Lainavertailupalveluiden pimeä puoli
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Joona

Kirjoittaja:

Joona Paakkanen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Lainavertailupalveluiden pimeä puoli

Pimeät käytännöt ovat verkkosivuilla käytettäviä markkinointikikkoja, joiden avulla kuluttajan päätöksentekoa ohjataan haluttuun suuntaan. Suomen luotettavimmaksi lainavertailuksi valittu Sortter kertoo, millaisia pimeitä käytäntöjä ilmenee lainavertailumarkkinoilla.

Oletko innokas nettishoppailija? Siinä tapauksessa olet luultavasti törmännyt niin sanottuihin pimeisiin käytäntöihin, joiden avulla kuluttajan päätöksentekoa ohjataan ja manipuloidaan yrityksen kannalta edulliseen suuntaan erilaisia markkinointikikkoja käyttäen. 

Pimeiden käytäntöjen skaala on laaja. Se voi olla esimerkiksi verkkokaupan tuotteen yhteyteen lisätty tiimalasi, joka houkuttelee kuluttajaa ostamaan kyseisen tuotteen tietyn aikamääreen sisällä – jos et osta tuotetta pian, menetät mahdollisuutesi siihen kenties lopullisesti.  

Pimeitä käytäntöjä esiintyy myös lainavertailupalveluissa. Lainanhakijan näkökulmasta niiden tunnistaminen on tärkeää, sillä lainaa haettaessa ne voivat aiheuttaa taloudellisia menetyksiä ja johtaa jopa velkaantumiseen.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 479 arvosteluun.
powered by

Lainavertailupalveluiden pimeät käytännöt – varo näitä

Seuraavaksi esittelemme yleisimpiä lainavertailupalveluissa ilmeneviä pimeitä käytäntöjä. Kuluttajana sinun kannattaa tiedostaa, että samassa palvelussa saatetaan käyttää useita erilaisia pimeitä käytäntöjä ja yhdistää niitä toisiinsa. 

Varo näitä pimeitä käytäntöjä lainavertailupalveluissa: 

1. Tietojen piilottaminen ja piilokulut

Lainan hakeminen on aina iso taloudellinen päätös. Sen vuoksi lainavertailupalvelun tulee toimia läpinäkyvästi ja ilmoittaa lainan kaikki kulut, kuukausilyhennykset ja takaisinmaksuajat selkeästi. Lainanhakijan tulee tietää, kuinka paljon laina oikeasti maksaa ja millaisia ehtoja siihen sisältyy.  

Valitettavasti kaikki lainavertailupalvelut eivät toimi asiassa vastuullisesti. Joissain palveluissa lainoihin saattaa sisältyä myös erilaisia piilokuluja, eikä esimerkiksi lainan todellista vuosikorkoa ilmaista riittävän selkeästi. 

Lainavertailupalvelu Sortterilla on nollatoleranssi piilokuluja kohtaan: lainan kaikki kulut ja muut tärkeät tiedot ilmoitetaan aina selkeästi kuluttajansuojalain edellyttämällä tavalla. Kun vertaat lainat palvelussamme, sinun ei tarvitse pelätä ikäviä yllätyksiä ylimääräisten kulujen muodossa. 

Sortterin palvelussa näet lainatarjouksesta seuraavat tiedot yhtenä selkeänä listana: 

 • Nimelliskorko
 • Todellinen vuosikorko 
 • Avaus-, käsittely-, kuukausi- ja tilinhoitomaksut sekä laskutuspalkkiot. 
 • Muut tärkeät tiedot 

Tiesithän, että lainoja vertailtaessa kannattaa kiinnittää huomio todelliseen vuosikorkoon, joka paljastaa kaikki lainaan sisältyvät kustannukset.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

2. Tietyn lainatarjouksen houkuttelu 

Jokaisella lainan hakijalla on sama tavoite: löytää lainamarkkinoiden sen hetken edullisin laina. Kaikki vertailupalvelut eivät siitä huolimatta nosta edullisinta lainaa listan kärkeen, vaan ne saattavat suositella esimerkiksi tietyn yhteistyökumppaninsa tarjoamaa kalliimpaa lainaa. 

Tällainen tiettyyn valintaan ohjaaminen voi johtaa kuluttajan harhaan ja on siten sopimatonta toimintaa. 

Sortterin palvelussa lainojen vertaaminen on helppoa. Lainatarjoukset esitetään aina edullisuusjärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan, jolloin sinun on helppo valita juuri omiin tarpeisiisi sopiva edullinen laina. Emme koskaan suosittele lainatarjouksia, jotka palvelevat muiden kuin sinun etuasi.

3. Lainan tyrkyttäminen

Lainojen aggressiivinen tyrkyttäminen on siten sekä hyvän tavan vastaista että myös kiellettyä. Jotkut lainavertailupalvelut saattavat esimerkiksi kehottaa kuluttajaa ottamaan lisää lainaa, vaikka se ei hänen tilanteessaan olisi kannattavaa. 

Sortterin toiminnassa korostuu vastuullisuus. Haluamme korostaa, että lainaa ei pidä koskaan ottaa kevytmielisesti ja ilman tarkkaa harkintaa. 

