2. Tee kassavirtalaskelma ja -ennuste säännöllisesti
Kassavirtalaskelma kertoo, millainen yrityksen rahaliikenne tulee olemaan tulevina kuukausina. Kassavirtalaskelma onkin tärkeä työkalu sen varmistamiseen, että yrityksen tilillä on rahaa myös jatkossa.
Laskelma tulisi tehdä kuukausittain, mutta tarpeen mukaan se voidaan tarkistaa useamminkin. Lisäksi kassavirtalaskelmaa tarvitaan dokumenttina silloin, kun yritys hakee lisärahoitusta.
Mitä kassavirtalaskelma sisältää?
Kassavirtalaskelmassa huomioidaan kaikki yrityksen kassaan tulevat sekä sieltä lähtevät rahasummat.
Näitä ovat esimerkiksi:
- tulevaisuudessa erääntyvät laskut
- myynnit, joiden tulot kirjautuvat vasta myöhemmin
- rahoituksesta saatavat tulot
- vakuutusmaksut
- liiketilan kustannukset
- palkkamenot.
Kassavirtalaskelma koostuu kolmesta osa-alueesta:
- operatiivisesta rahavirrasta
- rahoituksen rahavirrasta
- investointien rahavirrasta
Operatiivinen kassavirta tarkoittaa liiketoiminnan normaaleja tuloja ja menoja, kuten myynnistä tulevaa rahaa sekä säännöllisiä menoja, kuten palkkoja ja vakuutuksia. Operatiivista kassavirtaa kutsutaan myös liiketoiminnan kassavirraksi.
Rahoituksen kassavirta sisältää yrityksen rahoituksen eli velkarahan liikenteen. Siihen kuuluvat nostettavat yrityslainat, lainojen takaisinmaksuerät sekä pääomasijoittajille takaisin maksettavat rahasummat.
Investointien kassavirta taas pitää sisällään investointeihin käytetyt rahat. Investointien rahavirta onkin yleensä luonnostaan negatiivista ja näkyy positiivisena kassavirtalaskelmassa vasta myöhemmin.
Pidemmälle tulevaisuuteen pk-yrityksen rahavirtaa arvioitaessa tehdään kassavirta-analyysi sekä kassavirtaennuste.
Kassavirtaennusteen avulla pyritään varmistumaan siitä, että tilillä on riittävästi rahaa myöhemmin eteen tuleviin investointeihin, yrityksen kuluihin sekä yleiseen liiketoiminnan pyörittämiseen. Kassavirtaennuste on hyvä tehdä lyhyemmälle ja pidemmälle aikavälille sekä aina tarpeen mukaan.
On toki ymmärrettävää, että pidemmälle tulevaisuuteen liiketoiminnan käänteitä on vaikeampaa ennustaa ja analysoida. Jonkinlainen hypotettiinen arvio on kuitenkin kannattavaa tehdä, sillä näin voidaan tarkastella mahdollisia eteen tulevia haasteita ja varautua niihin jo hyvissä ajoin.