Kilpailuta lainat
Takaisin blogiin

4 syytä kilpailuttaa lainat säännöllisesti

Turhauttavatko korkeat lainakustannukset? Kilpailuttamalla lainat säännöllisesti voit tuoda talouteesi satojen tai jopa tuhansien eurojen säästön. Tee siis kilpailuttamisesta rutiini, joka toistuu vähintään vuoden välein.

Suomalaiset ovat yhä laiskoja kilpailuttamaan rahoituspalveluita. Lainavertailupalvelu Sortterin Taloustutkimuksella keväällä 2022 teettämän tutkimuksen mukaan vain 5 % suomalaisista on pyytänyt kilpailevan tarjouksen hakiessaan kulutusluottoa. 

Yksi syy kilpailuttamisen vähyyteen voi olla tietämättömyys kilpailuttamisen tuottamista hyödyistä. Vain harvoissa kotitalouksissa tiedostetaan, että lainojen kilpailuttaminen voi tuoda jopa satojen tai tuhansien eurojen säästöt luottokustannuksissa.

Säännöllisyys on avain kilpailuttamisen hyötyjen maksimointiin. Seuraavaksi kerromme neljä konkreettista syytä, miksi lainamarkkinoiden tarjonta kannattaa käydä läpi vähintään kerran vuodessa.

1. Lainojen säännöllisellä kilpailuttamisella voit säästää selvää rahaa 

Lainan ottaminen omasta tutusta pankista saattaa tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta. Ennen lainasopimuksen allekirjoittamista kannattaa kuitenkin vielä harkita lainojen kilpailuttamista, sillä erityisesti isojen lainasummien kohdalla kilpailuttaminen voi tuoda tuntuvia säästöjä talouteen. 

Sortterin tilastojen mukaan sen asiakkaat säästävät vuosittain noin 1038 euroa lainakustannuksissa kilpailuttamalla lainansa.  

Summa on laskettu vertaamalla edullisimpia ja kalleimpia lainatarjouksia keskenään. Laskennan perusteena ovat pankkien tammi-helmikuussa 2021 tekemät lainatarjoukset, joiden lainasummat olivat 8 000–10 000 euroa. Ilmoitettu säästö on lainakustannusten mediaani eli luku, joka ilmoittaa lainakustannusten tyypillisen jakauman. 

2. Lainojen kilpailuttaminen on helppoa – iso hyöty pienestä vaivasta 

Muistatko, millaista lainojen kilpailuttaminen oli ennen internetiä? Lainanhakijan täytyi vierailla erikseen pankeissa paikan päällä ja pyytää henkilökohtaiset lainatarjoukset jokaiselta valitsemaltaan rahoitusyhtiöltä. 

Vasta lainavertailupalveluiden yleistyttyä 2010-luvulla lainojen kilpailuttaminen on muuttunut vaivattomaksi. Voit kilpailuttaa lainat vaikkapa kotisohvalta käsin, eikä se vie aikaasi kuin muutaman hassun minuutin. 

Tee siis lainojen kilpailuttamisesta vuotuinen rutiini, jonka hoidat kätevästi muiden arkiaskareiden ohessa ilman ylimääräistä säätämistä.

Näin helppoa lainojen kilpailutus on: 

 1. Lähetä hakemus Sortterin palvelussa. 
 2. Tutustu lainatarjouksiin ja valitse sopivin.
 3. Allekirjoita lainasopimus lainanantajan kanssa verkkopankkitunnuksilla.
 4. Laina maksetaan tilillesi parin vuorokauden kuluessa. 

Pankit ja lainanantajamme

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

3. Lainojen korot elävät jatkuvasti 

Tiesitkö, että lainojen korkotasot voivat muuttua jopa kuukausittain? Esimerkiksi viimeisen parin vuoden tarkastelujaksolla kulutusluottojen korot ovat olleet tasaisessa laskussa eli markkinoilta on voinut saada edullista lainaa kilpailukykyisillä ehdoilla.  

Korkotasojen muutoksia kannattaa seurata erityisesti, mikäli: 

 • Olet hakemassa ulkopuoliselta rahoittajalta uutta lainaa vaikkapa auton, veneen tai asunnon hankintaa varten. 
 • Sinulla on olemassa olevia lainoja, joiden korot ovat nykyhetkeen peilaten kalliita. 

Lainat kannattaa kilpailuttaa molemmissa tilanteissa. Näin voit varmistua siitä, ettet maksa lainoista liian korkeita korkoja ja muita kustannuksia. 

Olemassa olevien lainojen kilpailutus on yksinkertaista:  

 1. Hae uutta luottoa summalle, joka vanhasta lainasta on maksamatta.
 2. Kun saat lainatarjoukset, varmista, että niiden todellinen vuosikorko on edullisempi kuin nykyisessä lainassa.
 3. Valitse edullisin lainatarjous ja allekirjoita lainasopimus, minkä jälkeen rahat siirtyvät tilillesi parin vuorokauden sisällä. 
 4. Maksa vanha laina pois ja lyhennä jatkossa uutta edullisempaa lainaa.

