Vertaa lainoja läpinäkyvästi Sortterin avulla
Takaisin blogiin

Vertaa lainoja läpinäkyvästi ja säästä kuluissa

Yhä useampi kuluttaja vertaa lainat ennen kuin kirjoittaa nimen lainapapereihin. Jotta saat luotettavaa palvelua ja aitoa säästöä, mitä lainavertailussa kannattaa ottaa huomioon?

Lainavertailupalveluita tarjoavia yrityksiä on runsaasti markkinoilla. Kuluttajaa moinen paljous voi pyörryttää. Miten löytää paras lainavertailu, kun valinnanvaraa on hurjasti? Ja ennen kaikkea, mistä voit tunnistaa luotettavan lainavertailupalvelun?

Kuluttajat vertaavat lainoja yhä useammin, oli kyseessä sitten kulutusluotto, asuntolaina tai luottokortti. Tämä on hyvä uutinen, sillä lainojen vertailu on kuluttajan etu. Kun vertailet vanhat ja uudet lainat, saatat löytää luoton, joka sopii omalle kukkarollesi parhaiten. Samalla voit saada säästöä.

Lainavertailua tarvitaan niin yksilötasolla kuin yhteiskunnallisestikin. Palveluntarjoajien välinen kilpailu pitää muun muassa korkotason kuluttajille kohtuullisempana. Jotta kuluttaja aidosti hyötyy lainojen vertailusta, palveluntarjoajan täytyy vaalia kuluttajan etua kaikessa tekemisessään. 

Tässä tekstissä perehdymme, miten vertaat lainoja läpinäkyvästi.

Mitä tarkoittaa lainojen vertailu läpinäkyvästi? 

Ennen kuin perehdymme lainavertailun läpinäkyvyyteen, tutkaillaan hieman termiä läpinäkyvä

Suomen kielitoimiston sanakirja määrittelee sanan näin: toimintatavan läpinäkyvyys, avoimuus. Kuvaus on osuva, sillä lainavertailun ollessa läpinäkyvää, sen toimintatapa on kuluttajalle avoin.

Kuluttajan on tärkeää tietää, miten lainavertailu toimii, eikä olennaisia tietoja, kuten korkokuluja saa pantata. Avoimuus lisää luotettavuutta.

Läpinäkyvä ja luotettava lainavertailu tarkoittaa muun muassa näitä asioita:

  • Lainanhakijana saat tietoosi kaikki luoton kulut ja korot.
  • Lainavertailu toimii luotettavasti ja reilusti, eikä esimerkiksi suosi niitä pankkeja ja rahoituslaitoksia, jotka maksavat eniten näkyvyydestä.
  • Palvelu ei käytä pientä printtiä, vaan ilmaisee kannaltasi olennaiset tiedot selkeästi.
  • Sinulle ei koidu piilokuluja tai muitakaan yllätyksiä myöhemmin.
  • Lainat vertaillaan palvelussa todellisen vuosikoron mukaan.

Todellinen vuosikorko sisältää kaikki luoton kustannukset, mukaan lukien koron, tilinhoitomaksut, perustamismaksut ja laskutuskulut. Kun vertailupalvelu vertaa lainat todellisen vuosikoron mukaan, kuluttaja hyötyy aidosti vertailusta. Toisin sanoen voit saada säästöä.

Vuotuisen koron tehtävänä on ensisijaisesti helpottaa sinua, kun vertaat lainoja. Siksi myös kuluttajansuojalaki ja EU-direktiivi edellyttävät, että todellinen vuosikorko käy lainatarjouksista ilmi.

Mitä läpinäkyvä lainavertailu tarkoittaa Sortterilla?

Sortter on luotettava lainojen vertailupalvelu, mutta miten näytämme sen toteen?

Palvelussamme luottosi kilpailuttamiseen saattaa osallistua jopa parisenkymmentä luotonantajaa. Ne kaikki eivät kuitenkaan tee sinulle lainatarjousta. Kerromme sinulle aina avoimesti, mitkä pankit tai rahoitusyhtiöt jättivät tarjouksen tekemättä sillä kertaa. 

Sortter vertaa lainat aina todellisen vuosikoron mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kilpailutat ja haet lainaa kauttamme, saat lainatarjoukset todellisen vuosikoron mukaisessa järjestyksessä edullisimmasta kalleimpaan. Se luotto, jossa todellinen vuosikorko on kaikkein pienin, on listassa ensimmäisenä.

