millainen kuljettaja olet? 

Rengastyypin valinnassa on syytä huomioida myös kuljettajan kokemustaso ja ajotyyli. Kokenut kuljettaja, jonka kaasujalka ei ole erityisen raskas, voi valita kitkarenkaat nastarenkaiden sijasta. Laadukkaat kitkarenkaat toimivat myös vaikeissa olosuhteissa ja korjaavat jopa pieniä kuljettajan tekemiä ajovirheitä. 

Erityisen haastavissa olosuhteissa, kuten peilijääksi muuttuneilla tienpinnoilla, kitkarenkailla ajaminen edellyttää kuitenkin aivan erityistä huolellisuutta ja ennakointia. 

  • Millaisella autolla ajat? 

Myös auton ominaisuuksilla on vaikutusta valintaan. Mikäli käytössäsi on moderni nelivetoauto luistonesto- ja ajonvakautusjärjestelmineen, ovat kitkarenkaat potentiaalinen vaihtoehto. Vanhemmilla menopelillä nastarenkaat ovat usein turvallisempi vaihtoehto.

NastarenkaatKitkarenkaat
Ovat turvalliset  X 
Ovat mukavat ajaa   X
Ajat myös sivuteilläX 
Ajat lähinnä pääteillä X
Ajat kaikenlaisissa olosuhteissa X 
Ajat tasaisissa olosuhteissa  X

2. Auton lämmitys pakkasilla – säästä kustannuksissa 

Tiesitkö, että auton lohko- ja sisälämmittimen päivittäinen parin tunnin käyttö voi maksaa koko talven ajalta jopa useita kymmeniä euroja? Toisaalta auton esilämmittäminen on myös perusteltua, sillä sen avulla polttoainekustannuksissa voi säästää helposti jopa yli sata euroa.

Auton moottoria kannattaakin lämmittää aina ulkolämpötilan laskiessa alle viiden asteen, kunhan muistaa kohtuuden. 

Lämmitä autoa seuraavasti eri lämpötiloissa: 

  • nollakelillä noin puoli tuntia
  • alle -10 asteessa noin tunnin
  • -20 asteessa noin kaksi tuntia. 

Kahden tunnin sisä- tai lohkolämmittimen käyttö maksaa noin 0,52 euroa, mikä tekee kuukaudessa 16 euroa. Vaikka lämmitysajan päivittäinen vähentäminen houkuttelisi, on asiassa huomioitava myös turvallisuusnäkökulma. 

Moottorin esilämmitys nopeuttaa auton sisälämmittimen toimintaa, mikä vähentää ikkunoiden huurtumista ja parantaa siten liikenneturvallisuutta. Lämpimässä ohjaamossa myös itse kuljettaja on toimintakykyisempi. 

3. Ota nämä varusteet mukaan talvisille automatkoille

Talviautoilu vaatii varustautumista. Varsinkin jos lähdet kovilla pakkasilla pitkälle ajomatkalle tiettömien taipaleiden taakse, voivat seuraavat välineet osoittautua elintärkeiksi:  

  • Jääraappa eli skrapa sekä lumiharja. Jäänpoistoon on olemassa myös suihkutettavia jäänpoistajia sekä jäätyneisiin lukkoihin lukkosulaspraytä. 
  • Vaatetus sään mukaan. Varaa mukaan riittävästi vaatetusta, sillä uusikin auto saattaa sanoa sopimuksensa irti esimerkiksi teknisen vian seurauksena. Moottorin sammuttua auto kylmenee nopeasti, mikäli ulkona on pakkasta. 
  • Otsalamppu ja heijastinliivi. Kuvitellaan tilanne, jossa autosi rengas hajoaa talvisena pakkasyönä keskellä haja-asutusaluetta. Otsalamppu tai muu valaisin on kullanarvoinen apuväline tuossa tilanteessa. Muista ottaa mukaan myös CE-hyväksytty heijastinliivi, jotta sinut on helppo havaita pimeyden keskeltä. 
  • Pakkasta kestävää lasinpesunestettä ja ikkunanpesusuihketta. 
  • Lumilapio. Kestävästä metallista valmistettu lumilapio voi tulla tarpeeseen, jos auto jää kiinni esimerkiksi lumihankeen.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

4. Muista pimeällä ajamisen perusteet

Vuoden pimeimmän ajan lähestyessä on hyvä kerrata valojen käyttämiseen liittyvää säännöstöä. Käyttämällä valoja oikein parannat sekä itsesi että muiden tielläliikkujien turvallisuutta 

Muistatko nämä valojen käyttämiseen liittyvät neuvot ja säännöt? 

  • Pitkiä valoja saa käyttää myös valaistulla tiellä, kunhan et häikäise vastaantulijoita. 
  • Suoralla moottoritieosuudella tai vasemmalle kaartuvissa mutkissa pitkiä valoja ei tarvitse vaihtaa lyhyisiin valoihin. Näissä tilanteissa pitkät valot eivät häiritse, koska vastaantulija on moottoritiellä sen verran kaukana sivusuunnassa.
  • Vaihda lähivaloille sitten, kun vastaantulijan valot häikäisevät. Takaisin kaukovaloihin voi vaihtaa kaksi tai kolme metriä ennen kohtaamista. 
  • Muista tilannenopeus! Lähivalot päällä kannattaa ajaa hiljempaa. 
  • Huolehdi, että valot toimivat ja puhdista ne myös säännöllisesti. 

Muistathan myös, että etusumuvalojen käyttö on tieliikennelain mukaan sallittua vain sumun tai rankan vesi- ja lumisateen aikana. 

5. Miten ajaa turvallisesti talviolosuhteissa? 

Monet kuljettajat kokevat talviautoilun haastavaksi tai jopa jännittäväksi. Talvella olosuhteet voivat muuttua yhdessä yössä liukkaasta sohjoiseksi tai toisinpäin, joten kuljettajalta vaaditaan perusajotaidon lisäksi kykyä mukauttaa omaa ajamistaan. 

Seuraavaksi vinkit erilaisissa olosuhteissa ajamiseen: 

  1. Sohjoinen tie: Sohjo on yksi autoilijan vaarallisimmista vihollisista. Kun lämpötila nousee ja teille kerääntynyt polanne sulaa sohjoksi, kasvaa onnettomuusriski moninkertaiseksi. Sohjoisella tiellä auto lähtee helposti puskemaan, joten maltillinen tilannenopeus on keino estää onnettomuudet ja tieltä suistumiset.
  2. Jäinen tie: Talvella tiet ovat liukkaimmillaan silloin, kun lämpötila on lähellä nollaa eli useimmiten vuodenajan alussa ja lopussa. Pidon menettämisen estämiseksi kuljettajan kannattaa vältellä voimakkaita ohjausliikkeitä ja ajaa esimerkiksi kaarteisiin maltillisella nopeudella. Myös urautuneella tiellä on hyvä ajaa varovaisin ohjausliikkein. 

Maltillinen tilannenopeus sekä riittävä turvaväli ovat lähtökohtia turvalliselle talviajamiselle. Auton lähtiessä hallinnasta tulee noudattaa seuraavia ohjeita:  

  • Jos autossasi on ESC-ajonvakausjärjestelmä, paina kytkin pohjaan ja käännä valitsemaasi suuntaan. Tällöin järjestelmä laskee auton vauhtia ja voit kääntää sen toivottuun suuntaan. 
  • Jos ESC:tä ei ole, paina kytkin pohjaan, mutta älä käännä rattia. 

Oletko vaihtamassa auton uuteen? Kilpailuta lainat Sortterilla 

Suomen talvi on pitkä ja vaatii paljon myös ajoneuvolta. Mikäli olet hankkimassa uutta autoa talviajoa varten, kannattaa kiinnittää huomiota auton renkaisiin, vetotapaan ja moottorin lämmitykseen. Erityisesti nelivetoiset autot sopivat Suomen talvisiin olosuhteisiin. 

Uutta talviautoa varten voit tarvita autolainaa, joka kannattaa kilpailuttaa Sortterin lainavertailupalvelussa. Aina ilmainen palvelumme etsii sinulle edullisen autolainan jopa yli kahdenkymmenen pankin ja rahoituslaitoksen valikoimista. 

Lainaehdot ovat selkeät:

  • lainaa 60 000 euroon saakka
  • korko alkaen 4 %. 
  • laina-aika 1–15 vuotta
  • lainan takaisinmaksu sovituissa kuukausierissä.

Autolainaa voi hakea rinnakkaishakijan kanssa ja se sopii myös käytetyn auton hankintaan. 

Muista ajaa turvallisesti ja kilpailuttaa lainat!