Sijoituslaina sopii vain taitaville sijoittajille
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Joona

Kirjoittaja:

Joona Paakkanen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Sijoituslaina sopii vain taitaville sijoittajille

Sijoittamiseen sisältyy aina riski sijoitetun pääoman menettämisestä. Sen vuoksi sijoituslainaa suositellaan vain osaaville sijoittajille, joilla on tietämystä sijoitusmarkkinoiden toiminnasta.

Suomalaiset ovat innokkaita sijoittajia. Tilastokeskuksen mukaan jopa 1,89 miljoonaa suomalaista omisti joko pörssiosakkeita tai rahasto-osuuksia vuoden 2022 lopulla. Viimeisen kymmenen vuoden aikana osakkeenomistajien määrä on kasvanut jopa 10 prosentilla. 

Meneillään oleva sijoitusbuumi on kasvattanut myös vivutuksen suosiota. Vivuttaminen eli velkavivun käyttäminen tarkoittaa sijoitusstrategiaa, jossa sijoittaja käyttää vierasta pääomaa eli velkarahaa sijoitusten rahoittamiseksi. 

Vivuttamista varten on olemassa erillinen lainatuote, sijoituslaina. Sijoituslaina on nimensä mukaisesti sijoittamista varten myönnettävä laina, jonka avulla sijoittaja voi hankkia erilaisia sijoitusinstrumentteja.

  • usp item
    Kilpailuta laina 60 000 € asti
  • usp item
    100 % asiakkaan puolella
  • usp item
    100 % ilman piilokuluja
  • usp item
    100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 408 arvosteluun.
powered by

Sijoituslaina pähkinänkuoressa  – millainen lainatuote sijoituslaina on? 

Sijoituslainaa voi käyttää lähes millaisiin sijoituksiin tahansa. Sijoituslainan käyttökohteita ovat muun muassa:

  • Arvopaperiosakkeet
  • ETF-rahastot eli indeksiosuusrahastot 
  • Asunto-osakkeet
  • Metsäpalstat 
  • Keräilykohteet

Sijoituslainat ovat yleensä vakuudellisia. Lainan vakuudellisuus tarkoittaa sitä, että lainanhakijan on asetettava lainan vakuudeksi pantattavaa omaisuutta, kuten kiinteistö, sijoitussalkku tai muu vastaava vakuus.

Vakuuden tarkoituksena on suojata pankkia luottotappioilta. Mikäli lainanhakija ei syystä tai toisesta kykene suoriutumaan maksuvelvoitteistaan, pankilla on oikeus realisoida vakuus velan kattamiseksi. 

Vakuuden merkitys korostuu sijoituslainan kohdalla, sillä kyseinen lainatuote sisältää runsaasti riskejä niin rahoittajan kuin lainanhakijan näkökulmasta. Sen vuoksi sitä ei missään nimessä suositella kokemattomille sijoittajille.

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logo

Sijoituslaina on riskialtis lainatuote

”Sijoita vain sen verran, minkä olet valmis menettämään”, sanoo sijoittamisen kultainen sääntö. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sijoittajan on hyvä tiedostaa sijoittamiseen liittyvät riskit ja niiden mahdolliset vaikutukset omaan talouteen. 

Sijoituslainaan sisältyy aina riski sijoitetun pääoman menettämisestä. Jos sijoittajan velkavivulla hankkima sijoituskohde menettää arvonsa, täytyy hänen rahoittaa velan takaisinmaksu muutoin kuin sijoituksen tuotoilla. 

Esimerkki sijoitetun pääoman arvon alentumisesta: 

Sijoittamisesta kiinnostunut Matti nostaa sijoituslainaa 3 000 euroa, joilla hän ostaa tiettyä osaketta. Myöhemmin kyseisen osakkeen arvo laskee 20 prosenttia eli sijoituspääoman uusi arvo on 2 400 euroa. Sijoitetun pääoman arvo on siten pienempi kuin olemassa oleva velka, sillä Matti on yhä pankille velkaa 3 000 euroa. 

Velkavipua suositellaan siten käytettäväksi ainoastaan harkiten ja riskit tiedostaen. 

Huomio sijoituslainaa hakiessasi myös seuraavat asiat: 

  • Korkotaso: Sijoituslaina ei ole erityisen edullinen lainatuote. Korkotaso on korkeampi kuin esimerkiksi asuntolainassa.
  • Sijoitushorisontti: Sijoituslaina saattaa olla potentiaalinen vaihtoehto, jos aiot sijoittaa lyhytaikaisesti, esimerkiksi 3–6 kuukautta. Pitkäaikaiseen sijoittamiseen ei usein suositella sijoituslainaa.

Sijoituslaina on kokeneen ja osaavan sijoittajan työkalu 

Sijoittaminen ei ole koskaan riskitöntä. Erityisesti pörssikurssit elävät jatkuvasti, jolloin niiden muutokset voivat pahimmillaan johtaa sijoitetun pääoman menettämiseen. 

Velkavivun riskisyyden vuoksi sijoituslainaa suositellaan vain kokeneille sijoittajille, joilla on vankkaa tietämystä osakemarkkinoiden toiminnasta ja myös kunnollinen sijoitusstrategia. Toisin sanoen sijoittajan on tiedostettava eri sijoituskohteisiin liittyvät todelliset uhat ja mahdollisuudet.

