Kulutusluotto – heti vai huomenna?

Kulutusluotto – heti vai huomenna?

Tarve kulutusluotolle voi iskeä yllättäen, sillä elämän kaikkia osa-alueita ei voi ennakoida. Kannattaako kulutusluottoa kuitenkaan hakea heti tarpeen osuessa kohdalle vai olisiko asiaa syytä harkita edes seuraavaan päivään asti?

Arki ja sen pyörittäminen vaatii aina rahaa – välillä isompiakin summia. Omilla varoilla voi selvitä pitkälle, mutta aika ajoin eteen saattaa ilmestyä sellaisia tarpeita ja hankintoja, joihin ulkopuolisen rahoituksen hankkiminen on välttämätöntä.

Tarve lainalle voi ilmaantua myös täysin yllättäen, sillä kaikkia elämän käänteitä ei voi ennakoida. Elämän yllättäjiä voivat olla esimerkiksi auton hajoaminen tai rikkoutunut jääkaappi. Molemmat laittavat arjen suunnitelmat uusiksi ja vaativat useimmiten pikaista reagointia ja rahoitusta. 

Kulutusluotto on yksityishenkilölle ja kotitalouksille suunnattu kertalaina, joka on tarkoitettu kuluttamiseen tai hankintojen tekemiseen. Kulutusluottojen suuruus vaihtelee tuhansista euroista kymmeniin tuhansiin euroihin ja niiden takaisinmaksuaika on tyypillisesti verrattain lyhyt.

Kulutusluottoja myönnetään sekä vakuudellisina että vakuudettomina. Suomessa kulutusluottoja myöntävät pankit, rahoituslaitokset ja vertaislainanvälittäjät. Kulutusluottojen myöntäminen vaatii rekisteröitymisen Etelä-Suomen aluehallintoviraston rekisteriin tai toimiluvan Finanssivalvonnalta.

Kulutusluotot sopivat erilaisiin tarpeisiin

Kulutusluoton käyttökohteita voivat olla erikokoiset hankinnat kodinkoneesta asuntoon. Useimmiten kulutusluottoja käytetään pidempään suunniteltujen hankintojen, kuten remontoinnin tai auton ostamisen rahoittamiseen. Kulutusluotolla voi myös maksaa pienempiä hankintoja, kuten huonekaluja tai tarpeellisia kodinkoneita. Kulutusluottoa käytetään myös lainojen yhdistämiseen.

Kulutusluoton ominaisuuksia:

 • Lainan määrä: 1 000–60 000 €
 • Maksuaika: 1–15 vuotta
 • Korko alkaen: 4,00 %
 • Todellinen vuosikorko alkaen: 4,25 %
 • Lyhennystapa: Tasaerä tai joustava

Vaikka kulutusluottojen vuosikorot alkavat neljästä prosentista, ne voivat vaihdella pankin ja hakijan mukaan aina 20 prosenttiin saakka. Suuremmissa luotoissa korko jää kuitenkin usein alle 10 prosenttiin. Korkoprosentti on sidoksissa lainasummaan, sillä luotonmyöntäjien ansainta muodostuu suurimmaksi osin nimenomaan luoton korosta.

Kulutusluoton voi maksaa takaisin myös lyhentämällä luottoa sovittua suuremmissa maksuerissä tai tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä. Ennenaikaiset lyhennykset määritellään luottosopimuksessa, ja mahdollisuus niihin kannattaa varmistaa ennen lyhennysten tekoa.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Pienikin kulutusluotto vaatii budjetointia

Laina on aina sitoumus: ottamalla lainan sitoudut myös maksamaan sen takaisin sovitussa ajassa sekä sopimuksen mukaisissa maksuerissä. Lainan ottamista kannattaa siis harkita paitsi sen tarpeen, myös oman talouden kannalta. 

Vastuullisen taloudenhallinnan näkökulmasta on merkittävää, missä ajassa laina maksetaan takaisin ja minkä kokoisissa kuukausierissä. Kuukausierien suuruuteen vaikuttavat lainasumma, laina-aika ja luoton kulut. Voit tarkastella maksuajan vaikutusta kuukausierän suuruuteen Sortterin lainalaskurilla.

Lainaa ottaessasi sinun kannattaa huomioida, että taloudellinen tilanteesi voi muuttua. Laina-aika kannattaa siis mitoittaa niin, että saat maksettua luoton kuukausierän silloinkin, jos talouden kulut sattuvat jonakin kuukautena olemaan normaalia suuremmat. 

Kulutusluoton laina-aika on yleensä sitä suurempi, mitä isompi lainasumma on kyseessä. Keskimääräinen kulutusluoton laina-aika on kuitenkin viidestä kuuteen vuotta. Alla olevassa taulukossa on esimerkki 20 000 euron suuruisen kulutusluoton laina-ajan vaikutuksesta arvioidun kuukausierän suuruuteen.

LainasummaLaina-aikaArvioitu kuukausierä
20 000 €5 vuotta571 €
20 000 €10 vuotta323 €
20 000 €15 vuotta242 €

Vertailemalla kulutusluotot voit pienentää lainakustannuksiasi

Kulutusluottoa valitessa huomio kannattaa kiinnittää korkoihin, todelliseen vuosikorkoon sekä mahdollisiin luoton avaus- ja käsittelymaksuihin. Vertailu kannattaa tehdä huolellisesti todellisen vuosikoron mukaan, sillä pienin korko ei automaattisesti tarkoita halvinta kulutusluottoa.

Isommissa kulutusluotoissa korkoprosentin merkitys korostuu ja kilpailutuksen ansiosta kuukausittaiset lainakustannukset voivat pienentyä jopa tuhansia euroja laina-aikana. Tämän vuoksi kilpailuttaminen kannattaa paitsi uutta lainaa hakiessa, myös vanhoille luottosopimuksille.

 • Koska laitamme pankit kilpailemaan juuri sinun asiakkuudestasi, saat toinen toistaan edullisempia korkoja ja luottoehtoja. 
 • Vertailemalla luottoja Sortterin palvelun kautta saat kaikki saamasi tarjoukset nähtäville hintajärjestyksessä, joten näet heti, mikä tarjous on sinulle edullisin. 
 • Palvelumme avulla saat sovitettua lainakustannukset paremmin talouteesi ja säästät myös aikaa: tarjoukset tulevat yhdellä hakemuksella kaikilta kumppaneiltamme. 

Vaikka järjestämme tarjoukset hintajärjestykseen, lopullisen valinnan luottotarjouksen hyväksymisestä teet sinä.

Onko mahdollista saada kulutusluotto heti?

Laina on mahdollista saada nopeallakin aikataululla, mutta ennen hakemuksen täyttämistä luoton ottamista kannattaa harkita hetki. Kulutusluoton ottaminen on aina sitoumus ja sen vuoksi on ehdottoman tärkeää, että tiedät taloutesi kestävän myös luoton takaisinmaksamisen.

Mikäli tarve luotolle on aito, olet harkinnut asiaa ja taloutesi kestää luoton takaisinmaksun sovitussa aikataulussa, voit kilpailuttaa kulutusluoton Sortterin lainavertailupalvelun avulla. Täyttämällä maksuttoman hakemuksen saat lainatarjoukset jopa yli 20 pankilta ja rahoituslaitokselta. Hakemuksen täyttämisessä ei kuitenkaan kannata kiirehtiä, vaan se tulee täyttää huolellisesti. Näin pankki ymmärtää tilanteesi ja saat todennäköisemmin pienikorkoisen luoton.

Voit saada luottopäätöksen nopeimmillaan heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Saat tiedon kulutusluoton myöntämisestä yleensä jo muutamassa minuutissa, minkä jälkeen voit valita itsellesi parhaan luottotarjouksen. Jos hyväksyt tarjouksen, voit saada rahat tilillesi jopa saman päivän aikana.

Osa luotonmyöntäjistä saattaa vaatia todistusta ilmoittamistasi palkka- tai eläketuloista ennen lainan maksamista tilille. Tällöin todistukseksi tuloista käyvät palkkakuitit, eläketodistus tai ote tulorekisteristä.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Kilpailuta kulutusluotot turvallisesti Sortterilla

Kulutusluottojen kilpailuttaminen Sortterin avulla on helppoa ja turvallista. Olemme kotimainen lainanvertailupalvelu ja aina täysin asiakkaidemme puolella. Autamme asiakkaitamme löytämään kulutusluoton edullisin ehdoin ja teemme yhteistyötä vain luotettavien yhteistyökumppaneiden kanssa.

Voit hakea kulutusluottoa Sortterin kautta, mikäli:

 • olet vähintään 20-vuotias
 • sinulla on säännölliset palkka- ja eläketulot
 • olet hoitanut raha-asiat moitteettomasti.

Kulutusluoton kilpailuttaminen palvelumme kautta on täysin maksutonta eikä pelkkä hakeminen sido sinua ottamaan lainaa. Voit hakea kulutusluottoa ilman vakuuksia tai takaajia. Mikäli jätät hakemuksen yhdessä rinnakkaishakijan kanssa, saatat saada luoton edullisemmalla korolla.

Kulutusluoton vertaileminen etenee vaihe vaiheelta:

 1. Lähetä hakemus netissä
 2. Vertaile saamasi lainatarjoukset
 3. Valitse sinulle parhaiten sopiva laina
 4. Saat rahat tilillesi