Kolikkopurkki
Takaisin blogiin

Tilastoyhteenveto: Millaisia kulutusluottoja eläkeläiset hakevat?

Sortterin tilastojen mukaan eläkeläiset ovat vakituisessa työsuhteessa olevien jälkeen toiseksi suurin lainanhakijaryhmä. Eläkeläisen hakema keskimääräinen kulutusluotto on suuruudeltaan 9152 euroa.

Tiesitkö, että eläkkeelle siirtyvän henkilön nettotulot putoavat keskimäärin 79 prosenttiin aiemmista palkkatuloista? Eläketurvakeskus ETK:n tilastojen mukaan keskimääräinen eläke on Suomessa 1784 euroa kuukaudessa, ja 70 prosenttia suomalaisten eläkkeistä on alle 2000 euron suuruisia. 

Vaikka eläketulot ovat yleensä pienemmät kuin palkkatulot, ovat eläkeläiset säännöllisine tuloineen pankkien näkökulmasta lähtökohtaisesti toivottuja asiakkaita. 

Tämä ilmenee myös lainavertailupalvelu Sortterin tilastoista. Kuluvan vuoden keväällä avatun Tilastot-sivun tarjoaman datan mukaan eläkeläiset ovat kaikista lainanhakijaryhmistä toiseksi suurin. 

Millaisia lainasummia eläkeläiset sitten hakevat ja millä todennäköisyydellä lainaa myönnetään eri tuloluokkia edustaville eläkeläisille? Vastaukset kysymyksiin löydät koostamastamme tilastoyhteenvedosta, joka perustuu Sortterin julkaisemaan julkiseen tilastodataan.

Kaikista lainanhakijaryhmistä eläkeläiset ovat toiseksi suurin

Koronapandemian hiivuttua suomalaiset kotitaloudet ovat jälleen alkaneet aktivoitua laina-asioissa. Toisaalta kiihtyvä inflaatio heikentää kuluttajien ostovoimaa, mikä on lisännyt ulkopuolisen rahoituksen tarvetta. 

Korkealla laukkaava inflaatio vaikuttaa erityisesti eläkeläisiin, joiden osuus lainanhakijoista lähti Sortterin tilastojen mukaan viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla hienoiseen kasvuun. 

Sortterin tilastoista käy ilmi, että eläkeläiset ovat toiseksi suurin lainanhakijaryhmä työsuhteessa olevien jälkeen. Ammattiryhmittäin jaoteltuna eläkeläisten osuus kaikista lainanhakijoista on yhteensä 18 prosenttia. 

Lainanhakijat ammattiryhmittäin: 

 1. Työntekijät – 68 % 
 2. Eläkeläiset – 18 % 
 3. Työttömät – 5 %
 4. Yrittäjät – 5 % 
 5. Opiskelijat 4 % 

Kun lainanhakijoita tarkastellaan ikäryhmittäin, yli 60-vuotiaiden osuus on noin 15 prosenttia. 10,32 prosenttia kaikista lainanhakijoita on 60–69-vuotiaita ja 5,21 prosenttia yli 70-vuotiaita. 

Eläkeläisen hakema keskimääräinen kulutusluotto on 9152 euroa 

Työikäisten tavoin myös eläkeläiset hakevat lainaa monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Vakuudetonta kulutusluottoa haetaan esimerkiksi uuden auton ostoa, vapaa-ajan asunnon remonttia tai veneen hankintaa varten. 

Sortterin tilastoista selviää, että eläkeläiset hakevat keskimääräistä pienempiä kulutusluottoja. Eläkeläisen hakema keskimääräinen kulutusluotto on 9152 euroa

Keskimääräinen haettu kulutusluotto (€): 

 • Eläkeläiset – 9152 
 • Työntekijät – 12 920,12 
 • Yrittäjät – 16 204,10 
 • Opiskelijat – 4627,95 
 • Työttömät – 5598,33
 • Muut ammattiryhmät yht. – 12 479,46 

Sortterin tilastot osoittavat, että eläkeläisten sisäisessä vertailussa ikäryhmien mukaan suurimpia kulutusluottoja hakevat 40–49-vuotiaat, joiden hakemat lainasummat ovat useita satoja euroja suurempia kuin muilla ikäluokilla: 

Keskimääräinen haettu lainasumma eläkeläisillä ikäryhmittäin: (€)

 1. 40–49-vuotiaat – 10 658,11 
 2. 49–69-vuotiaat – 9843,21 
 3. Yli 70-vuotiaat – 9266,71 
 4. 50–59-vuotiaat – 9118,73 
 5. 30–39-vuotiaat – 7800,77 
 6. 20–29-vuotiaat – 4776,52 
 7. Alle 20-vuotiaat – 3000,00 

Tuloluokittain tarkasteltuna suurimpia lainoja eläkeläisistä hakevat sellaiset hakijat, jotka tienaavat 2000–4000 euroa kuukaudessa, ja heidän hakemansa keskimääräinen lainasumma on 12 277,55 euroa. Yli 4000 euroa tienaavien keskimääräinen lainasumma on 8803,28 euroa ja alle 2000 euroa tienaavien 8339,99 euroa. 

Kun tarkasteluun otetaan kaikki ammattiryhmät, suurimpia lainoja hakevat yli 4000 euroa tienaavat yrittäjät, jotka hakevat keskimäärin 22 057,91 euron kulutusluottoja.

Pankit ja lainanantajamme

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Eläkeläisten lainahakemuksia hylätään keskimääräistä useammin 

Myönteinen lainapäätös edellyttää aina pankkien asettamien yleisten kriteerien täyttämistä. Lainapäätöstä tehdessään pankit arvioivat muun muassa lainanhakijan maksuvaraa, joten edes säännölliset tulot eivät välttämättä takaa hyväksyttyä lainahakemusta, mikäli lainanhakijan menot ovat tuloja suuremmat. 

Tilastojen mukaan eläkeläisten lainahakemuksia hylätään keskimääräistä useammin. 

Lainahakemusten hyväksymisaste (%)

 • Eläkeläiset – 25,14  
 • Työntekijät – 35,41
 • Yrittäjät – 31,31 
 • Opiskelijat – 5,84
 • Työttömät – 6,17
 • Muut ammattiryhmät yht. – 32,68 

Muiden ammattiryhmien tavoin myös eläkeläisten kohdalla tuloluokka vaikuttaa selvästi lainahakemusten hyväksymisasteeseen (%): 

 • Alle 2000 €/kk – 24 
 • 2000-4000 €/kk – 29 
 • Yli 4000 €/kk – 34 

Kun lainahakemusten hyväksymisastetta tarkastellaan ikäryhmittäin, voidaan huomata, että yli 50-vuotta täyttäneet eläkeläiset saavat positiivisen lainapäätöksen huomattavasti todennäköisemmin kuin nuoremmat eläkeläisten ikäluokat. 

Eläkeläiset hakevat keskivertoa lyhyempää laina-aikaa

Omaan elämäntilanteeseen sopivan laina-ajan määrittäminen on yksi tärkeimmistä päätöksistä lainanhaun aikana. Jokaisen lainanhakijan tulee pohtia tarkkaan, valitseeko mieluummin lyhyen laina-ajan suuremmilla kuukausierillä vai pidemmän laina-ajan pienemmillä kuukausierillä. 

Myös lainanhakijan ikä voi vaikuttaa takaisinmaksuaikaan. Joillakin rahoituslaitoksilla on ehtona, että lainanhakijan ikä ja laina-aika yhteenlaskettuna ei saa ylittää tiettyä vuosimäärää, esimerkiksi 85 vuotta.  

Sortterin tilastoista ilmenee, että eläkeläisten hakemien lainojen laina-ajat ovat keskimääräistä lyhyemmät. Tämä johtuu luonnollisesti myös siitä, että eläkeläisten hakemat lainasummat ovat keskimääräistä pienempiä. 

Keskimääräinen laina-aika (kk): 

 • Eläkeläinen – 73,55 
 • Työntekijät – 83,38
 • Yrittäjät – 73,44 
 • Työttömät 66,48 
 • Opiskelijat 61,91
 • Muut ammattiryhmät yht. – 81,31 

Tulotason ja haetun laina-ajan välillä voidaan myös huomata korrelaatiota: yli 4000 euroa kuukaudessa tienaavat eläkeläiset hakevat yli puolta vuotta lyhyempää laina-aikaa kuin alle 2000 euroa kuukaudessa tienaavat eläkeläiset. 