Lainaa haettaessa on hyvä kuitenkin muistaa, että luottojen korkoihin vaikuttavat monet tekijät ja korot ovat aina asiakaskohtaisia. Pankit tekevät jokaisesta asiakkaasta riskikartoituksen eli selvittävät, miten todennäköisesti hän kykenee maksamaan lainansa takaisin asianmukaisesti.

4. Säännöllinen kilpailuttaminen auttaa oman talouden hallinnassa 

Oman talouden hallinta kannattaa aloittaa tulojen ja menojen tarkastelulla. Nykyisin on olemassa esimerkiksi kotitalouksien kirjanpitoon suunniteltuja mobiilisovelluksia, joiden avulla voit pitää kirjaa kuukausittaisista raharei’istä.

Rahareikiin voivat kuulua myös lainat, varsinkin jos sinulle on vuosien kuluessa kertynyt useita korkeakorkoisia kulutusluottoja ja osamaksusopimuksia. 

Taloustilanteen setviminen onkin hyvä aloittaa lainojen kilpailuttamisella, jotta voit korvata vanhan lainan uudella edullisemmalla lainalla tai yhdistää useamman lainan yhdeksi edullisemmaksi yhdistelmälainaksi. 

Jatkossa lainat kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa tai kuuden kuukauden välein. Näin voit paremmin pitää kirjaa kuluista ja varmistua siitä, ettet maksaa liikaa korkoja senhetkiseen korkotasoon nähden. 

Vinkit oman talouden hallintaan: 

 • Laadi budjetti ja selvitä raha- ja velkatilanne.
 • Kilpailuta olemassa olevat lainat ja vertaile hintoja.
 • Hae yhdistelmälainaa, jos sinulle on kertynyt useita päällekkäisiä lainoja.
 • Karsi turhia menoja. 
 • Laita menot tärkeysjärjestykseen

Lainojen kilpailuttaminen netissä on helppoa ja nopeaa

Lainojen kilpailuttaminen auttaa sinua löytämään edullisen lainan lukuisten eri lainanmyöntäjien valikoimista. Ohjenuorana voidaan pitää, että mitä isompaa lainaa haet, sitä tärkeämpää kilpailuttaminen on. 

Miten kilpailuttaminen sitten tapahtuu? Käytännössä voit kilpailuttaa lainat joko itse ottamalla yhteyttä valitsimiisi rahoituslaitoksiin tai käyttämällä netin ilmaisia lainavertailupalveluita. 

Valitsemalla jälkimmäisen vaihtoehdon säästät aikaasi. Netin lainavertailupalvelut toimivat yhteistyössä suoraan pankkien kanssa, joten saat hakemuksen jätettyäsi lainatarjoukset jopa muutamissa minuuteissa. 

Kilpailuta lainat Sortterin palvelussa 

Vuonna 2018 perustettu Sortter on kotimainen pankkipalvelujen ja rahoitusalan vertailualusta, jonka palvelussa voit kilpailuttaa lainat maksutta aina 60 000 euroon saakka.  

Sortterin lainavertailupalvelun käyttäminen on helppoa. Täytät vain yhden hakemuksen, minkä jälkeen saat henkilökohtaiset lainatarjoukset jopa yli kahdeltakymmeneltä eri pankilta ja rahoituslaitokselta.  

Lainavertailupalvelumme perustuu läpinäkyvyyteen. Saamiesi lainatarjousten korot ja muut kulut on listattu selkeästi ja ilman pientä printtiä. Lisäksi lainatarjoukset esitetään aina edullisuusjärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan, joten voit helposti valita juuri sinun tarpeitasi vastaavan edullisen lainan. 

Lainojen kilpailuttaminen Sortterin avulla on: 

 • Nopeaa – saat lainatarjoukset jopa muutamissa minuuteissa 
 • Maksutonta – voit kilpailuttaa lainat ilmaiseksi 60 000 euroon saakka
 • Turvallista teemme yhteistyötä vain vastuullisten pankkien ja rahoituslaitosten kanssa 
 • Läpinäkyvää – näet kaikki lainakulut selkeästi eriteltynä. 

Sinun tulee täyttää seuraavat kriteerit, jotta voit kilpailuttaa lainat palvelussamme: 

 • Olet vähintään 20-vuotias.
 • Sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot.
 • Olet hoitanut raha-asiasi moitteettomasti, eikä sinulla ole maksuhäiriömerkintöjä.

Tutustu Sortterin palveluun ja kilpailuta lainasi säännöllisesti! 

Takaisin blogiin