Euribor-korot ovat kääntyneet laskuun – ohjauskorkoon mahdollista laskua kesäkuussa
Takaisin blogiin
# Ajankohtaista

Päivitetty:

Kirjoittaja Joona

Kirjoittaja:

Joona Paakkanen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Euribor-korot ovat kääntyneet laskuun – ohjauskorkoon mahdollista laskua kesäkuussa

Lainojen viitekorkoina käytettävät euribor-korot ovat kääntyneet pitkän nousukauden jälkeen laskuun. Arvioiden mukaan korkojen suunta on alaspäin myös lähitulevaisuudessa.

Viimeiset vuodet ovat olleet raskaita asuntovelallisille. Lainojen viitekorkoina yleisesti käytettävät euribor-korot lähtivät ripeään nousuun keväällä 2022 inflaation vauhdittamana. Korkeimmillaan 12 kuukauden euribor kipusi peräti 4,228 prosenttiin syyskuussa 2023. 

Nyt ilmassa on positiivisia signaaleja: toukokuun 7. päivä Suomen suosituin asuntolainojen viitekorko, 12 kuukauden euribor, laski alimmalle tasolleen sitten helmikuun, 3,647 prosenttiin. Lyhyempi 3 kuukauden euribor laski puolestaan alle 3,8 prosenttiin ensimmäistä kertaa viime syyskuun jälkeen. Suurin osa suomalaisten kulutusluotoista on sidottu 3 kuukauden euriboriin. 

Laskevat korot pienentävät velallisten lainakuluja. Yksi keino säästää lainakuluissa on lainojen kilpailuttaminen, joka onnistuu Sortterin maksuttomassa lainavertailupalvelussa.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  Vakuutusetu asiakkaillemme
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 501 arvosteluun.
powered by

Yhdysvallat auttoi euriboria alas

12 kuukauden euriborin lasku liittyy enemmän Yhdysvaltojen talouteen kuin euroalueeseen.  Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusiston STT:lle antaman lausunnon mukaan markkinat ovat vakuutteneempia siitä, että myös Yhdysvalloissa tullaan tänä vuonna laskemaan korkoja. 

USA:ssa työmarkkinoiden kehitys jäi huhtikuussa odotettua vaisummaksi, mikä Kuusiston mukaan tarkoittaa palkkojen nousupaineiden hellittämistä. Myös inflaatio on osoittanut Yhdysvalloissa hidastumisen merkkejä.

Vertailussamme mukana olevat lainanantajat:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Korkojen suunta on alaspäin myös jatkossa – EKP laskenee ohjauskorkoa kesäkuussa 

Lähitulevaisuuden korkoennusteet ovat velallisten kannalta lupaavia. Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi pikaviestipalvelu X:ssä, että korot jatkavat laskuaan myös lähikuukausina. 

Von Gerichin mukaan suunta on isossa kuvassa alaspäin myös jatkossa, vaikka viime kuukausien kehityksen perusteella se ei välttämättä siltä vaikuta. 

Euroopan keskuspankki EKP:n odotetaan laskevan ohjauskorkoa kesäkuussa. Ohjauskoron odotettu lasku näkyy ennakoivasti myös euribor-koroissa. 

OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen kommentoi pikaviestipalvelu X:ssä, että korkojen lasku heijastelee markkinoiden voimistunutta uskoa EKP:n koronlaskusyklin lähestymiseen. 

Ohjauskoron laskua pidetään asiantuntijoiden keskuudessa lähes varmana. Valtaosa uutistoimisto Reutersin kyselyyn osallistuneista ekonomeista arvioi EKP:n aloittavan ohjauskoron leikkaukset kesäkuussa. 

EKP:n tavoite ja tehtävä on pitää inflaatio noin 2 prosentin tahdissa rahapolitiikkaa säätelemällä. Viime kuukausina inflaatio eli kuluttajahintojen kallistuminen on hidastunut merkittävästi, jonka myötä ohjauskoron lasku on tullut ajankohtaiseksi.

illustration

Miten kauan korkojen lasku voi jatkua? 

Euriborien ennustaminen on haasteellista. Niiden liikkeisiin vaikuttavat monet tekijät, kuten inflaatio, talouden tilanne, keskuspankin politiikka ja maailmanpolitiikan tapahtumat. Ennusteet voivat siten muuttua nopeasti olosuhteiden muuttuessa. 

Tämän hetken ennusteiden mukaan korkojen nousupiikki on toistaiseksi ohitse. 

Euribor-ennuste vuodelle 2024: 

Asiantuntijaennusteiden mukaan 12 kuukauden euribor asettuu noin 3.0-3.9 prosenttiin vuoden 2024 aikana. Tutkimuspalvelu Bloombergin maaliskuun ennusteessa vuoden euriborin ennakoitiin olevan syyskuussa 3,05 prosenttia. 3 kuukauden euriborin vastaava lukema oli 3,28 prosenttia. 

Euribor-ennuste vuodelle 2025: 

EKP:n ennusteiden mukaan inflaatiotaso asettuu tavoitetasolle 2 prosentin tuntumaan vuoden 2025 loppuun mennessä. Myönteisen inflaatiokehityksen myötä myös euribor-korkojen arvellaan pysyttelevän noin 2-3 prosentissa vuonna 2025. 

