Sortterin kysely kertoo: Enemmistö vastaajista uskoo korkojen nousevan vuonna 2023

Sortterin kysely kertoo: Enemmistö vastaajista uskoo korkojen nousevan vuonna 2023

Korkojen kova nousu vuonna 2022 on vaikuttanut siihen, että moni uskoo niiden jatkavan nousuaan myös tänä vuonna. Kilpailuttamalla lainat on mahdollista säästää rahaa silloin, kun on tarpeellista hakea ulkopuolista rahoitusta erilaisiin investointeihin.

Useat globaalit kriisit ovat ravistelleet maailmaa jo useiden vuosien ajan. Koronaviruspandemia, Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja inflaatio ovat kaikki vaikuttaneet siihen, että maailmantalous on ollut epävakaa ja vaikuttanut enemmän tai vähemmän jokaisen elämään.

Epävakaina aikoina moni miettii, miten voi turvata taloutensa tasapainon. Vaikka oma tulotilanne ei muuttuisi, jatkuvasti nousevat kustannukset haastavat arkea. Elämää ei kuitenkaan voi laittaa tauolle ja kaikkia suuria investointeja, kuten oman kodin tai uuden auton ostamista ei ole järkevää siirtää eteenpäin. Näin voi syntyä myös tarve lainalle, joka kannattaa aina kilpailuttaa itselle sopivimman lainatarjouksen löytämiseksi.

Maailmantalouden epävakaan tilanteen vaikutuksista kuluttajien arkeen kertovat Sortterin teettämän talousaiheisen kyselyn tulokset. Tammikuussa toteutetun kyselyn tarkoituksena oli selvittää kuluttajien näkemyksiä taloudellisesta tilanteesta vuonna 2022 ja 2023. Kyselyyn kertyi yhteensä 1 239 vastausta.

Vastaajat edustivat erilaisia ikäryhmiä ja sosioekonomisia luokkia:

 • Suurimmat ikäryhmät muodostivat 56–65- (23 %) ja 46–55-vuotiaat (21 %). 
 • Noin puolet vastaajista oli työssäkäyviä ja noin kolmannes eläkeläisiä. Muut vastaajat olivat esimerkiksi yrittäjiä, opiskelijoita ja työttömiä.
 • 40 % vastaajista asui yksin ja 37 % yhdessä toisen henkilön kanssa.
 • Kuukausitulot ennen veroja olivat noin puolella alle 2 000 euroa ja lähes yhtä suurella (44 %) joukolla 2 000–4 000 euroa. Yli 4 000 euroa tienasi vain vajaa kymmenes vastaajista.

Voit löytää meidät seuraavista medioista:

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Korkojen nousuun voi varautua

Selkeä enemmistö vastaajista uskoo korkojen nousevan entisestään vuonna 2023. Tähän vaikuttaa epäilemättä vuoden 2022 nopea korkojen nousu, johon vaikutti muun muassa inflaatio

 • Inflaation myötä myös palvelujen ja tavaroiden hinnat ovat nousseet, sillä rahan arvo on heikentynyt. 
 • Vaikka hinnat ovat siis inflaation myötä nousseet, ostovoima puolestaan on laskenut.

Vaikka vastaajat uskovat korkojen nousevan, suurin osa ei kuitenkaan ole varautunut nousseisiin tai edelleen mahdollisesti nouseviin korkoihin. Vain noin reilu kymmenes vastaajista kertoi olevansa varautunut korkojen nousuun.

Vastaajat olivat varautuneet nouseviin korkoihin esimerkiksi:

 • säästämällä rahaa puskuriksi pahan päivän varalle
 • ottamalla lainalle korkokaton
 • pienentämällä menoja
 • kilpailuttamalla lainat.

Yksikään näistä keinoista ei ole vaativa toteuttaa, mutta voi vaatia hieman perehtymistä aiheeseen. Ennakointi on tärkeää ja jos et ole vielä tehnyt mitään muutoksia talouteesi, kannattaa omia varautumisen mahdollisuuksia miettiä viimeistään nyt.

Arjen menojen ja tulojen budjetointi on hyvä keino tukea säästötavoitteita, kun menojen ja tulojen välinen suhde näyttää, kuinka suuren summan voit kuukausittain säästää. Samalla voit myös arvioida, pystyisitkö pienentämään joitain menojasi edes hetkellisesti. 

Rahaa on aina hyvä olla niin sanottuna puskurina pahan päivän varalle, sillä elämää ei aina voi ennakoida. Mikäli esimerkiksi autosi tai pyykinpesukoneesi hajoaa yllättäen, taloutesi tasapaino ei järky huoltolaskusta puskurirahaston ansiosta. 

Mikäli tarvitset lainaa jonkin arjen suuremman hankinnan tekemiseen, voi talouden tasapainosta huolehtia esimerkiksi kilpailuttamalla lainat sekä harkitsemalla korkokaton ottamista lainalle.

 • Lainojen kilpailuttaminen on hyvä tapa varautua ja ennakoida silloin, kun korkojen nousu mietityttää, mutta tarvitset ulkopuolista rahoitusta eli lainan tarpeesi on todellinen. 
 • Lainan korkokatolla tarkoitetaan lainalle erikseen sovittavaa ylärajaa eli kattoa, johon lainan vaihtuvakorkoinen korko voi enimmillään nousta. Näin lainan korkokulut eivät nouse hallitsemattomasti vaikka viitekorko nousisi.
illustration

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Kilpailuta lainat ja säästä rahaa

Lainaa ei koskaan kannata hakea ilman selkeää tarvetta ja suunnitelmaa. Laina on nimittäin aina sitoumus – ottaessasi lainan sitoudut myös maksamaan sen takaisin. Lainaa ei tule ottaa enempää kuin on tarpeen, minkä lisäksi kannattaa varmistua siitä, ettei siitä myös maksa ylimääräistä. Kilpailuttamalla lainat voit saada laina-aikana satojen tai jopa tuhansien eurojen säästöt – asiakkaamme säästävät luottokustannuksissa keskimäärin jopa 1 644 euroa. 

Kilpailuttamisen tuoma säästö perustuu siihen, että lainanmyöntäjät kilpailevat asiakkuudestasi ja tarjoavat kilpaa keskenään. Pankkien luottopäätös- ja hinnoittelumallit muuttuvat jatkuvasti ja ne suosivat ajankohdasta riippuen erilaisia hakijoita. 

Voit kilpailuttaa lainat Sortterilla, mikäli:

 • olet vähintään 20-vuotias
 • sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot
 • sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä eli olet hoitanut raha-asiasi moitteettomasti.

Vaikka lainojen kilpailuttaminen voi kuulostaa työläältä, todellisuudessa se on helppoa ja nopeaa. Tavoitat yhdellä hakemuksella kaikki yli 20 yhteistyökumppaniamme ja voit saada kerralla useita lainatarjouksia sen sijaan, että pyytäisit ne kaikki erikseen. 

Yhdellä hakemuksella useita tarjouksia!

Lainojen kilpailuttaminen on yksinkertaista

Lainan kilpailutus voi vaikuttaa monimutkaiselta prosessilta, mutta kyseessä on hyvin selkeä prosessi, joka etenee vaiheittain.

Näin kilpailutat lainan:

 1. Lähetä hakemus netissä.
 2. Vertaile saamasi lainatarjoukset, jotka tulevat jopa muutamassa minuutissa.
 3. Valitse tarpeisiisi parhaiten sopiva laina.
 4. Saat rahat tilillesi – usein jopa samana päivänä, kun hyväksyt tarjouksen.

Sortter on suomalainen lainavertailupalvelu, jonka kautta voit kilpailuttaa pankit ja rahoituslaitokset läpinäkyvästi ja löytää lainan edullisemmilla ehdoilla. Vertailemme lainat aina asiakkaan etu edellä ja esitämme saamasi lainatarjoukset edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron mukaan. Todellinen vuosikorko sisältää koron lisäksi muut lainaan liittyvät maksut.

Lainojen kilpailuttaminen Sortterilla on:

 • Helppoa – voit saada jopa 20 lainatarjousta yhdellä hakemuksella.
 • Maksutonta – kilpailutat lainat täysin ilmaiseksi.
 • Turvallista – palvelumme toimii salatussa ympäristössä ja tietosi pysyvät turvassa.
 • Läpinäkyvää – näet kaikki lainakulut selkeästi eriteltyinä.

Voit kilpailuttaa lainat kauttamme 60 000 euroon asti. Suosittelemme sinulle aina edullisinta saamaasi lainatarjousta, mutta lopullisen päätöksen teet itse. Sinun ei myöskään ole pakko hyväksyä yhtäkään lainatarjousta, sillä lainojen kilpailuttaminen ei sido sinua mihinkään.