Paras lainatarjous löytyy kilpailuttamalla
Takaisin blogiin

Mikä on paras lainavertailu?

Kun päätät hakea lainaa, mahdollisuutesi löytää edullinen laina paranee, kun vertaat lainoja keskenään. Mutta mistä tiedät, mikä on paras lainavertailu? Entä mihin tekijöihin sinun on hyvä kiinnittää huomiota verratessasi lainoja?

Lainavertailun hyödyt ovat tulleet esille monelle kuluttajalle, sillä lainavertailu on lisääntynyt viime vuosina. Siltikin harmillisen moni lainasta hakeva jättää luotot edelleen vertaamatta. 

Lainavertailu tarkoittaa eri lainatarjousten tarkastelua niiden ominaisuuksien perusteella. Kun vertaat lainoja keskenään, voit löytää sinulle sopivimman lainan lainamarkkinoilta.

Lainanhakijana olet kaikkein heikoimmilla jäillä, mikäli päätät pyytää lainatarjouksen vain yhdestä pankista, etkä vertaa lainatarjouksia. Jos et voi verrata saamaasi lainatarjousta muihin tarjouksiin, mistä tiedät, mikä laina on todellisuudessa edullisin? Saatat tietämättäsi nostaa lainan, joka paljastuisi lainavertailun myötä kalleimmaksi.

Pienetkin erot lainojen koroissa voivat nostaa lainan kustannuksia huomattavasti. Jos valitsemallasi pankilla on korkeammat tilinhoitomaksut kuin toisella pankilla, ajan saatossa lainasi hinta voi kivuta korkeaksi. Lainavertailun merkitystä ei siten voi liiaksi korostaa.

Ennen kuin päätät verrata lainat, sinun täytyy päättää, mikä vertailutapa sopii itsellesi parhaiten.

Lainavertailuun on kaksi keinoa:

  1. vertaa lainoja itsenäisesti kysymällä tarjouksia eri pankeista
  2. vertaa lainoja lainavertailupalvelun, kuten Sortterin avulla

Tutustutaan molempiin tapoihin nyt tarkemmin.

Vertaa lainoja itsenäisesti

Ennen digitaalisia palveluita lainavertailupalveluja ei ollut olemassa, jolloin lainanhakijat pyysivät lainatarjouksia itsenäisesti eri pankeista. 

Lainamarkkinat ovat kuitenkin ottaneet suuren harppauksen eteenpäin: palvelutarjonta on laajentunut, kilpailua on enemmän ja lainan haku onnistuu sähköisesti. Tänä päivänä sinun ei enää tarvitse tyytyä vain oman pankkisi lainatarjoukseen.

Lainan hakeminen omasta pankista voi ymmärrettävästi tuntua parhaalta ratkaisulta. Ennen vanhaan uskollinen pankin asiakas saattoi saada lainaa edullisemmin – etenkin jos oli hyvää pataa pankinjohtajan kanssa. Nykyään samanlainen käytäntö ei enää päde.

Itse asiassa halvin lainatarjous saattaakin löytyä muualta kuin omasta pankista. Myös osa asiakkaistamme on kertonut, että oma pankki ei tehnyt heille parasta lainatarjousta kartoittaessamme kokemuksia Sortterista syyskuussa 2020 tehdyllä asiakaskyselyllä. 

Jos päätät pyytää lainatarjouksia useammasta paikasta, hakuammunta ei välttämättä ole hyvä taktiikka. Sen sijaan järjestelmällinen lähestymistapa voi toimia paremmin. Tämä tarkoittaa sitä, että tutustut etukäteen pankkien ja rahoituslaitosten korkotasoon.

Jos tavoitteenasi on esimerkiksi löytää edullinen kulutusluotto arjen hankintoja varten, voit haarukoida, millaista korkotasoa mikäkin pankki tarjoaa kulutusluotoille. Huomioi, että luotonmyöntäjien nettisivuillaan ilmoittamat korkotasot ovat vain suuntaa-antavia. Tarkemman, henkilökohtaisen korkotason näet vasta lainatarjouksesta.

Monet pankit tarjoavat myös lainalaskureita nettisivuillaan. Laskureiden avulla voit arvioida, millaisella korolla sinun on mahdollista saada lainaa. Lainalaskuritkaan eivät anna täydellistä vastausta koron selvittämiseen. 

Suuntaa-antavaa apua voit saada myös Sortterin korkolaskurista, joka on oiva apuväline henkilökohtaisen korkosi selvittämiseen. Laskuri kysyy sinulta esimerkiksi asemaasi työpaikalla, siviilisäätyä, koulutusta ja asumismuotoa. Näiden tietojen pohjalta saat arvion, millainen korko kulutusluottoosi mahdollisesti tulisi.

Vertaa lainoja lainavertailualustan avulla

Toinen tapa vertailla lainat on hyödyntää asialle vihkiytynyttä palvelua, kuten Sortterin kotimasta lainavertailua.

Kun päätät käyttää apunasi netin lainavertailupalvelua, lähetät vain yhden lainahakemuksen ja saat monta lainatarjousta samalla kertaa. Tämä onkin merkittävin ero verrattuna itsenäisesti tehtävään lainavertailuun, jossa lähetät jokaisen hakemuksen yksitellen eri pankkeihin.

Sortterin palvelussa näet pankkien ja rahoituslaitosten lainatarjoukset lueteltuna edullisimmasta kalleimpaan todellisen vuosikoron mukaan. Vuosikorko ilmaisee lainan kokonaiskustannukset, eli korkojen lisäksi myös tilinhoitomaksut, perustamiskulut ja mahdolliset laskutuspalkkiot.

