Säästövinkit: ChatGPT vastasi, me purimme auki

Säästövinkit: ChatGPT vastasi, me purimme auki

Mitä tekoäly osaa kertoa säästämisestä? Lue tästä artikkelista, mitä ChatGPT vastasi, kun siltä kysyttiin kymmentä säästövinkkiä.

Säästäminen kiinnostaa monia, koska sillä voi paitsi turvata elämän yllättäviä käänteitä, myös toteuttaa harkittuja hankintoja ja suunnitelmia tulevaisuudessa. Periaatteessa säästäminen on helppo aloittaa milloin vain, mutta vain harva osaa ajatella kaikkia hetkiä, jolloin säästäminen on arjen pyörteissä mahdollista.

Vaikka rahaa säästäisi kuinka, voi silti ilmaantua tarve myös ulkopuolisen rahoituksen hyödyntämiselle erityisesti suurempien investointien toteuttamiseksi. Esimerkiksi asunnon, mökin tai auton ostaminen voi vaatia lainaa, jonka suhteen kannattaa kuitenkin aina käyttää harkintaa ja hyödyntää esimerkiksi lainavertailua. Oikein mitoitettu laina ei kuormita liikaa omaa taloutta ja mahdollistaa parhaimmillaan myös kuukausittaisen säästämisen lainan lyhentämisen rinnalla.

  • usp item
    Kilpailuta laina 60 000 € asti
  • usp item
    Vakuutusetu asiakkaillemme
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella ja ilman piilokuluja
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 470 arvosteluun.
powered by

ChatGPT:n 10 vinkkiä säästämiseen

ChatGPT on herättänyt viime kuukausina paljon keskustelua paitsi kuluttajien myös yritysmaailman edustajien keskuudessa. Kyseessä on OpenAI:n marraskuussa 2022 lanseeraama chatbot, jolle voi antaa erilaisia käskyjä. Käytännössä ChatGPT on keskusteleva tekoälysovellus, joka kerää tietoja erilaisista aiheista ja kirjoittaa ne ihmisen haluamaan muotoon.

Pyysimme ChatGPT:ltä 10 vinkkiä säästämiseen ja tekoäly teki työtä käskettyä. Seuraavaksi käymme vinkit läpi ja jatkamme ChatGPT:n ajatuksia, koska vaikka tekoäly pystyy moneen, sen antamat säästövinkit jäivät vielä melko yleiselle tasolle. Vinkit on kopioitu suoraan ChatGPT:stä, eikä niitä ole korjattu sisällöllisesti tai kieliopillisesti.

No niin, ChatGPT: anna meille kymmenen säästövinkkiä!

Voit löytää meidät näistä medioista:

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

1. Aloita säästäminen heti. Pienetkin summat säästettynä päivittäin tai viikottain voivat kertyä merkittäväksi summaksi vuoden mittaan.

Tämä on perushyvä vinkki, sillä jos säästäminen kiinnostaa, sen aloittamista ei ole mitään järkeä lykätä pitkälle tulevaisuuteen. Jos asettaisi tavoitteeksi säästää esimerkiksi 20 euroa viikossa, se tuottaisi 1 040 euron säästön vuodessa. Säästämistavoitteen voi asettaa myös kuukausikohtaiseksi, jos päivien tai viikkojen sijaan on helpompi hahmottaa kuukausia.

2. Aseta säästötavoitteet ja budjetoi. Määrittele, kuinka paljon haluat säästää ja kuinka usein.

Säästötavoite kannattaa asettaa, koska se motivoi säästämään. Voit asettaa itsellesi joko kiinteän säästötavoitteen esimerkiksi kuukaudelle tai minimitavoitteen, jota voi kasvattaa niinä kuukausina, kun rahaa jää pakollisten menojen jälkeen jäljelle enemmän. 

3. Vähennä tarpeettomia menoja. Karsi pois turhat vuosittaiset jäsenyydet, tilaukset ja pienet hankinnat, joita et tarvitse.

On selvää, ettei rahaa kannata käyttää asioihin, joita ei tarvitse. Konkreettisten esineiden kohdalla tämä edistää myös vastuullisuutta ja kestävää kehitystä. Vaikka itselle turhan suoratoistopalvelun tilauksen pitäminen voimassa ei esimerkiksi suoraan kuluta luonnonvaroja, se nakertaa lompakkoa. Tarpeettomia menoja kannattaa siis ehdottomasti karsia.

4. Säästä kuluttaessasi. Käytä kuponkeja ja alennuskoodeja, vertaile hintoja ja valitse edullisempia vaihtoehtoja.

Kuluttamista ei voi eikä pidäkään lopettaa kokonaan. Siksi olikin ChatGPT:ltä hyvä vinkki kiinnittää huomiota myös kulutuskäyttäytymiseen ja erilaisten alennuskuponkien ja -koodien hyödyntämiseen.

