Onko vakuudeton laina uhka vai mahdollisuus?
Takaisin blogiin

Vakuudeton laina on vaivaton, mutta onko siinä uhkia?

Vakuudetonta lainaa kuvataan usein vaivattomana ja nopeana, sillä se ei nimensä mukaisesti vaadi hakijalta vakuuksia ja lainanhakuprosessi saattaa kestää vain yhden päivän. Onko vakuudettomassa lainassa kuitenkin uhkia? Mitä kannattaa ottaa huomioon välttyäkseen mahdollisilta hankaluuksilta?

Miten vakuudeton laina toimii?

Vakuudeton laina tarkoittaa rahalainaa, joka myönnetään ilman vakuuksia tai takaajia.

Lainaa ilman vakuuksia on mahdollista saada tavallisesti 1000–60 000 € ja laina-aika sijoittuu yleensä 1–15 vuoden välille. Vakuudettoman lainan korko voi vaihdella 4–20 % välillä.

Vakuudettoman lainan hakuprosessi on yleensä vaivaton ja nopea. Lainapäätöksen saa lähes heti ja rahat ovat tilillä usein samana päivänä.

Vakuudetonta lainaa elämän erilaisiin hankintoihin

Tavallisimmin vakuudetonta lainaa hyödynnetään monenlaisten hankintojen, kuten auton, remontin tai tarvittavan kodinkoneen rahoittamiseksi.

Vakuudeton laina voidaan jaotella lainan käyttökohteen mukaan. Kuluttaja voi hakea erikseen esimerkiksi remonttilainaa, kodinkonelainaa tai jopa sisustuslainaa. Yhtä lailla se sopii autolainaksi tai muun kulkupelin rahoittamiseksi.

Erityisesti näin kesällä ajankohtaisena aiheena saattaa olla kesämökki; sen rahoittaminen, käsiraha, mökin kunnostus tai esimerkiksi vierasmajan rakentaminen onnistuu vakuudettoman mökkilainan avulla.

Tiesitkö, että voit myös yhdistää lainat ja luottokorttivelat vakuudettoman lainan avulla? Vakuudettomalla lainalla on mahdollista myös uudelleenrahoittaa olemassa olevia luottokortteja tai osamaksusopimuksia paremmin ehdoin. Mikäli henkilölle on kertynyt useampia kalliita luottokorttivelkoja, kulutusluottoja tai osamaksusopimuksia, on kannattavaa yhdistää lainat yhdeksi pienempikuluiseksi luotoksi. Tämä voi säästää jopa tuhansia euroja.

Vakuudettoman lainan hakeminen on helppoa ja nopeaa

 • Vakuudettoman lainan hakuprosessi on yleensä helppo ja nopea.
 • Hakemukseen riittää tiedoksi omien tulojen ilmoitus, eikä luotolle tarvita erillisiä henkilötakaajia tai vakuuksia. Näin ollen vakuudeton laina on myös loistava vaihtoehto silloin, kun hakijalla ei ole luottoa varten vakuuksia tai takaajia.
 • Hakemuksessa kysytään tavallisesti palkka- tai eläketodistusta, joten se on hyvä kaivaa esille ennen hakemuksen tekoa. 
 • Vakuudetonta lainaa haettaessa on aina tärkeää ilmoittaa lainan käyttökohde, sillä pankit käyttävät sitä tehdessään riskiarvioita hakijasta. Sortterin vertailussa käyttökohteet on listattu, jolloin sinun tarvitsee vain klikata haluamaasi vaihtoehtoa.

Hakemuksen huolellinen täyttö kannattaa

Koska lainahakemuksen täyttö on niin vaivatonta, vaatii se hakijalta erityistä tarkkaavaisuutta, jotta myönnetty laina on varmasti omaan tarpeeseen ja talouteen sopiva.

On tärkeää, että pankki tai rahoituslaitos pystyy tarkasti määrittelemään lainanhakijan maksukyvyn. Siksi hakemus kannattaa täyttää mahdollisimman realistisesti.

Lainasumman sekä laina-ajan yhteensovittaminen itse voi olla hankalaa. On kuitenkin olemassa erilaisia lainalaskureita, joiden avulla voi helposti määrittää lainasumman ja laina-ajan itselleen sopivaksi.

Pidempi laina-aika laskee lainan kuukausierän määrää, mutta takaisinmaksun aikana ehtii kertyä enemmän muita lisiä, kuten korkoja ja tilinhoitomaksuja. Lyhyellä aikavälillä laina tulee loppupeleissä halvemmaksi, mutta kuukausierä on tässä tapauksessa hieman suurempi.

Lainanhakijan kannattaakin sovittaa kuukausierä niin, että rahaa jää myös elämän yllättäviin lisämenoihin.

