Kulutusluotto vai säästäminen? Näin rakennat talouttasi kestävästi
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Tero

Kirjoittaja:

Tero Putkonen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Kulutusluotto vai säästäminen? Näin rakennat talouttasi kestävästi

Kulutusluotto on monen turva silloin, kun rahat ovat vähissä. Pitkäjänteisyyttä vaativa säästäminen on kuitenkin kulutusluottoa huomattavasti kannattavampi vaihtoehto.

Kulutusluotto on monelle houkutteleva rahoitusvaihtoehto sen helppouden takia. Sitä hakemalla voi saada rahat tilille hetkessä, jolloin mielessä olevan hankinnan voi tehdä lähes välittömästi.

Kulutusluottoa ei kuitenkaan koskaan kannata ottaa harkitsemattomasti. Kulutusluotot saattavat olla kalliita ja ne sitovat ottajansa useiksi vuosiksi maksamaan lyhennyksen lisäksi korkoa ja muita lainanhoitokustannuksia. Ennen kulutusluoton hakemista tulee miettiä, onko sen ottaminen tarpeellista ja onko oma maksukyky riittävä.

Kulutusluottoa hitaampi mutta kannattavampi vaihtoehto on säästäminen. Säästäminen auttaa vähentämään impulsiivisten hankintojen takemistä ja on kestävä ratkaisu tuomaan talouteen vakautta. 

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 523 arvosteluun.
powered by

Kulutusluotto on nopea tapa rahoittaa menoja

Kulutusluotto on rahoitusvaihtoehto, jonka avulla voit rahoittaa taloudellisia tarpeita joustavasti. Kulutusluottoa voi hakea erilaisten hankintojen tai yllättävien kulujen rahoittamiseen ilman tarvetta asettaa vakuuksia.

Kulutusluottoa voi käyttää moniin eri tarkoituksiin ja sen käyttötarkoitus voi vaihdella yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Kulutusluottoa haetaan yleensä suurempiin hankintoihin kuten:

 • kodin remontointiin 
 • auton hankintaan
 • matkustamiseen
 • yllättäviin menoihin.

Tietyissä tilanteissa kulutusluottoa voi käyttää myös, jos halutaan yhdistää kalliit lainat yhdeksi lainaksi kustannussyistä. Kulutusluottoa voi hakea muutamasta tuhannesta eurosta jopa 60 000 euroon ja sen takaisinmaksuaika vaihtelee yhden ja kahdenkymmenen vuoden välillä.

Kulutusluottoa ei koskaan pidä ottaa ilman tarkkaa pohdintaa ja oman talouden tarkastelua. Kulutusluotot velvoittavat lyhentämään lainaa ja maksamaan lainan korkokuluja useiden vuosien ajan. Tämän takia kulutusluoton ottajan tulee olla varma, että tämän maksukyky on ja tulee olemaan riittävä.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Säästäminen auttaa varautumaan yllättäviin tilanteisiin

Säästäminen on aina kulutusluottoa taloudellisesti kannattavampi vaihtoehto. Väittämä perustuu siihen, että kulutusluottoon mukana tulee korkokustannuksia sekä muita lainanhoitokuluja.

Kulutusluoton korkoon vaikuttaa haettu lainasumma sekä pankin riskiperusteinen hinnoittelu hakijan mukaan. Vuosikorot ovat alkaen 4 % ja saattavat nousta jopa 20 %:iin saakka. Varsinkin pitkällä takaisinmaksuajalla kulutusluoton  kokonaiskustannukset nousevat merkittävästi.

Säästettäessä sen sijaan voi saada jopa tuottoa säästetylle pääomalle. 

Tässä esimerkki, kuinka voit saada tuottoa säästämillesi rahoille:

 1. Etsi pankki tai rahoituslaitos, joka tarjoaa säästötilin kilpailukykyisellä korolla.
 2. Avaa säästötili.
 3. Siirrä haluamasi summa säästötilille.
 4. Voit myös asettaa automaattiset siirrot, jotka siirtävät rahaa päätililtäsi säästötilille joka kuukausi tai joka palkkapäivä.

Säästötilin korkotuotto vaihtelee globaalin taloustilanteen mukaan ja saattaa tällä hetkellä nousta parhaimmillaan jopa kolmeen prosenttiin. 

Säästäminen mahdollistaa taloudellisen varautumisen tulevaisuuden yllättäviin kustannuksiin kuten terveydenhuoltokuluihin, auton korjauksiin tai spontaanisti toteutettuun lomamatkaan. Elämässä saattaa tulla vastaan myös ikäviä tilanteita, kuten äkillinen työttömyys, jolloin kulutusluotto on taloudellisesti vastuuton ja kestämätön ratkaisu.

Vaikka säästäminen on pitkässä juoksussa kannattavaa, saattaa olla joitakin tilanteita, jolloin kulutusluotto voi olla järkevä vaihtoehto. Kuvitellaan tilanne, jossa talosi katto vuotaa eikä sinulla ole rahaa kattoremonttiin. Tällaisessa tilanteessa kattoremontti voi olla kannattavaa kustantaa esimerkiksi kulutusluotolla ennen kuin lisävahinkoja ennättää ilmetä.

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia!

Kilpailuta kulutusluotot Sortterin lainavertailupalvelussa

Vaikka säästäminen on taloudellisesti kannattavaa, elämässä saattaa tulla tilanteita, jolloin päädyt ottamaan kulutusluottoa. Kulutusluotot on aina syytä kilpailuttaa, sillä eri pankkien sopimuksissa voi olla isoja eroja.

Sortter on lainojen kilpailutuspalvelu, joka auttaa sinua vertailemaan eri lainantarjoajien tarjouksia ja varmistamaan, että et maksa lainastasi turhia kuluja. Sortterin avulla voit löytää parhaan lainavaihtoehdon taloutesi tarpeisiin.

Näin kilpailutat lainat Sortterin lainavertailupalvelussa:

 1. Täytä lainahakemus. 
 2. Vertaa saamiesi lainatarjousten kustannuksia nykyiseen lainasopimukseesi. 
 3. Valitse sinulle sopivin lainatarjous.
 4. Allekirjoita lainasopimus. 
 5. Laina siirretään tilillesi.

Kulutusluoton kilpailuttaminen Sortterilla on helppoa ja nopeaa. Voit kilpailuttaa kulutusluotot useiden pankkien ja rahoituslaitosten tarjoukset yhdellä hakemuksella. Tämä säästää aikaa ja vaivaa, sillä sinun ei tarvitse tehdä erillisiä hakemuksia jokaiseen pankkiin erikseen.

Säästä rahaa tarkkailemalla arjen menoja

Säästäminen on taloudellisesti kannattavaa, mutta jos se olisi helppoa, niin huomattavasti useampi säästäisi. Säästäminen on erityisen vaikeaa silloin, kun tulot ovat pienet. Suuret tulotkaan eivät ole säästämisessä onnistumisen tae: säästäminen vaatii aina pitkäjänteisyyttä, johdonmukaisuutta ja joskus jopa luopumista joistakin asioista.

Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot.” Ihmisen mieli on ihmeellinen ja sillä on taipumus käyttää rahaa yhä enemmän tulotason kasvaessa. Edes suuresta palkasta ei jää käteen mitään, jos harrasteauto, matkustelu, lukuisat ravintolaillat ja asuntolaina nakertavat henkilökohtaista käyttökatetta. Mieti siis tarkkaan, mitkä asiat todella tuovat elämääsi lisäarvoa ja mitkä asiat ovat toissijaisia.

Ensimmäinen ja tärkein askel säästämisessä on sen aloittaminen. Täydellistä ajankohtaa säästämiselle ei tule, joten on parempi aloittaa tänään kuin ei koskaan. Pienet säästösummat saattavat tuntua mitättömältä, mutta vuosien mittaan pienistä puroista syntyy joki.

Säästäminen ei aina vaadi suuria tekoja ja uhrauksia, vaan pienistä valinnoista voi syntyä merkittäviä säästöjä. Tässä joitakin käytännön säästövinkkejä, joita voit hyödyntää arjessa: 

Vertaile hintoja: Olitpa sitten ostamassa ruokaa tai vaatteita, kiinnitä huomiota tuotteiden hintaan.

Harkitse käytettyjen tavaroiden ostamista: Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Käytettyjen tavaroiden hankkiminen on edullista ja ekologista.

Kilpailuta lainat ja kulutusluotot: Kilpailuttamalla lainat voit saada nykyistä paremman tarjouksen ja säästää korkokulujen kustannuksissa.

Valmista kotiruokaa: Itse valmistettu lounas on edullisempi ja usein myös terveellisempi vaihtoehto kuin ulkona syöminen tai eväiden hakeminen lähikaupasta.

Suunnittele ostokset etukäteen: Tee ostoslista ennen kauppaan menoa ja pysy siinä. Vältä houkutusta ostaa ylimääräisiä tavaroita, jotka eivät ole tarpeellisia.

Ennakoi hankintasi: Jos tarvitset esimerkiksi uuden talvitakin ensi talveksi, hanki se alennusmyynnistä ennen talvisesongin alkamista.

Säästä energiaa: Sammuta valot ja elektroniset laitteet, kun niitä ei tarvita. 

Vähennä hävikkiä: Kiinnitä huomiota kulutustottumuksiisi ja etsi tapoja vähentää hävikkiä. Voit esimerkiksi opetella korjaamaan vaatteitasi sen sijaan, että ostaisit uusia.

Se, mistä voi säästää ja kuinka paljon, riippuu paljolti ihmisestä ja elämäntilanteesta. Todennäköistä on kuitenkin, että jokaisella on joitakin osa-alueita, joista löytyy mahdollisuuksia säästää.

Kirjoittaja Tero

Kirjoittaja

Tero Putkonen

Tero on liiketalouden tradenomiksi valmistunut sisällöntuottaja, jolle kohderyhmää palvelevan sisällön kirjoittaminen on lähellä sydäntä. Kipinä kirjoittamiseen syttyi koulun penkillä, josta matka on jatkunut sisällöntuottajana työelämän puolelle. Tero on kirjoittanut blogi- ja verkkosivusisältöjä kolmen vuoden ajan ja rahoitusalaan liittyviä tekstejä vuodesta 2023 lähtien.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin