Hintojen nousu huolettaa monia – nuoret eivät ole poikkeus

Hintojen nousu huolettaa monia – nuoret eivät ole poikkeus

Inflaatio ja hintojen nousu huolettaa monia, mutta erityisesti nuoret ovat huolissaan talouden suunnasta. Inflaatio huolettaakin tällä hetkellä jopa enemmän kuin sodan tai ilmastonmuutoksen uhka, sillä vielä kaksi vuotta sitten nuoret vastasivat suurimmaksi huolenaiheeksi ilmastonmuutoksen.

Inflaatio näkyy vahvasti nuorten arjessa

Inflaatio tarkoittaa tavaroiden ja palveluiden hintojen laaja-alaista nousua. Tällöin yhdellä eurolla saa vähemmän kuin ennen, eli euron arvo laskee. Inflaatioon vaikuttaa enemmän sellaisten tuotteiden hintojen nousu, joihin käytetään paljon rahaa. Hyvä esimerkki tällä hetkellä tästä on sähkö.

Epävarma taloustilanne on ollut viime aikoina vahvasti esillä mediassa. Monet kokevat uutistulvan jatkuvan seuraamisen jopa ahdistavana. Kun joka suunnasta tulee viestiä huonoista ajoista, voi myös oman tulevaisuuden suunnitteleminen tuntua vaikealta.

Nuoret tavallisesti opiskelevat tai elävät muuten uransa alkuaikoja, jolloin rahaa ei usein ole määräänsä enempää. Haastavan taloustilanteen edessä oman talouden hallinnan tärkeys korostuu entisestään. Budjetoinnin ja talouden hallinnan ei kuitenkaan tarvitse olla mörköjä, vaan mielenrauhaa tuovia apuvälineitä, jotka auttavat inflaation edessä.

Epävarmuus hintojen nousun kehityksestä ei toki ole täysin aiheetonta: huhtikuussa inflaatio oli 5,7 prosenttia, mutta kesäkuussa se nousi jopa 7,8 prosenttiin. Tavallisesti tavoitteena olisi kahden prosentin inflaatio, mutta hintojen nousu näyttää jatkuvan vielä tulevaisuudessakin.

Erityisesti polttoaineiden hintojen nousu on puhuttanut jo aiemmin. Viimeisimpänä ollaan kuitenkin keskusteltu sähköpulasta ja sitä seuranneesta sähkön hinnan noususta.

Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet 10 prosenttia. Inflaatio näkyy melko lailla kaikissa elintarvikkeissa, vaikka erityisesti kalan ja kahvin hinnat ovat erityisesti nousseet. Myös kananmunat ovat kallistuneet harvinaisen nopeasti.

Sortter mediassa

YLE UutisetIlta-SanomatIltalehtiKauppalehtiMtv3 / MTV uutisetHelsingin SanomatTalouselämäMaaseudun TulevaisuusTaloussanomatRadio NovaTaloustaitoKarjalainenIlkka–PohjalainenEtelä-SaimaaUusi SuomiSavon Sanomat

Nuoret opiskelijat reagoivat hintojen nousuun

Inflaatioon reagointi näkyy muun muassa siinä, että opintolainaa nostetaan tällä hetkellä ennätysmääriä. Valmistunut saattaa jopa hyötyä inflaatiosta.

Inflaatio heikentää opiskelijoiden ostovoimaa, mikä saa monet turvautumaan riittämättömän opintotuen lisäksi opintolainaan. Myös opintolainojen korko on kuitenkin noussut euriborin noustessa. Jos esimerkiksi henkilöllä on 30 000 euroa opintovelkaa, ja korko nousee 4 prosenttia, tekee se sata euroa kuukaudessa lisämenoa. Jos taas korko ei nouse merkittävästi, inflaatio voi jopa syödä opintolainan reaaliarvoa.

Hintojen noususta huolehtiminen voi tuntua raskaalta

Nuorena jaksaminen voi olla koetuksella, jos rahat eivät tunnu riittävän elämiseen. Rahasta huolehtiminen voi olla myös mielenterveyden kannalta kuormittavaa: sosiaalisessa mediassa näytetään jatkuvasti kuvastoa ja artikkeleita talouden epävarmoista näkymistä. Huoli kasvaa informaatiotulvassa. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei yksilö pysty vaikuttamaan yksin koko maailman tilanteeseen.

Omiin valintoihin ja toimintaan on kuitenkin mahdollista vaikuttaa. Ahdistavien uutisten seuraamisesta voi pitää hyvällä omallatunnolla taukoa arjessa jaksamisen vuoksi. Epävarmoina aikoina on tärkeää pitää kiinni arkisista asioista, kuten harrastuksista ja perhe- ja ystäväsiteistä.

Nuoruus on elämisen, kokemisen ja oppimisen aikaa. Rahahuolet voivat kuitenkin kaventaa näitä mahdollisuuksia. Siksi oman talouden hallitseminen onkin tärkeää, jotta voi helpommin arvioida, mihin itsellä on todellisuudessa varaa. Budjetoimalla voi myös helpommin arvottaa, mihin todellisuudessa haluaa käyttää rahaa.

Pankit ja lainanantajat

Pop PankkiResurs BankAktia - logoBank NorwegianNordax Bank logoBigbankAvidaKaarnaTF Bank logoBrocc logoAlisa PankkiLea bankInstabankSweepBank logoFixura logoMorrow Bank logoBondora logoCredigoHalino logoSvea Bank - logoremember logoSaldo

Budjetointi tuo mielenrauhaa

Rahan miettiminen tai oman talouden hallinta voi tuntua jopa ahdistavalta. Henkilökohtaisen budjetin laatiminen voi kuitenkin helpottaa arkea ja auttaa jaksamaan hintojen noustessa.

Oman talouden budjetointiin löytyy netistä lukuisia valmiita budjettipohjia.

  • Digitaaliselle alustalle laadittu budjetti on helppo pitää päivitettynä.
  • Budjettipohjaan on hyvä erotella menoihin ainakin kiinteät ja muuttuvat kustannukset sekä jättää tilaa yllättäville menoille. Tuloihin taas on helpompi laskea nettotulot, eli ne tulot, joista on jo vähennetty verot.
  • Omaa budjettia on luonnollisesti tärkeä myös seurata. Budjetin toteutumista voi arvioida säännöllisin väliajoin, jotta omaa kuluttajakäyttäytymistä voi muuttaa.

Voit myös varata ajan pankkiin – mahdollisesti etätapaamiseenkin – ja keskustella yhdessä pankkivirkailijan kanssa omasta taloudesta ja inflaation vaikutuksista. Yhdessä ratkaisujen löytäminen voi olla helpompaa, varsinkin jos oma talous arveluttaa. Pankkiin meneminen voi tuntua jännittävältä, mutta asiantuntijat osaavat varmasti auttaa löytämään oikeat ratkaisut.

Vastuullista talouden hallintaa epävarmassakin tilanteessa

Epävarmoina aikoina oman talouden vastuullisen hallinnan tärkeys korostuu. Kukaan ei voi ennustaa tulevaa, jolloin on hyvä varautua niin sanottujen sadepäivien varalle. Esimerkiksi budjetoinnilla pysyy paremmin perillä siitä, mihin omat tulot todella menevät ja riittävät.

Myös esimerkiksi puskurirahaston kerääminen on hyvä keino varautua arvaamattomiin tilanteisiin. Puskuritilillä viitataan siis säästöihin, joita ei ole tarkoitus kuluttaa, vaan säästää yllättäviin menoihin, kuten sairastumiseen tai työttömyyteen. Puskurin määräksi suositellaan noin kolmen kuukauden nettopalkkaa vastaavaa summaa. Puskuri on siis tarkoitus kerryttää pankkitilille, jotta se on heti nostettavissa, kun sitä tarvitaan.

Moni nuori ei kuitenkaan ole ehtinyt vielä kerryttää puskuria. Jos siihen kuitenkin on mahdollisuus, voi siitä olla suuri apu tulevaisuudessa.

Mikäli tiukassa paikassa on otettava lainaa, on se tärkeää myös kilpailuttaa. Vain lainoja vertailemalla on mahdollista löytää edullisin ja omaan talouteen sopivin laina. Korkojen ja lainan muiden kulujen vertailu auttaa löytämään edullisimman lainan.

Maailmantalous kokee sekä nousuja että laskuja, eikä mikään taantuma ole tähänkään mennessä jatkunut ikuisesti. Päinvastoin, pitkällä tähtäimellä talous on kasvanut jatkuvasti notkahduksista huolimatta. Omassa taloudessa on aina hyvä varautua pahan päivän varalle riippumatta vallitsevasta taloustilanteesta.