Pankit ja lainanantajamme

Pop PankkiResurs BankAktiaBank Norwegian – a part of NOBA Bank GroupNordax BankBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBroccFellow FinanceLea bankInstabankSweepBankFixuraMorrowBondoraCredigoHalinoSvea

Vakuudettoman lainan ehdot

Pankeilla ja rahoituslaitoksilla on omat kriteerinsä sille, minkä suuruisen lainan he myöntävät milläkin ehdoilla. Lainanhakijasta tehdään aina riskiarvio sillä perusteella, kuinka todennäköisesti hän pystyy maksamaan lainan ajallaan takaisin.

Vakuudettoman lainan hakemiselle on kuitenkin tietyt reunaehdot, joiden on toteuduttava, jotta hakija voi saada lainaa.

Lainaa ilman vakuuksia voi hakea henkilö, joka:

 • on vähintään 20-vuotias
 • on hoitanut raha-asiat hyvin eli jolla luottotiedot ovat kunnossa
 • saa säännöllisesti palkka- tai eläketuloja.

Vakuudetonta lainaa voi yrittää varmistaa paremmilla ehdoilla rinnakkaishakijan kanssa. Luotonmyöntäjän näkökulmasta useampi lainanhakija tarkoittaa pienempää taloudellista riskiä. Kahden maksukykyisen asiakkaan hakiessa lainaa yhdessä voi luottolaitos olla varmempi siitä, että myönnetty lainasumma maksetaan sovitusti takaisin. 

Lainanhakijan kannalta tämä tarkoittaakin yleensä lainaa ilman vakuuksia, mutta paremmilla ehdoilla. Yhteinen laina mahdollistaa matalamman korkotason ja suuremman lainasumman, koska riski on lainanantajan kannalta huomattavasti matalampi.

Kuinka varmistaa itselleen paras vakuudeton laina?

Vaikka hakija saisikin lainatarjouksen, miten hän voi varmistaa lainan olevan se edullisin mahdollinen? Takaraivoon voikin jäädä ajatus siitä, olisiko jostain muualta voinut saada paremman tarjouksen.

Vakuudettomia lainoja tarjoavat paitsi pankit myös yksityiset rahoitusyhtiöt. Ennen lainanhakua kannattaakin pohtia, mikä on itselle sopivin lainantarjoaja. Jotkut antavat painoarvoa sille, kuka lainan myöntää. Toiset puolestaan painottavat päätöksenteossa lainan korkoa ja kuluja – eli lainan hintaa. Ennen lainahakemuksen lähettämistä onkin hyvä pohtia, keneltä haluaa lainatarjouksen ottaa vastaan.

Vain kilpailuttamalla voit varmistua siitä, että olet saanut itsellesi parhaimman lainatarjouksen. Koska useat pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat lainaa ilman vakuuksia, on sen kilpailuttaminenkin helppoa.

Kilpailuttaminen kannattaa tehdä joka kerta, kun hakee lainaa, sillä pankkien korot vaihtelevat kuukausittain. Kerran hyväksi ja halvaksi todettu ei välttämättä olekaan sitä enää seuraavalla kerralla.

Kilpailuttaminen kannattaa tehdä aina todellisen vuosikoron mukaan. Todellinen vuosikorko näyttää vakuudettoman lainan todelliset kulut, kuten korot, avausmaksut, käsittelykulut ja tilinhoitopalkkiot.

Väistä vakuudettoman lainan uhat

Vakuudettoman lainan uhat liittyvät pääasiassa hakijan huolellisuuteen. Vaikka lainan hakeminen onkin helppoa, voi pienellä vaivannäöllä estää sen, että hakija olisikin voinut saada tarjottua paremman lainatarjouksen.

Jotta säästyt mahdollisilta uhilta, muista nämä:

 • Hyödynnä lainalaskuria.
 • Täytä hakemus huolellisesti ja realistisesti.
 • Määrittele käyttökohde.
 • Yhdistä mahdolliset olemassa olevat luotot.
 • Muista mahdollisuus rinnakkaishakijaan.
 • Kilpailuta laina todellisen vuosikoron mukaan.

Vakuudettoman lainan kilpailuttaminen Sortterilla

Vakuudettoman lainan kilpailuttaminen on aivan yhtä vaivatonta kuin lainan hakeminenkin.

Kun täytät lainahakemuksen Sortterin kautta, saat ilmaiseksi kymmenien pankkien ja rahoitusyhtiöiden lainatarjoukset vain hetkessä. Olemme yksi Suomen kattavimmista lainavertailupalveluista, joten saat laajan kattauksen lainatarjouksia, joista voit valita itsellesi edullisimman lainan.

Kilpailuttaminen ei sido sinua mihinkään, ja voit hyväksyä tai hylätä lainatarjouksen. Voit siis pelkästään kokeilla, millä ehdoilla saisit tällä hetkellä lainaa tai olisiko nykyinen lainasi edullisempi uudella sopimuksella.

Kilpailutamme lainat aina todellisen vuosikoron mukaan, joten näet helposti, mikä tarjouksista on todellisuudessa edullisin. Säännöllinen luoton kilpailutus kannattaa aina – oli kyse uudesta tai vanhasta sopimuksesta, tai luottojen yhdistämisestä.

Kilpailuta vakuudeton laina Sortterilla!

Takaisin blogiin