Mikä on kulutusluotto?
Takaisin blogiin
# Muu laina

Päivitetty:

Kirjoittaja Teemu

Kirjoittaja:

Teemu Pasanen

Sisältövastaava Sere

Laatuvarmistettu:

Sere Hanski

Laatuvarmistettu

Mikä on kulutusluotto?

Kulutusluotto lienee monille tuttu termi, mutta harva tietää siitä tarpeeksi. Kulutusluotto tärkeimmän on siis luotto, joka on pääsääntöisesti tarkoitettu erilaisten välttämättömien hankintojen tekemiseen ja haaveiden toteuttamiseen. Mitä kulutusluotto sitten tarkalleen pitää sisällään, kuka sitä voi saada ja millä ehdoin? Annamme vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin tässä artikkelissa.

Kulutusluotto pähkinänkuoressa

Kulutusluotto on laina, jonka yksityishenkilö voi ottaa rahoittaakseen erilaisia hankintoja, kuten kodinkoneita, matkoja tai autoa. Kulutusluottoa voi hakea pankista tai muusta rahoitusyhtiöstä. Kulutusluoton ehdot, kuten korko, maksuaika ja muut kulut, voivat vaihdella suuresti eri lainanantajien ja lainatuotteiden välillä. Niinpä kulutusluotto kannattaa aina kilpailuttaa lainasummasta riippumatta.

Kulutusluoton ominaisuudet:

 • Ei vaadi vakuuksia, kuten kiinteistöä tai muuta omaisuutta eikä henkilötakaajia
 • Muutamasta sadasta eurosta jopa useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin
 • Yleensä korkeampi kuin vakuudellisissa lainoissa, riippuu lainanantajasta ja asiakkaan luottokelpoisuudesta
 • Tyypillisesti muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin
 • Usein mahdollisuus valita lainasumma ja maksuaika tarpeen mukaan
 • Yksinkertainen ja nopea, mahdollista hakea verkossa
 • Vaihtelevat eri lainanantajien välillä, tärkeää muistaa kilpailutus
 • Kiinteät kuukausierät, jotka sisältävät koron ja lyhennyksen

Kulutusluotto on varsin suosittu lainamuoto. Sortterin tilastojen mukaan esimerkiksi vuoden 2023 tammikuun ja syyskuun välillä kulutusluotosta on annettu yli 219 000 luottopäätöstä. Näistä luottopäätöksistä 74 % on ollut hyväksyttyjä.

 • usp item
  Kilpailuta laina 60 000 € asti
 • usp item
  100 % asiakkaan puolella
 • usp item
  100 % ilman piilokuluja
 • usp item
  100 % suomalainen palvelu
4,6
Perustuu 408 arvosteluun.
powered by

Kuka voi saada kulutusluottoa ja millä ehdoilla?

Kulutusluoton saamiseksi lainanhakijan tulee täyttää tietyt ehdot, jotka voivat vaihdella eri lainanantajien välillä. Yleisimmät ehdot ja seikat, joita lainanantajat arvioivat kulutusluottoa haettaessa, ovat selkeät.

Lainanhakijan:

 • tulee olla yleensä vähintään 18-vuotias. Jotkut lainanantajat saattavat asettaa korkeampia ikärajoja
 • tulee asua Suomessa vakituisesti
 • tulee saada säännöllisiä tuloja, kuten palkka tai eläke, jotka osoittavat kyvyn maksaa laina takaisin
 • luottotietojen tulee olla kunnossa. Maksuhäiriömerkinnät voivat estää lainan saamisen.
 • taloudellisen tilanteen tulee olla sellainen, että tämä pystyy suoriutumaan lainan takaisinmaksusta

Kulutusluoton ehdot:

 • Lainasumma voi vaihdella muutamasta sadasta eurosta jopa useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin
 • Maksuaika voi olla muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin
 • Korko määräytyy usein lainanhakijan luottokelpoisuuden ja markkinatilanteen mukaan. Korko voi olla kiinteä tai vaihtuva
 • Laina voi sisältää muita kuluja, kuten avausmaksun tai tilinhoitomaksun
 • Usein laina maksetaan takaisin kiinteissä kuukausierissä, jotka sisältävät koron ja lyhennyksen

Tyypillinen kulutusluoton hakija ja lainasumma Sortterin tilastojen mukaan:

 • Ikä: 20–39 vuotta
 • Ammattiryhmä: työntekijä
 • Tulotaso: 2000–4000 euroa kuukaudessa
 • Haettu lainasumma: 12 000 euroa
 • Laina-aika: 7 vuotta

Lainanantajat, jotka luottavat meihin:

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logo

Minkälaisiin hankintoihin kulutusluotto sopii?

Kulutusluotto on joustava lainatuote, ja sitä voidaan käyttää monenlaisiin hankintoihin ja menoihin. 

