hero image

Elisa

Elisa Oyj on suomalainen pörssiyhtiö, jonka juuret ovat niinkin pitkällä historiassa kuin vuodessa 1882. Tuolloin perustettiin Helsingin Puhelinyhdistys (HPY), joka vaihtoi nimensä Helsingin puhelin Oyj:ksi vuonna 1997. Samalla yritys listattiin Helsingin pörssiin. Nykyisellä nimellään yritys on toiminut vuodesta 2003 asti. Vuonna 2004 Radiolinja sulautui Elisaan, ja vuonna 2005 Saunalahti Group siirtyi Elisan omistukseen. Elisalla on tällä hetkellä johtava mobiiliverkko-operaattorin ja kiinteän verkon operaattorin asema Suomessa. Viron markkinoilla Elisa on toiseksi suurin operaattori. Elisan palveluvalikoimiin kuuluvat kiinteät ja mobiilipuhelinliittymät, laajakaistaliittymät, kaapelitelevisioliittymät sekä erilaiset digitaaliset palvelut. Liittymiä tarjotaan sekä Saunalahti- että Elisa-nimillä. Seuraavaksi paneudumme tarkemmin tämän markkinajohtajan palveluihin.

Plussat

 • Paras asiakastyytyväisyys Suomessa: 80,3/100 (EPSI Rating 2019)
 • 99 % suomalaisista asuu Elisan 4G-verkon alueella
 • 4G-verkko tarjoaa jopa 600 Mbit/s tiedonsiirtonopeuden
 • Kerrytä S-bonusta tai Plussapisteitä

Miinukset

 • Mobiililaajakaistojen hintataso
 • Puhelinliittymien hintataso

Elisa – matkapuhelinliittymät

Elisan verkko

Kuluttaja voi olla luottavaisin mielin sen suhteen, että Elisa puhelinliittymät ja nettiliittymät toimivat ympäri Suomen. 99 % suomalaisista asuu Elisan 4G-verkon alueella. 4G-palveluita voi käyttää Suomen kaikissa kunnissa, ja tukiasemia rakennetaan koko ajan lisää. Maaseudulla ja kaupunkien liepeillä tukiasemat ovat mastoja, ja kaupungissa tukiasemat ovat esimerkiksi kiinteistöjen katoilla, ostoskeskuksissa, sairaaloissa ja metroasemilla. Muihin Suomen verkkoihin verrattuna toimivuushäiriöitä on Elisan verkossa huomattavasti vähemmän. Elisan 4G-verkossa päästään parhaimmillaan 600 Mbit/s tiedonsiirtonopeuteen. 5G tulee lähivuosina moninkertaistamaan nopeuksia merkittävästi. Halutessaan 5G:n saa käyttönsä jo nyt. Tällä hetkellä Elisan 5G-verkko toimii vain Suomen suurimmissa kaupungeissa, mutta verkon kattavuutta laajennetaan jatkuvasti.

Elisa 5G Showroom

Elisan puhelinliittymät

Elisa liittymät ovat aina toistaiseksi voimassa olevia, eivät määräaikaisia. Näin ollen et sitoudu mihinkään, vaan voit vaihtaa liittymää koska haluat. Esimerkiksi jos vastaasi tulee parempi hintatarjous. Tällä hetkellä Elisan valikoimista löytyvät esimerkiksi: Huoleton 5G 1000M, Huoleton 5G 600M, Huoleton 5G 300M, Huoleton 150M ja Huoleton 100M. Näihin kaikkiin liittymiin sisältyy rajaton netti, puheaika ja tekstiviestit. Mitä suurempi liittymän maksiminopeus on, sitä korkeampi on myös kuukausihinta. Tällä hetkellä esimerkiksi Huoleton 5G 1000M on 49,90 €/kk ja Huoleton 100M 24,90 €/kk. Kannattaa huomioida, että tällä hetkellä 5G-verkko toimii vain Suomen suurimmissa kaupungeissa. Nopeimmissa liittymissä netin käytölle ei ole datakattoa myöskään Pohjolassa ja Baltiassa.

Elisa Viihde

Yksi syy Elisan suosioon on sen monipuoliset lisäpalvelut, joista tunnetuin on Elisa Viihde. Palvelu sisältää lähes 40 maksutonta kanavaa, minkä lisäksi kanavamäärää voi kasvattaa lisämaksusta jopa 160 kanavaan. Perusmuotoiseen Elisa Viihteeseen sisältyy myös mahdollisuus tallentaa tv-ohjelmia, vuokrata ja ostaa elokuvia sekä katsella suoratoistopalveluiden sisältöjä. Puhelimen lisäksi voit viihtyä palveluiden parissa myös älytelevisiolla, tabletilla tai tietokoneella. Perussovelluksen hinta on 6,90 €/kk, ja sopimus on toistaiseksi voimassa oleva. Minimitilausaika on vain yhden kuukauden, joten voit tutustua palveluun matalalla kynnyksellä. Lisämaksusta voit tilata erilaisia maksukanavia, esimerkiksi urheilu- ja elokuvakanavia tai lapsille tarkoitettuja kanavia. Pääset näkemään myös Elisa Viihteen alkuperäissarjoja.

Elisan prepaid-liittymät – Saunalahti Prepaid

Saunalahti Prepaid -liittymissä sinun ei tarvitse murehtia laskuista tai kuukausimaksuista, sillä maksat puhelimen käytöstä etukäteen. Prepaidin käyttö on huoletonta, sillä sinun ei tarvitse pelätä yllätyksiä puhelinlaskussa, ja prepaid joustaa myös, jos taloudellinen tilanteesi muuttuu. Sinun ei tarvitse murehtia, pystytkö maksamaan kuukausittain tulevan laskusi. Liittymän käyttöönotto on helppoa. Ostat vain aloituspakkauksen ja asetat SIM-kortin puhelimeesi. Voit ladata lisää saldoa liittymääsi tai ostaa lisäpalvelupaketteja Elisan kotisivulla. Saldon lataaminen onnistuu myös Elisan myymälöissä, Otto-pankkiautomaateilla, R-kioskeilla, Shell/St1-huoltoasemilla sekä S- ja K-ryhmän kaupoissa. Puhelut maksavat 0,066 €/min, viestit 0,066 €/kpl ja netti 0,066 €/Mt. Tarjolla on myös erilaisia latausetuja.

Elisan – Saunalahti Mobiililaajakaista

Elisan tämän hetken suosituin mobiililaajakaistaliittymä on Saunalahden 4G 100M. Sen maksiminopeus on 100 Mbit/s ja siihen sisältyy rajaton netti Suomessa ja 14 Gt/kk EU:ssa. Hinta on 23,90 €/kk. Valikoimiin kuuluvat myös Saunalahti Mobiililaajakaista 5G 300M, 600M ja 1000M. Näihin sisältyvät rajaton netti Suomessa ja 300M- ja 600M-liittymissä 20 Gt/kk EU:ssa ja 1000M-liittymässä 25 Gt/kk EU:ssa. 5G-liittymistä saa myös S-bonusta. Lisäksi valikoimissa on satunnaiseen nettikäyttöön tarkoitettu Mobiililaajakaista Tablet 4G, jonka maksiminopeus on 50 Mbit/s. Liittymään sisältyy rajaton netti, mutta sillä ei voi soittaa. Laitenetti-liittymät on tarkoitettu erilaisten älylaitteiden etäohjaukseen. Ajantasaisimmat tiedot löytyvät Elisan kotisivuilta.

Elisan liittymien hintataso

Teimme muutamasta suositusta liittymästä vertailun, joka osoitti, että hinnoissa voi olla merkittäviäkin eroja eri palveluntarjoajien välillä. Esimerkiksi 4G 10M -puhelinliittymä rajattomalla puheajalla ja netillä maksaa tällä hetkellä Elisalla 24,90 €/kk ja DNA:lla 18,90 €/kk. Toisaalta mobiililaajakaistaliittymä 4G 100M on Elisalla tällä hetkellä tarjoushintaan 23,90 €/kk (normaalihinta 27,90 €/kk) ja DNA:lla ja Telialla hinta on 24,90 €/kk. Eli merkittäviä eroja ei tässä liittymässä ollut vertailuun mukaan otettujen palveluntarjoajien välillä. Erilaisia liittymiä on kuitenkin nykypäivänä aivan valtavasti, samoin kuin palveluntarjoajakin. Siksi on järkevää tehdä aina hintavertailua, kun olet vaihtamassa liittymää tai ottamassa käyttöösi uutta liittymää.

Vertailemalla voit saada merkittäviä hintaetuja. Hinnan lisäksi kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota myös muihin ehtoihin: mitä liittymään sisältyy ja onko kyseessä määräaikainen sopimus. Monille on tärkeää, että liittymä ei ole määräaikainen ja sido liittymän käyttöön mahdollisesti pitkäksikin ajaksi. Silloin hintavertailua voi tehdä useamminkin ja vaihtaa liittymää, kun eteen tulee parempi tarjous tai jos liittymäänsä haluaa muusta syystä vaihtaa toiseen. Yleisesti ottaen Elisa ei kilpaile niinkään halvimmilla hinnoilla, vaan sen edut ovat muualla. Elisan verkko on kattava ja muihin verkkoihin verrattuna toimiva, palveluja ja erityisesti lisäpalveluja on runsaasti ja liittymät voi irtisanoa halutessaan koska tahansa.

Elisa kokemuksia

Elisan asiakaskokemukset vaihtelevat laidasta laitaan, mikä ei ole yllätys ottaen huomioon yrityksen asiakasmäärän. Suomen markkinajohtajana ja Viron toiseksi suurimpana operaattorina Elisalla on näissä kahdessa maassa asiakkaina 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yrittäjäasiakasta sekä julkishallinto-organisaatiota, joilla on yhteensä yli 6,3 miljoonaa Elisan verkossa toimivaa liittymää. 

Asiakastyytyväisyyttä mittaavassa EPSI Rating-tutkimuksessa Elisa saavutti vuonna 2019 toimialan keskiarvoa paremman kuluttaja-asiakastyytyväisyyden. Elisan arvosana asteikolla 0-100 oli 80,3 toimialan keskiarvon ollessa 78,6. Lähes samalla tasolla Elisan asiakastyytyväisyys oli vuonna 2018, josta nousua tuli 0,3 pistettä.  

Asiakasarvosteluja julkaisevalla Trustpilot-sivustolla Elisan keskiarvo 28 arvostelusta on 1,8/5 tähteä. Arvosteluja on yhdestä viiteen tähteen. Huomioitavaa on että yhden tähden arvosteluihin kuuluu muun muassa sellaisia, joissa arvostellaan Elisan kautta ostetun tuotteen tai esimerkiksi puhelimen kameralla otettujen kuvien huonoa laatua, jotka sinänsä eivät liity Elisan toimintaan operaattorina. Operaattoritoimintaan liittyviä yleisimpiä kritiikin aiheita olivat:

 • laitetoimitusten viivästymiset ja epävarmuus
 • epäselväksi koettu hinnoittelu, asiakkaan yllättäneet lisämaksut ja hinnankorotukset, liian pitkäksi aikaa sitovat sopimukset
 • myyjien käytös, painostavaksi koettu lähestyminen niin kasvotusten kuin markkinointiviesteillä
 • laitetakuun ja SquareTrade-takuupalvelun haluttomuus korvata rikkoutuneita laitteita
 • hankalasti tavoitettava asiakaspalvelu

Ulkopuolisen konsulttiyhtiö Omnitelen nopeusmittauksessa Elisan 4G-verkko saavutti keskimääräisen nopeuden 79,6 megabittiä sekunnissa verkosta mobiililaitteelle. Tulos on kaukana Elisan verkon suurimmasta teoreettisesta maksiminopeudesta joka on 600 megabittiä sekunnissa, mutta Elisan toteutunut tulos on kilpailijoihin nähden hyvä. Suurimpien operaattoreiden nopeudet sijoittuivat noin 63-83 megabittiin sekunnissa. Kuuluvuudessa Elisan verkko on Suomen kattavin ja varsinkin nopeasti kasvavassa 5G-tukiasemien määrässä se on tällä hetkellä selkeä johtaja Suomessa.

Usein kysytyt kysymykset

Elisalla on Suomessa oma 4G-verkko, jonka kuuluvuusalue käsittää yli 99% Suomen asukkaista. Elisan 5G-verkko puolestaan toimii tällä hetkellä suurimmissa kaupungeissa ja laajenee nopeasti.