1. Aloita säästäminen heti. Pienetkin summat säästettynä päivittäin tai viikottain voivat kertyä merkittäväksi summaksi vuoden mittaan.
Tämä on perushyvä vinkki, sillä jos säästäminen kiinnostaa, sen aloittamista ei ole mitään järkeä lykätä pitkälle tulevaisuuteen. Jos asettaisi tavoitteeksi säästää esimerkiksi 20 euroa viikossa, se tuottaisi 1 040 euron säästön vuodessa. Säästämistavoitteen voi asettaa myös kuukausikohtaiseksi, jos päivien tai viikkojen sijaan on helpompi hahmottaa kuukausia.
2. Aseta säästötavoitteet ja budjetoi. Määrittele, kuinka paljon haluat säästää ja kuinka usein.
Säästötavoite kannattaa asettaa, koska se motivoi säästämään. Voit asettaa itsellesi joko kiinteän säästötavoitteen esimerkiksi kuukaudelle tai minimitavoitteen, jota voi kasvattaa niinä kuukausina, kun rahaa jää pakollisten menojen jälkeen jäljelle enemmän.
3. Vähennä tarpeettomia menoja. Karsi pois turhat vuosittaiset jäsenyydet, tilaukset ja pienet hankinnat, joita et tarvitse.
On selvää, ettei rahaa kannata käyttää asioihin, joita ei tarvitse. Konkreettisten esineiden kohdalla tämä edistää myös vastuullisuutta ja kestävää kehitystä. Vaikka itselle turhan suoratoistopalvelun tilauksen pitäminen voimassa ei esimerkiksi suoraan kuluta luonnonvaroja, se nakertaa lompakkoa. Tarpeettomia menoja kannattaa siis ehdottomasti karsia.
4. Säästä kuluttaessasi. Käytä kuponkeja ja alennuskoodeja, vertaile hintoja ja valitse edullisempia vaihtoehtoja.
Kuluttamista ei voi eikä pidäkään lopettaa kokonaan. Siksi olikin ChatGPT:ltä hyvä vinkki kiinnittää huomiota myös kulutuskäyttäytymiseen ja erilaisten alennuskuponkien ja -koodien hyödyntämiseen.
Myös hintojen vertailu on hyödyllistä ja esimerkiksi ruokakaupassa voi mahdollisuuksien mukaan valita edullisemman hintaluokan tuotteita. Vaikka yksittäisen tuotteen kohdalla säästö voi tuntua pieneltä, kokonaisen ruokakassillisen hinta voi pudota kymmeniäkin euroja.
5. Käytä automaattista säästämistä. Voit esimerkiksi asettaa pankkisi siirtämään automaattisesti pienen summan tililtäsi säästötilille joka kuukausi.
Jos itseään on vaikea ottaa niskasta kiinni eivätkä ChatGPT:n koostamat säästövinkit motivoi tarpeeksi, voi säästämistä myös automatisoida. Tällainen säästäminen vaatii yleensä säästösopimusta pankin kanssa, eikä säästäminen siten ole kuukausittain niin säädeltävissä kuin tilanteessa, jossa siirtäisit itse haluamasi summan rahaa säästöön.