Voit hakea kulutusluottoa omien tarpeidesi mukaan eli käyttökohteet voivat vaihdella kodin remonteista vapaa-aikaan ja suuremmista juhlien aiheuttamista kuluista auton ostamiseen. Kulutusluottoa voidaan hyödyntää myös lainojen yhdistämiseen.

Kulutusluoton, kuten minkä tahansa muunkin lainan kohdalla, pitää aina muistaa, että laina on maksettava korkoineen takaisin. Niinpä jo ennen lainan hakemista on suositeltavaa arvioida oma taloudellinen tilanne nyt ja tulevaisuudessa, jotta voit suhteuttaa lainan kulut omaan maksuvaraasi.

Tulevaisuuden arviointi on toki aina haastavaa, mutta laina-ajan ollessa esimerkiksi 7 vuotta kannattaa huomioida, että tuona ajanjaksona arkesi voi muuttua monella tavalla. Siksi lainanlyhennyksiä ei välttämättä kannata asettaa liian tiukaksi.

Kulutusluotto lokakuussa 2023

Globaali epävarma tilanne on vaikuttanut oleellisesti siihen, että tämän vuoden aikana on sanottu toistaiseksi hyvästit alhaiselle korkotasolle. Korkeammat korot vaikuttavat luonnollisesti myös kulutusluottojen korkoihin.

Yleisesti ottaen korkoihin kiinnitetään tänä päivänä enemmän huomiota kuin muutama vuosi sitten. Aiemmin oltiinkin pitkään erikoisessa tilanteessa, jossa korot olivat oletusarvoisesti alhaisella tasolla. Korkotason nousu on vetänyt huomiota taas lainojen tarkempaan kilpailuttamiseen ja erityisesti korkojen tarkkailuun. Toki korkojen nousu on myös lisännyt varovaisuutta lainojen ottamiseen.

Oman talouden budjetointi on suositeltavaa yleisestä taloustilanteesta huolimatta. Jos oma taloustilanne on turvattu, kulutusluotto voi olla edelleen varteenotettava vaihtoehto.

Joka tapauksessa lainojen vertailu ja kilpailutus kannattaa aina muistaa. Lainojen kilpailutuksella vältyt liian suurilta korko- ja lainanhoitokustannuksilta. Kilpailutuksella varmistat sen, että lainasi ehdot ovat taatusti kilpailukykyiset.

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia!

Kilpailuta kulutusluotto Sortterin kautta

Lainojen vertailu tarkoittaa saman lainatuotteen vertailua toisiinsa eri pankeilta. Kun sinulla on mahdollisuus saada lainatarjous monelta eri pankilta yhdellä hakemuksella, voit olla varma, että pystyt valitsemaan aina edullisimman lainan.

Myös kulutusluoton kilpailutus onnistuu näppärästi Sortterin kautta. Sortter on täysin suomalainen vertailualusta. Olemme myös tutkitusti Suomen luotettavin lainavertailupalvelu. 

Mikäli mahdollista, kulutusluotto kannattaa hakea yhteishakijan kanssa, koska silloin luottoon on usein saatavilla edullisemmat lainaehdot. Pankin näkökulmasta kaksi hakijaa on parempi kuin yksi ja tämä näkyy luoton pienempänä korkona.

Näin kulutusluoton kilpailutus toimii:

 1. Lähetä lainahakemus helposti netissä Sortterin sivuilla
 2. Vertaile saamasi lainatarjoukset
 3. Valitse sinulle parhaiten sopiva vaihtoehto
 4. Saat lainasumman tilillesi

Kun teet lainahakemuksen palvelussamme, pyydämme lainatarjoukset jopa yli 20 pankilta. Tämän jälkeen sinun on mahdollista saada useita lainatarjouksia, jotka järjestämme sinulle edullisuusjärjestykseen todellisen vuosikoron perusteella. Lainojen kilpailutus palvelumme kautta on sinulle ilmaista. 

Suosittelemme siis sinulle edullisinta lainatarjousta, mutta päätöksenteko on sinun vastuullasi. Voit hyväksyä juuri sen lainatarjouksen minkä haluat tai jättää kaikki lainatarjoukset hyväksymättä. Tarjousten hakeminen ei siis sido sinua mihinkään.

Kirjoittaja Teemu

Kirjoittaja

Teemu Pasanen

Teemu on kokenut myynnin ja markkinoinnin ammattilainen. Hän on työskennellyt monipuolisissa kaupallisissa rooleissa yli 15 vuoden ajan. Tuoreena yrittäjänä Teemu on päässyt kokemaan myös muuttuvan työelämän, ja yrittäjyys onkin tuonut hänen uralleen uutta intoa. Tällä hetkellä Teemu toimii kirjallisen viestinnän ja sisällöntuotannon sekä hakukoneoptimoinnin parissa.

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kirjoittamamme sisältö on laadukasta, ajankohtaista ja mielenkiintoista. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Ammattitaitoisten sisällöntuottajiemme lisäksi Sortterin sisältövastaava, finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Takaisin blogiin