Osa lainavertailun toimijoista ei vertaa lainoja todellisen vuosikoron mukaisesti. Asiakkaalle saatetaan esimerkiksi suositella sen pankin tai rahoituslaitoksen luottoa, joka maksaa lainavertailupalvelulle eniten yhteistyöstä. Tällöin kyseessä ei ole kuluttajan etu, eikä kuluttaja saa välttämättä niin suurta säästöä kuin voisi saada. 

Sortter on sitoutunut noudattamaan reilun lainavertailun periaatteita, joten voit varmistua, että lainavertailu tapahtuu sinun etu edellä.

Teemme yhteistyötä vain luotettavien suomalaisten ja pohjoismaalaisten pankkien ja rahoituslaitosten kanssa. Lainan hakeminen ja hyväksyminen tapahtuu tarkoin turvatussa ympäristössä verkkopankkitunnuksien avulla.

Miten vertaat lainoja? Kiinnitä huomiota näihin tekijöihin

Kun päätät vertailla lainaa, vertaa ne muutamia ohjenuoria seuraten. Näin voit varmistua, että saat aitoa säästöä. Lainavertailu alkaa siitä hetkestä, kun suunnittelet lainahakemusta. 

Ensimmäinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on lainasumma. Kun etsit lainavertailupalvelua, katso, minkälaisia lainasummia ne tarjoavat. Lainasumman ei kannata olla liian suuri, sillä suuri laina tietää sinulle enemmän maksettavaa. Jos etsit esimerkiksi 1 200 euron kulutusluottoa tietokonetta varten, mitoita laina hankintasi mukaan.

Tutkaile myös, millaisia korkoja vertailupalvelu tarjoaa. Kulutusluoton korko on tyypillisesti noin 4–20 prosenttia. Korko määräytyy luotonantajan arvion mukaisesti jokaiselle hakijalle henkilökohtaisesti. Jos saamasi lainatarjouksen korko nousee reilusti yli 10 prosenttiin, harkitse, kannattaisiko laina kilpailuttaa uudestaan. 

Kiinnitä seuraavaksi huomiota, minkä mittaista laina-aikaa palvelu tarjoaa. Pitkäksi venytetty laina-aika nostaa luoton kokonaiskustannuksia. Siksi on tärkeää, että pidät laina-ajan kohtuullisena. Laina-aikaa ei kannata mitoittaa myöskään liian lyhyeksi talouteesi nähden. Voit testata Sortterin lainalaskurilla miten pitkä ja lyhyt laina-aika vaikuttavat luoton hintaan.

Ota myös kuukausierä huomioon, kun vertaat lainoja. Pienempi kuukausierä nostaa lainan kuluja, kun taas suurempi laskee niitä. Tunnistat sopivan kuukausierän siitä, että luoton maksaminen on vaivatonta ja sinulla jää ylimääräistä rahaa muuhun elämiseen.

Kun vertailet lainoja, tarkastele myös palvelun yksityiskohtia. Mitä muuta saat, kun vertaat lainat valitsemassasi palvelussa? Esimerkiksi Sortter kilpailuttaa lainat reilun lainavertailun periaatteita noudattaen.

Tiedosta vielä vertailun lopuksi, että sinulla on lakisääteinen oikeus maksaa laina ennenaikaisesti takaisin. Saat tehdä niin, vaikka lainaehdoissa ei olisi asiasta mainintaa. Luoton ennenaikainen takaisinmaksu kannattaa, jos taloustilanteesi sen sallii. Mitä nopeammin maksat luoton pois, sitä vähemmän maksat korkokuluja.

Vertaa lainat ja säästä

Ennen kuin aiot verrata lainoja, kilpailuta laina ensin. Näin saat perusteellisen näkymän eri luotonantajista ja huomaat, millaisella korolla sinun on ylipäätään mahdollista saada lainaa. Sortterilla luottosi kilpailuttamiseen osallistuu jopa parikymmentä pankkia ja rahoituslaitosta.

Myös olemassa olevat luotot kannattaa kilpailuttaa uudelleen. Jos et alunperin kilpailuttanut lainaasi, se saattoi olla lähtökohtaisesti kallis. Nykyisen lainan kilpailuttaminen kannattaa myös silloin, jos kilpailutuksesta on kulunut aikaa. Yleinen korkotaso vaihtelee usein, jolloin saatat saada säästöä päivittämällä luottosi tähän päivään.

Olemme kilpailuttaneet kuluttajien lainoja reilujen periaatteiden mukaisesti ja läpinäkyvästi vuodesta 2018 lähtien. Monet asiakkaat ovat hyötyneet lainojen vertailusta ja löytäneet kauttamme sopivan luoton.

Tervetuloa kilpailuttamaan ja vertaamaan lainat läpinäkyvästi palvelussamme.

Lue lisää

Takaisin blogiin