Työttömyys on laskussa – näkyy myös lainaa ilman vakuuksia hakevien tilastoissa
Takaisin blogiin

Työttömyys on laskussa – näkyy myös lainaa ilman vakuuksia hakevien tilastoissa

Työttömyys on ollut vuoden 2022 aikana selvässä laskussa. Tämä näkyy myös Sortterin tilastoissa, joissa tarkastellaan lainaa ilman vakuuksia hakevia kuluttajia. Miten työttömät hakevat lainaa ilman vakuuksia ja millainen lainanhakuprosessi on työttömille? Myönnetäänkö työttömille lainaa ilman vakuuksia?

Työttömien määrä kauttaaltaan laskussa

Työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsauksen tiedotteessa kerrotaan, miten syyskuussa 2022 työttömien määrä on laskenut viime vuoteen verrattuna. Syyskuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli 232 900, mikä on 32 400 vähemmän kuin edellisenä vuonna ja 6 200 vähemmän kuin edellisessä kuussa.

Tilastoissa työttömiin työnhakijoihin luetaan myös kokoaikaisesti lomautetut. Myös lomautettujen määrä on vähentynyt radikaalisti edelliseen vuoteen verrattuna. Kun syyskuun lopussa lomautettujen määrä oli 14 600 henkilöä, vuosi sitten lomautettuja oli 31 500.

Myös pitkäaikaistyöttömien määrä on vähentynyt viime vuodesta. Yhtäjaksoisesti vähintään yli vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 89 900, mikä on 19 500 vähemmän kuin edellisenä vuotena.

Työttömyyden lasku näkyy nyt myös vakuudetonta lainaa hakevien tilastoissa.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Sortter kerää tilastoa vakuudetonta lainaa hakevista

Sortter tilastoi tietoja kuluttajista, jotka hakevat lainaa ilman vakuuksia Sortterin ilmaisen lainavertailupalvelun kautta. Sortter kerää julkista tilastoa muun muassa lainojen hakijoista, haetuista lainoista, luottopäätöksistä ja lainojen koroista. Tilastoihin koostetaan myös tietoa pankkien ja rahoituslaitosten tekemistä luottopäätöksistä. Kerätyt tiedot ovat vapaassa käytössä.

Sortterin tilastot kootaan Sortterin lainavertailupalvelusta, ja ne koostuvat luottohakemuksista sekä kulutusluottoja tai vakuudetonta lainaa myöntävien pankkien ja rahoituslaitosten lainapäätöksistä. Yhteensä näitä lainantarjoajia on noin 20. Data on saatavilla vuoden 2020 alusta lähtien, ja tilasto päivitetään kuukausittain.

Raportissa olevia helppokäyttöisiä suodattimia hyödyntämällä tilastosta voi rajata itselleen mielenkiintoisia tietoja.

Raportti sisältää muun muassa:

 • lainanhakijat ikäryhmittäin
 • lainanhakijat tuloluokittain
 • lainahakemusten hyväksymisasteen
 • keskimääräisen haetun lainasumman ja laina-aajan
 • pankkien ja rahoituslaitosten tarjoaman todellisen vuosikoron. 

Raportista voi esimerkiksi nähdä, miten oman ikä- ja ammattiryhmän edustajat ovat saaneet lainaa ilman vakuuksia. Raportin avulla voi myös karkeasti arvioida, millaisella korolla keskimäärin lainaa myönnetään omalle tuloluokalle.

Myönnetäänkö työttömälle lainaa ilman vakuuksia?

Sortterin tilastoista on mahdollista suodattaa lainanhakijoita heidän ammattiryhmänsä perusteella. Otetaankin siis tarkasteluun tilastot, jotka koskevat työttömien lainahakemuksia.

Työttömyyden laskiessa myös työttömien lainanhakijoiden määrä on hienoisessa laskussa Sortterin palvelussa. Vuonna 2020 työttömien lainanhakijoiden osuus kaikista lainanhakijoista oli 6 %, vuonna 2021 5 % ja vuoden 2022 syyskuun loppuun mennessä 4 %. 

Tilastot työttömistä lainanhakijoista kattavat Sortterin kautta lähetetyt lainahakemukset vuoden 2020 alusta vuoden 2022 syyskuun loppuun saakka. Työttömien lainanhakijoiden tilastoja voi vertailla myös muihin ammattiryhmiin eli opiskelijoihin, eläkeläisiin, yrittäjiin ja työntekijöihin.

Työttömien lainahakemukset Sortterilla:

 • Työttömien lainahakemuksia on yhteensä 11 621.
 • Näistä hylättyjä hakemuksia on 93 %.
 • 84 % työttömistä kuuluu alle 2000 euroa kuukaudessa tienaavien tuloluokkaan.
 • 55 % työttömistä lainanhakijoista oli 20–39-vuotiaita.

Tilastoista nousee nopeasti esiin suuri hylättyjen lainahakemusten määrä. Työttömien lainahakemuksista hylättyjä on 93 %, kun taas kaikkien lainanhakijoiden hakemuksista hylättyjä on 68 %. Työttömien lähettämiä lainahakemuksia hylätään siis keskivertoa enemmän.

Lainantarjoajat arvioivat lainahakemuksissa asiakkaan takaisinmaksukykyä, ja monilla lainan myöntämisen ehtona onkin säännölliset tulot, esimerkiksi palkka- tai eläketulot.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Millä perusteilla lainantarjoajat myöntävät lainaa ilman vakuuksia

Vakuudellisen lainan tapauksena lainanhakija osoittaa lainantarjoajalle olemassa olevalla vakuudella takaisinmaksukykynsä. Kun taas haetaan lainaa ilman vakuuksia, on hakijan todistettava takaisinmaksukykynsä täyttämällä luotonmyöntökriteerit.

Tavalliset luotonmyöntökriteerit lainanhakijalle:

 • täysi-ikäisyys
 • pysyvä asuinpaikka Suomessa
 • säännölliset palkka- tai eläketulot
 • tili suomalaisessa pankissa
 • ei maksuhäiriömerkintöjä.

Pankkien ja rahoituslaitosten välillä on pieniä eroja, mutta yleisesti ottaen samat luotonmyöntökriteerit koskevat kaikkia lainanhakijoita. Eroja saattaa esimerkiksi olla siinä, mitä pidetään lainan myöntämisen alaikärajana tai johtaako maksuhäiriömerkintä automaattisesti kielteiseen lainapäätökseen.

Lainantarjoajan tarkoituksena on näin varmistaa toimintansa kannattavuus, mutta myös vastuullisuus kuluttajaa kohtaan niin, ettei kuluttajalle tarjota vakuudetonta lainaa, jota hän ei välttämättä kykene maksamaan takaisin.

Lainaa heti ilman vakuuksia

Kannattaako vakuudetonta lainaa hakea akuuttiin tarpeeseen, mikäli oma työtilanne olisikin epävakaa?

Kuten Sortterin tilasto näyttää, vain muutamalle prosentille työttömistä myönnetään vakuudetonta lainaa. Lainan myöntämiseen vaikuttaa myös se, kuinka pysyvä tulonlähde on. Vakituinen työsopimus herättää pankeissa ja rahoituslaitoksissa enemmän luottamusta kuin määräaikainen työsopimus. Poikkeuksena tähän ovat alat, joilla peräkkäiset määräaikaiset työsopimukset ovat hyvin yleisiä.

Sortterin keräämien tilastotietojen mukaan työttömät lainanhakijat hakevat verrattain melko pieniä lainasummia. Summien keskiarvot vaihtelevat 4000–9000 euron välillä. Kaikkien ammattiryhmien keskiarvo taas on 10 000–13 000 euroa. Pienemmillä lainasummilla on tavallisesti korkeampi korko ja suuremmat kokonaiskustannukset verrattuna isompiin lainasummiin ja laina-aikoihin.

Lainaa ilman vakuuksia ei siis kannata lähteä nostamaan nopeasti, mikäli oma työtilanne on epävakaa. Lainan takaisinmaksamisen ei pidä olla suuri ahdistuksen aiheuttaja, vaan kuukausimaksujen tulisi kulkea tavallisen arjen mukana.

Sortter kehottaakin kuluttajia vastuullisuuteen ja oman talouden hallintaan. Oman arjen budjetointi on hyvä keino pysyä perillä omasta taloudesta ja hakea taloudellista mielenrauhaa.

Mikäli aikoo hakea lainaa ilman vakuuksia, on lainan kilpailuttaminen aina järkevää.

Kilpailuta vakuudeton laina osana vastuullista talouden hallintaa

Tiesitkö, että vakuudettomat lainat voi ja kannattaa aina kilpailuttaa? Kilpailuttamalla lainat vältät turhat piilokulut ja löydät varmasti itsellesi edullisimman lainan.

Sortter vertailee lainat puolestasi todellisen vuosikoron mukaan. Todelliseen vuosikorkoon lasketaan siis mukaan lainan todelliset kulut: koron lisäksi muun muassa mahdolliset avaus- ja käsittelymaksut.

Ennen lainatarjouksen hyväksymistä on hyvä muistaa, että laina on aina sopimus, joka pitää maksaa takaisin. Lainanhakijan taloustilanne on oltava kunnossa ennen lainan ottamista. Mikäli siis ei omaa säännöllisiä tuloja, kannattaa harkita, onko turvallista ottaa lainaa.

Sortter tarkistaa kaikki lainahakemukset ennen kuin ne lähetetään eteenpäin yhteistyökumppaneille. Pankit ja rahoituslaitokset tarkistavat myös itse hakemukset, jotta ne läpäisevät vaadittavat luotonmyöntökriteerit. Näin turvaamme sen, että lainanhakijalle myönnetään vain hänelle sopiva vakuudeton laina.

Toimi vastuullisesti ja kilpailuta lainat!

Takaisin blogiin