Sijoituslaina voi olla potentiaalinen rahoitusvaihtoehto, mikäli: 

  • Sinulla on vahvaa, monivuotista kokemusta sijoittamisesta. Sijoituslainaa ei suositella aloitteleville sijoittajille. 
  • Olet laatinut kunnollisen sijoitusstrategian. Lyhyesti sanottuna sijoitusstrategia tarkoittaa sitä, millä perusteilla yksittäiset sijoituskohteet on valittu. 
  • Sinulla on resursseja analysoida sijoituskohteita. Sijoittamisessa menestyminen edellyttää myös erilaisten sijoitustyökalujen käyttöä eri sijoituskohteiden arviointiin.
Sijoittaminen ei ole koskaan riskitöntä. Erityisesti pörssikurssit elävät jatkuvasti, jolloin niiden muutokset voivat pahimmillaan johtaa sijoitetun pääoman menettämiseen.

Kuka voi hakea sijoituslainaa? 

Sijoituslainaa ei ole välttämättä helppoa saada. Lainanhakijan on lähtökohtaisesti asetettava pankin kriteerit täyttävä vakuus lainan pantiksi, minkä lisäksi lainanmyöntäjä edellyttää aina riittävää maksukykyä ja moitteetonta maksuhistoriaa. 

Sijoituslainaa voi hakea, jos: 

  • Olet täysi-ikäinen
  • Sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot eli pystyt hoitamaan lainasta aiheutuvat kustannukset muiden kulujen lisäksi. 
  • Olet hoitanut raha-asiasi mallikkaasti, eikä sinulla ole maksuhäiriömerkintöjä. 

Muiden lainatuotteiden tavoin myös sijoituslainan kohdalla pankit ja rahoituslaitokset arvioivat lainanhakijaa kokonaisvaltaisesti esimerkiksi maksuvaran eli tulojen ja menojen suhteen osalta.

Varsinaisen sijoituslainan lisäksi myös vakuudetonta kulutusluottoa voi halutessaan käyttää sijoittamiseen. Se ei kuitenkaan ole välttämättä taloudellisesti kannattavaa, sillä osakemarkkinoiden keskimääräinen tuotto-odotus (8–9 %) on yleensä pienempi kuin kulutusluoton korko (4–20 %).

Lainojen kilpailuttaminen on fiksua talouden hallintaa 

Sijoittaminen lainarahalla ei ole välttämättä taloudellisesta järkevää toimintaa. Ilman riittävää tietotaitoa sijoituslainan käyttö voi johtaa sijoitetun pääoman menettämiseen ja siten jopa velkakierteeseen. 

Lainojen kilpailuttaminen sen sijaan on taloudellisesti fiksua toimintaa. Kilpailuttamalla lainat voit varmistaa, ettet maksa lainastasi turhia kuluja. 

Suomen luotettavimmaksi lainavertailuksi vuonna 2023 valitun Sortterin asiakkaat säästävät keskimäärin 1 038 euroa luottokustannuksissa lainojen kilpailuttamisen ansioista. 

Tiesitkö, että lainojen kilpailuttaminen vie sinulta vain muutaman minuutin?

Yksi lainahakemus, lukuisia lainatarjouksia!

Lainojen kilpailuttaminen on helppoa Sortterin palvelussa 

Vuonna 2019 perustetun Sortterin maksuttomassa lainavertailussa voit kilpailuttaa erilaiset lainatuotteet, kuten kulutusluotot, joustoluotot ja yhdistelylainat jopa 60 000 euroon saakka.

Lainojen kilpailuttaminen kauttamme on helppoa:

  1. Lähetä hakemus vaivattomasti netissä
  2. Vertaile lainatarjoukset. Lainatarjoukset esitetään palvelussamme aina edullisuusjärjestyksessä, joten sinun on helppo löytää tarpeitasi vastaava laina. 
  3. Valitse sinulle parhaiten sopiva laina ja allekirjoita lainasopimus. Muistathan, että lainojen kilpailuttaminen ei velvoita sinua ottamaan lainaa. 
  4. Rahat siirtyvät tilillesi nopeasti, viimeistään parin arkipäivän kuluessa. 

Kilpailuttamalla lainat palvelussamme voit tavoittaa yhdellä hakemuksella jopa yli 20 pankkia ja rahoituslaitosta. Yhtenä Suomen kattavimmista lainojen vertailupalveluista teemme töitä löytääksemme sinulle mahdollisimman edullisen lainan pankkien valikoimista. 

Esitämme lainatarjoukset aina todellisen vuosikoron mukaan. Todellinen vuosikorko sisältää lainan kaikki kustannukset, kuten nimelliskoron, avausmaksut, kuukausimaksut ja laskutuspalkkiot.

Sortter ei myönnä lainaa, vaan lopullisen lainapäätöksen tekee aina pankki tai rahoituslaitos.

Kirjoittaja Joona

Kirjoittaja

Joona Paakkanen

Joona on sisällöntuotannon ammattilainen, joka nauttii laadukkaiden verkkosisältöjen tuottamisesta asiakasviestinnän tarpeisiin. Joonalla on liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto Savonia-ammattikorkeakoulusta, “pääaineenaan” taloushallinto. Talouden eri ilmiöihin myös koulutuksensa kautta perehtynyt Joona on tuottanut pankki- ja rahoitusalaan liittyviä tekstejä vuodesta 2021 lähtien

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin