Tampere on asuntosijoittajan ykköskaupunki
Takaisin blogiin

Tampere on asuntosijoittajan ykköskaupunki

Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa listattiin taas asuntosijoittajan näkökulmasta houkuttelevimmat kaupungit. Vertailussa oli mukana yhteensä 27 kaupunkia.

Tänä vuonna kärkikolmikkoon Suomen Vuokranantajien vuoden 2022 kaupunkirankingissa ylsivät viime vuonnakin ykköseksi selviytynyt Tampere sekä Turku ja pääkaupunkiseudun kaupungeista ainoana Vantaa. 

Kymmenen parhaan joukosta löytyivät kaikki Suomen kuusi suurinta kaupunkia: äsken mainittujen lisäksi vielä Helsinki, Espoo ja Oulu. Keskisuurista kaupungeista kärkikymmenikköön sijoittui Kuopio, ja yllätysnousijana mukaan kiri Kajaani. 

Pääkaupunkiseudun suosiota asuntosijoittamisessa on heikentänyt viimeaikainen vuokratason lasku, mutta siitä huolimatta alueen kaupungit olivat kohtuullisen hyvin edustettuina kymmenen kärjessä. Kannattavuutta puoltaa edelleen se, että pääkaupunkiseudulla vuokralaisten löytäminen sijoitusasuntoihin on todennäköisesti varmempaa.

Asuntosijoittamisen suosio ylipäätään on nyt ollut laskussa kulujen ja korkojen nousun takia. Vuokrataso ei ole ehtinyt nousta samaan tahtiin, joten odotetut vuokratuotot ovat olleet aiempaa pienemmät. Vuokra-asuntojen kysynnän arvioidaan kuitenkin taas palautuvan normaalimmaksi pandemiavuosien jäljiltä, mikä lupaa hyvää myös asuntosijoittajille.

Mikä Tampereessa kiinnostaa asuntosijoittamisen näkökulmasta?

Tampereen suosiota asuntosijoittamisen ykköskaupunkina voidaan selittää melko suoraan samoilla kriteereillä, jotka yleensäkin tekevät asunnosta hyvän sijoituskohteen:

 1. Keskeinen sijainti hyvien liikenneyhteyksien ja palvelujen äärellä
  Vahvasti kasvavana kaupunkina Tampere houkuttelee koko ajan uusia asukkaita ja sen myötä myös kaupungin kehitykseen on panostettu paljon. Äskettäin valmistunut raitiovaunuverkosto nosti kaupungin imagoa taas pykälällä ylöspäin. Koronapandemian aikanakin Tampereen kasvutrendi on ollut nouseva, kun taas esimerkiksi Helsingissä väestönkasvu on sinä aikana hidastunut selvästi.  
 2. Opiskelumahdollisuudet lähellä
  Vuokra-asuntojen kysyntä on tyypillisesti yhteydessä opiskelijoiden määrään kaupungissa. Usein asuntosijoittajia neuvotaankin sijoittamaan yliopistokaupunkeihin, joista Tampere on erinomainen esimerkki. Opiskelijoita tulee kaupunkiin paljon ja he asuvat lähes poikkeuksetta vuokra-asunnoissa. Vuonna 2021 Tampere kasvoi yli 3 200 asukkaalla, ja muuttovoitto oli lähes 1 900 asukkaalla postitiivinen.
 3. Neliövuokran suhde neliöhintoihin
  Asuntosijoittamisen tuottojen kannalta yksi ratkaisevimmista tekijöistä on se, kuinka korkealla asuntojen vuokrataso on suhteessa asuntojen hintoihin. Kun vuokrataso esimerkiksi vuosien 2021 ja 2022 vaihteessa laski koko maan tasolla, Tampereella se pysyi muuttumattomana. Asuntojen neliöhinnat ovat kuitenkin pääkaupunkiseudun hintatasoa matalammat.

Pankit ja lainanantajamme

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Mitä asuntosijoittaminen on ja mikä siinä houkuttaa?

Asuntosijoittaminen on sijoitusmuoto, jossa perusajatus on yksinkertainen: otetaan lainaa, ostetaan sillä sijoitusasunto ja vuokrataan se. 

Vuokratulot käytetään lainan lyhentämiseen, jolloin lopulta laina on kuitattu pois ja sijoittajalle jää velaton asunto, joka tuottaa edelleen kuukausittain vuokratuloa. 

Asuntosijoittaminen on jo pidempään ollut Suomessa suosittua, ja velkavipua hyödyntäen siinä pääsee alkuun hyvinkin pienellä pääomalla. Velkavivun ansiosta myös pääoman tuotto nousee joskus korkeaksikin. Lisäksi asuntosijoittamisessa on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa sijoituksen tuottoon esimerkiksi remontoimalla asuntoa tai hankkimalla asunnon, jonka hinta on markkinahintaa matalampi. 

