Säästä rahaa tarkkailemalla arjen menoja
Säästäminen on taloudellisesti kannattavaa, mutta jos se olisi helppoa, niin huomattavasti useampi säästäisi. Säästäminen on erityisen vaikeaa silloin, kun tulot ovat pienet. Suuret tulotkaan eivät ole säästämisessä onnistumisen tae: säästäminen vaatii aina pitkäjänteisyyttä, johdonmukaisuutta ja joskus jopa luopumista joistakin asioista.
“Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot.” Ihmisen mieli on ihmeellinen ja sillä on taipumus käyttää rahaa yhä enemmän tulotason kasvaessa. Edes suuresta palkasta ei jää käteen mitään, jos harrasteauto, matkustelu, lukuisat ravintolaillat ja asuntolaina nakertavat henkilökohtaista käyttökatetta. Mieti siis tarkkaan, mitkä asiat todella tuovat elämääsi lisäarvoa ja mitkä asiat ovat toissijaisia.
Ensimmäinen ja tärkein askel säästämisessä on sen aloittaminen. Täydellistä ajankohtaa säästämiselle ei tule, joten on parempi aloittaa tänään kuin ei koskaan. Pienet säästösummat saattavat tuntua mitättömältä, mutta vuosien mittaan pienistä puroista syntyy joki.
Säästäminen ei aina vaadi suuria tekoja ja uhrauksia, vaan pienistä valinnoista voi syntyä merkittäviä säästöjä. Tässä joitakin käytännön säästövinkkejä, joita voit hyödyntää arjessa:
Vertaile hintoja: Olitpa sitten ostamassa ruokaa tai vaatteita, kiinnitä huomiota tuotteiden hintaan.
Harkitse käytettyjen tavaroiden ostamista: Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Käytettyjen tavaroiden hankkiminen on edullista ja ekologista.
Kilpailuta lainat ja kulutusluotot: Kilpailuttamalla lainat voit saada nykyistä paremman tarjouksen ja säästää korkokulujen kustannuksissa.
Valmista kotiruokaa: Itse valmistettu lounas on edullisempi ja usein myös terveellisempi vaihtoehto kuin ulkona syöminen tai eväiden hakeminen lähikaupasta.
Suunnittele ostokset etukäteen: Tee ostoslista ennen kauppaan menoa ja pysy siinä. Vältä houkutusta ostaa ylimääräisiä tavaroita, jotka eivät ole tarpeellisia.
Ennakoi hankintasi: Jos tarvitset esimerkiksi uuden talvitakin ensi talveksi, hanki se alennusmyynnistä ennen talvisesongin alkamista.
Säästä energiaa: Sammuta valot ja elektroniset laitteet, kun niitä ei tarvita.
Vähennä hävikkiä: Kiinnitä huomiota kulutustottumuksiisi ja etsi tapoja vähentää hävikkiä. Voit esimerkiksi opetella korjaamaan vaatteitasi sen sijaan, että ostaisit uusia.
Se, mistä voi säästää ja kuinka paljon, riippuu paljolti ihmisestä ja elämäntilanteesta. Todennäköistä on kuitenkin, että jokaisella on joitakin osa-alueita, joista löytyy mahdollisuuksia säästää.