Myös hintojen vertailu on hyödyllistä ja esimerkiksi ruokakaupassa voi mahdollisuuksien mukaan valita edullisemman hintaluokan tuotteita. Vaikka yksittäisen tuotteen kohdalla säästö voi tuntua pieneltä, kokonaisen ruokakassillisen hinta voi pudota kymmeniäkin euroja.

5. Käytä automaattista säästämistä. Voit esimerkiksi asettaa pankkisi siirtämään automaattisesti pienen summan tililtäsi säästötilille joka kuukausi.

Jos itseään on vaikea ottaa niskasta kiinni eivätkä ChatGPT:n koostamat säästövinkit motivoi tarpeeksi, voi säästämistä myös automatisoida. Tällainen säästäminen vaatii yleensä säästösopimusta pankin kanssa, eikä säästäminen siten ole kuukausittain niin säädeltävissä kuin tilanteessa, jossa siirtäisit itse haluamasi summan rahaa säästöön.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

6. Säästä tuloistasi. Kun saat palkkapäivän, siirrä heti osa rahoista säästötilillesi.

Menoista on toki vaikea säästää, jos ne ovat pakollisia eikä niitä voi enää karsia. Mikäli tiedät, minkä verran palkastasi kuluu kiinteisiin kustannuksiin, kuten asumiseen, voit hyvinkin siirtää osan palkastasi suoraan säästöön.

7. Vältä impulse-ostoksia. Odota vähintään 24 tuntia ennen kuin teet tarpeettomia ostoksia.

Kuten ChatGPT kehottaa, heräteostoksia – botin mukaan siis näitä impulse-ostoksia – voi pyrkiä minimoimaan lykkäämällä ostotapahtumaa vuorokaudella eteenpäin varmistuakseen siitä, haluaako ostoksen edelleen tehdä. On sen sijaan eri asia, kannattaako tarpeettomia ostoksia tehdä edes vuorokauden kuluttua. Jos ostoksen tekeminen tuntuu vielä harkinta-ajan jälkeen tarpeelliselta, se ei välttämättä olekaan tarpeeton.

8. Säästä säästämällä. Kun säästät, voit myös hyödyntää säästöistäsi korkeampia korkotuloja.

Tässä vinkissä ei ainakaan ole säästelty säästöaiheisten ilmaisujen käyttämistä. ChatGPT viittaa vinkillä oletettavasti säästötiliin, jolle pankki maksaa talletuskorkoa. Näin ollen säästöt kasvavat korkoa ja kun sen lisää säästämääsi summaan, se on korkeampi kuin alkuperäinen summa. ChatGPT ei kuitenkaan ole tämän vinkin kohdalla osannut huomioida tällä hetkellä hyvin alhaalla olevaa yleistä korkotasoa, jonka vuoksi talletuskorot eivät tällä hetkellä tuota merkittävää tuottoa.

9. Säästä sijoittaessasi. Sijoita pieniä summia usein ja hyödynnä pitkän aikavälin tuottoja.

Sijoittaminen on yksi keino säästää, mutta se vaatii hieman enemmän perehtymistä ja sijoittamiseen liittyvien riskien tiedostamista sekä hyväksymistä. Sijoittamisen tuotot vaativat pitkäjänteisyyttä, joten kyse ei ole nopeasta säästämisen muodosta.

10. Opettele elämään ilman ylimääräisiä menoja. Harjoittele arvostamaan ja nauttimaan ilmaisista asioista, kuten luontoa, perheen ja ystävien seuraa.

Säästäminen vaatii sitoutumista, mutta on myös hyvä ajatella asioita maalaisjärjellä. Ilman ylimääräisiä menoja eläminen auttaa toki säästämään rahaa, mutta välillä elämästä saa myös nauttia. Luontoa sekä perheen ja ystävien seuraa on tietysti hyvä harjoitella arvostamaan, vaikka sitten rahan säästämisen vuoksi.

Yhdellä hakemuksella monta tarjousta!

Lainavertailu on yksi tapa säästää rahaa – vertaa lainat matalalla kynnyksellä

ChatGPT:n antamien vinkkien lisäksi yksi tapa huolehtia omasta taloudesta sekä säästää rahaa on lainojen vertailu. Lähes jokainen joutuu elämänsä jossain vaiheessa hakemaan lainaa ja siksi on hyvä tiedostaa, mitä hyötyjä lainojen kilpailuttamisesta on.

Lainojen vertailu Sortterilla kannattaa, sillä:

  • voit saada satojen tai jopa tuhansien eurojen säästöt laina-aikana
  • saat yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia
  • se on helppoa, nopeaa ja maksutonta
  • lainoja vertaillessa et vielä sitoudu mihinkään.

Voit vertailla lainat, mikäli olet vähintään 20-vuotias ja sinulla on säännölliset tulot. Lisäksi sinulla ei saa olla maksuhäiriömerkintöjä.

Näin vertailet lainat:

  1. Lähetä hakemus.
  2. Tutustu lainatarjouksiin ja valitse niistä sopivin.
  3. Allekirjoita lainasopimus verkkopankkitunnuksilla.
  4. Saat rahat tilillesi.