Miten löytää paras lainalaskuri? Huomioi nämä
Takaisin blogiin

Miten löytää paras lainalaskuri? Huomioi nämä

Miten löytää omiin tarpeisiin parhaiten sopiva lainalaskuri? Mitä hyötyä lainalaskureista oikeastaan on? Käymme näitä asioita läpi tässä artikkelissa.

Lainan ottaminen tulee lähes poikkeuksetta vastaan jossain elämäntilanteessa ja sitä varten on hyvä olla perillä apuvälineistä, jotka tukevat sopivan lainan löytämistä.

Eri lainanmyöntäjillä on olemassa erilaisiin tarpeisiin soveltuvia lainatuotteita. Olipa kyseessä sitten laina tai luotto, itselle sopivaa ratkaisua täytyy punnita tarkkaan. Oikean lainatuotteen löytämisen lisäksi on tärkeää pystyä hahmottamaan, millainen lainasumma ja laina-aika sopivat parhaiten omiin tarpeisiin. 

Jotta lainojen kustannukset olisi helpompi hahmottaa, ovat useat pankit ja rahoituslaitokset kehittäneet omat lainalaskurinsa. Lainalaskureiden tarkoituksena on havainnollistaa erilaisten muuttujien, kuten koron vaikutusta lainan kokonaiskustannuksiin. Myös Sortterilla on oma lainalaskuri, joka helpottaa lainakustannusten hahmottamista.

Miten löytää tarpeisiin sopiva lainalaskuri?

Lainalaskurin valinnassa on lähdettävä liikkeelle omista tarpeista. Harkitsetko lainan ottamista suuremman hankinnan, kuten asunnon, mökin tai auton ostamiseen, vai kohdistuvatko lisärahoituksen tarpeesi sittenkin esimerkiksi rikkoutuneen kodinkoneen päivittämiseen tai veneen huoltoon? Onko sinulla useampi laina, joiden yhdistäminen auttaisi sinua säästämään lainakustannuksissa?

Erilaisia lainalaskureita löytyy melkein yhtä paljon kuin lainanmyöntäjiäkin. Jotkut lainalaskurit soveltuvat vain yksittäisille lainatuotteille, kun taas toiset laskurit sopivat yleisemmin erilaisten lainatuotteiden vertailuun. Tärkeää on, että voit syöttää lainalaskuriin sellaiset tiedot, joiden kautta saat laskurista kaipaamasi erittelyt harkitsemastasi lainasta.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Lainalaskuri apuna kulujen hahmottamisessa

Lainoihin, luottokortteihin sekä osamaksusopimuksiin saattaa liittyä yllättäviä piilokuluja, joita et välttämättä tule edes ajatelleeksi. Tämän vuoksi lainalaskuri on hyvä apuväline määrittämään lainan korot, muut kulut sekä itsellesi sopivan kuukausierän. Laskuri kertoo, mistä lainan tai luoton kulut muodostuvat ja kuinka suuri osuus niillä lainassa on.

Lainan korko määräytyy hakijan, lainasumman sekä pankin tekemän luottoarvion mukaan. Korko on yleensä sitä pienempi, mitä suurempi lainasumma on. Kulutusluoton korot vaihtelevat 4–20 prosentin välillä. 1.10.2023 tulee kuitenkin voimaan lakimuutos, jonka myötä uusi korkokatto on 15%, johon luotonmyöntäjä voi lisätä kulloinkin voimassa olevan viitekoron. Yhdessä luoton korko ja viitekorko eivät kuitenkaan saa ylittää 20 prosenttia. 

Korko ei ole ainoa kustannus, joka vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin. Muita kustannuksia ovat esimerkiksi:

 • avausmaksut
 • käsittelymaksut
 • kuukausimaksut
 • tilinhoitomaksut
 • laskutuspalkkiot.

Todellinen vuosikorko huomioi koron lisäksi myös kaikki muut lainaan sisältyvät kustannukset. Tämän vuoksi todellinen vuosikorko auttaa eri lainatarjouksia vertailtaessa etenkin silloin, kun lainatarjousten ehdot eroavat toisistaan esimerkiksi laina-ajan tai -summan mukaan.

Lainalaskuri näyttää, miten maksuaika vaikuttaa kustannuksiin

Koron ja muiden maksujen lisäksi maksuajan pituudella on merkittävä vaikutus kuukausierien suuruuteen ja lainan kokonaiskustannuksiin. Alla näet esimerkin laina-ajan vaikutuksesta kuukausieriin, kun vertailussa ovat 15 000 ja 25 000 euron lainat erilaisilla korkoprosenteilla.

