Useat globaalit kriisit ovat ravistelleet maailmaa jo useiden vuosien ajan. Koronaviruspandemia, Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja inflaatio ovat kaikki vaikuttaneet siihen, että maailmantalous on ollut epävakaa ja vaikuttanut enemmän tai vähemmän jokaisen elämään.
Epävakaina aikoina moni miettii, miten voi turvata taloutensa tasapainon. Vaikka oma tulotilanne ei muuttuisi, jatkuvasti nousevat kustannukset haastavat arkea. Elämää ei kuitenkaan voi laittaa tauolle ja kaikkia suuria investointeja, kuten oman kodin tai uuden auton ostamista ei ole järkevää siirtää eteenpäin. Näin voi syntyä myös tarve lainalle, joka kannattaa aina kilpailuttaa itselle sopivimman lainatarjouksen löytämiseksi.
Maailmantalouden epävakaan tilanteen vaikutuksista kuluttajien arkeen kertovat Sortterin teettämän talousaiheisen kyselyn tulokset. Tammikuussa toteutetun kyselyn tarkoituksena oli selvittää kuluttajien näkemyksiä taloudellisesta tilanteesta vuonna 2022 ja 2023. Kyselyyn kertyi yhteensä 1 239 vastausta.
Vastaajat edustivat erilaisia ikäryhmiä ja sosioekonomisia luokkia:
- Suurimmat ikäryhmät muodostivat 56–65- (23 %) ja 46–55-vuotiaat (21 %).
- Noin puolet vastaajista oli työssäkäyviä ja noin kolmannes eläkeläisiä. Muut vastaajat olivat esimerkiksi yrittäjiä, opiskelijoita ja työttömiä.
- 40 % vastaajista asui yksin ja 37 % yhdessä toisen henkilön kanssa.
- Kuukausitulot ennen veroja olivat noin puolella alle 2 000 euroa ja lähes yhtä suurella (44 %) joukolla 2 000–4 000 euroa. Yli 4 000 euroa tienasi vain vajaa kymmenes vastaajista.