Asuntosijoittaminen sopii periaatteessa kaikille kohtalaista tai hyvää tuottoa tavoitteleville henkilöille, joille on jo kertynyt jonkin verran sijoitettavaa pääomaa. Asuntosijoittaminen on kuitenkin pitkän aikavälin toimintaa, joten siihen kannattaa sitoutua vähintään 5–10 vuodeksi.

Virhesijoitusten välttämiseksi asuntosijoittamiseen on syytä perehtyä huolellisesti ennen sen aloittamista. Kyetäkseen valitsemaan mahdollisimman tuottavan kohteen on ymmärrettävä esimerkiksi se, millaisia eri strategioita asuntosijoittamiseen on, kuinka vuokratuotto lasketaan, millainen on hyvä sijoitusasunto ja mitä muita asioita kannattaa huomioida.

Kiinnitä huomiota näihin asioihin asuntosijoittamisessa

Asuntosijoittamiseen, kuten sijoittamiseen yleensäkin, liittyy aina erilaisia riskejä. Asuntosijoittamisen tuotto vaihtelee myös monista asioista riippuen. Sekä riskeihin että tuottoon voi kuitenkin vaikuttaa tekemällä harkittuja ja järkeviä päätöksiä.

 • Valitse sijoitusasunto huolella. Keskeisellä sijainnilla on usein suuri merkitys vuokralaisten saannissa. Myös asunnon koko voi olla ratkaiseva kysynnän kannalta. Yksiöt ovat tyypillisesti sijoitusasuntoina haluttuja, mutta myös kaksiot ja kolmiot voivat alueesta riippuen olla järkeviä sijoituksia. Jos ostat remonttia vaativan asunnon, varmista, että saat sen tarpeeksi halvalla tai että remonttikulut eivät nouse liian suuriksi.
 • Kiinnitä lisäksi huomiota taloyhtiön kuntoon ja remonttihistoriaan. Jos taloyhtiössä on tulossa isoja remontteja, kuten putkiremontti, kulut lisääntyvät huomattavasti ja tuottosi sijoitukselle voi pahimmillaan jäädä jopa miinuksen puolelle. 
 • Käy asuntonäytöissä, jotta saat tuntumaa siihen, minkä verran minkäkin tasoisista asunnoista pyydetään. Näin saat hyvää markkinatuntemusta ja osaat erottaa asuntojen joukosta helmen, kun lopulta sellaisen kohtaat.
 • Panosta tarkkojen laskelmien tekoon ja tee huolelliset laskelmat kuluista, tuloista ja tuotosta. Arvioi myös sijoitusasunnon jälleenmyyntiarvoa sen varalta, että haluat myydä sen eteenpäin. 
 • Pidä asunto hyvässä kunnossa ja valitse vuokralaiset tarkasti, jotta vältyt suuremmilta remonttikustannuksilta ja asunnon houkuttavuus säilyy. 
 • Jos haluat pienentää asuntosijoittamisen riskejä, sido laina kiinteään korkoon. Hajauta sijoituksiasi myös muihin omaisuusluokkiin ja hanki itsellesi lisäksi muita säännöllisiä tuloja.
 • Verkostoidu, seuraa asuntosijoittamiseen liittyviä foorumeita, lue kirjallisuutta ja kysy neuvoja kokeneemmilta asuntosijoittajilta. Mitä onnistuneemmin saat valituksi ensimmäisen asuntosijoituskohteesi, sitä todennäköisemmin innostut asuntosijoittamisesta laajemminkin. 

Ennakoi viisaasti lainanhaussa sijoitusasuntoa varten 

Kun suunnittelee sijoitusasunnon hankkimista, kannattaa sopia rahoitusasiat hyvissä ajoin valmiiksi kuntoon. Kun laina on jo neuvoteltuna, on mahdollista tarttua nopeasti tilaisuuksiin, mikä on haluttujen kohteiden kohdalla olennaisen tärkeää. Parhaat asunnot menevät nopeasti kaupaksi ja sillä, jolla on jo olemassa rahoitus, on etulyöntiasema kaupanteossa. 

Sijoitusasuntolainaa haetaan kuten tavallista asuntolainaa. Nykyään asuntolainahakemusten tekeminen onnistuu helposti verkossakin, joten voit matalallakin kynnyksellä kokeilla, millä ehdoilla saisit lainaa. Voit käyttää lainan mitoittamisen apuna asuntolainalaskuria.

Edullisimman lainat löytääksesi sinun kannattaa aina kilpailuttaa lainat, olivat ne sitten minkä suuruisia tahansa. Asuntolainojen kilpailuttamiseksi sinun on pyydettävä tarjoukset henkilökohtaisesti useammista pankeista. Jos taas lainatarpeesi on korkeintaan 60 000 euroa, voit hakea vakuudetonta lainaa Sortterin kautta. Silloin kilpailutus onnistuu samalla kertaa: sinun tarvitsee tehdä vain yksi hakemus, joka välitetään yli 20 pankille ja rahoituslaitokselle.

Takaisin blogiin