Milloin perintää tarvitaan?
Erääntyneen saatavan tiimoilta kannattaa olla aina ensin yhteydessä suoraan asiakkaaseen. Maksun myöhästymiselle voi olla olemassa inhimillinen syy, kuten silkka unohdus tai ongelmat verkkolaskun saapumisessa.
Avoin ja rehellinen kommunikaatio auttaa myös ylläpitämään asiakassuhdettanne.
Mikäli asiakas ei muistutuksista huolimatta maksa laskuaan, on aika ryhtyä toimenpiteisiin. Perintätoimenpiteiden eteneminen riippuu siitä, onko kyse kuluttajasaatavasta vai yrityssaatavasta.
Perintä kuluttajasaatavassa
Laki saatavien perinnästä toimii ohjenuorana kuluttajasaatavien perinnässä. Lain mukaan ennen perintäkirjeen lähettämistä kuluttajalle on toimitettava vähintään yksi kirjallinen maksumuistutus. Maksumuistutuksen saa lähettää aikaisintaan 14 päivää laskun erääntymisestä, mikäli sen yhteydessä veloitetaan kuluja.
Maksuvaatimuksen eli perintäkirjeen voi puolestaan lähettää 14 vuorokautta maksumuistutuksen lähettämisen jälkeen.
Perintälakiin kannattaa perehtyä huolellisesti, sillä se asettaa monia huomioon otettavia vaatimuksia kuluttajasaatavien perintää kohtaan.
Perintä yrityssaatavassa
Yritysten välisessä kaupassa perintäprosessi etenee seuraavan aikataulun mukaan, kun erääntyneet saatavat ovat selvät ja riidattomat:
- Maksumuistutus asiakkaalle: Yleinen käytäntö on, että kirjallinen maksumuistutus lähetetään seitsemän vuorokautta laskun erääntymisen jälkeen.
- Maksuvaatimus: 10 päivän kuluttua maksumuistutuksen lähettämisen jälkeen. Ennen ja jälkeen maksuvaatimusta kannattaa neuvotella asiakkaan kanssa.
- Tratta eli julkisuusuhkainen maksukehotus: Uuden perintälain myötä trattaa voi käyttää aikaisintaan 10 päivää maksumuistutuksesta.
- Tratan protestointiaika: Tratta voidaan julkaista tai ilmoittaa merkittäväksi luottorekisteriin 14 päivää tratan lähettämisen jälkeen.
- Oikeudellinen perintä: Haastehakemus käräjäoikeuteen, jonka kautta velka haetaan ulosottokelpoiseksi.
Velkoja voi ryhtyä perintätoimiin itse tai ulkoistaa prosessin osoittamalleen asiamiehelle, joka on usein perintätoimisto.