Markkinoinnissa kunnioitamme myös asiakkaan toiveita ja kysymme asianmukaisesti lupaa markkinointiviestien vastaanottamiselle. Voit aina perua saamasi markkinointiviestit helposti, jolloin poistamme kaikki tietosi rekisteristämme.

4. Kiireen korostaminen 

Kiireen korostaminen on yksi yleisimmistä pimeistä käytännöistä. Tällöin kuluttajalle luodaan painetta korostamalla tunnetta siitä, että tämän olisi toimittava nopeasti voidakseen hyödyntää esimerkiksi hyvän lainatarjouksen. 

Tällaiset perättömät väitteet jonkin tuotteen saatavuudesta vain rajoitetun ajan ovat aina sopimattomia ja kiellettyjä. 

Sortterin palvelussa lainatarjoukset ovat lainanantajasta riippuen voimassa 2–4 viikkoa, joten voit rauhassa tarkistaa lainatarjousten korot sekä muut tärkeät tiedot ja tehdä lainapäätöksen ilman turhaa hätiköintiä. 

Lainojen kilpailuttaminen ei myöskään velvoita sinua ottamaan lainaa.

5. Vaikeaselkoisesti esitetyt tiedot

Kuluttajansuojalain mukaan yrityksellä on laaja tiedonantovelvollisuus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sen on annettava riittävästi tietoja esimerkiksi kaupankäynnin kohteena olevasta tuotteesta kuluttajan ostopäätöksen tueksi. 

Valitettavasti näitä tietoja ei aina esitetä riittävän selkeästi tai ymmärrettävästi. Esimerkiksi lainatarjoukseen liittyvät tärkeät tiedot saatetaan ilmoittaa niin pienellä fontilla, ettei kuluttaja yksinkertaisesti huomaa niitä. 

Me Sortterilla olemme sitä mieltä, että pieni printti ja raha-asiat eivät kuulu yhteen. Kun vertaat lainat palvelussamme, kaikki lainan tiedot esitetään selkeästi ja helposti ymmärrettävästi ilman monimutkaista kieltä ja turhaa jargonia. 

Yhdellä hakemuksella lukuisia lainatarjouksia!

Pimeät käytännöt voivat olla lainvastaisia

Kuluttajaa manipuloivien käytäntöjen käyttö voi olla jopa lainvastaista. Osa pimeistä käytännöistä on selvästi lainvastaisia, kun taas joidenkin kohdalla laillisuuden arviointi edellyttää tapauskohtaista kokonaisharkintaa kuluttajansuojalainsäädäntö huomioiden. 

Kaikilla pimeillä käytännöillä on yksi yhteinen piirre: ne pyrkivät vaikuttamaan kuluttajan valintoihin käyttämällä hyväkseen ihmisen tunnetiloja ja tiedonkäsittelyn puutteita.

Eri kuluttajaryhmistä erityisesti lapset ja ikääntyneet ovat alttiita pimeiden käytäntöjen vaikutuksille.

Lainavertailupalveluissa on eroja – Sortter sanoo ei pimeille käytännöille

Lainavertailupalveluiden suosio on kasvanut viime vuosina. Yhä useammat lainanhakijat hyödyntävät netin maksuttomia lainavertailupalveluita, joiden avulla on mahdollista löytää markkinoiden edullisimmat lainatarjoukset.

Lainavertailupalveluissa on kuitenkin eroja. Suomen luotettavimmaksi lainanvertailuksi valittu Sortter noudattaa toiminnassaan aina reilun lainavertailun periaatteita. Pimeät käytännöt eivät siis toteudu palvelussamme.

Lainojen kilpailuttaminen Sortterin palvelussa on helppoa ja maksutonta. Sortterin lainavertailu on yksi Suomen kattavimmista. Palvelumme avulla voit kilpailuttaa yli 20 pankkia ja rahoituslaitosta yhdellä hakemuksella, jonka täyttäminen onnistuu vaivattomasti jopa muutamissa minuuteissa. 

Sortterin lainavertailun kautta voit hakea vakuudetonta kulutusluottoa aina 60 000 euroon saakka ja valita takaisinmaksuajan 1 ja 20 vuoden väliltä. 

Voit hakea lainaa palvelustamme, kun täytät seuraavat ehdot: 

 • Olet täysi-ikäinen
 • Asut vakituisesti Suomessa
 • Sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot
 • Sinulla on tili suomalaisessa pankissa
 • Olet hoitanut raha-asiasi mallikkaasti, eikä sinulla ole maksuhäiriömerkintöjä. 

Kilpailuta lainat Sortterilla ja löydä edullinen laina!

Kirjoittaja Joona

Kirjoittaja

Joona Paakkanen

Joona on sisällöntuotannon ammattilainen, joka nauttii laadukkaiden verkkosisältöjen tuottamisesta asiakasviestinnän tarpeisiin. Joonalla on liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto Savonia-ammattikorkeakoulusta, “pääaineenaan” taloushallinto. Talouden eri ilmiöihin myös koulutuksensa kautta perehtynyt Joona on tuottanut pankki- ja rahoitusalaan liittyviä tekstejä vuodesta 2021 lähtien

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.