Netin lainavertailun etu on, että korkotasojen tutkailu ei vie niin paljon aikaa. Pääset samantien jyvälle siitä, millaista korkotasoa pankit sinulle tarjoavat. Jos et halua sitoutua lainaan juuri nyt, voit lähettää lainahakemuksen vain nähdäksesi, minkä hintaista lainaa voit ylipäätään saada.

Mitä lainatarjouksissa kannattaa vertailla?

Riippumatta siitä, kumpaan vertailutapaan päädyt, lainatarjouksissa kannattaa aina kiinnittää huomioita tiettyihin seikkoihin.

Alla on asioita, joihin kannattaa kiinnittää vertaillessa kiinnittää huomiota

  • Nimelliskorko
  • Todellinen vuosikorko
  • Tilinhoitomaksut
  • Perustamismaksut
  • Laskutuspalkkiot
  • Laina-aika ja kuukausierien määrä
  • Lainaehdot

Nimelliskorko

Nimelliskorko muodostuu yleensä asiakaskohtaisesta marginaalista sekä markkinakorosta, joka on voi olla 1, 3 tai 12 kuukauden Euribor tai pankin oma Prime-korko.

Osa lainanantajista saattaa mainostaa edullisia nimelliskorkoja, mikä voi antaa valheellisen kuvan luoton edullisuudesta. Luottoja ei kuitenkaan kannata vertailla pelkän nimelliskoron mukaan.

Vaikka lainassa olisi pieni korko, esimerkiksi avausmaksu ja kuukausittaiset tilinhoitomaksut saattavat nostaa lainan hinnan korkeaksi.

Todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko kertoo lainan kaikki kustannukset. Kun vuosikorko ilmaistaan selkeästi, saat helposti käsityksen oman lainasi hinnasta ja vältyt piilokuluilta. Todellisen vuosikoron tärkein tehtävä onkin helpottaa lainavertailua. Tutkaile, missä lainatarjouksessa vuotuinen korko jää matalimmaksi.

EU ja kuluttajansuojalaki edellyttävät, että luotonmyöntäjät ilmoittavat todellisen vuosikoron lainatarjouksissa. 

Lainanhoitokulut, avausmaksut, perustamismaksut ja muut kulut

Lisäksi sinun on hyvä kiinnittää huomiota avausmaksuihin ja muihin lainanhoitokuluihin, kun vertaat lainoja keskenään. Erityisesti pienemmissä kulutusluotoissa ja joustoluotoissa kyseiset maksut voivat nostaa lainan hintaa merkittävästi.

Laina-aika ja kuukausierät

Onko sinulla tietty aikatavoite, jonka puitteissa haluat maksaa luottosi takaisin? Tutkaile silloin takaisinmaksuaikaa ja kuukausierien määrää, kun vertaat lainoja. Laina-ajalla on huomattava merkitys lainakuluihin: pitkä laina-aika nostaa kuluja, lyhyt pitää ne kohtuudessa.

Lainaehdot

Tutkaile myös lainaehtoja verratessasi lainoja. Jos haluat vaikka maksaa lainan etuajassa takaisin, mitä lainaehdot sanovat asiasta? Laina on aina mahdollista maksaa etukäteen pois, mutta varmista, joudutko tällöin maksamaan ylimääräisiä kuluja, kuten luopumismaksua.

Jos toiveenasi on pitää maksu- tai lyhennysvapaata, tai haluat, että luottosopimuksessa on siihen ainakin mahdollisuus, lainaehdoissa on yleensä maininta myös tästä asiasta.

Mistä tunnistat itsellesi parhaan lainavertailun?

Lainavertailu auttaa löytämään omaan talouteesi sopivan luoton, jolloin taloudenhallinta ja arjen budjetointi on helpompaa. 

Netissä on kuitenkin lukuisia lainavertailupalveluita, jolloin sinun voi olla hankala päättää, mikä on paras lainavertailu. Tärkeintä on, että lainavertailu toimii reilusti, läpinäkyvästi ja auttaa sinua löytämään aidosti hyvän luottotarjouksen lainamarkkinoilta.

Me Sortterilla pyrimme vastuulliseen ja läpinäkyvään lainavertailuun. Esitämme lainatarjoukset aina todellisen vuosikoron mukaan. Todellinen vuosikorko onkin ilmaistu selkeästi kaikkien lainatarjousten yhteydessä. Kerromme myös, mitkä pankit eivät tällä kertaa tehneet sinulle lainatarjousta.

Olemme yksi Suomen kattavimmista lainavertailupalveluista. Lainavertailussamme on mukana yli 20 erilaista pankkia ja rahoituslaitosta. Tämä tarkoittaa sitä, että lainasi kilpailuttamiseen osallistuu useita luotonmyöntäjiä, mikä puolestaan parantaa mahdollisuuksia löytää itsellesi sopivin laina. Lainavertailumme kattaa 1 000–60 000 euron suuruiset vakuudettomat lainat, joiden laina-aika on 1–15 vuotta.

Lainahakemuksen täyttäminen palvelussamme on helppoa ja nopeaa. Vaikka lainahakemus on helppo täyttää, se kannattaa täyttää huolellisesti. Luotonmyöntäjät tarkistavat jokaisen hakemuksen tiedot tarkasti, joten hutiloiden sitä ei kannata tehdä. 

Lainavertailu on aina maksutonta palvelussamme. Et siis menetä rahaa, jos haluat vaikka vain etukäteen kokeilla, millaisia lainatarjouksia sinun on mahdollista saada esimerkiksi haaveissa siintävää kesämökkiä varten. 

Lainavertailumme ei myöskään koskaan velvoita sinua mihinkään – voit vapaasti hylätä tai hyväksyä saamasi lainatarjouksen.

Tutustu vertailuun jo tänään.

Löysitkö sivustolta vastauksen kysymykseesi?

Lue lisää

Takaisin blogiin