Eläkeläisten keskimääräinen haettu laina-aika (kk) tulotason mukaan:

 • Alle 2000 €/kk – 74,34 
 • 2000-4000 €/kk – 72,05  
 • Yli 4000 €/kk – 68,05

Eläkeläiset maksavat lainoistaan keskimääräistä suurempaa korkoa 

Kulutusluottoa hakiessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti todelliseen vuosikorkoon, joka paljastaa kaikki lainaan liittyvät korot ja kulut, kuten nimelliskoron, avaus- ja käsittelymaksut sekä laskutuspalkkion. 

Eläkeläisten hakemien lainojen keskimääräinen todellinen vuosikorko on hieman korkeampi kuin muilla ammattiryhmillä.

Keskimääräinen todellinen vuosikorko (%): 

 • Eläkeläiset – 14,50 
 • Työntekijät – 13,41  
 • Yrittäjät – 12,53  
 • Opiskelijat – 20,29 
 • Työttömät – 22,91  
 • Muut ammattiryhmät – 13,58 

Eläkeläisten sisäisessä vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota tulotasoon. Alle 2000 euroa kuukaudessa eläkettä saavien lainanhakijoiden todellinen vuosikorko on keskimäärin 2-3 prosenttia korkeampi kuin enemmän tienaavien eläkeläisten. 

Eläkeläisten keskimääräinen todellinen vuosikorko (%) tulotason mukaan: 

 • Alle 2000 €/kk – 15,44 
 • 2000-4000 €/kk – 12,88  
 • Yli 4000 €/kk – 13,55

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Lainat kannattaa aina kilpailuttaa tulotasosta riippumatta 

Lainojen ehdoissa ja kustannuksissa on suuria eroja eri rahoituslaitosten välillä, joten kilpailuttamalla lainat voit säästää jopa satoja tai tuhansia euroja laina-ajan kuluessa. 

Lainavertailupalvelut tarjoavat helpon tavan tapa kilpailuttaa lainat. 

Kun kilpailutat lainat Sortterilla, voit saada yhdellä lainahakemuksella lainatarjoukset jopa yli 20 pankilta ja rahoituslaitokselta. 

Lainojen kilpailuttaminen Sortterilla on: 

 • Helppoa – esitämme lainatarjoukset edullisuusjärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan
 • Nopeaa – lainahakemuksen täyttäminen vie vain muutaman minuutin 
 • Turvallista – teemme yhteistyötä vain luotettavien pankkien ja rahoituslaitosten kanssa
 • Maksutonta – lainojen kilpailuttaminen on sinulle aina ilmaista 

Kilpailuta lainat jo tänään!

Kulutusluottoa reilun lainavertailun periaatteilla

Sortter on sitoutunut noudattamaan toiminnassaan reilun lainavertailun periaatteita. Toimintamme pilareita ovat muun muassa kotimaisuus, reiluus ja luotettavuus.

Lainaa hakiessa huomaa äkkiä, että lainanantajien esittämät hinnat ja lainaehdot vaihtelevat usein asiakaskohtaisesti. Sen takia onkin tärkeää, että kun kilpailuttaa lainoja, lainaa haetaan henkilökohtaisilla tiedoilla. Lainanantajat tekevät luottopäätöksen asiakkaan arvioidun takaisinmaksukyvyn perusteella ja tämän takia sinulle voidaan myöntää lainaa edullisemmin, mikäli heidän kriteerinsä täyttyvät.

Sortter kilpailuttaa lainat läpinäkyvästi ajaen asiakkaan etua. Haemme lainatarjoukset kaikilta kumppaneiltamme ja esitämme ne helposti ymmärrettävässä muodossa, jotta lainan valitseminen on sinulle mahdollisimman yksinkertaista. Näytämme kaikki tarjousten yksityiskohdat selkeänä listana ja voit tarkastella siitä esimerkiksi todellista vuosikorkoa tai mistä kulutusluoton kulut koostuvat.

Olemme vastuullinen toimija ja avoimia siitä, keiden kanssa teemme yhteistyötä. Noudatamme parhaita tietoturvastandardeja ja palvelumme toimii salatussa ympäristössä, joten voit olla varma, että tietosi pysyvät turvassa.

Takaisin blogiin