15 000 € laina 7 % korolla:

Laina-aika4 vuotta6 vuotta8 vuotta10 vuotta
Kuukausierä359,19 €255,74 €204,51 €174,16 €
Koron osuus2 241 €3 413 €4 633  €5 900 €
Lainan kokonaiskustannus17 241 €18 413 €19 633 €20 900 €

25 000 € laina 5,5 % korolla:

Laina-aika4 vuotta6 vuotta8 vuotta10 vuotta
Kuukausierä581,41 €408,45 €322,48 €271,32 €
Koron osuus2 908 €4 408 €5 958 €7 558 €
Lainan kokonaiskustannus27 908 €29 408 €30 958 €32 558 €

Koska laina-aika vaikuttaa suuresti kuukausierän suuruuteen sekä lainan muihin kustannuksiin, laina-aika kannattaa pitää mahdollisimman lyhyenä. Toinen keino säästää lainan kustannuksissa on lainojen kilpailuttaminen, jonka kautta sinun on mahdollista löytää edullisempi lainatarjous.

Ota Sortterin lainalaskuri avuksesi lainojen vertailuun

Sortterin lainalaskuri on oiva työkalu lainan kaikkien kulujen ja maksujen, maksuerien lukumäärän ja todellisen vuosikoron selvittämiseen. Lainalaskurista on hyötyä riippumatta siitä, mihin käyttökohteeseen aiot hakea lainaa. Lainalaskuria käytetään syöttämällä siihen oman lainan tai luoton tiedot, minkä jälkeen kustannukset näkyvät jaoteltuna laskurin alla.

Laskuriin syötetään:

 • lainasumma 1 000–60 000 euron väliltä
 • laina-aika 1–20 vuoden väliltä
 • korko 0–20 % väliltä
 • lainan perustamiskustannus 0–500 euron väliltä
 • kuukausittainen tilinhoitomaksu 0–20 euron väliltä.

Tietojen syöttämisen jälkeen laskuri antaa eriteltyinä:

 • kuukausierän
 • maksuerien määrän
 • nimelliskoron
 • todellisen vuosikoron 
 • korkokustannukset
 • tilinhoitomaksut
 • lainan ja lainakustannusten yhteismäärän.

Lainalaskurimme avulla voit myös vertailla kahta erilaista lainavaihtoehtoa. Vertailu onnistuu klikkaamalla Vertaa-painiketta, jonka jälkeen laskuriin avautuu toinen laskurinäkymä. Voit syöttää toiseen laskuriin eri tiedot ja verrata tuloksia helposti samassa näkymässä.

Perinteisen lainalaskurin lisäksi Sortterilta löytyy laskuri asuntolainan, koron, todellisen vuosikoron ja korkoa korolle -ilmiön laskemista varten.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Lainojen vertailu on osa järkevää talouden hallintaa

Lainojen vertailu kannattaa, sillä vertailun kautta voit löytää itsellesi sopivimman lainan ja välttää maksamasta turhia kustannuksia. Lainan hakeminen ja kilpailuttaminen onnistuu luotettavasti Sortterin lainavertailussa. Vertailussa mukana olevat pankit myöntävät lainat ilman vakuuksia ja takaajia.

Sortterin lainavertailu on yksi Suomen kattavimmista – vertailussa on mukana yli 20 pankkia ja lainanantajaa. Tämän ansiosta tavoitat yhdellä hakemuksella kaikki yhteistyökumppanimme ja voit saada jopa kymmeniä lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä vain luotettavien lainanantajien kanssa.

Lainojen vertailu Sortterilla on:

 • helppoa
 • nopeaa
 • maksutonta
 • turvallista.

Olemme kotimainen lainavertailupalvelu ja aina asiakkaidemme puolella. Teemme lainavertailusta läpinäkyvää ja järjestämme saamasi lainatarjoukset hintajärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan. Näin näet, mikä saamasi tarjous on edullisin, vaikka teetkin itse lopullisen valinnan. Pelkkä lainan hakeminen ei vielä itsessään sido sinua mihinkään.

Lainavertailu etenee helposti vaihe vaiheelta:

 1. Täytä ja lähetä hakemus Sortterin verkkosivuilla.
 2. Tutki saamasi lainatarjoukset.
 3. Valitse tarpeisiisi parhaiten sopiva laina.
 4. Lähetä lainanantajan pyytämät liitteet, kuten todistus tuloista.
 5. Allekirjoita lainasopimus helposti verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 6. Rahat tulevat tilillesi – nopeimmillaan jopa samana päivänä.
Takaisin blogiin