Paluuta niin sanottujen nollakorkojen aikakauteen ei ole näköpiirissä. Euribor-korkojen odotetaan pysyvän noin 2-3 prosentin vaihteluvälissä myös keskipitkällä aikavälillä. 

Euriborien kehitys vuosina 2022–2023 – tapahtumat aikajanalla

 • 12.4.2022: 12 kuukauden euribor nousi ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen plussalle, 0,005 prosenttiin. Edellisen kerran kyseinen viitekorko oli plussan puolella tammikuussa 2016.
 • 15.7.2022: 12 kuukauden euribor nousi yli yhteen prosenttiin. 3 kuukauden euriborin vastaava luku oli 0,072 prosenttia. 
 • 9.9.2022: 12 kuukauden euribor ylitti kahden prosentin rajan. 3 kuukauden euribor nousi 0,480 prosenttiin. 
 • 19.12.2022: 12 kuukauden euribor nousi yli kolmen prosentin. Myös 3 kuukauden euribor jatkoi nousu-uralle, viitekorko noteerattiin kyseisenä päivänä 2,063 prosenttiin. 
 • 29.9.2023: 12 kuukauden euribor nousi korkeimpaan lukemaansa, 4,228 prosenttiin.

Yksi hakemus, useita lainatarjouksia!

Miten kuluttaja voi varautua euribor-korkojen muutoksiin? 

Suomalaisten asuntolainoista suurin osa on sidottu euriboreihin. Suomessa korkomuutokset tuntuvat siten nopeamman kuin monissa muissa Euroopan maissa, joissa suurin osa lainoista on kiinteäkorkoisia. 

Varautuminen korkotasojen muutoksiin on fiksua talouden hallintaa. Historian valossa edes 3–4 prosentin euribor-korkotasot eivät ole mitenkään poikkeuksellisia. Poikkeuksellista oli sen sijaan vuodesta 2016 vuoteen 2022 jatkunut nollakorkojen aikakausi, jolloin velallinen maksoi lainastaan vain pankin omaa marginaalia. 

Velallinen voi varautua korkojen muutoksiin monin tavoin: 

1. Korkosuojaus 

Pankkien tarjoamien korkosuojausten suosio on kasvanut voimakkaasti viimeisen parin vuoden aikana. Pankkien mukaan sitä kysytään aiempaa useammin sekä uusiin että vanhoihin lainoihin. Korkosuojaus tarkoittaa käytännössä korkokattoa: korolle määritetään maksimitaso tietyn pituiseksi ajanjaksoksi. 

2. Korkoputki 

Korkoputki määrittää lainalle enimmäis- ja vähimmäiskorkoprosentin, jonka sisällä laina voi liikkua. Korkoputki suojaa siten lainaa koron muutoksilta etukäteen sovittavaksi ajanjaksoksi. Myös korkoputkien suosio on kasvanut viimeisen parin vuoden aikana. 

3. Takaisinmaksuturva

Maksuturva tuo taloudellista turvaa yllättäviin tilanteisiin. Se on pankkien tarjoama vakuutus tilanteisiin, jossa lainan takaisinmaksu vaarantuu esimerkiksi työttömyyden, työkyvyttömyyden tai puolison kuoleman takia. Takaisinmaksuturva ei siis varsinaisesti suojaa korkojen nousulta, mutta tarjoaa taloudellista turvaa maksukyvyn vaarantuessa. 

Riittävä puskurirahasto on yksi keino varautua korkojen nousuun. Suositusten mukaan jokaisella tulisi olla säästössä vähintään 2–3 kuukauden nettopalkkaa vastaava summa pahan päivän varalle. 

Muuttuvien korkojen maailmassa on hyvä muistaa myös lainojen kilpailuttaminen. Kilpailuttamalla lainat säännöllisesti voit varmistua, ettet maksa lainastasi ylimääräistä. Lainojen kilpailuttaminen onnistuu helposti, nopeasti ja ilmaiseksi Sortterin palvelussa.

Vaihtuvakorkoinen laina vai kiinteäkorkoinen laina? Korkojen nousu on kurittanut suomalaisia asuntovelallisia. Lainojen kustannukset nousivat keväästä 2022 lähtien rajusti, mikä herätti Suomessa keskustelua eri korkotyyppien paremmuudesta: olisiko kiinteäkorkoinen laina vaihtuvakorkoista lainaa edullisempi vaihtoehto?   Tilastojen valossa näin ei ole. EKP:n tilastojen mukaan Suomessa asuntolainojen korot ovat olleet euroalueen alhaisimpia lähes koko 2000-luvun. Muihin maihin verrattuna ero ollut jopa useita prosenttiyksiköitä. Kiinteä korko tuo talouteen ennustettavuutta, mutta tulee usein vaihtuvaa korkoa kalliimmaksi.
Kirjoittaja Joona

Kirjoittaja

Joona Paakkanen

Joona on sisällöntuotannon ammattilainen, joka nauttii laadukkaiden verkkosisältöjen tuottamisesta asiakasviestinnän tarpeisiin. Joonalla on liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto Savonia-ammattikorkeakoulusta, “pääaineenaan” taloushallinto. Talouden eri ilmiöihin myös koulutuksensa kautta perehtynyt Joona on tuottanut pankki- ja rahoitusalaan liittyviä tekstejä vuodesta 2021 lähtien

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin