Joustoluotto eli limiittiluotto
Takaisin blogiin

Mikä on limiittiluotto?

Pankkien ja rahoituslaitosten sivuilla vilisee usein samalta kuulostavia termejä, jotka voivat aiheuttaa hämmennystä. Saatat törmätä käsitteisiin, kuten limiittiluotto, joustoluotto, joustolaina tai joustolimiitti. Selvennämme seuraavaksi limiittiluoton määritelmää ja käyttötarkoitusta: mikä limiittiluotto on ja missä tilanteissa se voi tulla tarpeeseen?

Limiittiluotto eli joustoluotto muistuttaa luottokorttia

Limiittiluotto, joustolaina ja joustolimiitti tarkoittavat kaikki samaa asiaa – joustoluottoa. Joustoluotto-käsite on saatettu brändätä pankkien sivuilla: esimerkiksi Nordealla joustoluottoa kutsutaan joustorahoitukseksi.

Joustoluotto on vakuudeton luottotili, jolta voidaan nostaa rahaa myönnettyyn luottorajaan asti. Joustoluotto muistuttaakin ominaisuuksiltaan luottokorttia: asiakas saa käyttöönsä sovitun luottorajan, josta rahaa voi nostaa tarpeen mukaan. Luottoa vapautuu uudelleen nostettavaksi sen lyhentämisen myötä. Joustoluottoa lyhennetään kuukausittain.

Joustoluotto toimiikin erityisen hyvin tilanteissa, joissa selkeää ja kiinteää lainasummaa on vaikea hahmottaa.

Joustoluotto joustaa tarpeen mukaan

Joustoluottoa käytetään usein pienempien hankintojen tekemiseen tai vararahastoksi tilanteisiin, joissa rahaa täytyy saada käyttöön nopeasti.

Joustavaa lainaa on mahdollista hakea tarvitulla summalla aina 60 000 euroon asti ja valita sopiva maksuaika 1–20 vuoden väliltä.

Yleisimmät joustoluoton käyttökohteet:

 • Lainojen tai luottokorttivelkojen yhdistäminen
  Useat lainat tai luottokortit on mahdollista yhdistää yhdeksi edullisemmaksi maksusopimukseksi, jolloin asiakas voi saada itselleen paremmat lainaehdot ja pienemmät kuukausierät. Säästöä syntyy pienemmän koron sekä edullisempien tilinhoito- tai laskutusmaksujen myötä.
 • Remontin rahoitus 
  Joustoluotto toimii järkevänä rahoitusmuotona niin materiaalien, kuin työn osuuden maksamiseksi. Joustoluoton korot ja kulut tulevat usein luottokorttia edullisemmaksi ja maksuaika joustaa paremmin oman budjetin mukaan, jos esimerkiksi remontin budjettiin tuleekin yllättävä lisä.
 • Ajoneuvon tai veneen hankinta
  Vakuudettoman joustoluoton avulla kulkuneuvon voi hankkia yksityiseltä henkilöltä tai liikkeestä, ja rekisteröidä ajoneuvon suoraan omiin nimiin. Joustoluoton avulla ostaja on käteisostajan asemassa, joka on usein paras asema neuvotella kauppahinta myyjän kanssa edullisemmaksi.

Miten joustoluottoa haetaan?

Voit hakea joustoluottoa, kun olet vähintään 20-vuotias, hoitanut raha-asiat hyvin ja sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot.

Kuinka hakea joustoluottoa:

 1. Kartoita lainalaskurin avulla talouteesi sopiva lainamäärä.
 2. Täytä joustolainahakemus Sortterin verkkosivuilla. ​​Osa lainanantajista vaatii hakemuksessaan todistusta esimerkiksi ansio- tai eläketuloista.
 3. Tarkista tietosi ja lähetä hakemus.
 4. Saat lainojen vertailupalvelussamme heti henkilökohtaiset luottotarjoukset kymmeniltä pankeilta sekä rahoituslaitoksilta.
 5. Vertaile saamiasi lainatarjouksia. Esitämme tarjoukset edullisuusjärjestyksessä, niin, että halvin joustoluotto on ylimpänä.
 6. Kun löydät itsellesi sopivan joustoluoton, voit hyväksyä tarjouksen ja allekirjoittaa luottosopimuksen helposti pankkitunnuksilla verkkopalvelumme kautta.

Pankki tai rahoitusluotto maksaa joustoluoton heti tilille luoton myöntämisen jälkeen, ja lainasumma onkin mahdollista saada tilille parhaimmillaan jo saman päivän aikana.

Lainasopimuksen allekirjoitus pankin kanssa onnistuu helposti ja nopeasti verkkopankkitunnuksilla.

Joustoluoton korko

Joustoluoton korko alkaa muidenkin vakuudettomien lainojen tavoin noin neljästä prosentista (4 %), ja voi vaihdella aina 15 prosenttiin asti, johon luotonmyöntäjä voi vielä lisätä kulloinkin voimassa olevan viitekoron. Yhdessä luoton korko ja viitekorko eivät kuitenkaan saa ylittää 20 prosenttia. 

Luoton korkoprosentti vaihtelee myös pankin tekemän luottoarvion eli hakijan maksukyvyn mukaan: mitä parempi luotonhakijan maksukyky on, sitä edullisemmin pankit voivat myöntää lainaa. Lainahakemus kannattaakin tehdä mahdollisimman huolellisesti, jotta lainanantaja saa hakijan maksukyvystä mahdollisimman todenmukaisen käsityksen.

Joustoluoton korko lasketaan vain käytössä olevalle joustolainalle. Ei siis haittaa, vaikka luottoraja olisikin suurempi kuin juuri sen hetken lainan tarve. Koron osuus joustoluoton lyhennyksistä pienenee sitä mukaa, kun lainaa on maksettu takaisin.

Pankit ja lainanantajamme

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Maksa joustoluotto takaisin kuukausierissä tai ennenaikaisesti

Joustoluottoa maksetaan lainanantajalle takaisin sovituissa kuukausierissä. Lyhennysten myötä luottotilille vapautuu rahaa uudelleen nostettavaksi myönnettyyn luottorajaan saakka aivan luottokortin tavoin.

Lyhennyserä lasketaan useimmiten prosenttiosuutena nostetusta luotosta tai myönnetystä luottorajasta. Lainatarjoukssa on aina nähtävillä tarkat tiedot lyhennyksen suuruudesta.

Joustoluotto on mahdollista maksaa takaisin ennenaikaisesti tai sitä voi lyhentää kuukausittain suuremmissa erissä aivan samalla tavalla kuin minkä tahansa muunkin vakuudettoman lainan. 

Mahdollisuus maksaa laina takaisin etukäteen on laissa määritelty oikeus, eikä siitä tarvitse olla erikseen mainintaa luottoehdoissa.

Joustoluotto tulee aina lainanottajalle sitä edullisemmaksi, mitä nopeammin luotto maksetaan takaisin. Nopeammalla aikavälillä korkojen ja kulujen osuus jää pienemmäksi. Pidemmällä aikavälillä kuukausierä on pienempi, mutta lainan korot ja esimerkiksi tilinhoitomaksut ehtivät kasvaa suuremmiksi.

Muista kuitenkin, että lainanmaksu on hyvä mitoittaa omaan talouteen niin, että maksaminen onnistuu, vaikka jollekin kuulle sattuisikin jokin yllättävä lisämeno.

Joustoluotolle on mahdollista hakea usein lyhennysvapaita kuukausia, joiden aikana lainasta maksetaan vain korot ja mahdolliset pankin perimät tilinhoitomaksut. Lyhennysvapaiden kuukausien avulla oman talouden menoja voi tasoittaa ilman, että luottosopimusta tarvitsee neuvotella uudelleen.

Sortterin palvelussa näet tiedon niistä lainanantajista, jotka tarjoavat lainalle lyhennys- tai maksuvapaita kuukausia.

Joustoluotto kannattaa aina kilpailuttaa

Joustoluottojen korot vaihtelevat pankkien välillä, minkä vuoksi joustoluottojen kilpailuttaminen on tärkeää tehdä aina ennen luoton valitsemista. Vertailemalla luotot löydät varmasti itsellesi edullisimman lainan.

Sortterilla voit hakea ja kilpailuttaa joustoluoton kätevästi maksutta yhdellä hakemuksella. Lainan kilpailutus sekä allekirjoitus tapahtuvat kokonaan netissä, joten voit hakea ja kilpailuttaa luoton kotoa käsin.

Sortter on kotimainen ja turvallinen lainojenvertailupalvelu ja olemme aina asiakkaan puolella. Toimimme yhteistyössä vain luotettavien pankkien ja rahoituslaitosten kanssa.

Kilpailutamme joustoluotot puolestasi kymmenien pankkien ja rahoituslaitosten valikoimista maksutta. Sortterin vertailupalvelussa ovat mukana muun muassa POP Pankki, Aktia, Bank Norwegian ja Resurs Bank.

Voit saada yhdellä hakemuksella monta henkilökohtaista lainatarjousta, jotka järjestämme sinulle valmiiksi edullisuusjärjestykseen. Sinä kuitenkin päätät, minkä joustoluoton valitset.

Takaisin blogiin